Velika dilema oko Fender Stratocastera Made in USA

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bancika

Re: Velika dilema oko Fender Stratocastera Made in USA

Post by bancika » 25 Aug 2011, 16:40

to su sve detalji, nista od toga nije napravilo nove gitare boljim, trajnijim ili naprednijim. Jeste, promenili su oblik glave 10 puta, ali koga briga :)
Ibanez i musiman su recimo imali vise evolutivnih promena zadnjih 10ak godina nego sto je fender imao od prvog strat-a do danas. Sta bi falilo fenderu da zaobli malo onaj glupi kockasti neck joint...ili da pravi vratove malo kvalitetnije :)

Haralampije

Post by Haralampije » 25 Aug 2011, 17:15

bancika wrote:to su sve detalji, nista od toga nije napravilo nove gitare boljim, trajnijim ili naprednijim. Jeste, promenili su oblik glave 10 puta, ali koga briga :)
Ibanez i musiman su recimo imali vise evolutivnih promena zadnjih 10ak godina nego sto je fender imao od prvog strat-a do danas. Sta bi falilo fenderu da zaobli malo onaj glupi kockasti neck joint...ili da pravi vratove malo kvalitetnije :)

sve to ukupno daje ogromne razlike...a opet mora da zadrzi izgled modela stratocaster,ako se sve totalno promeni u izgledu onda vise nije stratocaster...razlika medju vratovima je nebo i zemlja...to zaobljeno ima na deluks modelu i npr Dzef Beku...vratovima nista ne fali(sve se da srediti na kraju),a imas ih sad svakakvih na fenderu od radijusa 7,25 preko 12 do kombinovanog(na prvom 9,5 a zavrsava se na 22. s 14") Na gledanje to sve izgleda isto,pod rukom i preko pojacala sve je drugacije...onomad si imao samo jedan radius 7,25 i jedan model,danas ih imas koliko hoces,za svaciji dzep.
Na kraju krajeva mjuzikmen i jeste Leova evolutivna promena. :D

guv'nor

Post by guv'nor » 25 Aug 2011, 17:24

Pretece me Haralampije, ali ajd' da ipak postujem:

Cemu cackanje kada si iz keca ubo premiju? :)
Inace, na Deluxe seriji su sredili taj neck heel
Image
Vratovi umeju cesto da budu buljsoni, ali i to se veoma lako primeti u samoj radnji ili gde god se ta gitara kupuje.
Nisam ni od koga cuo da je vrat, koji je fabricki bio lepo uradjen, blajznuo posle nekog vremena - naravno iskljucujem ljudsku glupost tj nenormalne podvige sto setovima zica, sto cackanja sipke, ljudi koji sve hoce & znaju sami.

Kapiram na sta ciljas, razumem stav, ali te konstantne inovacije i unapredjenja su ostavljena za firme koje nikada nisu imale toliko jak proizvod u samom startu. Baja koji je ubo recepturu piva pre 500 godina i dalje pravi samo to, jedno jedino, THE pivo. Ostali, kojima vrh moze da bude samo blagi prilazak tom ukusu, ce naravno poceti da izmisljaju sve i svasta ne bi li privuklji klijentelu koja zeli nesto dugacije, novo & divlje :mrgreen: Npr, pivo sa ukusom limuna, jabuke, borovnice, mutnjikavo, jos bistrije i sl...

Kill surf city

Post by Kill surf city » 25 Aug 2011, 17:29

guv'nor wrote: Ostali, kojima vrh moze da bude samo blagi prilazak tom ukusu, ce naravno poceti da izmisljaju sve i svasta ne bi li privuklji klijentelu koja zeli nesto dugacije, novo & divlje :mrgreen:
Sustina.

