Teletina

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Bozha

Re: Teletina

Post by Bozha » 21 Dec 2010, 11:36

andrej] wrote:jedino sam nekako navikao na onaj bookmatched rebrasti top na les polovima... a, ovako, malo je previse fensi za mene...
Pa ono jeste... Moras biti rodjen u karibskom fazonu da bi ti to stajalo.

Image

majtimika

Post by majtimika » 27 Dec 2010, 22:24

Nikako da stignem da se pohvalim da je gitara gotova, u stvari ostaje jos lakiranje, ali je juce svirana na probici i utisci su vise nego dobri.Moracu da menjam civije, ali to sam i planirao, i takodje ce da ide set profesional 63 magneta za telekastera sa gfs-a, zato sto mi treba malo cistiji neck magnet i malo masniji bridge. Ko je zainteresovan za set fendjerovih magneta koji su trenuto na njoj nek se javi, dobije ih povoljno.

Kolega baba slim ju je svirao na toj probici pa ga pozivam ovom prilikom da iznese i neke svoje utiske.

aj pa tako

Slike ce biti kad pocne lakiranje, ali to ne verujem da cu raditi dok malo ne otopli, a uskoro svejedno pocinjem sa radovima na jos jednom telcu, pa celakiranje da se radi djuture.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 27 Dec 2010, 23:25

Kao što majti reče, imao sam juče na probi priliku da sviram njegovu gitaru, doduše nedovršenu. Pa, evo nekih utisaka:

- prvi utisak, kada sam je okačio, oseća se solidna težina. Nisam primetio nikakav disbalans, odnosno vrat ne vuče na dole.

- gitara nije još uvek izlakirana, tako da će taj osećaj pod rukom biti mnogo drugačiji, a ja lično mnogo više volim lakiran vrat u odnosu na te mat/uljane/koje-god-druge finiše, tako da jedva čekam da i to bude gotovo pa da vidim i zasviram gotovo delo. :)

- izuzetno je svirljiva, jako lepo setapovana (doduše kao i svaka majtimikina gitara koju sam ikada imao prilike da dohvatim, iskreno, bez obzira kog tipa je gitara, i kog proizvođača, koliko je stara i ostalo, čovek jednostavno super setapuje svaki instrument).

- jako lepo rezonuje pod rukom, osećaš vibraciju čitavom dužinom leve ruke, isto kao i u stomaku preko tela gitare. Sustain da popizdiš. :bravo:

- vrat malo deblji nego što bih ja voleo, ali to je stvar ukusa. On je radio za svoju ruku, ali kada meni bude pravio siguran sam da će mi uraditi tačno kako meni odgovara. Ivice pragova lepo sređene, ništa ne štrči, ne grebe, zapinje, itd.

- zbog totalno drugačije konstrukcije u odnosu na PRS-a, pojačalo i efekti su morali malo drugačije da se nameste za ovu gitaru, ali nakon doterivanja pojačala i drajvova, sve je selo na svoje mesto. Super zvuči u bendu, lepo se probija kroz mix. Barem na probi, nisam je svirao na svirci (ne još :) ).

Ja bih lično samo voleo da su magneti malo jačeg izlaza (to sam i njemu rekao), jer mi se bridge magnet malo učinio tanak u basovima, ali ima lepi twang Telca. Međupozicija, tj. kada rade oba singla na klinu je odlična, a na drajvu se gitara isto ponaša super. Sada ne mogu sa sigurnošću da ulazim u detalje, jer sam više bio skoncentrisan na probu, ovo sve pišem iz prisećanja na sam utisak koji je gitara ostavila na mene... Baš smo jamovali uz neki reggae pattern, ja sam pratio sa PRS-om, a majti je svirao neki laganiji solo na Telcu i na svom klonu Fulldrive 2, i to je bilo milina slušati... :bravo: (i za svirku i za zvuk)

