DIY Overdrive pedala

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Reaper

DIY Overdrive pedala

Post by Reaper » 28 May 2011, 15:31

Pozdrav svima!

Ovu pedalu sam napravio kao maturski rad pre 2 godine otprilike, dok još nisam imao svoju električnu gitaru i imalo veze o vrstama distorzija/efektima koji postoje. Ortak, kupivši gitaru (Ibanez GAX30), za koju nije imao strpljenja da uci da svira, dao je meni na zajam jer su akustare počele da mi bivaju dosadne. Tako da sam sa ono malo prakse iz škole i željom da na jadan i relativno jeftin način dođem do neke distorzije, rešio da napravim svoju... koja nikad nije proradila u potpunosti...

Šemu sam skinuo sa GM artsa http://www.gmarts.org/index.php?go=217 koja mi se činila jednostavna, sa nekim zanimljivim karakteristikama...
Image

Neko vreme je radila na klinu, dok moje elektrotehničarsko iskustvo nije došlo do izražaja i dok lemovi nisu popucali. :mrgreen: Nakon toga sam, s ubeđenjem da znam šemu napamet, zalemio bar jednu zicu pogrešno, i time ko zna kakve kratke spojeve napravio! :krstise:

E sad...zanima me da li može neko po ovoj šemi da oceni da li ovo čudo uopšte može da radi? ...jer imam želju da ga odradim ponovo, from scratch!

U početku sam mislio da je problem u povezivanju, a tek kasnije se i ovoga setim: u kelcu nisu imali ove tranzistore BC549 jer se kao ne proizvode, pa su mi kao zamenu dali BC547C, i umesto diode 1N4004 dali su mi 1N4007 :? pa se pitam da nije u tome problem, jer sam relativno skoro prelemljivao i proveravao svaku sitnicu i došo do zaključka da su sad elementi korektno povezani (mada, ako je došlo do ranije pomenutog kratog spoja onda džaba sam se mučio) :D

A stvar koja me je najviše nervirala zbog svoje naizgled jednostavnosti je kako povezati INPUT i OUTPUT s obzirom da se na ulazu iskorišćavaju sva 3 "džeka" a na izlazu samo 2? :O.o:

Svaka pomoć je dobrodošla! :bow:

faks
Badmotorfinger

Re: DIY Overdrive pedala

Post by faks » 28 May 2011, 16:33

pre svega.. ako su lemovi popucali verovatno je i pcb dosta ostecen - ako nije kvalitetno uradjen nemoj se muciti. uradi (u konelek-u) novi pcb. a mozes i odma neki drugi efekat da izaberes koji je vec neko radi,jednostavniji.. da budes siguran

mozda si tim kratkim spojem sprzio ic ili tranzistor
a mozda i dok si lemio, ako si ih lemio direktno na pcb. (kupi socket-e)

sto se sheme tice.. tesko da ces ovako dobiti adekvatan odgovor

proveri da nemas negde prekid.. zaista ne znam sta bi moglo da se desava..

pozdrav

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 28 May 2011, 17:38

Ja bih ti isto savetovao da napraviš kopiju tubescreamer-a.Toliko puta je kopirana pedala da nema šanse da omaneš.

Ivan Gawrilovic

Post by Ivan Gawrilovic » 28 May 2011, 21:52

pa ok je sema, diodni kliper nema tu neke mudrosti...

ti tranzistori BC547 i 549 je svejedno, nece biti razlike u zvuku, ali za diode stavi 4148 gde treba jer su one brze, sto 4007 nije, pa nece ni da klipuju

a mozes da eksperimentses sa diodama, silicijum, grmanijum, led... i slusaj razliku

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 May 2011, 15:19

Reaper wrote:...da li ovo čudo uopšte može da radi? ...
Naravno da može.
Reaper wrote:u kelcu nisu imali ove tranzistore BC549 jer se kao ne proizvode, pa su mi kao zamenu dali BC547C, i umesto diode 1N4004 dali su mi 1N4007 :? pa se pitam da nije u tome problem...
Nije, ako ih nisi pogrešno povezao.
Reaper wrote:A stvar koja me je najviše nervirala zbog svoje naizgled jednostavnosti je kako povezati INPUT i OUTPUT s obzirom da se na ulazu iskorišćavaju sva 3 "džeka" a na izlazu samo 2? :O.o:
http://www.aronnelson.com/gallery/main. ... Overdrive/
http://www.diystompboxes.com/smfforum/i ... ic=90337.0
http://www.aronnelson.com/gallery/main. ... ewsIndex=1
http://ftp//ftp.cadsoft.de/eagle/userfi ... rdrive.zip
ssmc wrote:Ja bih ti isto savetovao da napraviš kopiju tubescreamer-a.
Ovo jeste verzija TubeScreamera.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 29 May 2011, 22:45

Rocket Roll wrote:
ssmc wrote:Ja bih ti isto savetovao da napraviš kopiju tubescreamer-a.
Ovo jeste verzija TubeScreamera.
Nisam obratio pažnju na šemu.Više sam mislio na neku no brainer varijantu sa proverenim layout-om.

dweezil

Post by dweezil » 29 May 2011, 23:26

konkretno taj overdrive iz sheme je kombinacija tube screamera i nekih drugih dizajna kao voodoo labs overdrive, ima i soft i hard clipping sekciju, najvise podseca na Joe Davisson's or Justin Philpott's Electra distortion variations :bambi:

Reaper

Post by Reaper » 02 Jun 2011, 20:24

Inace, nisam radio na pcb-u, vec na onoj proto ploci, sa matricnim rupicama, ali postoji mogucnost da sam upropastio one male (valjda) bakarne kontakte na povrisini. Al to se da zameniti a mozda cak i uradim pcb radi sigurnosti.

@Rocket Roll
Trazio sam nesto ovako i tad pre 2 godine, ali tad ga nazalost nije bilo. :(

Ali na moju veliku radost :D od vas sam dobio mnogo bolji odgovor nego sto sam ocekivao! I hvala vam na tome!
Mislim da ce ovo resiti sve moje probleme sto se tice ovog projekta, pa da cu se u skorije vreme upustiti u nesto novo, poput wah/volume pedale, sto prizeljkujem vec duze vreme... :metal:

I jos jednom, hvala ljudi! :cao: :ziveli:

Post Reply