Pre svega, da se složim sa kolegom da kupovina pojačala možda ipak nije prioritet. I sada ću pokušati to detaljno da objasnim.
Kao prvo, ako imaš iole ozbiljnije zvučnike na kompjuteru, povezivanjem ozvučene akustične gitare na kompjuter dobićeš ton koji je daleko, daleko približniji onome što bi se čulo iz pojačala za akustičnu gitaru, nego što je to slučaj sa ljudima koji tako priključuju električnu gitaru. Pojačalo za akustičnu, vrlo slično kao i tvoj PC, a i kao i razglas - imaju hi-fi zvuk, ne "farbaju" ništa, prosto "propuštaju" ton iz instrumenta, i zato si sa ovom varijantom akustara u PC manje hendikepiran od električnih gitarista. To je onako za vežbu, ako baš imaš utisak da sviranje na suvo u kući nije dovoljno. Uzmeš Behringer ADI21 za početak, to ti je i DI box, i predpojačalo, i preko te sprave možeš da se priključiš i direktno u razglas, i direktno u PC, a da se ne sekiraš šta će da bude ako se malo jače odvrneš. Kasnije možeš da juriš neku skuplju spravu koja radi sličan posao kao ovaj Behringer, ali za početak - ovo će da te služi preko svih očekivanja. Novo je oko 3000 dinara, u oglasima ima jedan komad ovih dana za 2000.
Drugo, sa bendom ako sviraš, vrlo je verovatno da i prostor u kome sviraš ima nekakav razglas, a studio za probu ima obavezno razglas, pa možeš da kačiš gitaru direktno u razglas. I da imaš daleko bolji ton nego sa pojačalom od 100 evrića. Svakojaka mala pojačala za akustične gitare sam isprobavao od decembra na ovamo, i nisam baš bio srećan sa onim što vidim i čujem. Između 200 i 300 evra je već cena gde dobijaš nešto upotrebljivo, nešto za šta nije šteta dati novac, ali ispod te cifre... Pa, recimo da mi ne bi bila mirna savest da ti preporučim nešto iz dosta niže klase.
Ozvučenih gitara do 200 evra ima svakojakih, ali ja sam ubeđen da za te pare nema gitare sa dobrim predpojačalom u sebi, i da daju najstrašniji prašteći piezo zvuk. I tu boljku leči gorepomenuti ADI21, ali onda imaš 2 predpojačala vezana u nizu pre nego što stigneš ponovo do predpojačala unutar samog pojačala ili razglasa - jedno na gitari, jedno u ADI21, što ume malo da bude tricky za podešavanje. Može da se podesi, ali moraš da imaš na umu da ume malo i da zafrkava dok se ne navikneš. Tako da ću ja sada da ti preporučim nešto što sam u poslednje vreme često preporučivao, i što možda ne deluje kao osobito jednostavno i elegantno rešenje, ali daje jako dobar kvalitet na kraju. Uzmeš ili Washburn D10, ili Oscar Schmidt OG6, ili Yamaha FG700, sve 3 su oko 200 evra... Onda uzmeš D-Tar Twin spot koji je oko 70 evra, i ugradiš ga u gitaru. I uzmeš onaj Behringer, koji je do 30 evra. I eto, za 300 evra imaš više nego solidan start.
Nije baš ono što si tražio, ali cenim da je dobra kombinacija.
E sad, ako baš baš hoćeš gitaru sa fabrički ugrađenom ozvukom, ja mislim da opet treba da potrošiš svih 300 evra na gitaru. Evo kraće liste predloga:
Takamine EG440C (ili SC, malo je skuplja)
Ibanez AW30ECE
Fender Sonoran SCE
Takamine EG320SC
Kombinacija 200 evra na gitaru, i 100 na pojačalo će vrlo brzo da te razočara, a to što kupiš u toj kombinaciji ne drži dobro cenu u preprodaji. Eto, toliko o tome za sada.