Axe FX

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dushan S

Re: Axe FX

Post by Dushan S » 08 Jan 2011, 21:41

nebojsak wrote: Malo o Srbijici™ - nisi ljudski pročitao šta ko piše, upao, isekao na pola onako hirurški tupom satarom, svrstao se u 0 ili 1, i onda kreću klasični neutralni spuštajući argumenti o "klasično srpskom razmišljanju", koji služe samo tome i na njih se ne može odgovarati. E vidiš čiko, to je ta Srbijica™ o kojoj pričaš - manir iz TV duela političara, najklišeiziranije etikete koje je najlakše potegnuti u cilju diskreditacije sagovornika, kad se nema argumenata. Sori što se ježim od toga, ali to je prešlo u organsku naviku.
Ako te nisam imenovao nego govorim o celom tonu teme, zašto
a) se ti javljaš kao da se osećaš prozvanim
b) onda ti smeta kad se ja ponašam kao da si pričao nešto drugo

Da nisi poslao onaj post malopre, nikad ne bih imao utisak da si ti lično "srbijica man", pričao sam o celom tonu. Onda si se sam svrstao u to, vrlo realno - ružnim frajerisanjem (izvini ali meni se isto ježi od neprijateljskih kratkih post-ova gde se tek tako pljune neko ko se pre toga raspisao i ima neki svoj stav), a onda kad ti odgovorim shodno tome da si nastupio kao da zastupaš ono što sam ja kritikova, ti odjednom menjaš nastup, postaješ pacifista, pišeš duži post, i kao "eto nisi ti Dušane shvatio". Izvini Nebojša, brate, prijatelju, ali zajebavaš. Sledeći put, napiši neki normalan odgovor koji ne izgleda kao da mi oponiraš tek tako ničim izazvano, pa i ja neću pisati tako kako sam ti odgovorio. Daj bre, najprijateljskije, mani me tih fora. Možda se slučajno loše kapiramo pa se nismo shvatili ali nemam utisak. Sledeći put kad ja dođem sa nekim globalnim pametovanjem kao što umem, odgovori sa nečim što jasno misliš, nemoj mi te kriptične neprijateljske varijante a onda odjednom drugi nastup. Razgovor tj tema nije ličio NI NA ŠTA, niti ste bili konstruktivni, niti ste normalno, sa nekim zdravim odnosom pričali o nečemu, i zato sam napisao to što sam napisao, nemoj mi sad to pretvarati u neko lično nadjebavanje, kad nit sam te pomenuo nit imam ništa lično protiv tebe. Ako imaš stav napiši ga ja ću svoj pa razgovaramo.

nebojsak

Post by nebojsak » 08 Jan 2011, 21:53

Dushan S wrote:Ako te nisam imenovao nego govorim o celom tonu teme, zašto
a) se ti javljaš kao da se osećaš prozvanim
b) onda ti smeta kad se ja ponašam kao da si pričao nešto drugo

Da nisi poslao onaj post malopre, nikad ne bih imao utisak da si ti lično "srbijica man", pričao sam o celom tonu. Onda si se sam svrstao u to, vrlo realno - ružnim frajerisanjem
Ti si pisao ovo:
Dushan S wrote:Sem Muzzy-ja koji očigledno ima zdrav stav, zapanjujuće je šta su sve ljudi ovde pisali na temi. Kao da je neverovatno teško shvatiti čemu služi ova sprava, i kao da je dat domaći zadatak "Nađi ovom proizvodu manu" pa ko napiše najmaštovitiji komentar, dobije celu tepsiju bureka sa sirom na poklon i 5 u dnevnik. Pretpostavljam da je deo razloga za nerazumevanje način kako se neko bavi muzikom, naročito što je ovde u zemlji Srbijici najčešće to samo hobi. Gomila komentara je iz krajnje "srpske" perspektive.
Pošto sam ja jedan od tih koji je oponirao Maziju u stavovima, normalno je da ću se prepoznati u tome, pošto si ti sve osim njega stavio na gomilu.
Dushan S wrote:Ako imaš stav napiši ga ja ću svoj pa razgovaramo.
Ostavio sam gomilu postova na temi, svi se oni bave mojim stavom o toj mašini. Ni u jednom postu nisam pljuvao. Ne mogu ponovo da ih pišem.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Jan 2011, 22:00

