koju akustaru? pomoc

tHe bLuEsMaN

koju akustaru? pomoc

Post by tHe bLuEsMaN » 02 Aug 2011, 23:41

Pozdrav momci, sada imam u planu da uzmem neku akusticnu gitaru, ali nista posebno, treba mi kad idem van grada, za sviranje sa drustvom, ali i da ponekad nesto nasnimim, tako da je pozeljno da bude ozvucena..cena bi trebala da se krece negde od 150 do 200e maksimum.Vrat mi je takodje vazan..da nema zujanja na poslednjim pragovima :D Da ne zaboravim,levoruk sam.
Ja sam gledao nesto ovako:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/107 ... BK-%2A%2A/
Sta mislite o ovoj gitari i da li mogu da nadjem nesto bolje do 200e? Naravno levoruki model :)

terry mid

Re: koju akustaru? pomoc

Post by terry mid » 03 Aug 2011, 01:44

Preporučio bih ti da zaobidješ stagg, bolje dodaj još malo para i kupi neku yamahu ako imaju za levoruke...ili ovako nešto :
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/120 ... E-Natural/
Iako je kineski fender trebao bi da odradio bolji posao od tog stagg-a, +imaš fendera :lol:
glavno pravilo: idi u radnju probaj sve u tom cenovnom rangu ( u ovom slučaju moraju biti za levoruke) vidi koja ti najbolje leži (vrat, ton,...izgled :roll: ) odluči :)
sve najbolje u potrazi :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 Aug 2011, 06:30

Uhhh, prosto ne znam šta da ti kažem... Za 150 do 200 evra inače malo toga korisnog ima da se nađe u kategoriji ozvučenih gitara, i još za levoruke...

Nema ti druge nego da ideš da isprobaš. Takođe obrati pažnju na specifikacije. Eto na primer ta Stagg gitara ima sve tri ploče rezonatora od lipe, i to ne može da svira kako treba. Inače nije osobito preporučljivo da akustična gitara ima sve 3 ploče od istog materijala, a takođe je preporučljivo da ni jedna ne bude od lipe, pa ti vidi... Računaj da je to u klasi njihovih najjeftinijih gitara, samo je cena napumpana zbog ozvuke, i naravno zato što je za levoruke. Uvek su skuplje gitare za levoruke, jer se rade u daleko manjim serijama.

Pomenuti Fender ja nikad ne bih uzeo, jer je to previše para za takvu gitaru. Em probija budžet, em nema povoljan odnos cene i kvaliteta. Nisam sa tim jeftinijim Fenderima baš oduševljen. Sonoran serija je po meni najjeftinije što sme da se pazari, ovim jeftinijim modelima samo firma "goji" cenu preko razumne mere. Bolji je taj Fender od Stagg gitare, ali to je isto kao da kažeš da neko trči bolje od onog na štakama. A i razlika u ceni je ogromna.

Ne mogu sada temeljno da pregledam ponudu na sajtovima, ali onako kad letimično bacim pogled ne vidim naročito dobar izbor, namučićeš se... Hajde molim te potraži još malo po sajtovima, pa izdvoj modele koje možeš da platiš, pa da pričamo detaljnije.

Ko god da te je uputio da sviraš gitare za levoruke, nije te dobro savetovao. Šta god da zahteva upotrebu obe ruke isključuje te podele na dešnjake i levake. Ja sam potpuno nesposoban s levom rukom, koristim je samo za sviranje. Međutim, interesantnu stvar sam primetio u poslednje vreme, pošto ćerki pokazujem neke osnovne stvari vezano za klavijature, a ja nisam ozbiljno vežbao na dirkama od kad sam imao 10 godina. I sad, da joj ne pokazujem kao invalid, seo prvo ja da to malo ispeglam. I leva ruka se odmah snašla, jer na gitari trpi daleko veći napor, i naviknuta je da ima raširene prste u sviranju, dok sam sa desnom imao ozbiljne probleme, jer za gitaru ne koristim mali prst, a i domali je manje aktivan od ostalih, i šaka nije naviknuta na to da treba dobro da se rašire prsti da mogu lepo da pokrijem potrebne dirke. Iako sam izraziti dešnjak, ispada da sam za sviranje daleko bolje osposobljen kad je leva ruka u pitanju. Naravno da bi vežba ovo popravila i kad je u pitanju moja desna šaka na dirkama, ali to isto važi i za levoruke koji hoće da sviraju gitaru - ne postoji stvarna potreba za gitarom za levoruke. Ako nemaš neki mnogo dug svirački staž, ja bih ti preporučio da se prestrojiš, i imaćeš daleko veći izbor instrumenata, i osetno povoljnije cene instrumenata. Ako sviraš neko duže vreme... teško ćeš naći gitaru. Nije to pesimistički pogled, to je prosto tako.

Da me ne shvatiš pogrešno, nisam od onih manijaka što bi levoruke terali i da pišu desnom, sasvim razumem kad vidim da se recimo makaze za anotomskim drškama prave i za levoruke, i kad levoruki drže komjuterskog miša s leve strane, ili drže mač u levoj ruci, ali to su sve aktivnosti koje traže 1 ruku. Nije za poređenje.

Nro

Post by Nro » 03 Aug 2011, 12:19

Ja sam probao Sonoran,neozvucen,gornja ploca je solid materijal,i bio je oko 16000 din na snizenju u mitrosu.Ima i ozvucena varijanta,koja je tacno 200 evra,takodje na snizenju.Ne znam da li su dobijali u medjuvremenu nove gitare,ali kad sam ja gledao,dosta je bilo isprodavano iz tog ranga.Meni se cini da tu fabricku ozvuku naplacuju previse,a pitanje kakvog je kvaliteta.

