Stratokaster-prvi put

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
pedja 81

Stratokaster-prvi put

Post by pedja 81 » 16 Mar 2012, 09:41

Dakle odlucio sam da probam uz Boziju pomoc da napravim stratokaster gitaru.Ne mogu da vam obecam da cu uspeti jer ovo je prvi put da radim nesto tako.Ono sto bi trebalo reci je da cu za izradu tela koristiti jasen iz jednog komada iz razloga sto imam izuzetno suvo drvo,a za izradu vrata javor ukoliko ga nadjem pa ako neko ima za prodaju neka mi javi.Magnete Koje cu nadam se staviti su 3 singla sa Japanskog skvajera iz 1985.Sve ostalo treba da kupim,ali polako da vidimo kako ce ici.
Za izradu tele koristicu sablon koji cete nadam se videti na slici ako uspem da je izbacim.To bi bilo to pa cu vam javljati kako ide.
Image

pedja 81

Re: Stratokaster-prvi put

Post by pedja 81 » 16 Mar 2012, 10:39

Image
Malo je losija slika jer mi nije fotoaparat kuci pa sam slikao mobilnim.

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 16 Mar 2012, 12:40

Puno srece ti zelim i postavljaj sto vise fotki! Za sada lepo izgleda. :ziveli:

Margos

Post by Margos » 16 Mar 2012, 14:58

:1:

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 16 Mar 2012, 18:17

pratim. I da..ako si kupovao sablon preko kupujem prodajem, proveri da li je otvor za vrat lepo centriran, posto sam i ja uzimao jedan sablon isti ovakav ali nije bilo ok. Puno srece

ah da i ovo, javi mi se na pp u vezi javora, imam ja neku kolicinu rebrasa. A i mogli bi da odemo na pivce posto zivim u blizini Jagodine :ziveli:

pedja 81

Post by pedja 81 » 24 Mar 2012, 21:02

Radio sam ovih dana i evo sta je ispalo.
Image
Image
Evo jedne slike sa vratom od ibanez road stara koji je po dimenzijama isti kao fender(glava mu naravno nije ista),pick guards je kao sto vidite papirni smejace se neko ali cisto da se vidi kako ce izgledati.
Image
Ovo su glodala koje sam koristio.
Image
Za one koji neznaju prvo glodalo prati sablon,ono sto je interesantno to je da kada kupite glodalicu vi i dobijete obicno komplet glodala medju kojima se nalazi i ovo s tim sto sam ja kupio 3 lezaja 16x8x5,a glodalo je sirine 16mm naravno drska 8mm,u sustini zavrsio bi mi poso i jedan lezaj ali i 3 je OK.Inace je iznenadjujuce kvalitetno bar za sad niti se istupili,niti pregrejalo,nagorelo...Drugo glodalo sluzi tome da ovo prvo ustvari ne moze da se spusti skroz do dole jer nema duzinu,ostane oko 10mm pa se telo okrene i odstrani njime tih 10mm.
Trece sam koristio da oborim ivice.To nije idealno za ovu namenu jer ima kruznu putanju dok je kod strata to neka rekao bih elipsasta putanja,ja takvo glodalo naravno nemam ali uz malo smirglanja mislim da cu ga dovesti do onoga kako bi trebalo da bude.
Koristio sam jos jedno ali nisam ga nazalost slikao,to je ustvari slicno onom prvom samo sto nema lezaje gore,a sirina noza je 8mm isto kao drska.Ono mi je koristilo da napravim onu krivinu gde ulazi vrat jer tu je neki zamisljeni krug 12mm,dok prvo glodalo je siroko 16mm i nije tu moglo da mi zavrsi poso.
Ostalo mi je jos da oborim ono gde leze ruka kao i ono sa zadnje strane iznad otvora za opruge.To planiram da uradim tako sto cu napraviti jednu skalameriju takozvani CNC duplikator imate na yotube-u i koristicu kao uzorak telo od roadstara koga imam a kod koga je to identicno kao kod strata.Ako neko mozda zna nesto prostije a da nije smirgla i turpija neka mi kaze ali ja mislim da je ovo nekako najprostije i najpouzdanije.
produzni_kabal wrote:pratim. I da..ako si kupovao sablon preko kupujem prodajem, proveri da li je otvor za vrat lepo centriran, posto sam i ja uzimao jedan sablon isti ovakav ali nije bilo ok. Puno srece