Ne bih da ispadnem "kukumavka" i " ej rekao sam i ja nesto pametno" trpanje... ali ponekad, Dule stvarno i ja imam utisak da ne citas kompletne postove i da ovlas predjes preko poruka i stranica...

Ne bih da sam sebe citiram, ali jos na prvoj strani sam rekao da BIH ga posedovao, pa onda da je koncept UGLAVNOM radjen za studija, naravno, nisam obrazlagao, ali sam rekao "za experimentisanje'.. ali se slazem sa tobom da je zarad smanjenja vremena potrebnog da se neko pojacalo Zrihta... itd itd.. pa sam rekao da coveka ne odgovaram od kupovine, vec je MENI.. davati toliko para, a iskoristiti 25% stvari na zivoj svirci.. malo ono.. preterano... Sem ukoliko ne maris za moja misljenja.. to je onda druga stvar i ne krivim te.

Muzi je pricao kako je sprava dobra.. sto niko ne spori.. a ostali o "da li je potrebna za imati" tu je neka fina linija gde se oni nisu bas najbolje sporazumeli..

(doduse ja sam tako skapirao temu, a isuvise dobro poznajem stavove sagovornika tako da mislim da je to tako..)

Dakle i tebe podrzavam.. i kapiram sta hoces da kazes.. ali - ostali koji se ne slazu sa tobom apriori protiv tebe... ili obrnuto...

:ziveli: OK?

Dushan S

Post by Dushan S » 08 Jan 2011, 22:24

nebojsak wrote:
Ostavio sam gomilu postova na temi, svi se oni bave mojim stavom o toj mašini. Ni u jednom postu nisam pljuvao. Ne mogu ponovo da ih pišem.
Oket, nema smisla, internet je leglo nerazumevanja. Meni je izgledalo da je ceo ton u globalu negativan i ima taj pametovački fazon, i zato sam prokomentarisao, nemam tebe lično naciljanog, i naravno moguće je da je tako samo ispalo, tj da ste se tako uklopili, pa je od par pojedinačnih vokala ispalo kao da se radi o horskom pevanju.
Ne bih da sam sebe citiram, ali jos na prvoj strani sam rekao da BIH ga posedovao, pa onda da je koncept UGLAVNOM radjen za studija, naravno, nisam obrazlagao, ali sam rekao "za experimentisanje'.. ali se slazem sa tobom da je zarad smanjenja vremena potrebnog da se neko pojacalo Zrihta... itd itd.. pa sam rekao da coveka ne odgovaram od kupovine, vec je MENI.. davati toliko para, a iskoristiti 25% stvari na zivoj svirci.. malo ono.. preterano... Sem ukoliko ne maris za moja misljenja.. to je onda druga stvar i ne krivim te.

Muzi je pricao kako je sprava dobra.. sto niko ne spori.. a ostali o "da li je potrebna za imati" tu je neka fina linija gde se oni nisu bas najbolje sporazumeli..

(doduse ja sam tako skapirao temu, a isuvise dobro poznajem stavove sagovornika tako da mislim da je to tako..)

