Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by Cortex » 07 Feb 2011, 07:19

Shta da radish?
Da prochitash ovu temu, jer cesh u njoj naci odgovore na pitanja koja te interesuju. Nije dovoljno samo da ukucash u search "setup gitare".

Dobrodoshao na forum :)

What1oO

Post by What1oO » 07 Feb 2011, 22:55

Cortex wrote:Shta da radish?
Da prochitash ovu temu, jer cesh u njoj naci odgovore na pitanja koja te interesuju. Nije dovoljno samo da ukucash u search "setup gitare".

Dobrodoshao na forum :)

brate ja sam iskreno prvi put na forumu i ne da mi se traziti da li je neko imao slican problem, jer nisam siguran da se to samo setupom moze ispraviti ali svakako da cu proccitati. hvala i poz. :metal:

sl0e

Post by sl0e » 07 Feb 2011, 22:57

Nosi kod nekoj majstora da uradi setap i pritom vidi kako je stanje. Obicno kosta oko 1000 din.

komlen_s

Post by komlen_s » 18 May 2011, 17:57

ibanez setup:

http://www.ibanez.co.jp/world/manual/english/14.pdf

ja sam licno ljubitelj les paul gitara, pa sam kupio Ibanez ART 120
ima dosta buzza na niskim tonovima, razmisljao sam se da je nosim kod majstora, ali nakon detaljno iscitanih saveta o setupu, nekoliko odgledanih klipova na youtubu i online prirucnika, odlucio sam se da to odradim sam, ne deluje mi kao neka posebna nauka...doduse ne bih se zajebavao sa tim da posedujem gitaru sa tremolo bridge-om, vidim da tremolo zadaje dosta glavobolje nekima, Gibraltar III & Quik Change III su zakon...ako vec setup mora da se radi najmanje jedanput godisnje, kad god menjam tip zica, bla, bla, bolje da naucim sam to da radim, a i najvise poverenja imam u sebe samog ^^

Zoll

Post by Zoll » 19 May 2011, 14:05

Ljudi, imam jedan problem sa Floyd-om, tačnije sa EdgePro II, pošto je reč o Ibanez RG370 gitari. Izvinjavam se unapred ako je bilo sličnih stvari, nisam trenutno u mogućnosti da pretražujem forum, pa evo o čemu se radi.

Image

Dakle, kao što možete videti, ugao Edge-a nije dobar, ali nije to jedini problem. Hteo sam da ga sredim kako sam to i ranije radio kada je trebalo, međutim skinem poklopac sa zadnje strane i imam šta da vidim:

Image
Image

Čitajući onu fenomenalnu temu o komplet sređivanju i održavanju Floyd-a, odmah sam skontao da moram ove opruge da stavim u V formaciju, ali me brinu šrafovi koji služe za zatezanje. Kao što vidite, nabijeni su skroz u telo (inače bi se video navoj, kao što je i bio slučaj pre) i ne mogu više da se dotegnu. Drugo, ovaj metalni deo kroz koji prolaze mi deluje da je iskrivljen u odnosu na ono kako je pre bio... ceo zapravo ovaj deo sa oprugama mi nekako nezdravo deluje, plašim se da nije sjebano nešto. Inače, da kažem da nisam sam radio poslednji setup, nosio sam majstoru i eto šta sam dobio. Ugao Edge-a ne valja, tenzija prevelika, akcija previsoka... Inače, gitara je u D štimu, a žice su 10-52. Molim vas za što precizniji savet kako da sredim ovo, ne mogu opet da se cimam po kojekakvim majstorima ako nije neophodno, a red bi bio da i sam naučim sve o ovome pa da mogu da rešim problem. Hvala puno unapred!

Pozdrav!

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 May 2011, 14:31

Ja bih, kao sto si i sam rekao, stavio opruge u V, i dotegnuo srafove (nema veze sto se ne vidi navoj, trebalo bi da moze jos malo da se usrafe). Ako i dalje bude problema, tj floyd ne dodje na pravi nivo, moraces da stavis tvrdje ili krace opruge...

Ja sam isto stavio 10-52 na jackson sa floydom (onaj sa one teme :mrgreen: ), i opruge u V, u e stim, ali sam morao da promenim 2 spoljne opruge (originalne nisu mogle da izdrze tu tenziju), stavio sam neke koje sam kupio za staru gitaru, ali nisam mnogo koristio i to je dosta pojacalo snagu opruga, mogao sam i da blokiram tremolo uvrtanjem srafova do kraja i komadicem drveta... Opruge imas kod marica, i mislim da nisu skupe, mozda 200din kom (a mozda i gresim)...
:ziveli:

Zoll

Post by Zoll » 19 May 2011, 15:16

Ok, hvala na odgovoru. Pokušaću tako da uradim, pa ako ne bude rezultata, menjaću opruge. Pošto se ne razumem baš u iste, kako da znam koje su duže/kraće ili pak jače od ovih mojih. Naleteo sam po sajtovima na ove:
http://www.maric.rs/srp/proizvodi/?coni ... 641&l3=642
http://www.mixmusic-company.com/index.p ... gory_id=31
Koje bi bilo pametije uzeti, jasno mi je iz ugla cene, već ono... koje bi mogle biti bolje, ako tu uopšte postoje neke bitne razlike...?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 May 2011, 15:42

kontam da su ovo dosta stare opruge, pa su se prilicno istegle jer je ovo stariji model, tako da pretpostavljam da i ove jeftine imaju jacu silu zatezanja od tvojih... jbg, ne znam sta da ti kazem, probaj prvo sa jeftinim... :)

btw koje ti je godiste gitara? Ja koliko se bakcem gitarama (sto nije previse dugo) nisam video novog rg370 u tom srebrno/sivom finisu i sa tim tremolom...

