Koje lampe koristite u pretpojačalu?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sinisake
The original one

Re: Koje lampe koristite u pretpojačalu?

Post by sinisake » 04 Nov 2010, 20:37

Ako se tu ruske iste ko one u Sinišinom pojačalu, ne vidim čemu EHX. :)
:1:

Dobre su te lanpe, Stanko. Provereno. Pitaj i majtimiku. :wink:

Los ti je zvuk, Ljubo, inace, i sa jednim is a drugim lanpama. Ne znam sta bi rek'o. :ziveli:

Koja je ono zujalica bila ukljucena, uzgred?

MUzzY

Post by MUzzY » 04 Nov 2010, 21:16

Vise mi se svidj prva varijanta. Bolje zvuci sa drive-om.

guv'nor

Post by guv'nor » 05 Nov 2010, 14:09

sinisake wrote:Koja je ono zujalica bila ukljucena, uzgred?
Ono na kraju je bio Fulltone '70, kapiram da si na to mislio. Tj prvo ništa, pa TS pa '70.
MUzzY wrote:Vise mi se svidj prva varijanta. Bolje zvuci sa drive-om.
Pa da, tu sam možda napravio grešku, jer je pojačalo namešteno sa 12ax7, pa smo na samo ubacili 12at7 bez ikakvog čačkanja.
Čisto da se čuje koja je razlika kada staviš lampu sa dosta manjim gain-om.

Code: Select all

Tube Gain

12AX7 = 100

5751 = 70

12AT7 = 60

12AZ7 = 60

6072/12AY7 = 44

5965/12AV7 = 27

12AU7/6189/5814 = 20

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Nov 2010, 14:15

Ono na kraju je bio Fulltone '70, kapiram da si na to mislio. Tj prvo ništa, pa TS pa '70.
Fala. Da skontao sam TS, a cujem da je neki fuzz ovo bio, al nijesam zna' koji... Ma, bre, ove-one lanpe... nema to veze, odlicno radi sve... imas svecki zvuk.

guv'nor

Post by guv'nor » 05 Nov 2010, 14:43

Image
:ziveli:
sinisake wrote:Ma, bre, ove-one lanpe... nema to veze, odlicno radi sve..
Pravo zboriš, nego dobra je fora sa tim manjim-gain lampama ako ne koristiš drajv iz preampa.
Primetno utiša pojačalo, pa možeš malo bolje da ga otpanjiš i iskoristiš onu mast iz izlaznih. :)

milan019

Post by milan019 » 08 Nov 2010, 18:50

Ljudi,znam da ovde nije mesto oglasu ali..ako nekome trebaju imam ruske ekvivalente za ECC81,EL83,ECC83,ECC85,ECC99...
Ruske oznake 6N1P-EV,6P15P-EV,6N2P-EV,6N3P-EV,6N6P/EV...

vasko

Post by vasko » 08 Nov 2010, 18:57

posto su ti lampe?

milan019

Post by milan019 » 08 Nov 2010, 20:07

6N1P-2eura(ekvivalent ECC81)
6N2P-3eura(ekvivalent ECC83)
6N3P-2,5eura(ekvivalent ECC85/6385/2c51)
6N6P-3eura(ekvivalent ECC99)
6P15P-4eura(ekvivalent EL83)
Sve cevi su ispitane na ispitivacu cevi,garantujem da im je karakteristika u GOOD podrucju!
Inace su cevi iz Military programa,koriste se na ruskim raketnim sistemima,tako da su sigurno prosle rigoroznu kontrolu.Ipak je to Ruska vojska,ne ova nasa pozerska.Autonomija rada im je preko 5000 sati.

Rendisha

Post by Rendisha » 08 Nov 2010, 21:44

Mogu slikice? Proizvodjac, godina proizvodnje, jel to novo ili korisceno... ?

milan019

Post by milan019 » 08 Nov 2010, 22:02

Rendisha wrote:Mogu slikice? Proizvodjac, godina proizvodnje, jel to novo ili korisceno... ?
Proizvodjac je neka ruska firma koja radi za vojsku,na kutiji pishe ovako-ELECTRONORGTECNIKA.
Sve lampe su nove s tim da su neke u kutiji a neke nisu iz razloga sto stizu u kutiji po 100 komada,pa nije svaka upakovana posebno.Sve lampe na sebi imaju neku oznaku tipa OTK1,OTK2...To im je neka provera kvaliteta,koju moraju da prodju za military standard.Slike tek sutra...sada je kasno....
Postoji mogucnost da nabavim josh i 6V6,6S33S(za one koji se bave sa HI FI),6S19P...mozda i josh ponesto,recite sta vam treba pa kada sledeci put idem da donesem. :cao:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 08 Nov 2010, 22:14

Jel imas mozda originalna pakovanja tih ruskih cevi? Kapiram da su koriscene te lanpe pa verovatno i nemas. Da nisu koriscene, ako su stvarno iz SSSR proizvodnje, pogotovu iz Saratova (fabrika po imenu Reflektor), na zapadu ih cene desetostruko vise. Upravo zato sto su tamo do 1991/92 pravljene lampe za SAM, ICBM kontrolu lansiranja i za lansiranje kosmickih letelica. Krem de la krem lanpi.

Edit, sorry sad mi utrca milance.

