Pa ne fali ništa Yamahi, nego u ovoj kategoriji (a sada znamo da je plafon 150 evra) imaju samo onaj najosnovniji model, F310. I sa popustom, prva bolja, F370, košta 160 ili 170 evra. F310 ima istu boljku kao i gitare daleko manje poznatih proizvođača - jeste svaka uredno napravljena, ali ton... Isprobao sam ko zna koliko ovih gitara, i neke su bile potpuno van svoje klase, baš su pristojno zvučale, a neke su bile tonski mrtve. Samo kad se pogleda koliko im varira struktura drveta na kornjoj ploči, vidi se da tu nije svaka isto tretirana i proveravana. Neke imaju vrlo guste, prave godove, a neke onako široke, kao da gledam neku Melodija Mengeš gitaru. Ne mogu onda da preporučim taj model, mogu samo da na licu mesta kažem da je neki uzorak bolji od drugog uzorka, i to je to. I to važi za najveći broj gitara iz te klase.
Ima jedna Takamine koja košta do 150 evra, G220. Mislim da je veoma lepo urađena, po izradi bih pomislio da košta više. Ali to je malo specifična gitara. Ima manji rezonator, i skroz drugačiji ton od dreadnought gitara. Meni se veoma dopada ton kod gitara koje imaju rezonator ove veličine i oblika, posebno zato što uglavnom radim fingerpicking. Međutim, to moraš da ideš da probaš. Da čuješ da li ti leži taj zvuk.
Bila je jedna gitara koju nisam u skorije vrme svirao, ali sam nailazio na mnogo lepe komade, za te pare vanredno dobre. Oscar Schmidt OG2. I kod njih je valjalo da se oslušne par komada, pa da se odabere najsrećniji komad, ali uopšte nije gitara za podcenjivanje.
Baš kao što sam ti rekao - ne povećava ti se bitno izbor kada umesto 120 hoćeš da potrošiš 150, nije mnogo srećnija situacija. I teško je da se da savet, jer se komadi toliko razlikuju. Ne bi mi bila savest mirna da tek tako pomenem neki model bez ograđivanja od rizika da ćeš naleteti na loš komad iz serije. Ima par modela gitara za koje su me mnogi ubeđivali da nisu tako loše, ali ja prosto nikad nisam naišao na komad za koji bih da pare. Bilo kakve pare. Možda samo nisam imao sreće. Ili su me pogrešno informisali. Zato i insistiram na ovome da mora da se proba što više gitara.
I čoveče, ti nisi situaciju prikazao kako treba. Ti zapravo kao da nemaš gitaru. Ako joj čivije ne funkcionišu, ima kriv vrat, i žice odmaknute ceo centimetar od vrata - to je gitara u pokušaju. Tuga mi je što to kažem, ali za takvu gitaru je i ova od 3500 dinara nekakav pomak na bolje. Što ne znači da preporučujem gitaru od 3500 dinara, ni slučajno!