Funkomat wrote:nemanjavelimirovic wrote:i da dodam (sam da sebi kontriram)...kod jeftinih instrumenata uvek postoji to "ali".
Bez namere da ponovo zapocinjem ovu temu ali bas to je razlog zasto ljudi kupuju skupe instrumente.

Za dobar zvuk gitara nije najbitnija ali za sve ostalo, jeste.
Svirao sam puno skvajera (i drugih jeftinijih gitara) koji su zvucali izvanredno ali uvek osetis pod rukom da nije to to. Prvi put je za mene skvajer usao u rang sa skupim gitarama kada sam probao par komada iz klasik vajb serije.
Dao moj burazer od ujaka mojoj sestričini pacifiku (ne znam tačan model, ima H-S-S). Elem bili smo kod mene i probali par gitara na mom marshall-u. Pacifika je zvučala daleko od lošeg, moglo se uz fin skup pedala izvući baš finog tona, do toga da niko na nekoj svirci (manjoj ili većoj) ne bi imao ništa protiv toga što gitara košta ~100e.
Međutim. da bi petostepeni switch proradio, morao sam da ga dobro naprskam sa WD-40 (znam, neki će možda reći da ti nije najsrećnije rešenje, ali je upalilo

). Držanje štima, tu i tamo. Potovi - nikakvi, tremolo, nisam koristio, ali znam pošto sam svojevremeno malo podešavao tu gitaru da samo morao dosta da zategnem opruge da ne bi raštimavala ako se koristi, a onda je tremolo naravno jako tvrd. Čivije, u nivou ostalog, vrat je meni kao močuga, itd itd.
Skuplja gitara je pre svega mnogo pouzdaniji hardver, drugačiji feel pod rukama, što je meni uvek bila najimpresivnija osobina kad probam skupe gitare i što me prosto tera i omogućava mi da sviram sa mnogo manje napora, a uz mnogo više kontrole nad "finesama". možda je razlika u zvuku skupog fendera i squier-a 20%, ali sve ostale razlike se gomilaju do te razlike u ceni (ne baš do te, naravno i ime je možda precenjeno uglavnom). Opet mahagoni gitare sa set neck-om je teško napraviti iole pristojnim bez npr. min. 400e krajnjom cenom, a razlika u osećaju i zvuku može biti višestruka...
Po meni su to razlozi zašto uzeti skuplju gitaru, i ne smatram to iživljavanjem, bila manja ili veća bina