bancika

Post by bancika » 25 Aug 2011, 17:44

Kapiram moze da se posmatra tako..ipak imaju neku tradiciju i reputaciju...ali sa druge strane je spavanje na lovorikama. Zato sada ima gomila "stratova" koji su jeftiniji od strata a bolji :)
Za hiljadarku bih radije sklopio warmoth-a sa super fancy delovima po mojoj zelji nego da dam njima pare. Ili charvel san dimas - kosta u usa 400$ manje nego USA strat, a vidi ga - dimarzio magneti, original flojd, quartersawn javor...jedino nema onu fender nalepnicu i zbog toga je jeftiniji :grummel_2:
Image

ali dobro, svako trosi pare po svom nahodjenju...nekome 500e za nalepnicu nije mnogo :)

:ziveli:

Haralampije

Post by Haralampije » 25 Aug 2011, 17:49

I Charvel je deo fendera. :D

Uostalom imas i fendere sa flojdom odavno :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 25 Aug 2011, 17:50

I tu si donekle u pravu, davati fino preko 1000 ajvara za serijski proizvedenog Fendera jeste malo sumnjivo, mada mogu da razumem i to donekle... Sta god koga lozi (nikako u nekom uvredljivom kontekstu) :)
Mada i kupovina tog Charvela odnosi lovu u isti dzep
http://www.fender.com/other_brands.php

P.S. Opet si brzi... ::ranting::

:mrgreen: :ziveli:

bancika

Post by bancika » 25 Aug 2011, 17:59

Haralampije wrote:I Charvel je deo fendera. :D

Uostalom imas i fendere sa flojdom odavno :ziveli:
naravno, samo kazem da je kupovina fender/gibson gitara sa sobom vuce i placanje fender nalepnice. Charvel nije toliko ime da bi mogli da naplate nalepnicu toliko i zato im onakva gitara kosta 900$

sl0e

Post by sl0e » 25 Aug 2011, 18:01

Meni je 7ender jedino bedan zbog hardvera koji je, imho, totalno smece, barem na mom primeru. Pocevsi od civija, pragova, nut-a, tremolo bloka, do ubedljivo najveceg djubreta u istoriji gitarskih delova - offset sedla. Od kada sam zamenio hardver sve radi vrlo lepo, ali sam za ulozen novac mogao da pazarim Mex 60's strata + tele. Sada bih u svakom slucaju izabrao neku 60's Mex gitaru pre Usa standarda. Hoce neko da se menja mozda? :mrgreen:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 25 Aug 2011, 19:55

Image Ovaj ok radi :mrgreen: :ziveli:

Ma samo lepo izabrati i bices zadovoljan, pa majku mu, zar nismo to diplomirali...I Mexico ima super komada i USA i Skvajer cak se zadesi ok komad...Samo strpljivo i sve pregledati precizno i isprobati i bices zadovoljan... :ziveli:

Shto se tice vrata, iskrivice se i one piece maple vrat ako se na obraca paznja. Po meni, redovan setup (ne dozvoliti da se vrat iskrizi preterano, jer su vremenske razlike i zimi i leti zaHebane u poslednje vreme...., koriscenje iste debljine zica, cak i iste marke, obezbedjuju dugotrajniji rad vrata gitara. Tako da, ko zeli da se zeza sa menjanjem debljina, isprobava, prvo nek kupi neku jeftinu gitaru dok ne spozna shta mu odgovara i onda nek uzme fender... :)