Dakle i tebe podrzavam.. i kapiram sta hoces da kazes.. ali - ostali koji se ne slazu sa tobom apriori protiv tebe... ili obrnuto...
Ej, stvarno ne mislim da su "neki ljudi" protiv mene. Da je nebojša drugačije sročio svoj odgovor, me bih ništa rekao. Možda i kad ja pišem, pa napišem onu moju disertaciju kao što umem propustim da objasnim kontekst iz koga gledam na stvari : naime, ja živim od muzike - sve što zaradim je od toga što sam uradiš neki aranžman, uradio neki programing, ili snimio gitare. I onda pričam najbukvalnije, kao zanatlija - da mi je finansijski opravdano, da mogu da zarađujem toliko da mi nije izdatak, ja bih odmah uzeo Axe Fx - jer je to rešenje za stvari za koje mi POD ili softverski simulatori nikad nije bio. Ne samo da mogu da odmah i jako dobro usnimim sve đitre za ove komercijalen sraćke koje mi zapadnu, nego bi bili odrađeni poslovi za koje inače moram da ozvučim pojačalo, tj ako snimam nešto ozbiljnije za sebe. Znači onako, naj - naj- prizemnije gledam stvari, kao zanatlija, i onda me valjda isprovocirao ceo taj teoretsko filozofski pristup. Znaš ono, bolji je lampaš. Pa bolji je, treba sad da odem i da iskeširam 2000 samo za Boogijevu glavu i da još imam gde da je snimam, baš je zgodnije i povoljnije. Nekako mi je to izgledalo vanzemaljski, kao da pričate o nečemu sa čim nemate dodira i neko kaže neku stvar samo zato šo mu lepo zvuči, bez svesti da to nije baš tako jednostavno. A da se razumemo ja NIKAD a ne znam ni zašto bih, nemam nešto protiv nekoga ovde, šta god rekao i napisao, i nadam se da će biti neka prilika da svakim sa kojim sam razmenio reč, popijem i neko pivce, toliko je nadam se i jasno.

On TOpic:
A evo da budem i jasan, šta mi se dopada kod Axe FX-a, ostavio sam link za čoveka na drugoj temi. Niste svi ljubitelji ekstremnog metala, ali ja do sada nisam čuo digitalnu spravu koja može ovako da zvuči. Evo, uporedno pravi rectifier i Axe Fx:
http://www.youtube.com/watch?v=76S3E-wEgYY

Pod HD mi je značajno bolji u odnosu na XT koji je sad već zastarela tehnologija, ali i dalje mi ima to nešto u visokim srednjima što mi strašno zvuči artificijalno. Ono što je bolje je što mi je nekako prezentniji i manje zgovnan kad uđe u matricu, zadržava masu:

http://www.youtube.com/watch?v=YPlPzuiMZOU

Nije u pitanju EQ, ako bi se na podu skinulo to u gornjim srednjim, izgubio bi prezens, ništa se ne bi dobilo. Generalno me to i inače muči i na podu i na ostalim digitalnim simulatorima.

I konačno ako neko već nije video, ovo je mnogo interesantna sprava koja možda zaslućuje i svoju odvojenu temu:

http://www.youtube.com/watch?v=sZWMzwwsVe0
I kako radi u praksi
http://www.youtube.com/watch?v=ywDUAw7c ... re=related

Haralampije

Post by Haralampije » 08 Jan 2011, 22:27

nebojsak wrote:
Haralampije wrote: Ne ne lozim se,cak me nikad nije ni privlacilo da jurim taj ton,al necu ni da ga pljujem,sem ako ne dolazi iz Henrijeve kuhinje :D ....mada mi je idol klinackih dana bio Marti.......i nemam potrebe bilo sta da prodajem,a cisto sumnjam da su i Vai i Petruci rasprodali svoje. :D

