Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Z*Z*Z

Re: Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

Post by Z*Z*Z » 21 Mar 2008, 13:28

Gosn. pecarosh, mislim da je sve sto si naveo istina i da je svima to u potpunosti jasno...Artist serija su fine gitare ali kao sto si i sam rekao rg serija - vesla...velika je razlika u tonu uzmedju gitare od sperploce i nekog iole pristojnog parceta drveta...ljudi koji sviraju clean svoje instrumente to u potpunosti znaju...mada ni to ne vazi jer su ukusi razliciti...neki ljudi heavy usmerenja nemogu da sviraju gitare koje ne izgledaju kao da ispaljuju munje tj. nisu im inspirativne i ne nalaze se u pravilniku za odobrene instrumente koji se mogu koristiti za navedeni zanr...zamislite zajebanog "kosijanera" kome lipti krv iz usta, ima shpiljke na koznom mantilu i svira Daisy rock gitare :mrgreen: Shvatio si temu veoma ozbiljno, a ona je veoma diskutabilna...i neozbiljna; Meni recimo iskustvo, koje realno nije jako veliko, ali bar postoji, govori da je kombinacija dobrih magneta i solidnog zvucnika sposobna da iznese i slabije gitare i slabija pojacala, tj. da on zvuci pristojno. Jedan moj drugar ima squier standard telecastera i novanex tranzistorca od 25w ( kopija Gibson combo pojacala, neznam tacno model ), sto taj ima toncinu...doduse zaboravio sam da navedem da je kupovina gitare trajala 100 godina, probao je 50-tak squiera dok nije nasao odgovarajuci, stavio u njega Seymour Duncan vintage tele magnete a u to pojacalo je ugradio takodje vintage Vox blue bulldog zvucnik i onda ga ljudi gledaju na bini kao, j.....e kako zvuci :mrgreen:

(Old)Fisherman

Post by (Old)Fisherman » 22 Mar 2008, 02:59

Tacno, u pravu si...verovatno sam temu shvatio suvise ozbiljno. Mada, iskreno, jedno vreme sam mislio da vecina ljudi koji ozbiljnije sviraju gitaru, shvataju koliko su pitanja zvuka, izgleda, itd. relativna...ali onda sam u praksi ustanovio da mi maltene svaki dan, pored normalnih gitarista, nailazi i dosta likova sa kojekavim sumanutim idejama i zakljuccima o gitarama i opremi (a koje mi, bez pardona, iznose krajnje ozbiljno i samouvereno). Tja, priznajem...na momenat me uhvatio i "prosvetiteljski" sindrom, ali nije me dugo drzao...

Sto se tice slicnih primera kao u slucaju tvog prijatelja kog si spomenuo, ni tu nemam primedbi...tacno je da se moze ozbiljno svirati i na Squier Standardima i slicnim gitarama, jedino je stvar racunice da li se isplati ugradjivati na nju magnete koji kostaju kao trecina gitare ili jos vise. Licno mislim da se to ipak ne isplati na duzi rok...

Da ne gnjavim dalje...

Ajd', laku noc...

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 26 Mar 2008, 13:12

IBANEZ ALL THE WAY!!!!!!! :D

Najbolja gitara,a pogotovo za metal.A ja sviram sve i svasta,ali najvise metal tako da...A i vala,95% metal gitarista u novom sadu ima jacksona,tako da sam usput i bar pomalo originalan... :mrgreen:

Aj jos jednom:
IBANEZ ALL THE WAY!!!!!!!

hehe,nikad nijednu drugu gitaru necu koristiti... :metal:

XtrmntR

Post by XtrmntR » 29 Mar 2008, 15:49

Da pitam neshto pristalice Fendera, kako kazete uzivancija je pomuchiti se malo prilikom svirke???!! Kao ibanezi su vam premekani, jednostavni za sviranje itd!! Pa nismo na baushteli jbt! Ja lichno volim da je gitara mekana, da je vrat tanji a shiri, da gitara ima neki moderniji tremolo, da ima makar 1 humbucker, pa i na kraju da dobro izgleda.

Kazete, ibanezi su paljevina, svi se loze na njih?!?! Sa Fenderi i Gibsoni i ostale gitare nisu paljevina?? Svi se na neshto pale, sad, neko na fender, neko na ibanez, nekog na jackson, neko na gibson, neko na prs itd. Jednostavno ukusi su razlichiti, kako po pitanju zvuka, tako i po pitanju izgleda.

Kruze priche u zadnje vreme da su ove zadnje serije Fendera(dakako ovih jeftinijih) jako loshe, to nigde ne prochitah ovde u ovom topicu, ali svi kazu da je ibanez sranje.

