Nedoumica oko kupovine akusticne gitare

beyn

Nedoumica oko kupovine akusticne gitare

Post by beyn » 31 May 2010, 12:22

Pozdrav ljudi,
cackao sam proteklih nekoliko dana po ovom forumu pa sam konacno resio da se registrujem i da budem malo konkretniji.
Scenario je vec standardan, pocetnik u sviranju gitare koji ima prastaru klasicnu gitaru koju je uzeo od caleta zeli da predje na nesto malo bolje. Vec sam odlucio da to bude akusticna gitara. To mi je nekako najblize i ta odluka je sigurno definitivna ali postoji neodlucnost koju bih gitaru mogao da kupim.
Da li da uzmem neku uz koju se dobija oprema za pocetnike (kais, stimer, trzalice itd... takvi modeli su npr. Ibanez V50NJP, SX DG-1K) ili je to samo fora da naloze pocetnike poput mene da kupim njihovu gitaru?
Takodje sam gledao i Aster MD-18 i Aria AW-30....Sta mislite o tim modelima? Budzet za gitaru je do 120 evra.
Isto bih molio ako moze neko da mi objasni razliku izmedju akusticne i ozvucene akusticne gitare.
E da...zaboravio sam da kazem da ne planiram ozbiljnu "karijeru" sa gitarom...svirao bih je samo za svoju dusu :) ....ili ono uz pivo i rostilj xD
Unapred hvala

Kristijan
Uvaženi član

Re: Nedoumica oko kupovine akusticne gitare

Post by Kristijan » 31 May 2010, 14:45

Ozvučena akustična može da se priključi na pojačalo, razglas, kompjuter... jer u sebi ima nekakav sistem za "hvatanje" tona - mikrofon, magnet ili piezo element.

Imaš mali budžet, i sa tim malim budžetom dolaze oni rizici o kojima smo ovde često pričali. Ne može se tu dati definitivni odgovor, jer je jako traljava kontrola kvaliteta kod modela iz ove cenovne kategorije, i kod istog modela možeš naići na jako dobar i na jako loš komad. Recimo ja sam naleteo na par groznih Aria AW30, ali sam naišao i na par solidnih. Aster nije neka gitara, i ja do sada nisam naišao na neku koja mi se dopala, ali par ljudi u čije znanje ne sumnjam kažu da su imali prilike da potrefe solidan komad. Kad si tako ograničen budžetom, moraš da ideš i da zasviraš na gitari, saveti ne vrede. Jednostavno moraš da probaš sve što ti je u finansijskom dometu. Ni velike firma nisu izuzetak, i kod njih ima tih brljotina u ovoj klasi.

I još ovo - ti paketi obično ne nude ništa specijalno. Sva prateća oprema je uglavnom najniže kategorije. Jedino znam pouzdano da je sasvim pristojan onaj foam case što ide uz Aster gitare. To je jedina dobra stvar iz tih najjeftinijih paketa, ovo ostalo je uglavnom onako... tek da se kaže da ima...

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 31 May 2010, 14:57

beyn wrote:Da li da uzmem neku uz koju se dobija oprema za pocetnike (kais, stimer, trzalice itd... takvi modeli su npr. Ibanez V50NJP, SX DG-1K) ili je to samo fora da naloze pocetnike poput mene da kupim njihovu gitaru?
to ti je kao na telešopu :)

malo je 120e. skupi jos malo (80-10e) pa uzmeš dobru gitaru i miran si....

---------------------------------------------------------------------------------------------------
beyn wrote: rostilj
odlična ideja. samo da prestane da pada ova kiša ;)

beyn

Post by beyn » 31 May 2010, 15:35

Sta biste mi onda preporucili po nekoj razumnoj ceni preko 120e? Bolje cu malo vise da se ustekam pa da uzmem nesto sto valja.
Da li ozvucena akusticna gitara moze da se svira i bez kacenja na komp i na pojacala tj kao obicna akusticna?

djomla

Post by djomla » 31 May 2010, 15:40

Naravno da moze da se svira bez kacenja na ista, na suvo :) Kupi u idei za 3500 iljade, super zvuci za te pare i sasvim dovoljno za pocetak. Kasnije ako te to bude drzalo kupis bolje. al, kao smek je kupiti nesto skuplje pa onda svirkati, bacanje para ...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 May 2010, 16:00

Pa čovek je lepo napisao da već ima gitaru, neku staru očevu gitaru, pa bi nešto bolje sada da kupi. Ne vidim kako onda gitara iz super marketa može da završi posao.

