Kupujem akusticnu ozvucenu... zelim cuti i vasa misljenja..

Post Reply
mojsije95

Kupujem akusticnu ozvucenu... zelim cuti i vasa misljenja..

Post by mojsije95 » 12 Aug 2010, 04:58

odgovori na ova pitanja: viewtopic.php?f=19&t=6248

1- ibanez, yamaha, da capo, applause... mada to i nije toliko bitno...
2- najverovatije cu da sviram u bendu, ali najvise zbog sebe... za svoju dusu
3- cetiri god sam isao u muzicku, i 2 god sviram sam posle toga..
4- vec jesam
5- vec jesam, ali nisam neodlucan niti neiskusan
6- nemam odredjen model na umu... (mada sam cuo da mnogi hvale: Washbrun D10)
7- zivim u Krusevcu
8- /
9- 300 evra, ali u te pare uracunato i to sto cu da kupim i pojacalo(15W).. znaci do 200 evra gitara..
10- pa, do 200 evra sto bolja
11- kupujem novu!
12- pojacalo kupujem u kompletu sa gitarom
13- bitno je da bude ozvucena
14- nisam pocetnik
15- sviram na akusticnoj gitari vec 6 god i necu da kupim elektricnu, bar ne jos.. volim zvuk akustike!
16- naravno :D

znaci, zeleo bih da cujem vase misljenje o tome koju gitaru bih trebao da kupim! vec znam da ce da bude akusticna ozvucena, ali ne znam koja... ponavljam: sviram vec 6 god, nisam pocetnik, a i mozda se u buducnosti profesionalno bavim muzikom! znaci, dosta sam ozbiljan... hvala unapred... :)

terry mid

Re: Kupujem akusticnu ozvucenu... zelim cuti i vasa misljenja..

Post by terry mid » 12 Aug 2010, 09:55

E ovako, moje licno misljenje je da ti sada ne treba pojacalo i preporucujem ti da sad sve pare das na akustaru tada bi mogla da se uzme solidna Yamaha, ali znam da ces ti sad reci, ne hocu i pojacalo, onda bi moj favorit bio washburn, mada zavisi kakav zvuk zelis...ima dobrih modela od ibaneza, yamaha-e...
Preporuka za 300e Yamaha FS720s (secam se da je gitara dobra, ne znam da li je ozvucena :? )

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 Aug 2010, 20:27

Pre svega, da se složim sa kolegom da kupovina pojačala možda ipak nije prioritet. I sada ću pokušati to detaljno da objasnim.

Kao prvo, ako imaš iole ozbiljnije zvučnike na kompjuteru, povezivanjem ozvučene akustične gitare na kompjuter dobićeš ton koji je daleko, daleko približniji onome što bi se čulo iz pojačala za akustičnu gitaru, nego što je to slučaj sa ljudima koji tako priključuju električnu gitaru. Pojačalo za akustičnu, vrlo slično kao i tvoj PC, a i kao i razglas - imaju hi-fi zvuk, ne "farbaju" ništa, prosto "propuštaju" ton iz instrumenta, i zato si sa ovom varijantom akustara u PC manje hendikepiran od električnih gitarista. To je onako za vežbu, ako baš imaš utisak da sviranje na suvo u kući nije dovoljno. Uzmeš Behringer ADI21 za početak, to ti je i DI box, i predpojačalo, i preko te sprave možeš da se priključiš i direktno u razglas, i direktno u PC, a da se ne sekiraš šta će da bude ako se malo jače odvrneš. Kasnije možeš da juriš neku skuplju spravu koja radi sličan posao kao ovaj Behringer, ali za početak - ovo će da te služi preko svih očekivanja. Novo je oko 3000 dinara, u oglasima ima jedan komad ovih dana za 2000.

Drugo, sa bendom ako sviraš, vrlo je verovatno da i prostor u kome sviraš ima nekakav razglas, a studio za probu ima obavezno razglas, pa možeš da kačiš gitaru direktno u razglas. I da imaš daleko bolji ton nego sa pojačalom od 100 evrića. Svakojaka mala pojačala za akustične gitare sam isprobavao od decembra na ovamo, i nisam baš bio srećan sa onim što vidim i čujem. Između 200 i 300 evra je već cena gde dobijaš nešto upotrebljivo, nešto za šta nije šteta dati novac, ali ispod te cifre... Pa, recimo da mi ne bi bila mirna savest da ti preporučim nešto iz dosta niže klase.

