Maxles pedale handmade

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Maxles pedale handmade

Post by nemanjavelimirovic » 20 Mar 2012, 01:02

Svaka Vama svima cast kad imate zivaca da sve to lemite, ja sam popizdeo kad sam trebao da zamelim 2 pota na nekoj gitari i stavio sam toliko kalaja i na to izolirku, da bi bio siguran da ne otpadne. :D Generalno nem pojma oko te elektronike, imam jedan OCD Maxin i radi mi super, verujem da ce i ova proraditi kako treba.... :ziveli:

maksabass

Post by maksabass » 20 Mar 2012, 12:42

Rocket Roll wrote:
Avlijaner wrote:Iha! Taj klikcuci Supa-Trem je moj :D

Videcu, jedan momak je sad uzeo pedalu, i rekao da misli da zna u cemu je fora...
Jedan momak je utvrdio da je glavni problem u "pacovskom gnezdu"...

Image

...ali to nije i jedini problem. Dodao sam oklopljene kablove na kritična mesta (ova dva crna kabla) i srezao kliktanje za dve trećine, ali niže od toga ne mogu da idem jer je pedala loše projektovana, izrada je "kuku Todore" i korišćeni su loši/neodgovarajući delovi.

Razumem da se za Maksine pedale odlučuju uglavnom ljudi koji pokušavaju da uštede što više - jako loš razlog da se neko odluči za DIY rešenja, ali opet, živimo u Srbiji pa mogu da razumem takvu logiku - no nema smisla ići ispod jednog određenog nivoa kvaliteta, neprofesionalno je otaljavati posao (što se vidi na primeru katastrofalnog ožičenja) i nema izgovora za neznanje. Nizak nivo kvaliteta = problemi koji se gomilaju. Pedale će početi da se vraćaju proizvođaču i posao će pući zbog povraćaja novca nezadovoljnim mušterijama. Na primer, ove lake aluminijumske kutije sa šrafovima za drvo su nesreća koja samo čeka svoj trenutak. Promeni se baterija par puta i već pedala ne može da se sklopi, da i ne pričamo o ugibanju i krivljenju materijala.

Ovo nije jedini primerak Maxles pedale koji sam morao da prepravljam. Morao sam da intervenišem na jednom klonu UniVox SuperFuzza koji je bio u još katastrofalnijem stanju i odbio je svaku saradnju - zguran u malu kutiju, sa metalnim DC jackom za napajanje koji je bio potpuno amaterski izolovan od kućišta nekim vitroplast budženim šajbnicama, i najlošijim mogućim kondenzatorima. Spas je bio kompletno prekućavanje, a pedala je na kraju koštala duplo više nego što je isprva plaćena. "Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji."

Proizvođač, takođe, ne može da ne zna kako se rešava neki problem, na primer clock bleed ili "kuckanje" tremola. Ako ne znaš, mani se ćorava posla. Kliktanje je posledica dve stvari - LFO kola (i drugih aktivnih elemenata) koje povlači struju u naletima i zračenja tog istog kola. Prvo se rešava dizajnom, npr. izborom optimizovanih operacionih pojačavača, kao što je to uradio Demeter na Tremulatoru, ili pažljivom filtracijom (dobrim izborom kondenzatora), kako je to pokušao da reši Fulltone. Ni Tremulator ni SupaTrem ne "kuckaju", znači da je moguće napraviti tremolo koji ne "kucka". SupaTrem verzija koju sam ja pravio takođe ne "kucka", jer sam pazio na layout i pozicioniranje elemenata kao i na upotrebu odgovarajućih opampa.

No, to je moja dobra volja što delim svoje znanje o rešavanju problema - nisam dužan da to radim. Bitno je nešto drugo: vrlo je neozbiljno prodati pedalu pa rešavati problem. Još je neozbiljnije raditi nepažljivo, sa "lebdećim" pločicama koje prizivaju kratke spojeve, ručno i napamet pravljenim LED/LDR komboima i katastrofalnim ožičenjem. Veliki minus za Maxles.
Ovakvo i slicno pljuvanje na neciji rad je odlika MAJSTORA ZNALACA u svim oblastima...Sigurno su Vam se desavale takve stvari kad promenite majstora za kola ili kad promenite majstore u gadjevinarstvu,pa oni koji su dosli , krenu da pljuju po necijem radu,kako bi oni to mogli bolje i lepse,ili sta je to ovaj predhodni uradio...itd.A onda Vas oderu i vi budete zadovoljni.Posle izvesnog vremena ustanovite da i s tim niste zadovoljni,osim sto ste platili i time pomislili da ste rsili problem. :povrac:
Ja rekoh jednom da je moje sloidno znanje u ovoj oblasti, steceno praksom i ucenjem na greskama,proizvod majstora znalaca kojima nisam bio zadovoljan al uz svo pstovanje prema njima ih nisam pljuvao,nego sam sam zasukao rukave.
Ovo je inace moje polednje javljanje na ovaj forum,pa Vas zbog toga molim da se o ovome vise ne komentarise ili da se post izbise ,zakljuca ili sta vec.

