CROSS ash Telecaster custom build for andrej]

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

CROSS ash Telecaster custom build for andrej]

Post by NikolaNis » 06 Oct 2010, 21:55

Kao što i sam naslov teme kaže pokazaću vam kako teče izgradnja još jednog Telca u mojoj radionici uz dozvolu budućeg vlasnika i našeg kolege sa foruma andreja.

Andrej je želeo da telo bude od jasena iz jednog ili dva komada, uspeo sam da uz pomoć oboss-a dođem do predivnog jasena za telo iz jednog komada. Još jedna specifičnost se tiče vrata, Andrej želi vintage vrat sa U profilom, znači dosta deblje nego što su današnji moderni vratovi. Odlučio se za 9.5'' radius na fingrboardu. Inače u pitanju je vrat iz jednog komada, naravno javor (maple).

Oko ostalih detalja ćemo u toku izrade.

Evo nekoliko slika.

Izbor jasena i javora: Image

Uploaded with ImageShack.us Image

Uploaded with ImageShack.us

Grubo isečeno telo: Image

Obrađene konture tela i "oborene" ivice: Image

I sad slike malo boljeg kvaliteta, rađene aparatom. Telo skoro gotovo što se tiče otvora: Image

Sve ovo je urađeno za otprilike 6-7 sati rada... :) Ovoga puta neću toliko detaljisati kako se šta radi, pokazivaću slike u etapama kako se šta završi. Nadam se da ćete pratiti temu a tu će biti i budući vlasnik pa će vam možda on dati neke informacije koje vas zanimaju. :ziveli:

andrej]

Re: CROSS ash Telecaster custom build for andrej]

Post by andrej] » 06 Oct 2010, 22:44

evo, upadam i ja. vec odavno planiram da pravim gitaru po meri. video sam Nikoline teme ovde, pa sam posao do njega u Nish da isprobam i odlucio - Nikola mi pravi gitaru. posebno nisam mogao odbiti ovakvo parce jasena (a on ima jos jedno od iste daske u steku), a i za vrat je drvo ooodlicno. u mnogome me je pridobilo to sto je Nikola pravi entuzijasta i sto je vise nego spreman da izadje u susret za razne detalje. ne radi kako mu se prohte - nego po zelji kupca. lako smo se dogovorili.

sto se gitare tice, bice ovo:

telo jasen, 1 komad, nitroceluloza, lakirana natural na ovu foru, kao toplije boje: Image
vec ste videli telo i sharu na njemu

tortoise shell pickguard, na ovu foru: http://www.patsguitars.com/images/aucti ... er/gal.jpg

vrat standardno maple, d oblik - znaci 1 inc celom duzinom, u vintage (50s) fazonu. podesavanje na glavi. ne jurim nikakav vintage look/feel/mojo, imam veliku ruku i ovaj mi se profil najvise svideo (probao sve telce u mitrosu - 52 je ubedljivo najbolji, al kosta 1700inesto e). tu je lepota saradnje sa nikolom - ako mi nekim slucajem vrat bude predebeo, on ce ga stanjiti pre lakiranja.

magneti: leslie broadcaster bridge i 60s strat u tele velicini u neck poziciji, bez hromiranog poklopca. znaci - i izgleda kao strat, samo je manji. vidi se, ne jurim mojo, ne jurim tradiciju, ja jednostavno znam koji zvuk najvise volim - bridge od telca i neck od strata. to i udobnost.

struja: 3polni prekidac, 2 pota, jedan push-push (za series/parallel u srednjoj poziciji), drugi koncentricni (znaci da pota jedan oko drugog, kao na boss metal zoneu, npr; oba su tone, mislim da telcu trebaju odvojene tonske). mozda killswitch, razmislicu. bice shieldovana, a sholjica za jack ce biti ona sto se shrafi sa 2 shrafa.

hardver: schaller straplocks, bridge sa 5 sharafa (sa mog skvajera, ne treba mi drugi), nut graphtech crni, civije isto sa skvajera (superzadovoljan sam, a mogu ih promeniti ako mi se prohte), plocica hromirana, sve hrom.

na sve to idu 10-52 zice.

i, ono na cemu sam insistirao: da vrat i pragove sredi tako da nemaju ni malo fret buzza, ni na suvo, sa mojim omiljenim setupom - 1,5-2mm na 12 pragu.

nikola mi postalje slike svaki put kad nesto bitno uradi, a izbacivace ih i ovde, pa da uzivamo zajedno.

sta kazete?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 06 Oct 2010, 22:57

:kokice:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 07 Oct 2010, 02:38

andrej] wrote:sta kazete?
Sto bi omlatina rekla: "vr' brate!" :) :ziveli:

Stanko

Post by Stanko » 07 Oct 2010, 09:15

Nista sad sedimo, gledamo, i cekamo :D :ziveli:
Srecno!

MUzzY

Post by MUzzY » 07 Oct 2010, 10:40

vidim ja da se ljudi polako prizivaju pameti i kupuju instrumente a ne marke :) Aj sa srecom! :ziveli:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 07 Oct 2010, 11:07

i posle ce da prodaju instrumente a ne marke :mrgreen: :P :ziveli:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 07 Oct 2010, 11:09

pa ako je to to, sto bi prodavali, jedino ako ne krenu videnovim stopama :mrgreen:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 07 Oct 2010, 11:20

Ma salim se...bitno je znati sta hoces i bitno je da nemas pundravce u dupetu pa da prodajes posle iz dosade i sl.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 07 Oct 2010, 11:34

Drago mi je da pozdravljate Andrejevu odluku da na ovaj način dođe do instrumenta iz svojih snova, ipak, ostavićemo za kraj da on donese sud da li je to to što je želeo, a na meni je da vredno i precizno radim :) .

Da ne bi bilo sličnosti sa Videnom ja stavljam slike isključivo iz svoje radionice ili stana :wink: .

P.S. @Muzzy, čuo sam lepe stvari o tebi od zajedničkog prijatelja oboss-a :ziveli:

andrej]

Post by andrej] » 07 Oct 2010, 14:56

pa mislio sam 'ima li neko neki predlog ili zamerku, nesto iz prakse, misli da mi ne bi valjalo ovde'.

Vaske023

Post by Vaske023 » 07 Oct 2010, 17:14

Stanko wrote:
Nista sad sedimo, gledamo, i cekamo :D :ziveli:
Srecno!
:1: :bravo: :ziveli: !!!

kwiss

Post by kwiss » 07 Oct 2010, 17:52

Ovo nije nista novo,vec vidjeno.

mfilip

Post by mfilip » 07 Oct 2010, 23:58

Pa nije bas... Do sada su svi radili instrumente za svoju dusu a ovo je prvi put da majstoru dodje covek sa jasnim i preciznim specifikacijama

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 08 Oct 2010, 00:11

mfilip wrote:Pa nije bas... Do sada su svi radili instrumente za svoju dusu a ovo je prvi put da majstoru dodje covek sa jasnim i preciznim specifikacijama
pa, zapravo jeste, ali tehnicki, nije prvi put, rocketov telac je "radjen" po narudzbini, pa su "slike postupka" kacene na forum. :mrgreen:

Post Reply