Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Blue

Re: Zice za elektricnu gitaru... razmena misljenja i predlo

Post by Blue » 14 Oct 2011, 10:42

Pitanje za kolege gitarske muzikante: :kokice:

Pošto sam ustanovio da je EB pravi izbor for me u regularnom izdanju, početne debljine 10, primetio sam da ima 2 varijante, niklovane i nerđajućo-čelične.

U čemu je neka osetna razlika? U zvuku, mutniji, svetliji? U trajanju, tj u onom "zvečanju novog kopleta"? Su ove čelične obmotane il glatke na DAE debljinama?

...

Image

Image

verbatim

Post by verbatim » 14 Oct 2011, 22:51

ove stainless steel sam stavio 2 put u životu i nikad više , dobre su kad ih tek kupiš, a već posle mesec dana zvuk nepouzdan ko kurva pred ginekološki pregled... a regularne su regularne :mrgreen: :ziveli:

HeatMan

Post by HeatMan » 03 Nov 2011, 11:44

eb 12tice ili 13tice za elektrichne.. ponekad i 11tice na malo tvrdjim gitarama, i martin 11tice i 12tice na akustarama.

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 05 Nov 2011, 19:22

Svaka tebi cast za 12-ice i 13-ice, ne znam samo kako ti je sviranje uopste prijatno? Ja kada bih pokusao bend sa tom debljinom zica, polomio bih prste.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 05 Nov 2011, 20:12

Navikne se covek na sve.

HeatMan

Post by HeatMan » 06 Nov 2011, 23:59

Funkomat wrote:Navikne se covek na sve.
upravo.. a najvishe mrzim kada predjem sa 11tica i 12tica na akustari na elektrichnu gitaru sa tanjim zicama, ne mogu da je sviram bukvalno.. naprezanje jeste.. imao sam problema sa mishicima ali poshto najvishe sviram akustaru dok vezbam, prealzak na elektichnu mora da bude blazi.. jednom mi je drugar dao gitaru sa 7micama.. nisam znao da se to pravi uopshte.. ochaj zivi.. ne moram da radim vibrato bendingom nego samo stiskanjem zice.. i nikad ne bude u shtimu jer prejako stegnem svaki put iz navike pa od a mola dodje do h (egipatskog :/) bez problema

henk

Post by henk » 07 Nov 2011, 08:51

Isto pitanje postavio sam za akustične džitre, pa ajde i ovde. Da li neko koristi flatwound žice na električnoj? Na mojoj prvoj Jolani, kupljenoj u Pro Musici u Čika Ljubinoj, bile su upravo flatwoundice™. Nažalost, ne sećam se karaktera zvuka koje su proizvodile na tako sofisticiranom instrumentu, mada mi se dopadalo što je u tihim deonicama ona škripa, koju prave prsti prelazeći preko žica, bila znatno zatomljenija. Sa druge strane, kad bih napanjio distorziju i pojačalo, zidovi podruma u kome sam vežbo tresli bi se bez problema.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 07 Nov 2011, 16:54

Uzeo sam D'ADdario da probam 0.10
Image
Stavio na Jazzmaster.. pa sam otisao po jos dva paketa jer samo tih ima trenutno u SM.
Prednosti: Tenzija donje tri zice tojest e,h i g je manja nego kod dosta proizvodjacha, dobro su balansirane zice i lepo zvuce na drajvu i klinu. Iskljucivo bih ih stavljao na single coil gitare, pogotovo one koje imaju previshe zing-a, poshto ove zice nemaju izrazen tang, no su neutralne. Sveze su potpuno iako su pakovane jos davne 2007me! Dakle dobar im je taj fazon pakovanja. Kotiraju malo drugacije od Dean Markley, kojeg sam koristio u poslednje 2 godine, ali u pitanju su bukvalno delovi milimetra tako da nije bilo puno intervencije.
Mane: Cini mi se da gornje 3 zice (D,A, i E) imaju vecu tenziju od recimo Dean Markley,( shto ne mora da bude uvek losa stavka), a moguce je da je i do toga shto su nove zice pa dok se malo ne istegnu. Zilave su zice dosta, shto ne mogu da procenim da li je dobra ili losa stavka, svakako su malko zeznutije za stavljanje (postho sam po tom pitanju velika picajzla). OVE ZICE NISU ZA Hambakere, jer ce to zvucati cini mi se dosta basovito! Ja na hambakerima volim shto twangastije zice jer uveg gledam da izbegnem "gibson sound" koliko god mogu. :mrgreen: :lol: :ziveli:
Jos ostaje da cujem/vidim koliko ce trajati svezina i koliko ce pucati ili ne kao i meni najbitnija stavka - koliko ce trajati apsolutni kot tj koliko ce dugo biti u dlaku sa stimerom.

