Scalloped Neck

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Da li ste za skalopiran vrat?

DA
10
29%
NE
24
71%

Total votes: 34

XtrmntR

Scalloped Neck

Post by XtrmntR » 09 Nov 2007, 23:48

Znaci anketa:> "Da li ste za skalopirani vrat ili pak ne"? Ovo pitam iz vise razloga, jedan je taj da vidim sta drugi misle, a drugi je taj shto ja planiram to uraditi na ibanezu, tachnije frend bi mi radio.
Naime, taj isti frend je napravio novu gitaru sa vratom od epiphone-a kojeg je skalopirao. Ja sam upravo isprobao gitaru, i mogu da kazem da je mnoogo lakshe svirati na njoj upravo zbog minimalno trenja, kojeg inache stvara grifplatna na obichnom vratu. Bending raditi je potpuni uzitak, za nepoverovati.
Drugar ce to prvo uraditi na svom rg370, pa cu probati, pa ako bude iole slichan rezultat, radim i sebi. :)

Moracu bash nekako slikati tu njegovu novu gitaru, da vidite kako je odradjena, ja sam preodushevljen. :)

Critical
PedoBear

Post by Critical » 10 Nov 2007, 00:19

Ne mogu stvarno nista da odgovorim ,nisam probao gitaru sa scalopima,a verujem ni vecina na ovom forumu,tako da ti glasanje propade :lol: ,ali napisi mi molim te malo vise o vratu,daj malo osecanja ,ti si tolstoj vrat je ana karenjina.

Ima li nesto sto ti se ne svidja,kako ide shredovanje sa njom ,sta je sa riffom,i sve lepo napisi

zahvalan unapred :lol:

Bodomovac

Post by Bodomovac » 10 Nov 2007, 03:16

Nisam ni je probao, tako da ti propade glasanje. :D

XtrmntR

Post by XtrmntR » 10 Nov 2007, 10:11

Ovako, generalno apsolutno sve mi se svidja. Nemam ni jednu jedinu zamerku. Praktichno svirash po samim zicama, fretboard skoro i ne dirash. Kada sam posle nje uzeo ibaneza, deluje dosta tvrdje i teze svirati od skalopirane i nekako je lakshe svirati na njemu sada nego pre(chitao sam o tome da se stiche bolji osecaj kada svirash na skalopima, pa kad predjesh na obichan onda je gotivnije). Malmsteen kaze da je teze svirati gitaru sa skalopima, ali mu posle ovog ne verujem. :) Bending i vibrato su uzivancija, toliko ih je lagano raditi. :) Riffove i akorde je takodje lakshe svirati, jer vrshish manji pritisak na zice. Naravno, treba malo vremena da se naviknesh, ali mislim da to uopshte nije strashno kako neki prichaju. Taj prelazak sa obichnog vrata na skalopirani mogli bi opisati kao prelazak sa akustichne na elektrichnu. Shredovanje je daleko lakshe. :)

E sad jedino shto mene kopka je to, da ja na ibanezu(isto kao i drugar) imam binding i jako tanak vrat, pa ne znam koliko ce to biti moguce izvesti zbog rizika krivljenja vrata, no videcemo. :) Bash sada neshto razmishljam, Malmsteen drzi gitaru u D# shtimu i koristi tanke zice(negde prochitah chak i osmice), mislim da to ne radi bez razloga. :)

Critical
PedoBear

Post by Critical » 10 Nov 2007, 10:46

Ej ,ajde ako ti nije frka da slikas postupak scalopiranja tvoje gitare pa da bacis slike ovde ????

XtrmntR

Post by XtrmntR » 10 Nov 2007, 11:07

Uf... to i ako budem radio nece pre 15tak dana, ali videcu sa drugarom kada bude radio, da slika nechim, ne znam da li moze prebaciti slike sa telefona(nema komp), mislim da nema fotoaparat, a nemam ga ni ja. :( Znam samo da je ostao 5 dana dok je uradio taj prvi vrat, on ima 21 polje, a na ibanezu su 24, prvo ce na svom pa onda ako mi se svidi radice i meni. :)

