Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
umart

Re: Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Post by umart » 26 Apr 2012, 01:51

da rezimiramo,epi LP nije najbolji LP ni po kom mjerilu u toj klasi.

objektivno,za 500 jura ltd deluks pobjedjuje iz zilion i jednog razloga,tj svih.drvo,izrada,kofer,magneti,hardver.dokazana i oprobana gitara za koju se zna da ce da radi.

u toj klasi najbolji bas klasicni LP izgledom (u slucaju ovog honeyburst-a i tonom) je tokai tj one tokai gitare u artistu od 300 i kusur evara (bjese retro klasa,ne sjecam se tacno).ltd deluks jeste bolja gitara i od tokai-ja,ali ako bas mora sto klasicniji LP,onda tokai.ako bas mora nesto sto ce da rezembluje black beauty,tokai ima takav model,ali ga ja nisam vidjao u bg artistu,nazovi i vidi jel slucajno u ns,pa ako ti nije cim iscimaj se do tamo,u sustini jeste da tokai malo variraju tonom (koliko sam ja skontao neki imaju "vintage" magnete,to su ovi sto se meni dopadaju,a neki classic koji su isto ok,ali konkretniji i koncizniji,ne toliko masni i zaobljeni kao ovi "vintage",ima na sajtu tj tacno su napisali koja gitara ima koje,ako nijesam nesto grdno pomijesao,a moguce da su prosto taj honeyburst tako napravili).izrada i sve ostalo je isto,sve je korektno,hardver je ok,samo su civije malo budjavije,ali to nije cim da se apgrejduje.

jos jedino pametno sto ima je gretch,ali on nije za metaliku,tj jeste za metal,ali ne klasicni,vise neki prljavi sludge i sl.plus,druga koji ima malo slicniji ukus tvom je njegov vrat odbio,fakat dok sviras imas osjecaj da se gitara bori kontra tebe tj nece da je sviras,nekom to ima draz (npr. meni :mrgreen: ),nekom ne.tako obavezno probati.

MUzzY

Post by MUzzY » 26 Apr 2012, 13:10

Overi i Shectere. Probao GoldTop sa dankanima. Odlican instrument. Nema oklagiju od vrata kao ostali modeli.

umart

Post by umart » 26 Apr 2012, 13:14

e,da,sjajna dzitra ona kod marica.i mravu se dopada. :mrgreen:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Apr 2012, 13:50

umart wrote:one tokai gitare u artistu
jedna mala digresija
http://www.tokai-guitars.co.uk/index.ph ... &Itemid=31
http://www.rondomusic.com/WRK590na.html

svi narucuju u istim korejskim fabrikama...

a ovo bi meni bilo jeben0 savrseno uz promenu magneta i hardvera

umart

Post by umart » 26 Apr 2012, 14:06

probao sam gomilu agile-ova i douglas-a,tek agile-ovi kolju za te pare,ali sta je bolje kad su ljudi ovdje glupi za takve kombinacije,zele poznato ime na headstock-u pa to ti je.

agile-ovi LP-ovi su meni medju najljepsim offsetovanim LP dizajnima.a rade kao san.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Apr 2012, 14:08

gde si uspeo da nadjes agile i douglas? :o

umart

Post by umart » 26 Apr 2012, 15:45

ortak donio direkt od kineza na brodu.svasta naleti preko tih brodova :mrgreen:

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 18:13

umart wrote:sto ti truper rece,glat dobijas u 1/1 zamjeni set dimarzio ili u ovom slucaju set SD.meni eclipse najbolje zvuci sa JB/59 setom,a ako ides u dublje stimove od C onda Custom/59.a dosta sam eclipse-ova probao,sa emg-jevima (81,85,89,60,81...) i sa dankanima.cak sam i bas pravog ESp eclipse-a svirao,vec tuvim jedno vrijeme po forumu (a i sam posjedujem ltd koreanca) da po svemu japanci bjeze koreancima svega milimetar ako i to (kad bi komparativni modeli imali bas indenticne features-e).ortak je bas imao vintage black varijantu,dakle istu tu,a mislim da sam bas taj primjerak slusao pretprosle nedjelje u bigz-u (i on je prodavao,pa kolika je sansa da je to neko drugi),radi sabija.

