Iz Bg sam.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Ima lep video o setup-u gitare: Mark Arnquist Guitar Shop: Setup & Maintenance (mislim da je neko negde valjda postavaljao link, mrzi me da trazim), naci ces ga na "t" sajtovima. Tu ces naci dosta toga vezano za setup gitare. Moze ti pomoci ukoliko je setup na tvojoj gitari los (u smislu da su zice prenisko). Ali uvek postoji i sansa da ti treba sredjivanje praga-pragova.nebeskacarica wrote:Imam AVRI 57, gitara odlično štima na svakom polju, harmonici su na istoj frekvenciji kao i prazne žice tj. tonovi na 12 pragu. Sve bi bilo super da nije sljedećeg problema: kad bendujem prvu žicu na devetom pragu, dakle sa Cis na Dis jasan ton se poprilično gubi - izgleda da negdje dodiruje neki od pragova. Probao sam da neznatno podignem žicu zatezanjem šrafova na kobilici, ali nisam dobio željeni rezultat a izraženijim podizanjem bih je suviše udaljio od magneta i pod prstima bi se osjetila viša u odnosu na ostale žice. Ukoliko povećam menzuru, žica onda prestaje da kotira, tj. ton na 12 pragu počinje da malo odskače u odnosu na praznu žicu. Ne znam šta bi bilo najbolje preduzeti, nije sad smak svijeta, na pomenutom polju i ne zavijam žicu toliko često, ali bih volio da mi gitara štima i zvuči na svakom polju i kod bendovanja. Dragi moji upućeniji forumaši i muzičari, rado bih čuo neki dobar savjet od vas...Inače sam to prvi put provalio svirajući početak Hendriksove "Power of love" na nešto spuštenom štimu (gitara bila naštimana uz studijsku verziju Red House) pa se pogodilo da je štim za ovu stvar namješten za B, iako ona u originalu ide iz H.
Uvek postoji varijanta da nesto nije odradio kako treba; ne zato sto je los majstor, vec zato sto je covek i moze da pogresi.nebeskacarica wrote:možda bi moglo biti do pragova, jer su oni mjenjani prije jedno dvije godine...ali i to bi trebalo da je odrađeno kako treba, pragove je mjenao neki majstor u BG
I ja imam isti problem sa stratocasterom, kad bendujem prvu zicu, oko 14. praga, hoce da se gubi ton, tu su mi pragovi najistroseniji, pa mislim da treba da se srede, ali se bojim, ne znam, kome da nosimnebeskacarica wrote:Da, moglo bi biti da je do tog zakrivljenja vrata. Rocket me je, kad sam najavio da želim kupiti ovu gitaru, tj. ne ovu već '62 reissue - svejedno kad je u pitanju ovo o čemu govorimo, upozorio na radius 7,25 ali ne po pitanju dodirivanja pragova nego po mogućnosti da E žica sklizne u višim registrima. Provaliću nekog najboljeg majstora u NS, pa možda odnijeti da pogleda, mada nije hića zbog tog bendovanja, džitra inače i zvuči i kao što rekoh, štima opako...ali hvala na mišljenju.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest