Joe Strummer & The Mescaleros - "Global A Go-Go"

Cd, dvd...

Moderator: muki17

Post Reply
Rocket Roll

Joe Strummer & The Mescaleros - "Global A Go-Go"

Post by Rocket Roll » 16 Feb 2008, 23:14

...the black cars of The Guardia Civil...

(The Clash, "Spanish Bombs", citirano na početku eseja "Nadziranje značenja" Deana Dude, u: Dean Duda, "Kulturalni studiji: Ishodišta i problemi", "AGM", Zagreb, 2002, str.7)

Image

Navoditi razloge zašto Dean Duda citira "The Clash" na početku svog univerzitetskog udžbenika nema baš suviše svrhe na MF-u, ali - dužan sam to gospodinu Dudi i njegovoj velikoj ulozi u komparatistici na ovim prostorima. No, dosta o Dudi, hajde da pričamo o muzici.

Ako ste mlađi od - otprilike - osamdeset i neke, onda Džoa Stramera pamtite iz filma "Gospodin i gospođa Smit", na snimanju kojeg je Bred Pit smuvao Anđelinu Džoli (što je čist bezobrazluk, jer svi znaju da je ona odavno obećana našem administratoru Knight Of Doomu!).

Negde posle polovine filma, Bred i lepa Anđa su - sećate se - u onom šatoru, usred robne kuće, opkoljeni specijalcima. Vode kratak srcedrapateljni dijalog, a onda izlete i počinje "spori ples sa pištoljima i smrću", neka vrsta Matrix-tanga u kojem njih dvoje pobiju toliku količinu SASovaca da bi im na tome pozavideo i Bata Živojinović...

E, ta pesma na koju njih dvoje plešu taj "tango smrti" se zove "Mondo Bongo", i peva je Džo Stramer.

Image

Džon Graham Melor (Džo Stramer) vam je možda površno poznat kao član jednog danas tužno i nepravedno zapostavljenog benda koji se zove "The Clash"... Uvek se rastužim kada "Nightwish generaciji" spominjem velike bendove koji su bili slavni duže od petnaest minuta, ali nisu poznati jer ove godine nisu svaki čas u vestima.

Image

Kada se "The Clash" priča završila, Džo je jedno vreme vodio radio-šou na BBCju - što je vrlo neobično, s obzirom da je Džo uvek bio ultralevičar, na rečima (ako ne i na delima) dvaput opasniji od bilo kojeg političara sa ovih prostora.

Zašto onda pričam o "Global A Go-Go" albumu, a ne o slavnijem periodu albuma kakvi su "London Calling" ili "Sandinista!"? Dva razloga:

1) Ovim albumom je - u neku ruku - počelo ono što se zove "novi period world musica". Čućete nemeditativnu muziku, i muziku "trećeg sveta". Čućete mnogo više akustičnih instrumenata nego što ste navikli, slušajući The Clash. Iznad svega, nećete moći da poverujete koliko je zvuk ovog albuma moderan.

2) Za nas koji živimo tu gde živimo, međutim, album je mnogo "moderniji" po spominjanju Balkana i Jugoslavije. On je, može se reći, naša "karta za svet" - priča o nama i pomaže da svest o ovim prostorima dopre dalje nego što bi inače doprla. Svaka čast ljudima kao što je (recimo) Piter Handke, ali rame uz rame sa njima stoje ovakvi ljudi kao što je Džo, koji objavljuju albume kakav je "Global A Go-Go".

Drugim rečima, gospodin Duda zna zašto citira "The Clash" na početku jednog univerzizetskog udžbenika.

Da vam, za kraj, navedem kako nas Džo vidi u svojim stihovima:

We've gone Balkan - we've gone Balkan anyway
It absolutely had to happen to someone today
Yeah, there's no smoking anywhere - throw it all away
Yeah, we've gone Balkan anyway - you can get rid of the blues this way
Yeah, that's how we fix the blues today
And its time to be doing something good.

("Mega Bottle Ride")

Welcome to Britain in the third Millenium
This is the diary of a Macedonian, Macedonian

He went to Britain in the back of a lorry
"Don't worry, don't worry, don't hurry."
Said the man with the plan
He said, "If you really wanna go - you'll get there in the end."

...

He had the wooly scarf of Shaktar Donetsk
Nay, the banner of freedom wrung around his neck
Inherited from his father
One of the Ukraine exiles of Yugoslavia
He said, "You'll get there in the end."

("Shaktar Donetsk")

Rocket Roll

Re: Joe Strummer & The Mescaleros - "Global A Go-Go"

Post by Rocket Roll » 22 Feb 2008, 13:16

Jedan spotić sa pomenutog albuma za vas - odlična pesma "Global A Go-Go":

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Jul 2008, 13:11

e dobar je joe bio cika, steta sto ga izdalo zdravlje... rip joe... poslusajte guns of brixton to mi ja java pesma... nekako je reggae punk anti police fazon...

xspaceman

Post by xspaceman » 16 Dec 2008, 23:50

Duane wrote:e dobar je joe bio cika, steta sto ga izdalo zdravlje... rip joe... poslusajte guns of brixton to mi ja java pesma... nekako je reggae punk anti police fazon...
guns of brixton je inace napisao Paul Simonon basista jednog on najboljih i nikada prezaljenih bendova ...the clash!

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 16 Dec 2008, 23:56

to stoji nisam ni rekao da je joey pisao nego ono kao... ;)

jao ima jedna fina emisija vrti se na onom viasat historiju i u emisiji govore momci iz klesha(i snimci sa svirke kad je mick izasao iz publike da svira sa meskalerosima ;)) i prijatelji od joea... kult je emisija, govori i o onoj feshti sto je on drzao, strumerville feshta ;)
pricaju ljudi koliki je uticaj imao na njih i slicno... bas je bio covek ipo sto bi se reklo medj' narodom ;)

a meni je guns of brixton ladno najaca njiova pesma, uopste ti london calling days ili give em enough rope ;)

bullet holes in the cementery walls ...

xspaceman

Post by xspaceman » 17 Dec 2008, 00:22

A bas sam ga pre neki dan gledao na tv ...ciklus jim jarmuscha i joe u "mystery train"-u! :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 17 Dec 2008, 00:23

Duane wrote:...ima jedna fina emisija vrti se na onom viasat historiju...
Mislim da je to ovaj film: http://www.play.com/DVD/DVD/4-/611586/V ... oduct.html

Pokušavam da ga nađem, jer je na njemu pesma "Comes the Rain", jedan stari Navaho napev koji je ujedno i prva pesma koju je Džo naučio da svira na gitari.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 17 Dec 2008, 08:34

ma to ti se konstantno vrti na viasat historiju, ja sam gledao film jedno 3 puta ;)

jeste to je taj film 100%, proverio sam s' kim su radili intervju... topper, mick, johnny green... topper prica kako se skinuo sa alkohola zbog joea ;)

Post Reply