ako bas mora pravi LP,trci u artist i trazi honeyburst tokai LP,tom ne treba da se mijenjaju magneti,ali nikako.eventualno civije da,ali ostane ti love da stavis najskuplje na svijetu,za kojim nema potrebe,framus locking radi sabija,a set te ne izadje ni 40 e.ni jedan epi ne moze da spadne tokai-ju,narocito ovom koji ubija kakav ton ima.narocito ce tebi da legne za taj hevi stoner dum koji slusas kao kec na desetku,pusti metaliku,isvirano je to. :ziveli:
Haha, da je isvirano, jeste. :D Evo, sutra idem sa drugom koji odlicno svira na turneju muzickih prodavnica po Bgu, pa cemo naravno posetiti i artist systems.
A Truperu, sto se zamene Emgova ice, mislim da to stvarno nije potrebno, mozda nisu neki unikat, ali kvalitetni su to magneti, mislim da taj par kosta 200+ evra, ako se ne varam. I da ih koristi Kirk Hammet iz Metallice., bas te, 81 i 60. Ako bih uzeo gitaru sa njima, ne bih ih menjao, to je sigurno. Samo bih preferirao Emgove aktivne na nekom Superstratu sa floydom, nekako mi protivprirodno da keramicki magneti stoje na Les paul, mada bih i sa tim izasao na kraj. Ako znate, mozete li mi reci koja je razlika izmedju 60ice i 85ice? (msm na emg magnete, naravno)
Mislim_stvarno, naravno da LTD nije bolji od Epiphona samo po izgledu, to sam mislio na onaj ltd sa sljokicama i ovaj vintage black. Da, da, ovi u Mitrosu znaju to da urade, samo da te namame u prodavnicu valjda. Znam da i vecinu onih stvari sa sajta nemaju na lageru, ali nista ne pise da je rasprodato. Ali, imas isto i Epiphone LP, novi, 24 praga emg 81/85, 59000 u Music Tradeu. Priznajem da jw finis na LTDu ipak bolji i od ove, ali dal vredi da bude 20 iljada skuplja?

MUzzY

Post by MUzzY » 26 Apr 2012, 18:28

Ako se lozis na wha-wah mastera zvanog Kirk onda 81/81 kombinacija. 81/60 je Jamez-ov kombo. 60 je malo svetliji magnet od 85. Meni se licno vise dopada od 85, pogotovo na clean-u. Pod drajvom ti daje Nothing else matters zvuk sola.
Ako ces uzimati gitaru pa magnete onda idi na 81x/60(ili 85)x varijantu. Otvoreniji su, "prirodniji" itd. ...

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 18:32

Jao brate, ja sludge metal ne podnosim. xD Samo Orthodox Doom! I Psychedelic Doom!Nista doom sa pankom, pogotovo harcorom. (A sludge je valjda tako nesto) Kao sto si naveo u onom predjasnjem postu. Ma svirao bi ja i Skynyrd I Ganse pored toga. Samo ove nove ne mogu. (Korn< Slipknot, Metalcore, Deathcore, sve te corove, rapove i nuove).
Te Schrechter su mi precenjene i nekako lozacke, a i imaju ih samo u Music Media Centru. Plus, imaju debeo vrat, a to mi kod super strata ne treba. mada, mozda moze da se desi da ima neka valjana. Sad cu vidim na sajtu.
A cekaj, ove Tokai gitare nisu od mahagonije. O.o Telo od johe?! Nikad nisam ni cuo za to drvo. :P Dzabe mi dobri magneti ako je drvo znj, bolje mi je sto puta obrnuto. A cekaj, Alder, to je Jova, ovo mora da je na Hrvatskom. A i primetio sam da su na tom Artist sistemsu neke cene u kunama. Zasto? Brate, ne znam koliko Les paul mozre da ima pravi feel od tog drveta. Taj ne tezi ni kilogram.
Za te daglase i te druge nikad nisam cuo. Izgledaju kul, msm specifikacije, ali ove natural finise ne volim. To oni oce da proguraju kao kul, a ustvari bi da ustede na farbanju i finisu za gitaru. Postoji i kombinacija za one Vintage Les Paulove, imaju ih u Music Centru, al su nabili cene do bola. http://www.musiccentar.com/i-837/vintag ... cna-gitara Rekao bih da je pristojna, al za ove pare nek nadju neku ovcu. Aj da je marka pa i da platim, al ovako... Aj, da pogledam i te Gretch. One bese imaju mini buckere?

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 18:44

Ono sto je meni najvaznije, jeste, da uzmem neku gitaru koja ce me sluziti duze vreme, a mozda i za neki gig, ali to tek sledece godine. I naravno, ako ih vec nema, da vredi na nju staviti kvalitetne magnete. Civije i neki hardver da promenm mi nisu problem. Nije vazno da je Les Paul, pogotovo ne Epi, ali bih LP preferirao.
Muzzy, ne lozim se na Kirka, ali se lozim na njegovo sviranje i na wah wah bas. :D Ali ne zelim da kopiram ni jednog gitaristu, pa ni njega, a dva ista pickupa (kad vec mogu par razlicitih) nije pravi izbor za pocetnika. Radije bih nesto malcice versatilnije. Zato sam i u pocetku hteo Epi Traditional Pro, imao je kopije PAF magneta, a i split coil funkciju, tako da je posedovao cak 8 razlicih opcija za sviranje. (Ili sest, ne znam da li mogu oba coila da se splituju u isto vreme) Da, u pravu si, to sam ja pomesao, James koristi 60icu, a ovaj dve 81ice.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 26 Apr 2012, 18:57

