Uhhh, prosto ne znam šta da ti kažem... Za 150 do 200 evra inače malo toga korisnog ima da se nađe u kategoriji ozvučenih gitara, i još za levoruke...
Nema ti druge nego da ideš da isprobaš. Takođe obrati pažnju na specifikacije. Eto na primer ta Stagg gitara ima sve tri ploče rezonatora od lipe, i to ne može da svira kako treba. Inače nije osobito preporučljivo da akustična gitara ima sve 3 ploče od istog materijala, a takođe je preporučljivo da ni jedna ne bude od lipe, pa ti vidi... Računaj da je to u klasi njihovih najjeftinijih gitara, samo je cena napumpana zbog ozvuke, i naravno zato što je za levoruke. Uvek su skuplje gitare za levoruke, jer se rade u daleko manjim serijama.
Pomenuti Fender ja nikad ne bih uzeo, jer je to previše para za takvu gitaru. Em probija budžet, em nema povoljan odnos cene i kvaliteta. Nisam sa tim jeftinijim Fenderima baš oduševljen. Sonoran serija je po meni najjeftinije što sme da se pazari, ovim jeftinijim modelima samo firma "goji" cenu preko razumne mere. Bolji je taj Fender od Stagg gitare, ali to je isto kao da kažeš da neko trči bolje od onog na štakama. A i razlika u ceni je ogromna.
Ne mogu sada temeljno da pregledam ponudu na sajtovima, ali onako kad letimično bacim pogled ne vidim naročito dobar izbor, namučićeš se... Hajde molim te potraži još malo po sajtovima, pa izdvoj modele koje možeš da platiš, pa da pričamo detaljnije.
Ko god da te je uputio da sviraš gitare za levoruke, nije te dobro savetovao. Šta god da zahteva upotrebu obe ruke isključuje te podele na dešnjake i levake. Ja sam potpuno nesposoban s levom rukom, koristim je samo za sviranje. Međutim, interesantnu stvar sam primetio u poslednje vreme, pošto ćerki pokazujem neke osnovne stvari vezano za klavijature, a ja nisam ozbiljno vežbao na dirkama od kad sam imao 10 godina. I sad, da joj ne pokazujem kao invalid, seo prvo ja da to malo ispeglam. I leva ruka se odmah snašla, jer na gitari trpi daleko veći napor, i naviknuta je da ima raširene prste u sviranju, dok sam sa desnom imao ozbiljne probleme, jer za gitaru ne koristim mali prst, a i domali je manje aktivan od ostalih, i šaka nije naviknuta na to da treba dobro da se rašire prsti da mogu lepo da pokrijem potrebne dirke. Iako sam izraziti dešnjak, ispada da sam za sviranje daleko bolje osposobljen kad je leva ruka u pitanju. Naravno da bi vežba ovo popravila i kad je u pitanju moja desna šaka na dirkama, ali to isto važi i za levoruke koji hoće da sviraju gitaru - ne postoji stvarna potreba za gitarom za levoruke. Ako nemaš neki mnogo dug svirački staž, ja bih ti preporučio da se prestrojiš, i imaćeš daleko veći izbor instrumenata, i osetno povoljnije cene instrumenata. Ako sviraš neko duže vreme... teško ćeš naći gitaru. Nije to pesimistički pogled, to je prosto tako.
Da me ne shvatiš pogrešno, nisam od onih manijaka što bi levoruke terali i da pišu desnom, sasvim razumem kad vidim da se recimo makaze za anotomskim drškama prave i za levoruke, i kad levoruki drže komjuterskog miša s leve strane, ili drže mač u levoj ruci, ali to su sve aktivnosti koje traže 1 ruku. Nije za poređenje.