Sve navedene gitare imaju svoju namenu i ciljnu masu.

U chitavom topicu je najvishe pljuvanja po Ibanezu, a sve to od strane ljudi koji ne sviraju muziku za koju je ibanez prvenstveno i napravljen. (govorim o RG serijama i slichnim).

Govorite kako su RG serije(rg350, rg370) i sl sranje, a ako hocete pravog FENDERA koliko morate izdvojiti para?? Minimalno oko 1000e, shto dodje chak 2 rg-a. Ako se vec porede Ibanezi i Fenderi, poredite ih u istom cenovnom rangu. O Gibsonu da i ne pricham. Ali ne, ipak, Ibanez je sranje.

Josh jedna stvar, glupo je uporedjivati MARKE, tj. BRANDOVE. Fender je zakon, ibanez sranje, jackson sranje, kramer sranje..
KOJI IBANEZ, KOJI JACKSON, KOJI KRAMER???? I NA KRAJU KOJI FENDER??
Toliko razlichitih modela od svih pomenutih brendova.

Moje subjektivno mishljenje je da je dobar deo modela i Fendera, i Gibsona i Ibaneza i Jacksona, i PRSa i josh nekih jednostavno PRECENJEN, ali Boze moj, sve je to MARKETING i poslovna politika.

Ja lichno sam pristalica onog shto sam vec rekao, ( volim da je gitara mekana, da je vrat tanji a shiri, da gitara ima neki moderniji tremolo, da ima makar 1 humbucker, pa i na kraju da dobro izgleda.), ali sada da li to bio ibanez, jackson, kramer ili fender, manje je bitno. Shto se tiche izgleda recimo da mi je favorit ibanez, odredjeni telecaster i odredjeni stratocasteri, ne simpatishem generalno stratove, ali ima par modela koji mi se svidjaju. Lichno, posedujem gitaru koja je ruchni rad, radjena po uzoru na ibanez, ali svakako da bih voleo u svojoj kolekciiji imati i Fendera, i Jacksona, i PRSa, i Kramera, i Ibaneza, i Musicmana, a eto i da kazem da generalno nisam neki fan Gibson gitara.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 30 Mar 2008, 20:12

XtrmntR wrote:Da pitam neshto pristalice Fendera, kako kazete uzivancija je pomuchiti se malo prilikom svirke???!! Kao ibanezi su vam premekani, jednostavni za sviranje itd!
:lol:
Sta je pitanje?

Kod ibaneza mrzim kako izgledaju, ne volim ozecaj sviranja na ibanezima i iznad svega ne volim njihov zvuk...
Sve to sto ne volim kod ibaneza volim kod strata. Sta sad tu nije jasno?

Neki vole jedno, neki drugo i zdravo... Da svi volimo isto bili bi dosadni.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 30 Mar 2008, 23:44

Brate, prochitaj ceo post ako nisi prochitao. Izvadio si iz konteksta, a opet generalizujesh, IBANEZI. :D

A pitanje je da li smo na baushteli, pa da gitara mora da bude tvrda, pa da se pomuchimo?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 31 Mar 2008, 00:10

Ko kaze da mora da bude... Kazem, neko voli ovako, neko onako. Ti volis onako pa sviras ibanez. :D
Ja volim strata vise od svih ostalih gitara (zbog zvuka prvenstveno, izgleda, osecaja sviranja, navedi sta god ja ga volim zbog toga) sto ne znaci da ne bih svirao sve drugo ali dokle god mogu da biram... strat.
S obzirom da volim strata sta drugo da volim nego fender ili eventualno blade ali ako biramo izmedju fendera ili ibaneza, fender naravno...

Istina je u potpunosti da medju novijim "jeftinijim" fenderima ima dosta gitara koje su lose izrade ali to nije razlog da predjem na ibanez...
Da ne pricam o tome koliko su mi SVE nove sci-fi ibanez gitare ruzne.

Ova tema je otvorena da bi ljudi pljuvali po onom sto ne vole tako da jbg... :D

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 31 Mar 2008, 00:51

BEHRINGER rules!!!! :mrgreen: :mrgreen:
Salim se, naravno :lol: , nekako mi se najvise svidjaju Gibsonove gitare, samo jedini problem je sto su malo poskupe :roll:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 08 Apr 2008, 22:33

