Home made Pojacalo za gitaru

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Born_Dead

Re: Home made Pojacalo za gitaru

Post by Born_Dead » 05 Nov 2010, 12:04

ja imam shemu nekog leadmaster-a neko mi na forumu dao,ono kazu da je dobar,a i nije skupo.
Gresis,ja poznajem lika koji pravi samo lampase,nece da pravi tranzistorce :D

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 05 Nov 2010, 12:51

Kile93 wrote:pa tranzistorsko naravno, gde si video cevno skoro da neko pravi. Pa od delova imam sve sto mi je potrebno. Imam caletovu radionicu punu elektronskih komponenti koje su potrebne za pojacalo, imam zvucnike koji se mogu iskoristiti i naravno drvo od kog bi pravio kutiju. Cale je pravio neke kutije za zvucnike pa je ostalo dosta materijala. Planiram da pravim neko od 60-150W pojacalo. Napravio sam jedno od 60w tj. ali sam imao problem kad ukljucim gitaru javlja se velika struja i stvara se brum. Pa sam nesto prepravljao ali nije to to.
Jes' vala si u pravo,ko se još cima sa tim cevima staklenim :mrgreen:

Mada jesam viđao da ljudi prave i ta cevna, no mora da su baš mnogo zaludni čim to rade :bambi:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 05 Nov 2010, 12:58

Ti da cutis!!! SSSSmc-u...

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 05 Nov 2010, 13:11

dejankuki wrote:Ti da cutis!!! SSSSmc-u...
Pa svakako da ćutim, evo niš' korisno nisam rekao,a to mu nekako dođe na isto :bambi: :D

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 05 Nov 2010, 13:32

ssmc wrote:mora da su baš mnogo zaludni čim to rade
Kolko ti onda imas slobodnog vremenaaaa. ihaaaa. Zgubidanu jedan.. kolko wati tolko vremena... :metal:

guv'nor

Post by guv'nor » 05 Nov 2010, 14:23

dejankuki wrote:Kolko ti onda imas slobodnog vremenaaaa. ihaaaa. Zgubidanu jedan.. kolko wati tolko vremena... :metal:
Haha, pusti, za sada se junački zadržava na EL34 tipu koji izbacuje "samo" 25W pokomadu. Biće veselo kada bude krenuo da eksperimentiše sa 6550 i sl (samo 35W po komaTu). :mrgreen:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 05 Nov 2010, 14:58

E nisam ja džabe predimenzionisan trafo uzim'o :metal:
guv'nor wrote:
dejankuki wrote:Kolko ti onda imas slobodnog vremenaaaa. ihaaaa. Zgubidanu jedan.. kolko wati tolko vremena... :metal:
Haha, pusti, za sada se junački zadržava na EL34 tipu koji izbacuje "samo" 25W pokomadu. Biće veselo kada bude krenuo da eksperimentiše sa 6550 i sl (samo 35W po komaTu). :mrgreen:
Čekam samo nijemci da mi poš'lju više one KT77 pa da vidi komšiluk svirke :mrgreen:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 06 Nov 2010, 02:34

Nego Kile kako teku radovi reci ti nama....

Kile93

Post by Kile93 » 06 Nov 2010, 15:47

E pa ovako, kao sto su rekli treba bas dosta para za lampsko pojacalo. Nema se para kriza sta reci. :)
Tako da sam resio da jos malo potrazim neke sheme za Tranzistorsko. Napravio sam pojacalo od 60w, moj cale tvrdi da ce biti dobar zvuk sa zvucnikom koji treba da mi nabavi za par dana. Evo upravo trazim neke sheme za predpojacalo, naso sam neko sa FET-om. pa cemo vidim kako ce da ispadne. Nacrtao sam u AutoCAD-u kako bi kutija trebalo da izgleda. samo da odnesem Madijapan da mi iseku na dimenzije koje mi trebaju pa cu sve to da sklopim :). To je za sada za pocetak pa cemo vidimo kako zvuci to. Ima vremena mozda za koju godinu pa se smislim da dam pare za pravljenje nekog cevnog :)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 07 Nov 2010, 02:04