Ozvučenih gitara do 200 evra ima svakojakih, ali ja sam ubeđen da za te pare nema gitare sa dobrim predpojačalom u sebi, i da daju najstrašniji prašteći piezo zvuk. I tu boljku leči gorepomenuti ADI21, ali onda imaš 2 predpojačala vezana u nizu pre nego što stigneš ponovo do predpojačala unutar samog pojačala ili razglasa - jedno na gitari, jedno u ADI21, što ume malo da bude tricky za podešavanje. Može da se podesi, ali moraš da imaš na umu da ume malo i da zafrkava dok se ne navikneš. Tako da ću ja sada da ti preporučim nešto što sam u poslednje vreme često preporučivao, i što možda ne deluje kao osobito jednostavno i elegantno rešenje, ali daje jako dobar kvalitet na kraju. Uzmeš ili Washburn D10, ili Oscar Schmidt OG6, ili Yamaha FG700, sve 3 su oko 200 evra... Onda uzmeš D-Tar Twin spot koji je oko 70 evra, i ugradiš ga u gitaru. I uzmeš onaj Behringer, koji je do 30 evra. I eto, za 300 evra imaš više nego solidan start.

Nije baš ono što si tražio, ali cenim da je dobra kombinacija.

E sad, ako baš baš hoćeš gitaru sa fabrički ugrađenom ozvukom, ja mislim da opet treba da potrošiš svih 300 evra na gitaru. Evo kraće liste predloga:

Takamine EG440C (ili SC, malo je skuplja)
Ibanez AW30ECE
Fender Sonoran SCE
Takamine EG320SC

Kombinacija 200 evra na gitaru, i 100 na pojačalo će vrlo brzo da te razočara, a to što kupiš u toj kombinaciji ne drži dobro cenu u preprodaji. Eto, toliko o tome za sada.

mojsije95

Post by mojsije95 » 19 Aug 2010, 03:59

e da.. hvala na savetu... kupicu tj vece jesam, ali nije jos stigla... Takaminu EG440C ... hvala :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Aug 2010, 05:25

E baš fino - uživaj!

terry mid

Post by terry mid » 21 Aug 2010, 19:20

Cestitam na kupovini, kad ti stigne okaci prve utiske :ziveli:

mojsije95

Post by mojsije95 » 18 Oct 2010, 10:41

izvinite.. od kad sam je dobio zaboravio sam na forum.. :D evo.. vec mesec dana sviram na njoj, i super je!! ima prelep zvuk i kad se svira neka lagana(klasicna) muzika, akordi, rok pesme.. a i na pojacalu je extra.. probao sma kod jednog druga... ja jos nisam kupio pojacalo... ali sve u svemu prezadovoljan sam.. i, nimalo se ne kajem sto sam kupio akusticnu gitaru.. greska bi bila da sam uzeo neku el, kao sto su me svi terali.. :D hvala jos jednom

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Oct 2010, 22:34

Baš mi je drago da si zadovoljan. Ako smo pomogli, još više mi je drago, i lepo je što si ove utiske podelio sa nama. Uživaj u svirci!

simic88

Re: Kupujem akusticnu ozvucenu... zelim cuti i vasa misljenj

Post by simic88 » 06 Jan 2012, 02:52

Sta mislite o Crafter akusticnim gitarama?
Planiram da kupim akusticnu ozvucenu gitaru, pa bi mi znacilo vase misljenje. Do sad sam svirao akusticnu gitaru SX DG1K. I koliko sam je platio, dobro me je sluzila :)
Kupio gitaru do jedno 300-400 evra. Treba bi gitara koja ce imati fin zvuk na suvo, jer necu odmah kupovati pojacalo. Ne bih kupovao yamahu, vec mozda takamine ili ibanez,ali nesto mi je paznju privukla i crafter, a koliko sam zapazio o njoj nije bilo reci.
Da, jos da kazem sta sviram, mozda cete imati bolji uvid sta mi treba. Volim da sviram rock, pop, starogradske, i volim r`n`b, tj. akusticne obrade.
Hvala :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 06 Jan 2012, 08:14

Nisam svirao na Crafter gitarama, odnosno taj model koji navodiš mi nije poznat, a video sam možda 2 njihove gitare i nisam ih dovoljno "maltretirao" da mogu da dam neku ocenu, samo znam da postoje relativno pozitivan odziv na internetu kad su te gitare u pitanju, pa ih možda vredi detaljnije zagledati. Ja bih ti preporučio da na listu dodaš i Walden gitare, meni su se dosta dopale.

ness

Post by ness » 06 Jan 2012, 16:20

Ako neko svrati do Mitrosa ovih dana,moze da proba te Crafter gitare pa da napise par utisaka... Na you tube snimcima ove gitare stvarno dobro zvuce u odnosu na snimke drugih gitara.U Novom Sadu imaju pet sest modela na lageru.Jedan model sa laminiranom gornjom plocom ostali su solid. Nisu bas ni jeftine,190 eura najjeftiniji model sa laminiranom gornjom plocom,ali zvuk je stvarno neverovatan:

Post Reply