classic guitar

Post Reply
BULLDOGS

classic guitar

Post by BULLDOGS » 12 Aug 2011, 12:36

Zanima me dali je gitara yamaha c-40 vredna 80 eura.Inace zanima me da li je bolje da za pocetak kupim akusticnu ili klasicnu gitaru.Nameravam da potrosim do 100 eura.
ali nemogu naci nijednu gitaru koja se slaze samnim :x vrlo je tesko naci pravu gitaru.zanima me takodje da li ima neka bolja yamahina gitara za 50 do 100 eura za pocetnika.Zanimaju me klasicne gitare ali dali je ona dobra za pocetnika.plzzzz treba mi odgovor.pozz iz nisa

Kristijan
Uvaženi član

Re: classic guitar

Post by Kristijan » 12 Aug 2011, 13:24

Gitaru biraš prema muzici koja te interesuje. Ne postoji bolja gitara, samo postoji adekvatna gitara za određenu vrstu muzike. Ako te interesuje repertoar klasične gitare, mediteranska muzika, latinoamerička muzika, delimično i muzika Kariba... onda uzmeš klasičnu gitaru. Ako te interesuje nekakav akustični bluz i rok, singer-songwriter i folk scena (Dylan, Donovan, Baez i tome slično), "domaćica" (Azra, Čorba, Dugme...) i šta ja znam šta još... onda uzmeš western akustičnu.

Za 100 ajvara se nećeš posebno usrećiti. Bezmalo sve što uzmeš u toj klasi je onako, tek da imaš na čemu da sviraš. Svakako bih savetovao da pogledaš nešto polovno, cenim da ćeš bolje tako da prođeš.

propali_gitarista

Post by propali_gitarista » 12 Aug 2011, 16:35

Slazem se sa Kristijanom

fric

Post by fric » 12 Aug 2011, 19:27

Slazem se sa Kristijanom

+1

rzami_22

Post by rzami_22 » 28 Aug 2011, 16:50

Pozdrav svima! imam neku staru gitaru "bugarska kremona kazanlik" polu akusticna,ne razumijem se bas u to.sta mislite ima li to ikakvu vrijednost u svijetu gitara :)) :metal:

Ramirez

Post by Ramirez » 11 Sep 2011, 07:45

Posluzice za potpalu ako iskoristis ove lepe dane pa napravis rostilj. :metal:

Nro

Post by Nro » 11 Sep 2011, 10:25

Maaa,pocni ti da sviras,pa ces da se dovijes za nesto bolje ako te krene.
Ja sam davno imao neku Melodiju c-106,za koju je nastavnik pricao da je daska,ali posluzila je sasvim dovoljno za pocetak.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Sep 2011, 14:23

C-106 je imala dosta pristojnu izradu (za ondašnje standarde), i uglavnom je to lepo toniralo, i moglo je na tome da se vežba. Narabno, tonski su te gitare bile prilično inferiorne, ali daleko od toga da na tome nije moglo da se započne učenje. Ja sam imao prvo neku Melodijinu dreadnought gitaru (pošto je ćale voleo sve sam da uradi, da slučajno nekoga ne pita za savet), ali su kasnije morali da mi kupe klasičnu gitaru, pošto nema svrhe da u muzičkoj školi učiš klasičnu gitaru svirajući dreadnought gitaru. Al' kako je deo sredstava sabijen na dreadnought gitaru, ostalo para opet samo za Melodiju, pa sam imao C-108, koja je bila kao perjanica njihvoe ponude :D kad su klasične gitare u pitanju. Ja je ne koristim već dugo, a još je u životu, i na njoj svira sada neki klinac iz komšiluka. Sve u svemu, nisu to, kad je sam početak sviranja u pitanju, gitare za izbegavanje.

S druge strane, ove bugarske, koje sam ja imao prilike da vidim, uglavnom nisu delovale kao da su iz iste klase sa ovim Melodijinim gitarama, akcija previsoka, sumnjivo toniranje, kilave čivije... Nisam stekao baš lep utisak o njima. Manje više, sva je ta proizvodnja instrumenata za početnike iz istočnog lagera bila kilava, umeli su u Istočnoj Nemačkoj da prave nešto bolje instrumente, a ovo ostalo je uglavnom bilo veslo.

Nro

Post by Nro » 11 Sep 2011, 17:47

Ja svoju,na zalost,nisam sacuvao pa je nezahvalno da bas izricito tvrdim,ali meni se cini da je ona tonirala veoma,veoma dobro.A sto se tice glasnoce i boje tona,tu ni nema sta da ocekujemo od sper ploce.
Ja znam da smo u muzickoj svi imali C 106 i C 105,to nam je nastavnik zapisao na prvom casu,pa posaljes caleta u kupovinu i to ti je.Taj 108 nismo vidjali :) .Vecini tada nije ni bilo vazno kakve su nam gitare,niti nam je bilo bas jasno sto ucimo da sviramo to sto se sviralo.

Probajuci u skorije vreme gitare iz srednje klase,vrlo sam neprijatno iznenadjen time sto su dosta aljkave po pitanju preciznosti.Najcesce treca zica kada se nastimuje da zvuci dobro prazna,u bilo kom akordu gde nije prazna ton bude previsok u odnosu na ostale u akordu.
Ili recimo u a-molu ako su prva i druga zica dobre,u a-dur cis na drugoj zici bude previsok i neprijatno strci,i interesantno da se odatle taj odnos zadrzava duz vrata i u ostalim molskim i durskim akordima koji se hvataju po istom sablonu.
Mozda i ne moze vise da se ocekuje od jeftinih gitara(jer realno i srednja klasa su jeftine gitare),ali dok ne prepipas i proveris sve intervale ne moz' da se oslonis ni na marku ni na preporuke.

Nikad nisam drzao vrhunsku gitaru u rukama,jedared je nastavnik doneo nekog Ramireza u skolu,ali njemu nismo smeli da prilazimo blize od 3 metra.Prosto nisam siguran da me secanje dobro sluzi,ali cini mi se da je pricao da ga je dobio polovnog za 6000 maraka i da je relativno jeftino prosao.Pitam se da li je zaista moguce da toliko bolje i zvuci ili je,ne znam,kobilica od slonovace,civije od zlata,itd.

Post Reply