Samo da se nadovezem, nijedna ruska firma vise ne pravi lampe za vojsku. Vojsci ako treba, uzmu od postojecih proizvodjaca i sami testiraju. Lampe koje su nekad pravili za vojsku imaju petokrake i nisi mogao da ih kupis u slobodnoj proizvodnji da si Kralj Petar. Citava fabrika bi samo radila za vojsku, a druge su radile za civilne potrebe. bilo je oko 12-tak tih fabrika samo u SSSR-u i par u DDR i Poljskoj. I jedna u Madjarskoj.
Otprilike:
Anod (Dyatkovo, Rusija)
Epsilon (Odessa, Ukrajina)
Foton (Tashkent, Uzbekistan)
Gazotron (Rivne, Ukrajina)
MELZ (Moskva)
NEVZ (Novosibirisk, Rusija)
NZK (Novosibirsk)
ORZEP (Oryol, Rusija)
PIK (Kuznetsk, Rusija)
POLAM (Varsava, Poljska)
Polaron (Lviv, Ukrajina)
Reflektor (Saratov, Rusija)
RFT (Leipzig ili Staßfurt, DDR)
Sibelcom (Belovo, Rusija)
Sovtek (Saratov, Rusija)
Svetlana (Sanktpeterburg, Rusija)
Telam (Varsava, Poljska)
Tungsram (Hajdunanas, Madjarska)
Ulyanov (Ulyanovsk, Rusija)
Voskhod (Kaluga, Rusija)
Whew.
E sad, ako neka od gore navedenih firmi i dalje pravi ista za vojsku, konkretno lampe, ispravite me. Vecina tih fabrika je komercijalizovana i prodata i ne pripada vise ruskom narodu, tako da rade ono sto im vlasnici odrede. Par fabrika sa liste je radilo iskljucivo za vojsku a ostali su imali i civilni proizvodni program. Razlika je bila kazem u petokrakoj. Vojne lampe se obicno pakuju sa drukcijim oznakama i u najobiicnijoj beloj kutiji, isto ko i americke vojne lampe.
Vako nesto (ovo su amerske, ali su i ruske bile jako slicne):
Umesto ovih slova JAN (Joint Army Navy standard) CCCR je imo, kako rekoh, petokrake sa CCCR logom.
Ako ima nekakvih pitanja, obratite se UdBu-u.
Da napomenem, ovo sto Milan nudi su sasvim ok cevi, pogotovu za tu cenu. Ako je dobra vojsci, dobra je svima. Elorg je iz Moskve i to je stara posleratna firma koja radi cevi uglavnom za komercijalni sektor koliko ja znam. A sta ja koji moj i znam.