Hand Made Cajon by Nikolic025

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nikolic025

Hand Made Cajon by Nikolic025

Post by nikolic025 » 18 Apr 2011, 18:23

Videh da ste organizovali takmicenje u pravljenju gitara,i nisam se na vreme setio da predlozim da i ostali instrumenti udju u obzir...

U glavnom,resih da napravim jedan zanimljiv,a jednostavan instrument,i zavisno od materijala,obicno jeftin...

Video sam da prave od svega i svacega od iverice,medijapana,sperploce,do cistog drveta.

Ja sam resio da napravim jedan iz ciste radoznalosti i koristio sam materijal koji je najjeftiniji,ivericu za gornju,donju i bocnu stranu,a sperplocu za prednju i zadnju,jer je to obavezno...

Debljina iverice je 16mm,zadnje sperploce 8mm i prednje sperploce3-4mm.

Alat koji je potreban: busilica,ubodna testera,srafciger,cekic...

Propratni materijal: lepak,srafovi,ekseri,gumene nogice (ja koristim odbojnike za vrata 25din komad),nesto mekano kao podmetac i zastita da se ne oguli dok se sedi (recimo stara podloga za mis)...

Takodje postoje i neke stvari koje nisu neophodne,ali koje mnogo znace: lak,farba,cetka za lakiranje,snare zica ili stara zica za gitaru...

U glavnom sam se drzao sledece seme sto se tice dimenzija,malo preradjeno na moj nacin,da ne secem ivericu pod uglom:

Image

Pocelo je tako sto sam otisao u drvaru i trazio da mi izrezu po meri bocne i zadnju stranu,posto nisu imali 3-4mm sper...Izrezali,ispalo sve do 500din.Srecom sper za prednju stranu sam nasao na tavanu u nekom ramu od starog regala,tako da je prav i lepo osusen...

Izbusio rupu,zalepio i ukucao par sitnih eksercica da drze,posto mi stega nije na raspolaganju.Prednja strana se srafi samo.

Evo par slika:

Image
Image

Malo mi je cale pomogao :D

Evo i slike prednje strane,jos ne iskrojene:

Image

Na zalost nije uspravne linije na dasci,kako bi trebalo,ali ce raditi posao....
Snare cu uraditi na slican nacin kao na sledecoj slici,samo sa jednom polovinom,a drugu ce kolega da iskoristi:

Image

Planiram da bajcujem sve,a ako mi ne bude islo na ivericu,nju cu farbati,takodje planiram da napravim neku futrolicu u obliku vrece,ali to posle...

Nastavak sledi kad se vratim u Odzake....

nikolic025

Re: Hand Made Cajon by Nikolic025

Post by nikolic025 » 21 Apr 2011, 22:19

Zbog velikog interesovanja nastavljamo dalje 8) Boze Petra :facepalm:

Zavrnuta je prednja strana sa par sarafa i obradjene ivice,pa cu da bajcujem ovih dana i lakiram i kraj...

Evo par slika:

http://www.bubnjari.com/download/file.php?id=5606

http://www.bubnjari.com/download/file.php?id=5605

Pozdrav,i slobodno komentarisite,ne stidite se.... :P
A i meni bi dobro doslo da cujem vase misljenje...

P.S. Ne znam zasto me zeza i nece da okaci slike,stavio sam linkove,pa ce vam valjda otvoriti...Probajte jednu da otvorite,pa kad je zatvorite,probajte drugu,ako nece ni tako,oglasite se,pa cu da nadjem nacin da okacim drugacije...

Randy

Post by Randy » 21 Apr 2011, 22:33

:ziveli:

nikolic025

Post by nikolic025 » 21 Apr 2011, 22:52

OOooo,hvala na podrsci...Docekao sam i to :D

Slikacu i zavrsne radove pa cu okaciti...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 23 Apr 2011, 11:47

izvini, je l' mozes malo da pojasnis koji je to instrument, ja ne mogu da skontam? :D

Randy

Post by Randy » 23 Apr 2011, 11:55

ako si mozda gledao oni sto nemaju sta da rade na akusticnim koncertima pa uzmu da udaraju kutiju

oboss

Post by oboss » 23 Apr 2011, 14:15

mnogo dobra stvar. ja sam prvi put to cuo kod duce vranica iz cargo banda i mislio sam da je totalna improvizacija , kad ono ozbiljan instrument. ko ima ideju moze svasta da odsvira na tome.

mfilip

Post by mfilip » 23 Apr 2011, 18:20

Mi ga imamo u bendu i ne prodje svirka da neko ne pita "sto ovaj lik sedi na zvucniku i lupa u njega?"

