Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
rosoneri

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by rosoneri » 24 Sep 2010, 22:59

Posto kupijem epi sg g400 za koji dan kad stigne, zanima me da li ce gitara biti setupovana u radnji,sta sve setup podrazumeva,kod kog majstora bi mi preporucili i koliko bi to kostalo?
Iz Bg sam.
:ziveli:

Haralampije

Post by Haralampije » 25 Sep 2010, 10:18

Pa ako je budu otpakivali da bi je izlozili,nastimace je samo ili dovesti u svirljivo stanje ako je to potrebno.Gitara je prosla fabricki setap,ali u toku transporta stvari su se izmenjale malo..Inace nije njihovo da setuju.Svakoj kupljenoj zato treba prvi setap
Za set i majstore najbolje ovde da vidis
viewtopic.php?f=18&t=54

Osnovni setap na novoj djitri bi bio zamena zica,podesavanje intonacije,akcije,vrata,podesavanje tremoloa ili flojda,visina magneta i poliranje ako je potrebno.....

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 29 Nov 2010, 21:34

Imam AVRI 57, gitara odlično štima na svakom polju, harmonici su na istoj frekvenciji kao i prazne žice tj. tonovi na 12 pragu. Sve bi bilo super da nije sljedećeg problema: kad bendujem prvu žicu na devetom pragu, dakle sa Cis na Dis jasan ton se poprilično gubi - izgleda da negdje dodiruje neki od pragova. Probao sam da neznatno podignem žicu zatezanjem šrafova na kobilici, ali nisam dobio željeni rezultat a izraženijim podizanjem bih je suviše udaljio od magneta i pod prstima bi se osjetila viša u odnosu na ostale žice. Ukoliko povećam menzuru, žica onda prestaje da kotira, tj. ton na 12 pragu počinje da malo odskače u odnosu na praznu žicu. Ne znam šta bi bilo najbolje preduzeti, nije sad smak svijeta, na pomenutom polju i ne zavijam žicu toliko često, ali bih volio da mi gitara štima i zvuči na svakom polju i kod bendovanja. Dragi moji upućeniji forumaši i muzičari, rado bih čuo neki dobar savjet od vas...Inače sam to prvi put provalio svirajući početak Hendriksove "Power of love" na nešto spuštenom štimu (gitara bila naštimana uz studijsku verziju Red House) pa se pogodilo da je štim za ovu stvar namješten za B, iako ona u originalu ide iz H.

progg

Post by progg » 30 Nov 2010, 11:24

nebeskacarica wrote:Imam AVRI 57, gitara odlično štima na svakom polju, harmonici su na istoj frekvenciji kao i prazne žice tj. tonovi na 12 pragu. Sve bi bilo super da nije sljedećeg problema: kad bendujem prvu žicu na devetom pragu, dakle sa Cis na Dis jasan ton se poprilično gubi - izgleda da negdje dodiruje neki od pragova. Probao sam da neznatno podignem žicu zatezanjem šrafova na kobilici, ali nisam dobio željeni rezultat a izraženijim podizanjem bih je suviše udaljio od magneta i pod prstima bi se osjetila viša u odnosu na ostale žice. Ukoliko povećam menzuru, žica onda prestaje da kotira, tj. ton na 12 pragu počinje da malo odskače u odnosu na praznu žicu. Ne znam šta bi bilo najbolje preduzeti, nije sad smak svijeta, na pomenutom polju i ne zavijam žicu toliko često, ali bih volio da mi gitara štima i zvuči na svakom polju i kod bendovanja. Dragi moji upućeniji forumaši i muzičari, rado bih čuo neki dobar savjet od vas...Inače sam to prvi put provalio svirajući početak Hendriksove "Power of love" na nešto spuštenom štimu (gitara bila naštimana uz studijsku verziju Red House) pa se pogodilo da je štim za ovu stvar namješten za B, iako ona u originalu ide iz H.
Ima lep video o setup-u gitare: Mark Arnquist Guitar Shop: Setup & Maintenance (mislim da je neko negde valjda postavaljao link, mrzi me da trazim), naci ces ga na "t" sajtovima. Tu ces naci dosta toga vezano za setup gitare. Moze ti pomoci ukoliko je setup na tvojoj gitari los (u smislu da su zice prenisko). Ali uvek postoji i sansa da ti treba sredjivanje praga-pragova.