Beyn, koliko je to više? Kaži šta je gornja granica, i da li ti treba ozvučena ili ne. Što se neozvučenih tiče, za nekoga ko nema velike ambicije, za 190 do 200 evra ima da se kupi gitara da ti u životu ne treba bolja, dakle da obaviš kupovinu za sva vremena. A ako ipak imaš malo veće ambicije od sviranja sa društvom... Tu onda gotovo da nema kraja priči :) Šalim se, ima i tu vrlo konkretnih podataka, ali moraš nam dati još malo konkretnije informacije i zahteve.

djomla

Post by djomla » 31 May 2010, 16:05

Kristijan wrote:Pa čovek je lepo napisao da već ima gitaru, neku staru očevu gitaru, pa bi nešto bolje sada da kupi. Ne vidim kako onda gitara iz super marketa može da završi posao.

Beyn, koliko je to više? Kaži šta je gornja granica, i da li ti treba ozvučena ili ne. Što se neozvučenih tiče, za nekoga ko nema velike ambicije, za 190 do 200 evra ima da se kupi gitara da ti u životu ne treba bolja, dakle da obaviš kupovinu za sva vremena. A ako ipak imaš malo veće ambicije od sviranja sa društvom... Tu onda gotovo da nema kraja priči :) Šalim se, ima i tu vrlo konkretnih podataka, ali moraš nam dati još malo konkretnije informacije i zahteve.
Pa ima 'prastaru' a ovo je nova iz supermarketa. A da bi davao 200 evra za nesto na cemu bi svirao 'uz pivo i rostilj' i ne bi bas. U ostalom sta toj gitari fali?

beyn

Post by beyn » 31 May 2010, 16:15

@djomla: nekako pre bih dao vise para za bolju gitaru nego 3000 u idei :S ...
@Topic
Pa vece ambicije nemam...kao sto rekoh hteo bih da sviram samo for fun :) ... Dakle konacno, akusticna gitara do maksimum 150 evra.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 May 2010, 16:21

Djomla, sa akustičnim gitarama nije isto kao sa električnim. 200 evra uopšte ne predtsavlja neku ozbiljnu cifru. Ali kao što sam već ranije pomenuo, može da se pazari i nešto u onim okvirima do 120, ali da se mnogo pažljivo bira.

Ne znam šta da ti kažem, jer nisam načisto da li me ozbiljno pitaš šta fali gitari od 3500 dinara. Baš sam nedavno počeo da držim časove klincu koji ima jednu takvu, i ja mislim da je to loš instrument. Cenim da to nije pametno potrošena para, i da je rešenje na jako kratke staze. Možda je OK rešenje za roditelje koji nisu načisto da li je to za njihovo dete samo trenutna fascinacija, pa neće da se zatrčavaju sa većim parama, ali mislim da nije uopšte dobro rešenje za nekoga ko je već svirao na makar kakvom instrumentu pa sada hoće nešto bolje. Osim toga, modele za koje se raspitivao (Aria i Aster) su dreadnought gitare. Te po supermarketima su uglavnom klasične, i ova koju sam ja video kod učenika je klasična. To su mnogo različiti instrumenti. Osim ako nisi video neku dreadnought za 3500 dinara, a cenim da nisi.

To što je gitara koju trenutno ima prastara, još uvek ne znači da je loša. Možda grešim, ali nigde nije navedeno da je neupotrebljiva, samo da je stara.

Ja ne propagiram snobizam. Ja se samo držim one škotske izreke: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino". Ko ima tanak budžet, teško da može da rizikuje pogrešne investicije, ma kako male bile.

Beyn, čekaj da razmislim šta bi moglo da se uglavi u 150. Da znaš da nije tu mnogo srećnija situacija nego sa 120, zato i moram malo da se podsetim čega ima za te pare.

djomla

Post by djomla » 31 May 2010, 16:25

Kazes da nemas ambicija, da zelis da svirkas uz pivo i rostilj, onda ti i ne treba gitara od 200€ za to kad pogledas realno. Treba ti instrument koji ce ti raditi posao a to je to :) (tako ja makar gledam). Sve preko toga je bacanje para (bolje popit razliku), al ako ti imas para i bas si odlucio da kupis nesto za 200€ onda :)
Al i za 200€ nisu bogzna kakve gitare, pa ti dodje na isto...