Nije u tome problem,igracka jeste skuplja,u pitanju je profi oprema,mnogi poznati je imaju i hvale,ali ovde je problem sto je mnogi pljuju,a nisu niti ce je ikad probati,i odah ulaze s uverenjem da je digitalj sranje.
Izgleda da ni ti nisi baš najpažljivije čitao šta sam pisao, ako misliš na mene, al eno povadio sam Dušanu suštinske crtice. Koje predstavljaju moje mišljenje na osnovu ličnog ukusa i afiniteta. A forum služi da se razmenjuju mišljenja, je l te :)
Ma ne bre,nije licno tebi,nego svima koji daju osudu...a po temi takva je plima...svi su kao,analogno i lampas,bla,bla,a dam desanku do lakta,da pola ne fura nijedno...cim je nekome nesto van dometa,odma nepotrebno je,koji ce mi,to je za tezgarose,paljevine...ni petruci ne pali u kompletnu stejdz opremu i ne steka kabl u svim mesama po kuci i studiju,kad mu se digne da sviri pred spavanje,nego se zajebava s ovim. :D

nebojsak

Post by nebojsak » 08 Jan 2011, 22:28

Kuki objasnio na svoj tradicionalni ultramirotvorački način :)

I da dodam - tema je sve vreme bila u normalnim tonovima, diskutovanje sa malo uobičajenih varnica, svako nastupa sa svoje uobičajene pozicije u skladu sa ličnim afinitetima, bez paušalnog poklapanja i etiketiranja, osim što su Mazi i Rocket imali po mali terminološki ispad :) al su se brzo ispravili/izvinili, bez pokušaja izvrtanja i ja-to-nisam-rekao.
Ma ne bre,nije licno tebi,nego svima koji daju osudu...a po temi takva je plima...svi su kao,analogno i lampas,bla,bla,a dam desanku do lakta,da pola ne fura nijedno...cim je nekome nesto van dometa,odma nepotrebno je,koji ce mi,to je za tezgarose,paljevine...ni petruci ne pali u kompletnu stejdz opremu i ne steka kabl u svim mesama po kuci i studiju,kad mu se digne da sviri pred spavanje,nego se zajebava s ovim.
Hm, opet ti... pokaži mi ko je to pljuvao, mojne ta opšta mesta. Onaj ko voli analogno i lampu, taj će da drži tu stranu, najnormalnija varijanta. Ja imam ful lampaša i sve pedale su mi analogne (igrom slučaja, ne znači da imam nešto protiv digitalnih), kao i uglavnom svi koji su držali tu stranu u ovoj diskusiji. A i da nemam/nemaju, kakve to veze ima? Mnoge analogne stvari su mi trenutno (a neke i trajno) van dometa, pa neću srati po njima, nego ću balaviti što ih nemam. Ne kapiram tu logiku, prosto nešto volim ili ne volim.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Jan 2011, 22:40

nebojsak wrote:Kuki objasnio na svoj tradicionalni ultramirotvorački način :)

:hide: :hide: :hide:

a jbga... ce se pobijete i poginete bez zrno barut.. a posle .. sta cu sam na forumu... :oops: :oops: :oops:

ovako mi lespe...

habbet

Post by habbet » 08 Jan 2011, 22:41

Koji me k...c terao i da otvaram temu!?

Dushan S

Post by Dushan S » 08 Jan 2011, 22:43

dejankuki wrote:
nebojsak wrote:Kuki objasnio na svoj tradicionalni ultramirotvorački način :)

:hide: :hide: :hide:

a jbga... ce se pobijete i poginete bez zrno barut.. a posle .. sta cu sam na forumu... :oops: :oops: :oops:

ovako mi lespe...
:XD: :XD: :XD:
:ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 08 Jan 2011, 22:47

habbet wrote:Koji me k...c terao i da otvaram temu!?
Ma daj, nikad nisi učestvovao na forumu? :ziveli:

Nego da ti nama lepo rasprodaš celu opremu budeš prvi sa MF koji je pazario spravu, i posle mesec dana nespavanja i gladovanja daš jedan lep detaljan review, otkucan na pozajmljenom laptopu na wirelessu ispod nekog mosta, iz kartonske kutije :mrgreen:

habbet

Post by habbet » 08 Jan 2011, 22:58

nebojsak wrote:
habbet wrote:Koji me k...c terao i da otvaram temu!?
Ma daj, nikad nisi učestvovao na forumu? :ziveli:

Nego da ti nama lepo rasprodaš celu opremu budeš prvi sa MF koji je pazario spravu, i posle mesec dana nespavanja i gladovanja daš jedan lep detaljan review, otkucan na pozajmljenom laptopu na wirelessu ispod nekog mosta, iz kartonske kutije :mrgreen:
DRUZE DA TI SLUCAJNO NEMAS TEMPERATURU?