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 30 Nov 2010, 16:25

Skinuo sam prije otprilike godinu dana taj vidio i pogledao ga jednom onako na brzinu i slažem se da taj Mark sve baš detaljno objašnjava. Zasad se ne bih usudio da je sam pokušavam setapovati po njegovom "receptu" jer kao što napisah u gornjem postu, gitara savršeno štima svuda (osim na bendovanju prve žice, deveti prag) i pomalo mi je frka da neću uspjeti da tako uspješno kotiram. Ipak je ona prije mene bila u rukama profesionalca, on je snimao studijske albume s njom. Da, možda bi moglo biti do pragova, jer su oni mjenjani prije jedno dvije godine...ali i to bi trebalo da je odrađeno kako treba, pragove je mjenao neki majstor u BG (ne mogu se sjetiti imena) kod koga i Vlatko Stefanovski servisira gitare. Hvala ti na predlogu svakako, nešto ću smisliti već.

progg

Post by progg » 30 Nov 2010, 16:31

nebeskacarica wrote:možda bi moglo biti do pragova, jer su oni mjenjani prije jedno dvije godine...ali i to bi trebalo da je odrađeno kako treba, pragove je mjenao neki majstor u BG
Uvek postoji varijanta da nesto nije odradio kako treba; ne zato sto je los majstor, vec zato sto je covek i moze da pogresi.

Ako vec nisi siguran sam da procenis sta je u pitanju, a nisi spreman da se sam igras sa setup-om, nosi gitaru kod nekog majstora na sredjivanje. :ziveli:

Haralampije

Post by Haralampije » 01 Dec 2010, 14:20

ako je AVRI model ima radijus 7,25,koji je poznat kao nezgodan za bendovanje(manji radijus,vece ispupcenje,vece sanse da zica negde zapne) .Zica ti udara u prag

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 01 Dec 2010, 16:41

Da, moglo bi biti da je do tog zakrivljenja vrata. Rocket me je, kad sam najavio da želim kupiti ovu gitaru, tj. ne ovu već '62 reissue - svejedno kad je u pitanju ovo o čemu govorimo, upozorio na radius 7,25 ali ne po pitanju dodirivanja pragova nego po mogućnosti da E žica sklizne u višim registrima. Provaliću nekog najboljeg majstora u NS, pa možda odnijeti da pogleda, mada nije hića zbog tog bendovanja, džitra inače i zvuči i kao što rekoh, štima opako...ali hvala na mišljenju.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 01 Dec 2010, 17:10

Aj... bolje da ispadnem glup ovde nego negde drugde...
Shta znachi AVRI 57? American Vintage 57 Reissue..? :zzz:

Haralampije

Post by Haralampije » 01 Dec 2010, 17:16

da AVRI- American Vintage ReIssue

guv'nor

Post by guv'nor » 01 Dec 2010, 17:17

Vidiš kako znaš. :D

Hotstepper

Post by Hotstepper » 01 Dec 2010, 17:31

:mrgreen:
pa pretpostavljam, al shta ako greshim...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 03 Dec 2010, 19:55

nebeskacarica wrote:Da, moglo bi biti da je do tog zakrivljenja vrata. Rocket me je, kad sam najavio da želim kupiti ovu gitaru, tj. ne ovu već '62 reissue - svejedno kad je u pitanju ovo o čemu govorimo, upozorio na radius 7,25 ali ne po pitanju dodirivanja pragova nego po mogućnosti da E žica sklizne u višim registrima. Provaliću nekog najboljeg majstora u NS, pa možda odnijeti da pogleda, mada nije hića zbog tog bendovanja, džitra inače i zvuči i kao što rekoh, štima opako...ali hvala na mišljenju.
I ja imam isti problem sa stratocasterom, kad bendujem prvu zicu, oko 14. praga, hoce da se gubi ton, tu su mi pragovi najistroseniji, pa mislim da treba da se srede, ali se bojim, ne znam, kome da nosim :hide: inace, mozda zvuci glupo, ali jesi probao da stavis nove zice? Ja kada stavim nove zice, problem se mnogo smanji, i ostane primetan upravo ovako, samo na jednom pragu.... :)

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 07 Dec 2010, 17:43

Kad sam mjenjao žice nisam tad još bio uočio ovaj problem, sad kad budem stavljao novi komplet obratiću pažnju. Mada ne znam šta bi moglo da se desi, možda kad bi bile žice druge debljine, a pošto ću ja nastaviti svirati na desetkama, ne očekujem neki boljitak..Vjerovatno bi rješenje bilo struganje nekih kritičnih pragova, ali to bih dao jedino nekome u koga baš, baš imam povjerenja, hoću reći provjerenom majstoru.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 07 Dec 2010, 22:14

http://www.stewmac.com/shop/Tools/Speci ... es#details

http://www.stewmac.com/shop/Tools/Speci ... es#details

jel imaju negde ove zezalice kod nas da se nabave?

ili da li ima negde neka šema da se skine za ovo..pa da se iseče, izreže neki lim, plastika isl..?

Post Reply