Ja sam takodje u potrazi za akusticnom,neozvucenom doduse,i Sonoran mi je bio dosta tvrdji u rukama,a i nesto siromasnijeg zvuka od modela koji su se meni najvise dopali(hummingbird,cort earth 100,Ibanez AW15lg,mada je i Ibanez malo tvrdji),ali i mnogo jeftiniji sa tim popustom,iako bi trebalo da su u istoj klasi.Ali mislim da nije greska uzeti po toj ceni.
Sve ovo pod uslovom da nisu prodali.
E sad,za levoruke ce da bude sve to skuplje,pa ti vidi sta ces.Srecno u kupovini...

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 03 Aug 2011, 22:21

Ma sviram 5 godina, i prezadovoljan sam svojim sviranjem, a i imam Fendera Am Vintage '62 za levoruke :D
Tako da ne bi sad jovo na novo ni da mi plate 8) .
A ovo bi hteo da uzmem zbog sviranja sa drustvom, a i trebace mi u skoli zbog sekcije..poceo da se ucim na elektricnoj i nikad nisam imao akusticnu :) .
A preko 200 evra ne bi uzimao da se ne nerviram ako je negde ogulim a i da mogu da je nosim svuda sa sobom bez ustrucavanja :metal: .
Levoruki model sam hteo zbog ovog donjeg roga da bi mogo da sviram i i na poslednjim pragovima.A mogo bi da uzmem i desnu pa da okrenem zice i napravim zonFa :D .
Sve u svemu videcu, kad budem iso u Nis obicicu sve prodavnice i probacu to sto je u izboru, a mozda mogu i da mi ponude pa da narucim.. videcu, a vi bi mogli da pustite neki link :D . pozdrav

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 03 Aug 2011, 22:48

I Washburn gitare su mi zapale za oko..da li znate gde se prodaju kod nas? 8)

Vaske023

Post by Vaske023 » 03 Aug 2011, 23:26

tHe bLuEsMaN wrote:I Washburn gitare su mi zapale za oko..da li znate gde se prodaju kod nas? 8)
Imas ih u artistu
http://www.artistsystems.net/mex/katego ... =19&kat=94
:ziveli: !

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Aug 2011, 08:48

V72 je osnovni Ibanezov model, samo su im modeli iz paketa jeftiniji, tako da je to najstandardniji jeftini dreadnought, o kome nema neštio posebno da se kaže. Za tu namenu koju pominješ biće taman, ali nije to neki instrument.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Aug 2011, 09:33

Teško mogu da ti nešto preporučim, pošto ja u bar 90% slučajeva pišem o instrumentima koje sam svirao, pa mogu da kažem nešto stvarno konkretno. Kod ostalih, izjašnjavam se samo ako sam od istog proizvođača testirao sličan model, pa na osnovu specifikacija i sličnog iskustva mogu da donesem nekakav sud o tome koliko vredi takva gitara. Budući da se nisam interesovao za gitare za levoruke, niti mogu da ih isprobam kako valja, mislim da je nesmotreno da tu dajem preporuke. Lako mi je kao u prethodnom postu da pišem o modelu koji sam svirao puno puta, samo ne verziju za levoruke. Za sve drugo bih nagađao, a to tebi nikako ne pomaže.

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 04 Aug 2011, 23:35

Znaci ovako, napravicemo rekonstrukciju prema postojecim podacima :mrgreen: :
Stagg otpada, jos od ranije sam imao fobiju prema Stagg gitarama,a sad kompletna gitara od lipe jos i vase "hvale" :XD: ..probacu je sigurno, pa ko zna :) .
Ne znam da li su tacne cene na sajtovima Mix-a i Artist-a ali ako je onaj Ibanez oko 200e i http://www.artistsystems.net/mex/artika ... 4&art=6722 ovaj Washburn 220e dvoumicu se izmedju njih dve..mislim da bolje u tom cenovnom rangu ne mogu da pronadjem 8) .
Hvala svima sto su mi kolko tolko pomogli, pa donosim dobre vesti :D .

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 09 Aug 2011, 13:50

E ovako, u celom Nisu nema ni jedna levoruka gitara, a za ozvucenu mi nije ni padalo na pamet, svi su mi nudili po nesto sto moze da se naruci, i u music house su mi ponudili washburn akusticnu ozvucenu za 28000, ona koja na artistovom sajtu kosta 220e, zvao sam i artist, i nemaju je na lageru, a ni mix nema onog ibaneza, ali mitros me je ubedljivo najvise razocarao, onaj smeker kod kog sam kupio fendera pravio se da me ne poznaje, i pokusao je da mi uvali neku neozvucenu yamahu za 30000, i ubedjivao me kako ne valjaju ozvucene akusticne i da se samo mikrofonom ozvucuju, okrenuo sam se i otiso..tako da ne znam, jedino da odem do Londona po akusticnu :XD: .

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Aug 2011, 14:19

Pa eto, bedak...

Kapiram tvoju poziciju, sviraš par godina, imaš dobru električnu, gde sad sve ispočetka da radiš... Opet, ja baš zbog poteškoća na koje si naišao uvek odvraćam početnike od ideje da sviraju gitare za levoruke.

Ili štekuj pare, pa čekaj da ovde naleti nešto, ili idi negde napolje da pazariš, nema treće.

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 10 Aug 2011, 03:38

Necu da se zalecem, mozda naleti nesto, nista mi nije toliko hitno..sledeceg leta idem do Londona, pa ako do tad nista ne nadjem, tamo bi moralo da ima nesto :) .

vabafet

Post by vabafet » 17 Aug 2011, 13:10

A fender cd 60, pogledaj i to, za 100 jevreja, Bog da te vidi ;)

Post Reply