guv'nor

Post by guv'nor » 20 Mar 2012, 12:51

Zbog cega poslednje javljanje? Nema nikakve potrebe za toliko radikalnim potezima ako mene pitas. :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 20 Mar 2012, 13:14

Možda postove ne piše jedan čovek ili...... :kokice:

Avlijaner

Post by Avlijaner » 20 Mar 2012, 13:16

Kuda bre, Makso?! Aman, nije ništa strašno rečeno?! Niti je moj problem sa pedalom rešen... Ja sam dao nekom drugom da pogleda, kao što ću morati i dalje, jer mi ne igra "malo manje kliktanja", to mora da prestane ili je pedala ne upotrebljiva... Ako budem otkrio način da se to eliminiše, postujem ovde, kako drugačije?! To mu dođe način učenja...

Mislim da niko nije bio zlonameran... Ako ti čovek kaže da misli da si mogao bolje da rešiš nešto, ti razmisliš da li da prihvatiš kritiku ili ne... Death by audio imaju odvratno urađene pedale koje prodaju po 300+ dolara... U ostalom, ovo je prvi ozbiljniji problem na koji si naleteo... Jako sam zadovoljan Clarinotom i tvojim odnosom, nadam se da još sarađujemo... Nema nikakvog razloga da bataljuješ forum - ovo mu je svrha... :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 20 Mar 2012, 13:30

Tako je.
A shto se tebe tiche Avlijaneru razmisli o upotrebi jakog buffera ispred tremolo-a, gore sam napisao da se moj problem sa EHX Pulsar tremolo-om potpuno pretvorio u neklikcuce zadovoljstvo chim sam stavio Korg DT10BR tuner pre njega. Mada sam uspeo da ga uradim i bez potrebe za tunerom shto se chuje na snimcika sa tele samita, gitara tremolo pojachalo i kliktanja nema.
Kao shto je Rocket rekao, mora jako pazhljivo da se planira layout, da se fizichki pozicioniraju kritichni delovi na odredjeni nachin, odalji Rate pot od input jacka or whatever iskusniji ce dati bolje i konkretnije sugestije, ali generalno svaka moguca predostrozhnost treba se preduzeti kada je u pitanju kolo tipa tremolo-a ili drugih LFO-ichnih kola.

A ti Makso zaista nema potrebe da nestajesh, jedan si od najvedrijih forumasha ne daj da samo aristokrate dele pedal building informacije ocemo malo leskovachke muckalice :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Mar 2012, 14:19

Nevezano za tremolo, pregledom ovog threada uviđam da je on odavno izgubio svoju informativnu svrhu - Maxles postovi u njemu su, nažalost, već odavno prešli u kategoriju "jedina svrha... da se reklamira... nečiji proizvod", što je po pravilniku kažnjivo. Ako Maxles namerava da se ozbiljno bavi izradom pedala - poduhvat koji, verujem, svi mi podržavamo - trebalo bi konačno da razmisli o zakupu banera.

Kolege, razmislite: čak ni oni koji plaćaju baner na ovom sajtu (ili su ga plaćali) ponekad nemaju toliko prostora za promociju koliko novopridošli članovi. To nije pošteno niti poslovno (hosting se ne plaća sam od sebe), niti moralno (formira se kategorija članova koji su tu samo radi reklamiranja, i skoro ništa ne pružaju forumskoj zajednici zauzvrat). Trenutno radim u firmi koja troši milion dinara mesečno na reklamu, trećinu svog ukupnog prihoda - tako marketing funkcioniše...