Nadovezacu se na pricu o loshim fenderima...
Nazalost, zbog ekspanzije trzista Fender i slicne firme su morale da adaptiraju svoje proizvode potrebama novih korisnika i trzisnim pravilima;
U potpunosti je bilo jasno da ce se pojaviti Ensenada factory da bi proizvodila entry-level instrumente za ljude koji su ljubitelji oblika, imena i generalno zvuka koji karakterise Fender instrumente; Smesno je uporedjivati razlicite klase gitara; Jednostavna cinjenica je da su Gibson i Fender maltene prvi proizvodjaci elektricinih gitara i svi ostali proizvodjaci su modelovali svoje instrumente prema njihovim modelima; Stoga ih je neumesno uporedjivati :mrgreen: Gomila gitarista koji su "nikli" pocetkom 80-tih su prigrabili endorsmente od manjih proizvodjaca koji su im za promociju nudili ekstravagantan r'n'r lifestyle i instrumente; Poprilicno sam siguran da su vecina pozirala sa "novim", a u studiju svirala na "starim" gitarama; Neki su to i vremenom priznali ( Metallica ) :mrgreen: Jedno mi je zao sto nije postojala mogucnost da Gibson i Fender nisu mogli da zastite i shape instrumenta; To bi definitvno malo bolje podelilo trziste :mrgreen: Nadam se da ova prethodna recenica nece pokrenuti temu o poreklu oblika...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Apr 2008, 22:41

bilo vec, valjda nece opet...

Zlo

Post by Zlo » 14 Apr 2008, 05:13

Ja posedujem onu ruznu jeftinu Ibanez gax70 i Squier stratocaster cije tacno ime ne znam!Model sa manjim headstock-om.
Znaci imam Ibanez koji ima Gibsonliki raspored magneta i potenciometara i Squier byFender :hide:

Rado bih ih menjao za PRS Dragon. :mrgreen:

Kom clanu ja pripadam??? Clanu Dragona :metal4:
Gledah Therion kako sviraju LP .Maidene Stratocaster.Nekog smesnog Tajvanca na youtube kako na 2 Jam-a svira "Za Elizu"
I tesko sam sve to podneo.
Sto se ozbiljnog pristupa tice gospodin Fisherman je mudro zborio :deda:

Jimmy page

Post by Jimmy page » 16 Apr 2008, 08:51

XtrmntR wrote:Da pitam neshto pristalice Fendera, kako kazete uzivancija je pomuchiti se malo prilikom svirke???!! Kao ibanezi su vam premekani, jednostavni za sviranje itd!
Na ibanezu,gibsonu itd. vrat je napravljen tanji i siri tako da se mnogo lakse svira, prsti ti lete po njemu :grummel_2: :grummel_2: ....
A to kod fendera nije slucaj, kod fendera ti ne lete prsti, zato kad naucish da svirash stratocastera onda si stvarno dobar gitarista...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 16 Apr 2008, 10:35

Jimmy page wrote:
Na ibanezu,gibsonu itd. vrat je napravljen tanji i siri tako da se mnogo lakse svira, prsti ti lete po njemu :grummel_2: :grummel_2: ....
A to kod fendera nije slucaj, kod fendera ti ne lete prsti, zato kad naucish da svirash stratocastera onda si stvarno dobar gitarista...
Ovaj,kako da ti kazem ,jesi ti drzao kad GIbson u ruci ,a posebno vrat ,pazi kad ibanezov vrat i gibsonov su dve razlicite price ,a to kao naucis na fenderu dobar si gitarista ,nauci na bilo kojoj gitari i dobar si gitarista,to ti je ko ono ako naucis Yuga da vozis BMW ces voziti bez problema.....

Ono,manite se te price ,naucis na ovoj gitari i najbolji si na svetu....... boze mili.....ja sad uzmem akusticnu naucim neki arpedjo i odsviram ti i na Fenderu i na Ibanezu i na Gibson-u ,i sta onda ........... pade ta tvoja pricica u vodu :(

XtrmntR

Post by XtrmntR » 17 Apr 2008, 10:44

Da je rekao ibanez i jackson, bilo bi drukchije, nego ovako.. Mada glupo je generalizovati, na fenderu ni jedan vrat nije isti, opet kod ibaneza imas razne vrste vratova, i to postoje razne varijacije u okvirima iste serije, tj zna postojati mala razlika u istoj seriji. Imas ibaneza i sa debljim vratovima, isto kao sto imas i fendera sa tanjim vratovima.
Sve ti je to relativno. Nauci voziti bicikl, znaces voziti bilo koji bez nekih veci problema. :)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 17 Apr 2008, 11:51

Takodje, ne moraju svima odgovarati tanji vratovi... postoje ljudi sa vecim i manjim sakama i ima ljudi kojima je mucenje da sviraju na ibanezu
TakodjeX2, to zavisi i od nacina drzanja ruke na vratu gitare i od stila kojim neko svira
Tako da ta prica ne pije vodu, pogotovo ovaj deo o dobrom gitaristi koji zna da svira strata :grummel_2:

Post Reply