Epiphone vs. Apollo

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Creepy

Epiphone vs. Apollo

Post by Creepy » 07 Apr 2008, 10:45

Pozdrav
Razmishljao sam da kupim Apollo DLP-1300T gitaru (Les Paul kopija) ali sam chuo da su krsh.. :)
Medjutim, chuo sam i priche da su Epiphon i Apollo po kvalitetu zvuka i izrade praktichno identichne gitare (mislim na Les Paul standard) pa me zanima koliko je to tachno? Neshto bash i nisam poverovao s obzirom da je Apolo duplo jeftiniji..

Historik
MF veteran

Re: Epiphone vs. Apollo

Post by Historik » 07 Apr 2008, 12:38

Pa nije to bas tacno...Tacno je da je Epiphone u poslednje vreme poceo da opasno zakazuje, izlaze im lose serije, elektronika crkava relativno brzo i sl. Medjutim, ne treba smetnuti sa uma da Epiphone postoji vise od pola veka, i da ima neke luksuzne serije u kojima gitara kosta po 5-6000 dolara. Ove njihove low-cost serije su problematicne, mada i tamo ima finih instrumenata (na primer Les Paul special II, koji je jeftin a dobar). Epiphone je clan Gibson korporacije, a to mnogo govori (iako ovde na forumu imas dosta ljudi koji ne voli Gibson).Sa druge strane, Apollo je firma koja se bavi izradom kopija i koja je relativno nova na trzistu. Mogu iz licnog iskustva (brat ima njihov stratocaster) da posvedocim da su im kopije kvalitetne, verovatno u samom vrhu klonova. Ali mislim da ne mogu da se mere sa Epiphonom. Ako trazis gitaru LP tipa, pogledaj taj Les Paul Special II i npr. Washburn-ov LP, pre nego sto se odlucis na kupovinu kopija. Jer ko sto kaze Jean: "Mogu da uradim sve i da sve iskopiram, osim Gibsona...". To bi trebalo da ti bude dovoljno indikativno

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Apr 2008, 14:31

Historik wrote:...ko sto kaze Jean: "Mogu da uradim sve i da sve iskopiram, osim Gibsona...". To bi trebalo da ti bude dovoljno indikativno
To će pre biti posledica činjenice da on mistifikuje Gibsone, nego nekakvog "mojoa" koji Les Paulovi imaju. Žanov učitelj, Mirko Tasić (koji je, koliko znam, najurio Žana kao lošeg majstora) pravi takve klonove Les Paula da ja ne bih kupovao Gibsonov nego Mirkov Les Paul. Pogledaj samo onog Les Paula (kao i onog PRSa) kojeg je Mirko pravio Rambu...

Isto važi za Goranovog PRS klona kojeg svira Džindžer - Džindžer koji drži MixMusic i koji uvozi PRSe... Šta je takvom majstoru da prekopira Les Paula? Šta tu ima što se ne može kopirati?

Isto važi i za kolege graditelje koji su na našem forumu pokazali izradu (ako se ne varam) čak tri odlična Les Paul klona.

Za kopije Gibsona važi isto što i za kopije Strata - ako su urađene iznad jednog nivoa kvalitete, ništa ne može da im fali. Apollo - ako baš i nije 100% Les Paul klon (nedostatak mahagonija, bolt-on vrat) ipak je dobra gitara. Barem isto toliko dobra koliko "budžet" serija Epiphonea koja takođe nije od mahagonija.

Kada uzmeš Apollo u ruke, pa kada ga čuješ - konkretno - kako svira i vidiš kako je napravljen, pa ti još kažu cenu, možeš samo da zaključiš: puno gitare za malo para.