A stvar je apsolutno fenomenalna za neku akusticnu varijantu

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Apr 2011, 18:32

Ma to svaka kuća treba da ima, bez zezanja. To tako dobro šljaka, da ja nemam reči, i po meni je to najuniverzalniji perkusioni instrument.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 23 Apr 2011, 20:43

Ok, me LIKE! :ziveli:

...samo... što iverica? Čini mi se da deblja šperka jeste bolji i češći izbor. Trebalo bi da je akustički življa u svakom slučaju.

BTW, ima verovatno dosta nas koji nismo registrovani na bubnjari.com, pa ako može i ovde po neki linak, please... :cao:

@mfilip: Slušao sam vas skoro, super zvuči vaš kahon!
Ima jedan lokalni bend gde je perkusionista (ne svira više tamo) pravio svoj, i to mi se nije baš dopalo... čini mi se da ipak prava stvar ima neku magiju koja se teško da postići u home-made uslovima.

Naravski, podržavam projekat, da imam više karaktera i sam bi ostao pri ideji da si napravim jedan, i nadam se da će ovo dobro ispasti! :ziveli:

nikolic025

Post by nikolic025 » 24 Apr 2011, 03:53

Pa,pokusao sam preko image shack-a ali nesto nece da otvara,da li neko zna jos neki slican sajt gde moze da se to obesi pa da se i ovde vidi?

Pa,ovo mi je cisto test,juce i danas sam imao priliku da sviram neki "fabricki" tacnije doneo ga neki lik iz Nemacke,ali se vidi da je rucno radjeno,sumnjam da ima masina koja to pravi :) nema tu mnogo logike,ali je njegov izuzetno tanak i lagan,cini mi se da je ram od 8mm,prednja od 3,a zadnja od 4-5mm i to ok radi,ali nije to taj zvuk kao sto ima Mainl ili neki drugi malo profesionalniji.I ima snare kao na gornjoj slici sto sam okacio,ok radi,ali opet nije to to kao na tim snimcima gore...

I sa svih strana je bio zalepljen,valjda jer je tanak,pa nisu hteli na srafe prednju,da se ne bi iskrivio...Planiram i takav da napravim,ali za nijansu nizi od ovog,cisto da se ne krvi...

A,sperka jeste bolja,ali za razliku u ceni sigurno nije (1200 din metar kvadratni sperke od 1.8 -jer tanje nema trenutno,a iverica 1.6 je 430din),a i to se obicno uzima za pravljenje zvucnih kutija u home varijanti,pa kontam da ce raditi,ali ce biti malo tezi,ali za moje potrebe,bitno je da lepo zvuci...da moze da se koristi na zurkicama i kucnim svirkama,eventualno na nekoj svircici,kad me neki ortaci pozovu da im drzim ritam,posto na svojim svirkama sviram gitaru...

U glavnom izbajcovano i izlakirano,jos jedna ruka da legne pa da vidimo kako radi...

Randy

Post by Randy » 24 Apr 2011, 09:25

nikolic025 wrote:Pa,pokusao sam preko image shack-a ali nesto nece da otvara,da li neko zna jos neki slican sajt gde moze da se to obesi pa da se i ovde vidi?
Imgur :ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Apr 2011, 10:54

photo bucket

oboss

Post by oboss » 24 Apr 2011, 20:55

tinypic

nikolic025

Post by nikolic025 » 25 Apr 2011, 14:02

Evo,uspeo sam nesto,u glavnom ostalo je jos jedno lakiranje i da lupim neki natpis i to je to...Sklopio sam ga radi probe i zadovoljan sam,koliko para,mnogo vise muzike :)

Image
Image

I evo posle bajcovanja...bice jos slika kad se zavrsi...

Image

Image

Post Reply