Kile93 wrote:Ima vremena mozda za koju godinu pa se smislim da dam pare za pravljenje nekog cevnog :)
Odlično, no do tada podeli sa nama što činiš sa tranzistorcem.Imaš li na umu koje bi to lampaško pojačalo bilo?

coca

Post by coca » 07 Nov 2010, 11:37

drustvo ovako ja sam pre nesto vise od godinu dana odlucio da sebi napravim lampash do 50W,ali tu se javio onaj problem stari kod nas u zemlji nije moguce naci sve potrebne komponente za jedan takav projekat, konkretno podnozja za lampe, dobre ulazne i izlazne trafoe koji ce da rade bez smetnji, dobre potove, itd. znaci sve to morate da narucite iz inostranstva a to ljudi ne da kosta nego nezna se!!! Sa druge strane treba dosta iskustva sa elektronikom da bi se zapoceo jedan takav poduhvat, nije se igrati OPASNO PO ZIVOT zbog ogromnih voltaza !!!, i na kraju velika vecina tih projekata nikada ne proradi a vama ostane gomila komponenata sa kojima ne mozete da uradite nista u perspektivi... Ne kazem da netreba da se rade handmade lampashi to svakako treba, ali prvo polako i strpljivo sa dobrom racunicom..., i ja sam jedan od velikih ljubitelja lampaskog zvuka samo treba realno sagledati situaciju...Za sada sam ostavio projekat lampaskog pojacala po strani za neka druga vremena!!!
Odlucio sam se za pojacalo od nekih 50W sa kolom LM3886 u stepenu pojacanja a za to pojacalo ce preamp stepen biti sa IC TL072 i BC549C tranzistorima, sa (TREBLE,MID,BASS) EQ , VOLUME, i MASTER VOLUME potom, BRIGHT prekidacem koji se koristi posto ce da ima HI i LOW ulaz, i ON/OFF prekidacem... Inace njega planiram da radim za 4 i 8 Ohma kao glavu koja ce da gura kutiju 2X12 ili 1X12 + 1X10 nisam jos siguran oko kombinacije zvucnika za taj box...
P.S.: pocinjem sa izradom za koji dan pa ako je neko zainteresovan mogu mu pomoci oko shema i komponenti, kontaktiraj te me na PP ili mail!!!

vasko

Post by vasko » 07 Nov 2010, 11:56

pa koju farbu ce da ti daju ta 2 IC-a,to ti je samo pojacalo snage,malo ako zaklipuje i to je to :povrac:

to ti je samo pojacalo snage...razglas...

btw ni ja nigde ne mogu da nadjem podnozja za lampe,pa ako netko zna :bambi:

Rendisha

Post by Rendisha » 07 Nov 2010, 12:15

Probaj http://www.tubeaudiolab.co.rs/ , http://www.korato.com/, mozda P&K... Pitanje je ko sta nudi i koliko trazi ili dere za nesto...
Baci pogled i na oglase po forumima tipa http://www.hi-files.com/forum/index.php ... li-oglasi/ i http://www.diyaudio.rs/forum/18-oglasi/

kwiss

Post by kwiss » 07 Nov 2010, 12:31

vasko wrote:pa koju farbu ce da ti daju ta 2 IC-a,to ti je samo pojacalo snage,malo ako zaklipuje i to je to :povrac:

to ti je samo pojacalo snage...razglas...

btw ni ja nigde ne mogu da nadjem podnozja za lampe,pa ako netko zna :bambi:
Ja sam nasao na otpadu vojne opreme,keramicka podnožja za el 34 or ruskih radio uređaja

Kile93

Post by Kile93 » 07 Nov 2010, 17:39

isprobao sam ovo cudo sto sam napravio. Napravio sam i ispravljac i zajedno sa pojacalom stavio na aluminijumsku plocu. Isprobao sam na nekim Hi-Fi zvucnicima. Prijatno sam se iznenadio kakav je zvuk. Stim sto kad pojacam zvuk krece da pucketa. Ali to je zbog Hi-Fi zvucnika. Trebam sad da nabavim gitarski zvucnik, i da stavim u kutiju zajedno sa predpojacalom. Nadam se da ce do kraja sledece nedelje biti sve to gotovo :)

Post Reply