Revolver wrote:Jao brate, ja sludge metal ne podnosim. xD Samo Orthodox Doom! I Psychedelic Doom!Nista doom sa pankom, pogotovo harcorom. (A sludge je valjda tako nesto) Kao sto si naveo u onom predjasnjem postu. Ma svirao bi ja i Skynyrd I Ganse pored toga. Samo ove nove ne mogu. (Korn< Slipknot, Metalcore, Deathcore, sve te corove, rapove i nuove).
Te Schrechter su mi precenjene i nekako lozacke, a i imaju ih samo u Music Media Centru. Plus, imaju debeo vrat, a to mi kod super strata ne treba. mada, mozda moze da se desi da ima neka valjana. Sad cu vidim na sajtu.
A cekaj, ove Tokai gitare nisu od mahagonije. O.o Telo od johe?! Nikad nisam ni cuo za to drvo. :P Dzabe mi dobri magneti ako je drvo znj, bolje mi je sto puta obrnuto. A cekaj, Alder, to je Jova, ovo mora da je na Hrvatskom. A i primetio sam da su na tom Artist sistemsu neke cene u kunama. Zasto? Brate, ne znam koliko Les paul mozre da ima pravi feel od tog drveta. Taj ne tezi ni kilogram.
Za te daglase i te druge nikad nisam cuo. Izgledaju kul, msm specifikacije, ali ove natural finise ne volim. To oni oce da proguraju kao kul, a ustvari bi da ustede na farbanju i finisu za gitaru. Postoji i kombinacija za one Vintage Les Paulove, imaju ih u Music Centru, al su nabili cene do bola. http://www.musiccentar.com/i-837/vintag ... cna-gitara Rekao bih da je pristojna, al za ove pare nek nadju neku ovcu. Aj da je marka pa i da platim, al ovako... Aj, da pogledam i te Gretch. One bese imaju mini buckere?
Brate,citam i ne mogu da poverujem koliko ti stvari ne volis!?Ti si zreo za gitaru pravljenu po porudzbini(ako majstor uspe da ukapira sta u stvari hoces)!?A na kraju, uvek imas rezervnu varijantu...ono,kupis crvenu gitaru i to je to,sigurica...a moze i crna,one su najbolje,provereno! :mrgreen:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Apr 2012, 19:02

revolveras, aj, ne lupaj vise... Ocigledno ne znas sta je lozacka gitara (pogledaj bc rich sajt) i sta je precenjena. Schecteri nikako ne spadaju ni u jednu kategoriju. Jako su dobri za ono koliko kostaju. Meni su ruzni, i nisu mi lepo legli kad sam ih probao, ali daleko kulturnije i manje lozacki izgledaju od rg350. Isto, ibanez je takodje vulgarnija i lozackija gitara od jackson dinky-a. Da ne pominjem explorera kao oca lozackih gitara...

Alder, jova, joha je isti naziv za jedno vrlo cenjeno drvo u svetu instrumenata. Ako nisi cuo to znaci da je znj, verovatno je i splated maple za djubre, i korina, i ash i walnut, bubinga ebony itd.. Natural finis je isto vrlo cenjen jer moze da se vidi sta je ispod, i tada znas sta si uzeo, a ne da uzmes gitaru zalivenu u crnu plastiku, ili prekrivenu papirnom slikom pravog drveta (epiphoni), pa ispod toga gomila cvorova i komadica drveta. Nije stvar u ustedi, nego da pokazes da nisi stedeo na drvetu.

Pravi les pol ne mozes da dobijes za 500e. Ili ces uzeti nesto sto lici na njega (vintage, epiphone, tokai) a ne radi 100% isto kao onaj mitski lp ton, ili nesto sto je blize "tom" pravom osecaju i zvuku, ali i dalje ne 100%, ali ne lici (hamer gitare), ili nesto sa modernim izgledom i specifikacijama (ltd).

Vintage je isto sasvim ok cene.

Molim te ne komentarisi vise sta je precenjeno kad nisi upoznat sa cenama na trzistu i kvalitetom tih gitara.

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 19:08

Brate, sludge. :P Prosto mi je dosadna muzika. barem ovo sto sam ja cuo od toga. Umesto da ko vecina volim dosta stvari po malo, ima malo stvari koje obozavam, i dosta koje ne volim. :D Stari doom, psych doom, (ono sto zovu stoner doom mada me taj naziv nervira, radije bih psychedelic), classic rock, hard rock, progressve rock i metal, traditional metal, instrumental metal (ono Gordian Knot i te fore), roots rock, cak i rokenrola malo. Najradije bih svirao neku kombinaciju classic hard rocka sa doomom i malo proga. :D :D :D Heavy and sleazy. Warm and fat. :D Ne muziku u B stimu sa pesmicama koje traju tri minuta. Neko lepo, kolko traje da traje, i solazu uvek moramo majstorki da odsviramo, kao u stare dane, da sam solo bude vecinski deo pesme, a ner par sekundi nekog bezumnog shred. Ma slusam ja i Ingvea jos, i dosta stvari, ali to ne nameravam da sviram u skorije vreme.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 26 Apr 2012, 19:12

Eureka!Pa ti sve vreme trazis u stvari Stratocaster!Tebi se samo cini da ga ne podnosis..!Volis ga i to mnogo...Slusaj dedu! :deda:

Post Reply