ah da i ovo, javi mi se na pp u vezi javora, imam ja neku kolicinu rebrasa. A i mogli bi da odemo na pivce posto zivim u blizini Jagodine :ziveli:
Jesam kupio preko KP i trebalo mi je 3 dana da ispravim otvor za vrat,prilicno sam se namucio.Posalji mi br. tel. preko PP pa da se cujemo za to drvo i naravno pivo.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 24 Mar 2012, 22:34

PA ovo meni izgleda vrhunski! :) Jako mi se svidja sara. Mislim kao i svaki jasen manje vise, ali nekako svidja mi sto je ravnomerna sara.

Bravo za trud i uspeh.

A vrat ces staviti vec gotov, taj na slici, ili ces praviti vrat, a ovaj si samo koristio kao merilo?

pedja 81

Post by pedja 81 » 24 Mar 2012, 23:07

Hvala,hvala,vrat cu praviti naravno samo ako nadjem javor,ako ne pravicu ga od jasena,ali mislim da parce javora nije sveti gral,nacicu ga sigurno.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Mar 2012, 03:56

Jok sveti gral. Ako ne zelis nesto egzoticno, nije problem pronaci.

kwiss

Post by kwiss » 25 Mar 2012, 09:57

Image[/img] Ja koristim ove pijačne,1200din komplet 12 komada .Ova četiri dugo koristim i to sa maksimalnom brzinom od 7000 obrtaja i nisu se istupili.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 25 Mar 2012, 13:36

pedja 81 wrote:Hvala,hvala,vrat cu praviti naravno samo ako nadjem javor,ako ne pravicu ga od jasena,ali mislim da parce javora nije sveti gral,nacicu ga sigurno.
Hoces sigurno. Ja sam lako nasao javor, nije ni skup. Jedino moze biti manje ili vise suv. Moze i jasen s obzirom na to da je izuzetno jako drvo, ali mislim da bi trebalo da izbegnes jasen za fingerboard, zbog poznatih problema sa porama. Posle smirglanja bude malo neravan itd. MAda i to je neko probao.

pedja 81

Post by pedja 81 » 25 Mar 2012, 23:19

Fingerboard-a ili fretboard-a ako je to isto (mislim na plocu koja se lepi)nece biti jer cu ja praviti vrat iz jednog dela tj. kanal za tuss rod kopacu sa zadnje strane vrata.Sto se pora tice na jasenu tu postoji naravno filer pa lakiranje nitro lakom,e sad taj lak se vremenom skine od trenja u odredjenim delovima,a da li se skine i filer i na sta to sve lici posle nemam pojma.Zato mi se i ne pocinje sa jasenom za vrat.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 26 Mar 2012, 14:09

Aha, iz jednog komada, OK onda. Ma da zbog toga i mislim da probas da izbegnes jasen, znas sve! :)

Ilianni

Post by Ilianni » 26 Mar 2012, 20:32

Svakako zaobidji jasen u vratu! Ne videh ga ni na jednoj ozbiljnijoj gitari a video sam ih par. ;-) Potrudi se ,nadji javor i neces se pokajati.Jasen,iako je tvrd,nije dobar da nosi dugotrajnu tenziju zica i kontratenziju sipke.Da ne tupim sad o strukturi drveta,naci ces to na netu ako te zanima,samo zazmuri i preskoci jasen. :ziveli:

oboss

Post by oboss » 29 Mar 2012, 12:53

Ilianni wrote:Svakako zaobidji jasen u vratu! Ne videh ga ni na jednoj ozbiljnijoj gitari a video sam ih par. ;-) Potrudi se ,nadji javor i neces se pokajati.Jasen,iako je tvrd,nije dobar da nosi dugotrajnu tenziju zica i kontratenziju sipke.Da ne tupim sad o strukturi drveta,naci ces to na netu ako te zanima,samo zazmuri i preskoci jasen. :ziveli:
:1:

Post Reply