E sad, dosta sam već sa majtijem razgovarao o izradi moje gitare, i mislim da ću/ćemo se ipak opredeliti za semi-hollow body varijantu (kao Thinline, samo bez f-rupe), koja će biti zatvorena pločom od javora od gore, da bi olakšali ipak malo gitaru, a i da bi dobili malo na glasnoći same gitare. Mada, sve je još uvek u fazi većanja. Takođe treba da vidimo da li ćemo stavljati neke nadrkane masnije singlove, ili ipak ići na P90 varijantu. U zavisnosti od izbora magneta, uslediće i prateća estetska rešenja (sa maskom, bez maske, kakva maska itd.). Videćemo :kokice: :)

zile20584

Post by zile20584 » 02 Jan 2011, 15:31

Baba Slim wrote:... čovek jednostavno super setapuje svaki instrument...
Vaistinu super setapuje! :D

majtimika

Post by majtimika » 09 Jan 2011, 17:24

evo mali update

pre par dana sam isao da kupim lakove za gitaru, i onako bez veze pitam imaju li grain filer ocekujuci opet onaj prazni pogled koji sam dobio od svakog prodavca do sada, medjutim covek mi izvadi kanturinu sa belom smesom kaze to je to, ja uzeh ne ocekujuci nikakve rezultate, i dnas probah.

kad mos misliti

Image

stvarno radi.

proba je izvrsena na parcetu jasena koje mi je ostalo, naneo sam filer improvizovanom spaklom, sacekao sat vremena, presmirglao ga, i presao u cetiri ruke sa blagim smirglanjem izmedju slojeva, kao sto vidite rezultat je odlican. postoji efekat pomorandzine kore, ali su godovi popunjeni vise nego dobro. radio sam lakiranje sa akrilom iz spreja cisto da vidim kako izgleda i veoma sam zadovoljan. istovremeno sam sa druge strane lakirao istim lakom u istom broju slojeva, ali bez filera, i tu nijedan god nije nestao, i drvo jos uvek upija lak

ja zadovoljan

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Jan 2011, 17:54

Odlicno. Drago mi je da radi posao i dobro izgleda rezultat.

majtimika

Post by majtimika » 12 Jan 2011, 18:09

evo osle malo testiranja i jednog totalnog promasaja, koji je rezultirao potpunim trocasovnim smirglanjem gitare, krenulo se u proces lakiranja. na slici se vidi telo sa nanetim filerom u tankom sloju. bice potrebno verovatno dve ruke filera, i proces ce verovatno trajati par dana, ali ocekujem da ce samo lakiranje biti mnogo brze gotova, sa mnogo boljim rezultatom, nego da sam lakirao direktno na drvo.

Image

e sad jedno pitanje za graditelje. Onaj veliki promasaj koji sam pomenuo je u stvari posledica ili pogresnog redosleda ili neslaganja osnova. naime uzeo sam dugin Dunja bajc na nitro osnovi, i presao gitaru , rezultat je bio odlican i ima tacno tu fender vintage nijansu zute, medjutim, nakon toga sam naneo filer, koji je pretpostavljam na bazi uretana (99% sam siguran da jeste posto sam ga uzeo uz poliurtanske lakove pa neverujem da bi mi dali nesto sto se neslaze), i onda je filer razmazao bajc i sve je preslo u neku medjunijansu koje se potpuno skinula kad sam smirglao gitaru, e sad ono sto mene interesuje, je da li je to posledica poliuretana preko nitra, ili je trebalo prvo odraditi filer pa tek onda bajcovati.