Elorg su ok lampe, ali te konkretno nisu za vojnu upotrebu. OTK znaci Odeljenje (biro) za Tehnikcu Kontrolu i to je civilna oznaka, OTK oznake se nalaze na svacemu pocev od namestaja preko pegli do aparata za brijanje :kokice:. Vojne lampe imaju petokraku zvezdu od nekih 7mm na sebi.

Anyway, it's still a good buy, pogotovu sto koliko vidim imas originalna pakovanja za neke sto implicira da nisu koriscene.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 08 Nov 2010, 22:53

Evo primera vojnih. Uredno CCCR i petokraka.

Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Nov 2010, 02:22

Samo da se nadovezem, nijedna ruska firma vise ne pravi lampe za vojsku. Vojsci ako treba, uzmu od postojecih proizvodjaca i sami testiraju. Lampe koje su nekad pravili za vojsku imaju petokrake i nisi mogao da ih kupis u slobodnoj proizvodnji da si Kralj Petar. Citava fabrika bi samo radila za vojsku, a druge su radile za civilne potrebe. bilo je oko 12-tak tih fabrika samo u SSSR-u i par u DDR i Poljskoj. I jedna u Madjarskoj.

Otprilike:

Anod (Dyatkovo, Rusija)
Epsilon (Odessa, Ukrajina)
Foton (Tashkent, Uzbekistan)
Gazotron (Rivne, Ukrajina)
MELZ (Moskva)
NEVZ (Novosibirisk, Rusija)
NZK (Novosibirsk)
ORZEP (Oryol, Rusija)
PIK (Kuznetsk, Rusija)
POLAM (Varsava, Poljska)
Polaron (Lviv, Ukrajina)
Reflektor (Saratov, Rusija)
RFT (Leipzig ili Staßfurt, DDR)
Sibelcom (Belovo, Rusija)
Sovtek (Saratov, Rusija)
Svetlana (Sanktpeterburg, Rusija)
Telam (Varsava, Poljska)
Tungsram (Hajdunanas, Madjarska)
Ulyanov (Ulyanovsk, Rusija)
Voskhod (Kaluga, Rusija)

Whew.

E sad, ako neka od gore navedenih firmi i dalje pravi ista za vojsku, konkretno lampe, ispravite me. Vecina tih fabrika je komercijalizovana i prodata i ne pripada vise ruskom narodu, tako da rade ono sto im vlasnici odrede. Par fabrika sa liste je radilo iskljucivo za vojsku a ostali su imali i civilni proizvodni program. Razlika je bila kazem u petokrakoj. Vojne lampe se obicno pakuju sa drukcijim oznakama i u najobiicnijoj beloj kutiji, isto ko i americke vojne lampe.

Vako nesto (ovo su amerske, ali su i ruske bile jako slicne):

Image

Umesto ovih slova JAN (Joint Army Navy standard) CCCR je imo, kako rekoh, petokrake sa CCCR logom.

Ako ima nekakvih pitanja, obratite se UdBu-u. :ziveli:

Da napomenem, ovo sto Milan nudi su sasvim ok cevi, pogotovu za tu cenu. Ako je dobra vojsci, dobra je svima. Elorg je iz Moskve i to je stara posleratna firma koja radi cevi uglavnom za komercijalni sektor koliko ja znam. A sta ja koji moj i znam.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Nov 2010, 04:35

http://www.ominous-valve.com/russtube.html

Logoi raznih Sovjetskih proizvodjaca.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Nov 2010, 05:09

Posle krace konsultacije (sa Rusima), dugujem svima izvinjenje. Drugim recima, I was full of it. Prica se komplikuje.

Ovaj logo na gornjim lampama, satro petokraka, nije vojni logo. A nije ni petokraka. Stilizovana je. Vako izgleda.
Image

Prvo sto mi je reko covek je da bulaznim. Ovaj logo je predstavljao u CCCP 'vrhunski kvalitet' a ne vojnu oznaku. High-end proizvod, ponos i dika SSSR.
Vojne (niti bilo kakve) oznake nisu navodno nikad stavljali na bilo sta sto ide na front. Ako padne neprijatelju u ruke, mogu da provale ko to pravi i da bombarduju fabriku (ko da Ameri ne znaju gde su fabrike). Ali to je bila ideja, kaze ovaj. Znaci u avione i slicno nikad nisu stavljali cevi sa bilo kakvim oznakama jer bi mogli da padnu neprijatelju u sake. I onda si morao da budes Lee De Forest da provalis sta koja cev radi.

Unutar SSSR, i vojne cevi su imale oznaku kaze covek. Medjutim, oznake su vrlo kripticne. Evo primera koji mi je on poslao (prodaje covek cevi na ebayu). Bazicno, iako mi nije ispricao detalje, postoje par oznaka ukljucujuci i OTK. OTK imaju razlicite brojeve u zavisnosti koji se standard aplicira. Vojne i industijske cevi imaju OTK oznake, komercijalne uglavnom nemaju, nema potrebe. U zavisnosti od OTK + broja nekog, drukciji standard kod testiranja se aplicira. Nije bas drugar elaborirao sta i kako. Postoji jos par oznaka na vojnim lampama, jedan je datum proizvodnje (ali ne i mesto ili ime fabrike). Svaka fabrika je koristila drukciji logo pa Ruska vojska zna.
Gde god vidis romb (kao ovde na donjoj slici) znas da je Reflektor iz Saratova. Ali lampe sa tim oznakama idu samo u uredjaje koji ne napustaju sovjetsko tlo. Ne ide u avione, brodove i podmornice.

Image

Stay tuned...

Post Reply