Fenderica

Post by Fenderica » 25 Aug 2011, 21:53

parker wrote:Ok sve to ali čovek se pita u stilu 'zašto moje fender božanstvo made in USA za koje treba tresnuti 1k+$ ima neki vrat od xy delova...'
Prijatelju, realno ti je bar mozda trećina cene u imenu te gitare. Vole ljudi fendera pa to ti je a i fender nije mutav, oće to i da naplati. Sa druge strane ima gomila drugih gitara koje će u toj ceni biti verovatno kvalitetnije al ne piše fender na njima. Fender odavno leži na starim lovorikama i ne trudi se previše.
Razmaženi su i prodavci pa vole da tresnu cenu, a i kupci vole da im piše fender USA, pa nek košta šta košta...
Nije baš da ja volim Fender gitare, volim JOŠ VIŠE Gibson Les Paul Standard model, ali i o njemu govore danas da nije telo iz jednog dela mahagoni drveta, kao nekada, već koriste i furnir završnicu, iako ga naplaćuju i dalje po 3 i kusur hiljada evra. :shock:
Zato sam i pomislio da pokupim nešto tri puta jeftinije tipa nekog Fender USA modela i rešim problem KVALITETNOG instrumenta (!), jer, Gibson zbog cene OTPADA ZAUVEK! Sada čitam vaše komentare i još više sam zbunjen. Nije da sam cepidlaka, ali za tolike pare, ne očekujem da mi uvale gitaru od 1000 evra sklopljenu od otpadnih dašćica i lepljenu tutkal-om kod majstor Žike stolara u radionici 3x3. :( Onda ću lepo da kupim mex strata za 450€, dodam par dobrih magneta i sviram blues.
Ibanez jesu odlične gitare, mnogo su napredne, vratovi su im savršeni, žice odlično prijanjaju na pragove, vrlo su blizu za brze solaže, ali, imam neku sl. gitaru i nemam potrebe za tim Ibanez stilom i Floyd Rose tremolom, naročito za svirkom u heavy metal žanru. Danas je blues to što mi leži. Rekoh svi bluzeri sviraju na fenderima.
Hvala na odgovorima, sve u svemu, otpada skup Fender koliko vidim! Oko izrade gitare po želji "Made in Svrbija" ne bih se upuštao u tu avanturu. Vidim "Goran" firma nešto radi po tom pitanju, ali ću ipak to prepustiti profesionalnim muzičarima.

dweezil

Post by dweezil » 25 Aug 2011, 22:18

sto se tice Fendera, nisu poceli da stavljaju rosewood kao fretboard jer je jeftinije, razlozi su iskljucivo estetski, tj. ljudi su se zalili da se maple prlja, posle nekog vremena na tim mestima moze i da ispuca lak i sl.

bancika

Post by bancika » 25 Aug 2011, 22:19

Da se razumemo, ni meksicki ni USA strat nema vrat koji je lepljen iz vise dela. Ako ti je to najveci problem, mozes da kupis bilo koji od ta dva bez problema. Oba su iz jednog komada, ako se ne racuna fingerboard i skunk stripe, i ono sto razlikuje primerak od primerka i model od modela je kakvo je to parce drveta koje si dobio. Ako si dobio dobar komad bice dobra gitara i sluzice dugo bez problema, ako nisi...trt :) Kada je vrat iz 3 dela mnogo manje je bitan taj faktor srece jer se sile koje vuku drvo na jednu ili drugu stranu potru (srednji komad se obicno okrene naopako da bi bio protivteza spoljnim komadima).

Ako si voljan da razmislis o drugim markama, eto jednog strat-olikog ibaneza za upola para. Nema floyd i ne izgleda heavy. Cela SA serija je manje vise strat. Mozes da ulozis ostatak u neke fancy boutique magnete za blues i da dobijes perverzija gitaru.

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/103 ... -Sunburst/

dweezil

Post by dweezil » 25 Aug 2011, 22:22

Volim i postujem Ibanez ali mislim da ta gitara veze nema sa Fender fazonom i zvukom.

Fenderica

Post by Fenderica » 25 Aug 2011, 22:32

dweezil wrote:Volim i postujem Ibanez ali mislim da ta gitara veze nema sa Fender fazonom i zvukom.
Baš to! Ni jedna gitara osim Fender Stratocaster-a nema taj autentičan zvuk koga mnogi zovu "kao iz bačve". To prija, to je B L U E S.
Nisam više u fazonu Heavy Metal žurke i zvukova poput zavijanja vukova u preriji, pa da mi zatreba fleksibilan Floyd Rose tremolo. Uz sve to, ja imam gitaru koja ima Seymour Duncan magnete, floyd rose tremolo, isti raspored magneta kao dotični Ibanez od 47.032,20 DIN, nemam pojma kako je sečen vrat, ali je iz jednog dela, i naravno nema "Fender nalepnicu. Bolja je od mnogih Ibanez serija gitara .... Šta će mi još jedan sličan primerak?!?

Locked