Kill surf city

Post by Kill surf city » 08 Jan 2011, 23:21

Image

MetalFunk

Post by MetalFunk » 08 Jan 2011, 23:33

Cerebralniiiiiiiiiiiii kortekseeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, odg. sam ti.
Sto nema smajlija koji je pijan? :O.o: :cry:

Eeee... A, da...
Predlazem da budem smajli koji je pijan :
Image

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 09 Jan 2011, 00:26

Pratim ovu temu i par postova me potaklo da i ja napišem par reči.

Krenuću hronološki što se tiče Muzzy-a jer si me stvarno razočarao :D :
MUzzY wrote:AxeFx-u ne moze nista da prismridi.
MUzzY wrote:Imati jedno do jaja pojacalo (a da se razumemo za tako nesto ti priblizno i treba oko 2000$) je super ako imas 1 bend, potpuno izgradjen i prepoznatljiv stil i ime pa te boli ona stvar da se prilagodjavas muzici. Obicno su takvi muzicari totalni debili al' ajde...
Ovakve izjave stvarno ne priliče slici profi muzičara koju gradiš na forumu. Stvarno sam imao pozitivan stav o tebi, nisam se slagao sa dosta stvari koje si pisao, ali si mi bio što Dersu kaže na listi onih čije postove rado čitam, ali si mi sa ovim i još par izjava na ovoj temi neverovatno pao u očima. Izvini, nemoj da se ljutiš, ali ovo kao da je neki naloženi klinac koji pojma nema pisao, a naravno da svi znamo da to nisi.
Imam potrebu da ti napišem i ovo jer ti i DušanS pomalo gurate tu priču o profesionalizmu: Nisu svi hobisti, ne kažem da ih nema najviše na forumu, ali nisu svi. Drugo, neki imaju super poslove i ne moraju da snimaju narodnjake ili neke meditarnske pop pesmice za pare nego sviraju samo ono što vole, različiti ljudi, različite situacije, jelte.
dweezil wrote:neam pojma @Muzzy ali iz iskustva znam da ako se trazi za resenje sve u jednoj stvari to na kraju nikad ne uspe
Rocket Roll wrote:..da nema analogije za analogiju.
Dve konstatacije sa kojima se slažem u potpunosti. Instant rešenja su mi uvek bila pomalo jeftino rešenje čak i u ovako fensi izdanju. Po ko zna koji put ponavljam, ja i dalje, pa čak i na ovom Axe FX-u nisam čuo digitalni drajv/fuzz ton koji može da priđe lampaškom pojačalu, ne bitno da li je to Marshall, Hiwatt, Mesa Boogie, Randall...
cccira wrote:Axe FX je pomalo promasen koncept. Nije bas najjasnije kom je trzistu usmeren.
Ovo i ja mislim, ali sam siguran da nije promašen koncept po pitanju finansija, prodaće se ovo ekstra, samo ja mislim ne za potrebe onoga za šta Muzzy i DušanS misle.
Rocket Roll wrote:Ne, nije to sprava za end-usere, bili tezgaroši ili bili - to je sprava za skromnije studije koji puno štede na opremi i prostoru ali žele da na klijentelu ostave utisak kako nimalo ne štede. Za njih je logika jednostavna - umesto da ulože u pet pojačala po 2000 evra i zakrče svoj ionako skromni prostor, oni kupe AxeFX i kažu mušteriji: "Vidiš, nismo štedeli, uzeli smo najbolje!"