I dalje stoji da su ove zice:
Image
perfektne za ZING zvuk skroz, a jedini razlozi zashto sam hteo da probam D'ADdario su jer mi na BAJA telecasteru se cini da ima i previshe tog ZING-a, a ne volim da koristim tone pot :mrgreen: :XD: U svakom slucaju i jedne i druge zice su odlicne i toplo ih preporucujem svima koji jos uvek nisu definisali shta vole a shta ne.

1. Dean Markley Signature Series - Hambakeri i ako je potrebno vishe twanga, kotiraju, traju solidno dugo, ne pucaju....
2. D'ADdario - posle 10ak godina ponovo sam ih uzeo i shvatio da su isto u rangu - rade za sve pare, imaju i dovoljno zinga, ali ne kao Dean Markley, i kkoristio bih iskljucivo za singlove. Zvuce kao klavir.
3. Ernie Ball - odlicne balansirane, tenzija niska, ali po meni slicna Dean Markley zicama , mada mislim da dosta zavisi i u kom momentu se probaju zice (kad su nove ili kad su pred kraj ili izmedju), ne uzimam ih jer sam se par puta zeznuo i naleteo na felericne koje su imale rdju po sebi a mrzelo me da se vracam u Novi Sad da ih menjam ili reklamiram...pa sam presao na alternativu
4. Gibson Brite - odlicne, ali skupe zice sa malko jacom tenzijom, ali rade odlicno i dugo traju, lepo su balansirane
5. Elixir - Super vreme trajanja, srednja tenzija, zvuk nekako bezlican tj previse neutralan, ni ovamo ni onamo. Balansirane su ok, ali mi se cini da se i kod njih cuje razlika izmedju tankih i debelih zica i to za manje od 2 meseca.
6. Dunlop - od kompleta do kompleta se dosta razlikuju, probao sam njihove 0.10 Steel zice i bio zadovoljan, a opet probao sam i obicne nikl zice i bile su mi shit...
7. GHS - ok, mada su to vishe zice za hambaker i riljanje, nekako ih ne bih drzao na telcu ili necemu shto je vintage...probao sam ih 2 puta, jednom su me oduvale i bio sam zadovoljan neko vreme, a drugi put sam stavio na jednu gitaru njih na jednu Ernie Ball i rekao- ma jok. Erni FTW
8. SIT - uzimao sam ih , solidne su za nedelju dve dana tj ako se cesto menjaju
9.
100.000. DR - Najgore zice ikad - ne kotiraju, traju kratko itd.

nebojsak

Post by nebojsak » 07 Nov 2011, 18:13

Ne znam, meni su i D'Addario i GHS nekako tvrde i oštre, i imaju jaku tenziju, uopšte mi nisu prijatne fizički. Do zvuka nisam ni uspeo da stignem zbog toga, jednostavno mi to nije to pod prstima. EB all the way.

milan_ns

Post by milan_ns » 07 Nov 2011, 18:40

jel treba da se cacka vrat ili tremolo ako predjem sa 9-ki na 10-ke? do sad sam svirao na D'Addario XL (9) a kontao sam da predjem na Ernie Ball(10) posto vidim da nema zamerki za njih??

istiqrac

Post by istiqrac » 08 Nov 2011, 09:28

Ako vec sviras 9-ke onda predji na ernie ball isto 9-ke i verovatno neces morati nista da cackas, a ako predjes na 10-ke onda verovatno mora bar malo :)

henk

Post by henk » 08 Nov 2011, 11:17

+1. Čačni malkice, za svaki slučaj.

milan_ns

Post by milan_ns » 08 Nov 2011, 15:46

A sta bih tacno morao da uradim?

nebojsak

Post by nebojsak » 08 Nov 2011, 16:06

Da proveriš intonaciju, verovatno će biti sitne intervencije na tome s obzirom da imaš tremolo.

milan_ns

Post by milan_ns » 08 Nov 2011, 20:40

Jel se to radi na ona 3 srafa u unutra?

Post Reply