beyn

Post by beyn » 31 May 2010, 16:31

Na kraju se sve svodi da treba da prodam bubreg da bih kupio gitaru XD
A sto se tice gitare koju sada imam skroz je rastimovana. Civije su joj sje*ane skroz kao i zice a i mislim da joj je vrat kriv. Na donjem delu vrata, razmak izmedju njega i zica je oko 1cm. Shodno toj situaciji racunam da mi se vise isplati da kupim novu gitaru nego da popravim staru.
Last edited by beyn on 31 May 2010, 16:34, edited 1 time in total.

djomla

Post by djomla » 31 May 2010, 16:33

beyn wrote:Na kraju se sve svodi da treba da prodam bubreg da bih kupio gitaru XD

TAKO JE :)))))

Nego, a sta fali Yamahama?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 May 2010, 17:03

Pa ne fali ništa Yamahi, nego u ovoj kategoriji (a sada znamo da je plafon 150 evra) imaju samo onaj najosnovniji model, F310. I sa popustom, prva bolja, F370, košta 160 ili 170 evra. F310 ima istu boljku kao i gitare daleko manje poznatih proizvođača - jeste svaka uredno napravljena, ali ton... Isprobao sam ko zna koliko ovih gitara, i neke su bile potpuno van svoje klase, baš su pristojno zvučale, a neke su bile tonski mrtve. Samo kad se pogleda koliko im varira struktura drveta na kornjoj ploči, vidi se da tu nije svaka isto tretirana i proveravana. Neke imaju vrlo guste, prave godove, a neke onako široke, kao da gledam neku Melodija Mengeš gitaru. Ne mogu onda da preporučim taj model, mogu samo da na licu mesta kažem da je neki uzorak bolji od drugog uzorka, i to je to. I to važi za najveći broj gitara iz te klase.

Ima jedna Takamine koja košta do 150 evra, G220. Mislim da je veoma lepo urađena, po izradi bih pomislio da košta više. Ali to je malo specifična gitara. Ima manji rezonator, i skroz drugačiji ton od dreadnought gitara. Meni se veoma dopada ton kod gitara koje imaju rezonator ove veličine i oblika, posebno zato što uglavnom radim fingerpicking. Međutim, to moraš da ideš da probaš. Da čuješ da li ti leži taj zvuk.

Bila je jedna gitara koju nisam u skorije vrme svirao, ali sam nailazio na mnogo lepe komade, za te pare vanredno dobre. Oscar Schmidt OG2. I kod njih je valjalo da se oslušne par komada, pa da se odabere najsrećniji komad, ali uopšte nije gitara za podcenjivanje.

Baš kao što sam ti rekao - ne povećava ti se bitno izbor kada umesto 120 hoćeš da potrošiš 150, nije mnogo srećnija situacija. I teško je da se da savet, jer se komadi toliko razlikuju. Ne bi mi bila savest mirna da tek tako pomenem neki model bez ograđivanja od rizika da ćeš naleteti na loš komad iz serije. Ima par modela gitara za koje su me mnogi ubeđivali da nisu tako loše, ali ja prosto nikad nisam naišao na komad za koji bih da pare. Bilo kakve pare. Možda samo nisam imao sreće. Ili su me pogrešno informisali. Zato i insistiram na ovome da mora da se proba što više gitara.

I čoveče, ti nisi situaciju prikazao kako treba. Ti zapravo kao da nemaš gitaru. Ako joj čivije ne funkcionišu, ima kriv vrat, i žice odmaknute ceo centimetar od vrata - to je gitara u pokušaju. Tuga mi je što to kažem, ali za takvu gitaru je i ova od 3500 dinara nekakav pomak na bolje. Što ne znači da preporučujem gitaru od 3500 dinara, ni slučajno!

tzlatko

Post by tzlatko » 31 May 2010, 17:37

Mozes da probas i neku polovnu. Gledao sam oglase po Srbiji imate zaista dobru ponudu i tu moze za te pare da se ubode nesto stvarno dobro. Ja bih to uradio sa 150e, normalno mora da se otvore cetvoro oci, a potrebno je iskustvo kod gledanja/probanja komada koji te interesuje, sto i nije hendikep ako sa sobom povedes nekog ko zna gde da gleda a i sta da slusa....

ognjen93

Post by ognjen93 » 31 May 2010, 18:39

Meni su se svideli Epiphoni, jes da mora malo vise da se pazi kad se kupuje, ali meni je to to idealno za zezanje.....
Bejn nesto mi se cini da te znam koje si godiste, i gde zivis?

Post Reply