XtrmntR

Post by XtrmntR » 15 Nov 2007, 22:17

Uzeo sam tu gitaru od freda(kupio, dao ibaneza i drugar mi neshto doplatio). Moram reci da sam prepre zadovoljan. Inache, gitara je pravi unikat, ima 1 humbucker, vol pot, floyd, ruchku, izdubljene pragove(vrat kao na ibanezu sa rosewoodom i tooth inlays), i rupu u obliku trokuta na glavi vrata. Tamnija metalik crvena boja i neke share u vidu tribala, tako neshto. Moracu je slikati kad nabavim fotoaparat. :)

mr.flash

Post by mr.flash » 16 Nov 2007, 14:57

Nema tu odgovora Da ili Ne, scalop na vratu je potreba tehnike i nacina sviranja. Konkretno ja ga nemam na gitarama jer mi ne treba, posto ne sviram shred, pa nemam potrebu za dodatnom kontrolom koju izdubljen vrat omogucuje. Opet, ako bih dosao u posed jedne takve gitare voleo bih da je zadrzim. Inache scalop sam svirao na Fenderu kojem je ceo vrat u scalopu, i Hammeru koji ima zadnja 4 praga scalop. Primetio sam da i Vai ima zadnjih nekoliko pragova u scallopu, Blackmoore je scallop svirao u Rainbow, pa se vratio na obican vrat. Jesi li razmisljao o tome da uradis samo pojedine pragove (npr. zadnja 4) ? jer ne znam kako bi Ibanez Wizard vrat podneo scallop, a i sama gitara nije pravljena za to, jer ima Floyd Rose koji josh olabavljuje tenziju zica.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 16 Nov 2007, 16:14

Pa nemam vishe ibaneza, a ovaj vrat na ovoj sadashnjoj je preradjeni vrat od epiphone-a koji je dosta slichan ibanezovom wizardu, debljina je tu negde, mislim da to nece smetati. Ne furam se toliko na shred ali ovo nije iskljuchivo namenjeno za shred(iako malmsteen koristi za to) jer je dosta lakshe svirati i gitara je meksha nekoliko puta. Meni, poshto ne sviram toliko chesto i nemam bash vremena, ovo dodje kao extra stvarka, prava uzivancija svirati i onda imam motivaciju i inspiraciju. :)

Vai ima zadnja 4 praga skalopirana, i to zbog nepristupachnosti tih zadnjih pragova na kojem mu je sada omogucen lakshi bending. Takodje sam vidjao po netu chitave ibaneze skalopirane, tako da verujem da ako frend bude to radio na ibanezu, ne moze nishta loshe da se desi.

vg78
MF veteran

Post by vg78 » 16 Nov 2007, 16:58

Glasao sam sa NE. :evil:
Imao sam Ibanez RG550 sa scalloped vratom od prvog praga do poslednjeg. Svirao sam na toj gitari nekoliko godina. Kad sam kupio mislio sam - WOW i Malmsteen ima scalloped vrat, mora da je strava. Ali bilo mi je veoma drago kad sam ga se teskom mukom otarasio. Nisam neki virtuoz ni sad, i ionako vise sviram ritam, i akorde, i za to nikako ne odgovara scallop. Ako malo, kazem MALO vise pritisnes zice, ode stim u PM. Uhh, sav se najezim, kad pomislim, kako bi mi sad bilo neprijatno sa mom sadasnjom tehnikom sviranja, svirati na takvom vratu. Sa scallopom samo nezno pritisnes zice, i okidas akord. Nikakvo pomeranje prstiju, sacuvaj boze. Nikakav osecaj ne mozes da unosis u sviranje. Samo u solaze naravno. Ali i tamo samo oprezno!!

Ako tebi svidja, izvoli. Sad imas scallop.
Meni je JAAKO drago da imam obican vrat na gitarama.
Toliko od mene.

Pozdrav! :)

XtrmntR

Post by XtrmntR » 16 Nov 2007, 17:56

Pa dobro, ja doosta vishe sviram solaze. Istina je da pri jachem pritiskanju zice na polju ton se menja, ali ja nikada ne pritiskam zice toliko jako, i da bih to uradio, moram bash da zapnem iz petnih zila da bih spustio zicu do dna udubljenog polja. :)

Jbg, sve je stvar navike, a meni se chini to nece biti problem. :)

m@T@

Re: Scalloped Neck

Post by m@T@ » 05 Jan 2008, 02:27

sta znaci taj scaloped neck ? sta je to uopste ... prvi put cujem :oops:

XtrmntR

Post by XtrmntR » 05 Jan 2008, 10:30

Svako polje na vratu je udubljeno 3mm od vrha praga.

Image

Image

m@T@

Post by m@T@ » 05 Jan 2008, 18:03

aha hvala ...

XtrmntR

Post by XtrmntR » 05 Jan 2008, 23:55

Nema na chemu.. :wink:

Post Reply