viden

Post by viden » 07 Apr 2008, 22:08

Rocket Roll wrote:
Historik wrote:...ko sto kaze Jean: "Mogu da uradim sve i da sve iskopiram, osim Gibsona...". To bi trebalo da ti bude dovoljno indikativno
... Šta je takvom majstoru da prekopira Les Paula? Šta tu ima što se ne može kopirati?
Ni meni nije baš jasna Žanova tvrdnja da se LP ne može kopirati.
E sad, možda je to njemu problem ali zaista ne postoji gitara koja se ne može iskopirati.
Jednostavno je sve već definisano (i to vrlo precizno), nije potrebno izmišljati toplu vodu već uraditi kopiju.
Dobrom majstoru koji koristi dobar materjal (koji je opet jasno definisan) to nije nikakav problem.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 08 Apr 2008, 12:16

Pa kad ja ovako neuk u svom podrumu pretvorenom u nazovi radionicu sa dve -tri alatke mogu da pokušam da uradim LP kopiju ne vidim zašto ne bi mogao neki pravi majstor sa puno alata i puno iskustva. Ala sad odosmo off-topic... :)

avrevs

Post by avrevs » 19 Apr 2008, 16:25

Creepy wrote:Pozdrav
Razmishljao sam da kupim Apollo DLP-1300T gitaru (Les Paul kopija) ali sam chuo da su krsh.. :)
Medjutim, chuo sam i priche da su Epiphon i Apollo po kvalitetu zvuka i izrade praktichno identichne gitare (mislim na Les Paul standard) pa me zanima koliko je to tachno? Neshto bash i nisam poverovao s obzirom da je Apolo duplo jeftiniji..
idvoj jedno 800-900e i kupi ozbiljnog epiphonaa Zakk Wild..a vec ako skupish te pare moze da padne i strat..
a ovi epiphoni u mitrosu itd za 30-40.000 din su igracke.

evo npr. http://www.sweetwater.com/guitargallery ... I06060454/

cccira
MF veteran

Post by cccira » 19 Apr 2008, 16:50

avrevs wrote:
Creepy wrote:Pozdrav
idvoj jedno 800-900e i kupi ozbiljnog epiphonaa Zakk Wild..a vec ako skupish te pare moze da padne i strat..
a ovi epiphoni u mitrosu itd za 30-40.000 din su igracke.
Mislim da je maaaalo vise od tih 800-900 evra u mitrosu, a i nije nesto preterano bolje od standarda. Jedina ozbiljna razlika, po meni, je to sto je telo kod standarda tanje i lakse (nekome ovo moze biti prednost), ovo ostalo se sve jako lako promeni, a i npr. emg hz magneti nisu preterano hvaljeni

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 19 Apr 2008, 17:29

avrevs wrote:idvoj jedno 800-900e i kupi ozbiljnog epiphonaa Zakk Wild..a vec ako skupish te pare moze da padne i strat.
Za te pare ne moze da "padne" strat, odnosno ne moze americki... meksicki moze vec od 500e.

Creepy

Post by Creepy » 19 Apr 2008, 19:00

Eh da ja imam 800-900 evra ne bi mi bio problem da odaberem gitaru.. :D
Sto se tiche Strata, nisam bas neki ljubitelj njegovog zvuka (mada se nikako ne bih zalio da ga imam), treba mi neka gitara na fazon Les Paula sa dva dupla magneta (naravno, ne bilo kakva dva budjava dupla magneta :lol: ).
Budzet mi je nekih 400-500 evra, tako da bi mi onaj apolo bio idealno resenje ako je slican epiphone-u.
Nisam jos uvek profi muzicar da mi treba skupa gitara, trenutno imam Ariju XL STD i ona mi odradjuje posao, ali sam cisto hteo da promenim malo, da uzmem nesto bolje...

u svakom sucaju hvala na odgovorima. :)

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 21 Apr 2008, 13:42

Ja glasam za Epiphone .

Image
ImageImage
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image

daleko je ovo od igracaka ... svi su od 500 - 750 dolara ....

kljaja

Post by kljaja » 22 Apr 2008, 20:59

I ja cu kao Molotov dati glas za epiphone. :D :D :D

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 25 Apr 2008, 21:03

Ovaj Zakk Wylde je najskuplji .. u austriji oko 650 EUR ...

Ziggy

Post by Ziggy » 26 Apr 2008, 10:56

Epiphone je super gitara!
Za te pare tesko da moze bolje.

Post Reply