U glavnom,resih da napravim jedan zanimljiv,a jednostavan instrument,i zavisno od materijala,obicno jeftin...
Video sam da prave od svega i svacega od iverice,medijapana,sperploce,do cistog drveta.
Ja sam resio da napravim jedan iz ciste radoznalosti i koristio sam materijal koji je najjeftiniji,ivericu za gornju,donju i bocnu stranu,a sperplocu za prednju i zadnju,jer je to obavezno...
Debljina iverice je 16mm,zadnje sperploce 8mm i prednje sperploce3-4mm.
Alat koji je potreban: busilica,ubodna testera,srafciger,cekic...
Propratni materijal: lepak,srafovi,ekseri,gumene nogice (ja koristim odbojnike za vrata 25din komad),nesto mekano kao podmetac i zastita da se ne oguli dok se sedi (recimo stara podloga za mis)...
Takodje postoje i neke stvari koje nisu neophodne,ali koje mnogo znace: lak,farba,cetka za lakiranje,snare zica ili stara zica za gitaru...
U glavnom sam se drzao sledece seme sto se tice dimenzija,malo preradjeno na moj nacin,da ne secem ivericu pod uglom:

Pocelo je tako sto sam otisao u drvaru i trazio da mi izrezu po meri bocne i zadnju stranu,posto nisu imali 3-4mm sper...Izrezali,ispalo sve do 500din.Srecom sper za prednju stranu sam nasao na tavanu u nekom ramu od starog regala,tako da je prav i lepo osusen...
Izbusio rupu,zalepio i ukucao par sitnih eksercica da drze,posto mi stega nije na raspolaganju.Prednja strana se srafi samo.
Evo par slika:

Malo mi je cale pomogao

Evo i slike prednje strane,jos ne iskrojene:

Na zalost nije uspravne linije na dasci,kako bi trebalo,ali ce raditi posao....
Snare cu uraditi na slican nacin kao na sledecoj slici,samo sa jednom polovinom,a drugu ce kolega da iskoristi:

Planiram da bajcujem sve,a ako mi ne bude islo na ivericu,nju cu farbati,takodje planiram da napravim neku futrolicu u obliku vrece,ali to posle...
Nastavak sledi kad se vratim u Odzake....