Pomoc oko povezivanja (gitara -> stub)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Re: Pomoc oko povezivanja (gitara -> stub)

Post by Funkomat » 28 May 2009, 16:04

johnny_b_good wrote:A tranzistorcima?
Znaci treba im neko zagrevanje :) .Pa ok nisam to znao...
Tranzistorce palis gasis koliko hoces.
Lampe treba da se zagreju sli nije problem u tome vec sto se trose a lampe su skupe.

ognjen93

Post by ognjen93 » 28 May 2009, 21:08

Da al kako mozes da sviras na kompu kad imas recimo Peavy clasic i da ga gledas a da ne sviras? :D :D :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 May 2009, 00:38

Nije neki problem akati lampase, stavise mnogo su zahvalniji za akanje nego tranzistorci. Vecina lampasa unazad 30 godina ima Power On i Stand By prekidace. Dva razlicita prekidaca. U startu su oba prekidaca u Off poziciji. Kada se Power On prekidac dovede u On poziciju, propusti se struja iz mreze (da ne tupim o detaljima) da bi se zagrejao grejac lampi (heater ili filament) ako je u pitanju AC napajanje ili katoda ako je u pitanju DC napajanje (preko ispravljaca). Filament u prvom slucaju indirektno onda greje katodu. Katoda onda postane spremna da emituje (bukvalno) elektrone jer je namazana premazom koji je bogat elektricnim materijalom koji je bogat opet 'slobodnim' elektronima (kada lampa dotraje, to je indikator nicega drugoga nego da su svi elektroni iz tog premaza istroseni, napustili su katodu i jednostavno vise ne moze da se postigne ona nominalna originalna kolicina struje koja je potrebna za rad dalje u kolu). Ovaj citav proces traje u principu 30-60 sekundi (i manje, ali treba pustiti katodu da dostgine tu idealu radnu temperaturu i da se elektroni lepo 'razmrdaju'). Kada se sve to lepo prokrcka, pojacalo je spremno za upotrebu, i pusti se prebacivanjem onog Stand By prekidaca struja u sva ostala kola. Dovede se u stvari radni napon na krajeve elektricnog kola, i sad oni prave sacekusu 'korisnom signalu' iz gitare da bi a pojacali. Kad prestanes da sviras, odes po burek, pravis si kafu, iako se katode i dalje greju, nema vise korisnog signala (turn guitar volume off) i nema problema; isto tako moze da se prebaci Stand By prekidac nazad u Off poziciju, i samo se greju katode ili filament da se ne bi ponovo prolazilo kroz proces zagrevanja ako vas mrzi da cekate cca minut. Ja u principu opicim posle 15 sekundi, ostarelo se, nema se vremena. I ne ikljucujem pojacalo komplet, nego ga samo prebacim u Stand By kad se vrzmam okolo. Lampaska pojacala su toliko jednostavnija i robusnija od tranzistorkih da je to sve sto bi reko Svabo 'no brainer' :ziveli: .

Znaci da podvucem, lampe se ne trose dok ne sviras. Nema protoka elektrona u protivnom. Prema tome sve da pojacalo stoji godinama ukljuceno, i Power On i Stand By, lampe se ne trose. Zagreva se katoda i/ili filament, ali elektroni sa 'metalnog namaza' na katodi ne idu nigde. Cuce spremni za skakanje preko resetki na anodu.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 May 2009, 00:56

sargeras wrote:Totalni sam pocetnik sto se tice sviranja gitare..uzeo sam skoro Squier Bullet-strat i nemam pojacalo...povezujem ga na stub u MIC in...jel to moze da naskodi stubu? :)
Naravno da moze. Uzmi prospekt od stuba pa proveri kolika je ulazna impedansa (input impedance) mikrofonskog ulaza i kolika je elektricna osetljivost istog (input sensitivity). Tipicne vrednosti recimo za starije (ali i novije) Soundblaster audio kartice (znaci za kompjuter) su 100mV i 600-1500 Ohma. SLicno je i za mic ulaze na stubovima ako nisu profi ulazi i nemaju predpojacalo i zastitu od neprimerenog signala. Problem je sto moderni magneti danas imaju izlanu osetljivost preko 500mV a aktivni magneti i do 1V. Znaci deset puta vecu od ulazne osetljivosti gore opevanog mic ulaza. Izlazna impedansa modernih magneta je reda velicine desetine kOhma. Neki imaju i po 30kOhma. Ulazna impedansa (barijera signalu) u mic in kolu je mnogo niza kako rekoh (600-1.5 kOhm). Znaci mic kolo predstavlja mnogo manju barijeru signalu koji dolazi iz gitare. Signal je neprilagodjen i mic kolo pocinje (u najboljem slucaju) da distorzira, klipuje originalni sinusni signal (ali to klipovanje nije onako lepo kao kad je tacno projektovano, ovo ne nusprodukat neprilagodjenog signala). Posto je kolicina struje koju indukuje gitarski magnet razmerno mala i nije konstantna, najcesce se ne desi nista momentalno. Ali posle duzeg upotrebe (nedelju dana, mesec, ili godinu dana) jeftini cipovi u mikrofonskom kolu (koje proizvodjaci stubova kupuju na kilogram a ne na komad) 'prosviraju'. Odu dodjavola. Samo ih zamenis i gusla dalje. Ali nije to to kako rekose ljudi. Mozes doduse i sam da napravis malo montazno predpojacalo da korigujes ulazne parametre mic in kola.

Evo na primer ovako (primer je bas za Sound Blaster-e ali vazi generalno):

http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/circ ... icamp.html

GuitarCooldown

Post by GuitarCooldown » 21 Nov 2010, 20:21

evo npr ja imam muzicki stub Sony i nzm kako da ga povezem sa gitaron. Postoje tu neki ulazi ali mora jos nesto da se poveze,ali ja nzm sta? :? :? :?

GuitarCooldown

Post by GuitarCooldown » 22 Nov 2010, 17:40

prikljucim ja gitaru u stub ali nema nikakvog pojacanja!!! :? i nzm sta da radim.

MUzzY

Post by MUzzY » 24 Nov 2010, 00:32

Odustani od daljih pokusaja... :ziveli:

GuitarCooldown

Post by GuitarCooldown » 25 Nov 2010, 17:33

Pa da li bi mogao da mi obrazlozis zasto da odustanem?

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Nov 2010, 16:47

Zato sto stub nije gitarsko pojacalo i dobices samo gomilu problema oko impedansi a zvuk ce biti losiji nego kad je trzas na suvo...

vasko

Post by vasko » 27 Nov 2010, 18:00

GuitarCooldown wrote:evo npr ja imam muzicki stub Sony i nzm kako da ga povezem sa gitaron. Postoje tu neki ulazi ali mora jos nesto da se poveze,ali ja nzm sta? :? :? :?
ubodi gitaru na mic ulaz i ukljuci REC (snimanje) na stubu

ili zalemi gitarski kabal do magnetne glave na deck-u,a glavu otkaci i pritisni Play

GuitarCooldown

Post by GuitarCooldown » 28 Nov 2010, 14:45

Brate hvala na pomoci ali ovaj shit nesto zajebava tako da cu to da batalim.... :ziveli:

MUzzY

Post by MUzzY » 28 Nov 2010, 20:39

Rekoh ti ...

GuitarCooldown

Post by GuitarCooldown » 29 Nov 2010, 14:24

:D :D :D Bio si u pravu pa sad da pitam kakvo bi mi pojacalo preporucili do 150e. Imam akusticnu ozvucenu... :)

Post Reply