Ali uđite u Montserat ili Kompas Point i raspitajte se da li imaju AxeFX, pa mi javite šta su vam odgovorili...
Upravo tako! Evo ja prvi, a i 97% muzičara koje znam će pre za iste pare, recimo neka je to skromnih 1000 eura, tražiti da ih ti ipak pribodeš u taj Mesa Boogie što je tamo u ćošku nego da ih snimaš preko Axe FX-a direktno u Pro Tools, iako misle da je sprava vrhunska i oduševljeni su njom. To može da bude ultra fensi sprava za snimanje pilota, ideja, slaganje aranžmana i tako to, ali da to neki iole ozbiljniji bend koristi da snima gitare za album, stvarno čisto sumnjam. U najskupljim studijima se snima na traku, iako po meni Pro Tools nema nikakvu manu, sem kako, kao i svaki digitalni DAW napravi zvučnu sliku, tj kako bounce u digitalnom miksu nalepi kanale, što se sve može ispraviti tako što se gotov izmiksovan snimak provuče kroz traku da dobije malo 3D prostor i napravi lepu stereo sliku. Prema tome, ja stvarno ne vidim primenu ove sprave u bilo kakvim ozbiljnijim snimanjima.
dweezil wrote:
MUzzY wrote: A ti svrati do warmup soba jakih gitarista pa pogledaj sta stoji kao sprava za usviravanje...
@Muzzy plasim se da se samo na tome i ne zavrsi prica, sprava za warm up i zezanje
I meni se to isto čini. Ta sprava će biti statusni simbol sešn gitarista, kao novi mobilni 90ih godina, sa kojima će jedan drugom da se kurče po vorm ap sobama i gitar šouovima. Takođe ne sumnjam da će je imati gomila klinaca prebogatih roditelja iz zapadne evrope i amerike.

nebojsak

Post by nebojsak » 09 Jan 2011, 00:44

+Hopkins+ wrote: I meni se to isto čini. Ta sprava će biti statusni simbol sešn gitarista, kao novi mobilni 90ih godina, sa kojima će jedan drugom da se kurče po vorm ap sobama i gitar šouovima. Takođe ne sumnjam da će je imati gomila klinaca prebogatih roditelja iz zapadne evrope i amerike.
Biće u zavisnosti od platežne moći. Kao što već rekoh, balkanske G3 varijante tipa Muris and co će je uzimati za standardnu gajba/studio/gig varijantu pošto je im je to lakše, pošto nemaju džetove, buseve i brdo tehničara koji će im poslagati rig za bini u 8 sekundi, pa im tako dođe daleko zgodnije, a sprava sasvim paše njihovom tipu one-man-show pojave koja zahteva dosta farbi. Oni drugi odavde će ga eventualno žarko želeti ili moguće u jednom trenutku i završiti uz finansijski napor. Likovi tipa Vai i Petrucci će ih kupiti/dobiti, dobiti neku sitnu kinticu da kažu koju lepu reč, i služiće im eventualno za neko zezanje ponekad. U studiju i na bini će i dalje koristiti svojih 25 Mesa, 60 rackova, pre i powerampova, pošto im realno nikakav problem nije da to sve imaju, organizuju bilo za studio ili za gig u ultra kratkom roku, nameste i prenose sa kontinenta na kontinent.

A pošto digitalija napreduje svakog dana, za neko vreme će se pojaviti nešto drugo, i biti novi hit. Verovatno i jeftinije. Ako je tačno da je ovo najvernija emulacija svega dosad, sledeći trend može biti samo profilisanje i pojeftinjenje.

Da će se prodavati (u razvijenim zemljama), prodavaće se. 2k evra nije tolika strahota za prosečnog zapadnjaka koji se prosečno ozbiljno bavi đitrom, pošto ne mora da raskući imanje za to.

Post Reply