Objektivno, svi smo mi dobili mnogo od Muzičkog foruma. Za nas se zna, na koncerte nam dolazi više ljudi, upoznali smo se međusobno, razmenili znanje, opremu, počeli razne saradnje, naučili puno toga... Pravično je da se odužimo forumu. Neko će to uraditi nesebično deleći znanje, kao što mnogi od nas već rade. A neki će pomoći i finansijski, i to ili direktno MF-u ili nekim aktivnostima vezanim za MF (džem sešni, majice, itd).

Ovaj thread u ovom trenutku neću zaključavati, ali ne vidim više potrebu za njim. Maxles bi mogao da nastavi da učestvuje u radu foruma kao koristan član (saveti, objašnjenja) koji ozbiljno shvata izradu pedala (i kroz marketinšku politiku).

kwiss

Post by kwiss » 20 Mar 2012, 14:24

Aristokrate :rlol:

Milanares

Post by Milanares » 20 Mar 2012, 14:52

:? ... bzvz

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Mar 2012, 15:17

Da, Makso, moras da naucis sta je suptilan marketing. Za pocetak, izguglaj sto vise strucnih izraza koji ce bez daha da ostave tehnicki nepismene, i tako dalje... :ziveli:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 21 Mar 2012, 19:42

Rocket Roll wrote:Nizak nivo kvaliteta = problemi koji se gomilaju. Pedale će početi da se vraćaju proizvođaču i posao će pući zbog povraćaja novca nezadovoljnim mušterijama.
Mozda sam trebao da ti vratim pedalu kojoj su pukla oba dzeka u rekordnom roku ? :nixweiss: Jedan si popravio, ubrzo je i drugi riknuo, sto mi se nije desilo ni na jednoj pedali, ikada. Jednostavno su bili loseg kvaliteta. Na stranu to sto klon nije bio veran originalu, u sta sam se kasnije uverio. :bambi:

Vidim da su tvoje nezadovoljne musterije (kojih na ovom forumu ima previse) odlucile da cute, i ne iznose 'prljav ves' ovde, sto je ok, ljudi ne zele dramu, ne zelim je ni ja, ali preko nekih stvari ne zelim da predjem.
Rocket Roll wrote:Jer, imaće neko para, hteće da možda oproba ručni rad, itd... "Da sam ćutao, bio bih saučesnik" - tako se govorilo i na Nirnberškom procesu, ako se ne varam?
:1:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 21 Mar 2012, 21:46

Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Mar 2012, 22:39

Ovaj thread ostaje za Maxles - ad hominem napad na bilo koga drugog ne menja gorenavedeno - ali da odgovorim jednom za sve:
Kill surf city wrote: Vidim da su tvoje nezadovoljne musterije (kojih na ovom forumu ima previse) odlucile da cute, i ne iznose 'prljav ves' ovde, sto je ok...
To nije OK. Neka se nezadovoljni jave. Gde su? Neka pokrenu thread, nećemo im ništa :lol:

Dosad mi se niko nije javio "totalno" nezadovoljan (tj. nikom nisam morao da vratim pare za proizvod, na šta sam uvek spreman), već samo sa reklamacijama koje sam uvek uvažavao, kao na primer tvoju... pa i to ukupno samo četiri ili pet puta, što smatram dobrom statistikom s obzirom na količinu stvari koje sam uradio u proteklih par godina.

Pošto se u međuvremenu ispostavilo da si nezadovoljan - iako je prošlo par godina sviranja te pedale pre nego se to ispostavilo - javi se na PP da popričamo o rešenju kojim ćeš biti zadovoljan, npr. o povraćaju novca ili izmeni pedale. (Tvoja pedala je moja vizija ProCo Rata zasnovana na Rat 2 verziji - šema odgovara Ratu 2, izbor elemenata je moj, zasnovan na eksperimentima i osluškivanju. U toku rada na njoj, nismo spominjali izradu 1:1 klona određenog godišta Rata.)

O potencijalno nezadovoljnima ne mogu ništa da kažem, jer ne čitam misli.

Dalja pitanja i opaske vezane za mene lično = molim vas, na PP.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 21 Mar 2012, 23:49

Ma nemoj,a zasto ti onda nisi poslao maksi pp i sugerisao mu par stvari?

banjacNT

Post by banjacNT » 22 Mar 2012, 20:12

Cortex wrote:Ma nemoj,a zasto ti onda nisi poslao maksi pp i sugerisao mu par stvari?
:1:

Post Reply