pozzz

oboss

Post by oboss » 12 Jan 2011, 19:56

nedavno sam i ja experimentisao sa filerima i bajcevima . doduse moji bajcevi su bili na vodenoj osnovi tacnije cisti pigmenti crvene i crne boje koje sam razblazivao i mesao. elem da skratim dosaoo sam do zakljucka da svakako ide prvo filer pa onda farba pa onda lak. e jedino sto ja mislim da drvo kome treba velika doza filera, pa makar to bio gel filer koji se mesa sa prasinom pa u stvari prasina od istog drveta zaceplja pore, treba farbati po principu lakova u boji pa zastitnim tj sjajnim lakom a ne bojama koje drvo upija. bajcevi rade po principu ulaska u drvo a vodu koriste kao nosilac pigmenta a meni se desavalo da tamo gde ima dosta filera boja nije htela ravnomerno da se nanese u drvo. u slucaju nanosenja nitro boje preko cistog filera sve je kako treba i filer se ponasao kao osnovni lak.
dopada mi se tekstura jasena
iz koliko komada je telo

majtimika

Post by majtimika » 12 Jan 2011, 20:14

da i ja sam kontao da je tako ali rekoh da pitam

takodje sam naisao na problem neravomerne nijanse na mestima gde ima vise filera, sto se nije desavalo kad ide direknto na drvo, neznam, nisam pametan. koja je varijanta bajca najpouzdanija da ce uvek biti ok, bez obzira da li se koristi niro ili poli, voda, alkohol ....

telo je iz dva dela

oboss

Post by oboss » 12 Jan 2011, 21:11

najpouzdaniji je vodeni bajckoji naneses po dobro osmirlanom fileru i onda ga u dva sloja osnovnog polija zalijes i dobijes idealno ravnu povrsinu jer poli zalije sve mikro pore koje su ostale posle filera. da bi se primio bajc moramo filer osmirglati do drveta tako da filer realno popuni samo velike pore tj napravi dno velikih i malih pora i omoguci poliju da se nalije u rupice i poravna ih.
ja uskoro krecem sa gradnjom telca i ja cu ici na filer bez bajca. boju cu mesati u pistolju a zavrsni cu udariti cist visoki sjaj. boju cu gadjati kroz belu razredjenu u osnovnom laku sa malo amber zutog bajca pa experimentisati dok ga ne ubodem. jednom jesam a li posle toga jednom i nisam :)

majtimika

Post by majtimika » 16 Jan 2011, 13:01

evo zavrseno je lakiranje, isao sam prvo zapunjavanje pora sa filerom, zatim dve ruke osnovnog i dve ruke zavrsnog poliuretana, smirglao sam izmedju svakog sloja dok se ne poravna sve, isao sam na varijantu da bude sto manje laka, pa nisam puno brinuo o tome dkoliko mi laka ostaje posle smirglanja , vec da mi povrsine ostanu sto ravnije. posle drugog sloja sjajnog laka cu je ostaviti da odstoji par dana pa nda sledi smirglanje i poliranje

evo nekih slika posle zadje ruke sjaja, u radionici imam samo neonsku rasvetu pa isam bas uspeo da uhavatim odsjaj kako treba, ali u stvarnosti je sve to jako ravno i sjajno

Image

Image

Image

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 16 Jan 2011, 14:26

Toooo brateeee! :ziveli: Konačno! :bravo: :bravo:

Super izgleda, verujem da je uživo nemerljivo bolje... Dolazim kući u petak, imam svirku u Vrbasu pa bi se mogli naći bar na kratko da je vidim i probam sada kad kompletno bude gotova... :D

oboss

Post by oboss » 16 Jan 2011, 14:39

smekerski izgleda. svaka cast.
:ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 Jan 2011, 15:03

oboss wrote:smekerski izgleda. svaka cast.
:ziveli:
:1:

majtimika

Post by majtimika » 16 Jan 2011, 15:25

Baba Slim wrote:Toooo brateeee! :ziveli: Konačno! :bravo: :bravo:

Super izgleda, verujem da je uživo nemerljivo bolje... Dolazim kući u petak, imam svirku u Vrbasu pa bi se mogli naći bar na kratko da je vidim i probam sada kad kompletno bude gotova... :D

ako je sklopim do tada naravno

Sledeca investicija kompresor i pistolj za farbanje, ovaj sam pozajmio i nisam mogao ni da ga nastelujem kako valja, tako da ga obavezno nabavljam. evo ako nekog zanima dajem oraja jebaneza za kompresor :D

Post Reply