Zoll

Post by Zoll » 19 May 2011, 16:01

mislim_stvarno wrote:kontam da su ovo dosta stare opruge, pa su se prilicno istegle jer je ovo stariji model, tako da pretpostavljam da i ove jeftine imaju jacu silu zatezanja od tvojih... jbg, ne znam sta da ti kazem, probaj prvo sa jeftinim... :)
Ma meni su te opruge oduvek delovale nedovoljno dobre, mučila me ta tenzija a i sam rad bridge-a u više navrata, nego nikako nisam uzimao da ih menjam. Hvala za savet još jednom, videću da uzmem ovih 5 komada, pa ćemo videti kakav će rezultat da bude.

mislim_stvarno wrote:btw koje ti je godiste gitara? Ja koliko se bakcem gitarama (sto nije previse dugo) nisam video novog rg370 u tom srebrno/sivom finisu i sa tim tremolom...
Koliko sam ja upućen, model RG370 se pojavio 2003. i moja gitara je iz te godine, mada sam je ja, ako dobro pamtim, uzeo 2004. naravno novu.

Driver

Post by Driver » 19 May 2011, 19:44

Zoll, ako budes imao viska opruga, prodaj meni dve, moze i ove stare, jer mi treba da dodam na postojece tri, nadam se da su na stratu iste duzine kao te.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 19 May 2011, 21:07

Zoll, kod koga si nosio gitaru na setup, ako nije tajna?

Zoll

Post by Zoll » 19 May 2011, 22:19

Driver wrote:Zoll, ako budes imao viska opruga, prodaj meni dve, moze i ove stare, jer mi treba da dodam na postojece tri, nadam se da su na stratu iste duzine kao te.
Važi, ako budem menjao opruge pa pretekne koja, obavestiću te. :)
Guitar_thrill wrote:Zoll, kod koga si nosio gitaru na setup, ako nije tajna?
A jbg, sad mi malo glupo da pravim negativnu reklamu čoveku... al ajd da posmatramo to kao podelu iskustava, mada to i nije baš za ovu temu... xD Elem, radi se o Žanu, i moram priznati da sam jako neprijatno iznenađen time što je ovaj put setup tj. sve za šta sam nosio gitaru odrađeno tako loše jer je pre 2-3 godine istu tu gitaru od mrtvog instrumenta pretvorio u jedan od boljih Ibaneza koje sam ikad svirao (a svirao sam ih...), a pritom je samo setup uradio i pragove izbrusio tom prilikom. Takođe je još nekim mojim drugarima gitare uvek sređivao odlično. Jbg, računao sam - ima posla da se uradi ovom prilikom (zamena oba magneta i volume pot-a + setup), pa što da to ne dam u ruke nekom ko je daleko spretniji i iskusniji od mene, ali eto... a možda samo čoveku nije bio dan (ili dva dana). Jbg...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 19 May 2011, 22:29

pitam zato što ti u potpisu stoji "Ne nosite svoje gitare kod Mirka Tasića na setup ili bilo kakav drugi servis!" , a Žanu nećeš da praviš negativnu reklamu :D
inače ja bih pokušao sa kraćim ili jačim oprugama...

Zoll

Post by Zoll » 19 May 2011, 22:37

Guitar_thrill wrote:pitam zato što ti u potpisu stoji "Ne nosite svoje gitare kod Mirka Tasića na setup ili bilo kakav drugi servis!" , a Žanu nećeš da praviš negativnu reklamu :D
Pa istina... ali dotični iz potpisa je napravio značajno veću grešku tj. i nije baš uradio ono za šta sam mu platio. I to mi je bilo prvo i poslednje iskustvo sa njim, a sa Žanom sam do sad imao isključivo dobra iskustva. Mada, jbg, sad ispade da mi je jedino Goran (čiji baner imate na vr' stranice) uvek sve odradio kako valja. Eto, kad reklamiram, da reklamiram sve. xD Al nećemo više o tome, da se ne pretvori ovo u offtopic.
Guitar_thrill wrote:inače ja bih pokušao sa kraćim ili jačim oprugama...
Da, da, već sam dobio isti savet, pa pretpostavljam da će to biti rešenje. Ali hvala svakako. :ziveli:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 20 May 2011, 00:20

Evo imam ja jednu novu oprugu, ako nekom treba, u BGu sam

Post Reply