MFGC11 - Aleksej

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: MFGC11 - Aleksej

Post by Funkomat » 10 Jun 2012, 19:24

Aleksej79ns wrote:Ne mere... Sipka je skroz opustena, nije ni malo pritegnuta. A pritezanje treba da deluje kao da ce u nazad da savije vrat, a on je vec savijen unazad...
Aha, zaboravih da nema podesavanje u oba smera... Zice ce sigurno povuci dovoljno da isprave neko blaze zakrivljenje vrata a do tad, jebiga, napravi nesto ovom slicno
Image
pa nivelisi prag po prag.

SomiKnight

Post by SomiKnight » 10 Jun 2012, 21:08

Pa nategni vrat da bude ravan pa iznivelisi pragove.
Zbudzis nesto, fiksiras telo gitare na primer i podmetnes nesto ispod glave koliko treba dok ne bude ravan vrat i to ti je to, ocas posla.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 10 Jun 2012, 22:09

DrGreenthumb wrote: Mislim da si malo pobrkao nesto, mada nije mi bas jasno sta se zbiva :)
Anywayz evo ti dijagram pa prokljuvi for yaself
Image
Kod mene je BOWED a ne mogu vise da ga otpustim.... :)
Funkomat wrote: Aha, zaboravih da nema podesavanje u oba smera... Zice ce sigurno povuci dovoljno da isprave neko blaze zakrivljenje vrata a do tad, jebiga, napravi nesto ovom slicno
Image
pa nivelisi prag po prag.
Da, bas tako nesto sam planirao, video sam ja Youtube da lik koristi reditnu karticu za ovo i odlicno odradi posao. Kontam da takvo zakrivljenje nece bas tako bitno uticati za ovaj metod, prag, po prag. Nadam se.
SomiKnight wrote:Pa nategni vrat da bude ravan pa iznivelisi pragove.
Zbudzis nesto, fiksiras telo gitare na primer i podmetnes nesto ispod glave koliko treba dok ne bude ravan vrat i to ti je to, ocas posla.
Da, kontao sam tako nesto, videcu jos...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 Jun 2012, 02:03

[quote="Aleksejvideo sam ja Youtube da lik koristi reditnu karticu [/quote]
Ma da, mozes koristiti bilo sta samo da znas da je savrseno ravno. Ja sam npr koristio nozeve skalpela koje sam izlomio na odgovarajuce duzine.

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 11 Jun 2012, 06:02

Koliko muke oko farbanja jesi li koristio poliuretan, ako jesi da li su komponente pravilno odmerene i smućkane
i na kraju gde si kupio farbu ( da ne idem tamo za svaki slučaj)
što se lepka tiče ja koristim momentfix koji osim drveta lepi sve materijale za drvo (čelik,plastiku, šmirglu) i ne pravi probleme.
btw Mnogo mi se sviđa kako si uradio vrat

pedja 81

Post by pedja 81 » 11 Jun 2012, 08:49

Razmisljam zasto ti se vrat iskrivio i jedino sto mi ulazi u glavu je da mozda imas veci sloj laka tamo gde su pragovi a manji ili vrlo mali sa zadnje strane tj.da si dosta smirglao sa zadnje strane a malo oko pragova.To je isto kao kad se lakira sto pa je poznato da se lakira i sa zadnje (donje) strane bas da se nebi iskrivila ploca jer drvo dise.Mozda gresim ali ne vidim drugi razlog ali sam siguran da je do lakiranja nesto zapelo.Sve pohvale kako je ispalo.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 11 Jun 2012, 12:21

SiskoMarcetic wrote:Koliko muke oko farbanja jesi li koristio poliuretan, ako jesi da li su komponente pravilno odmerene i smućkane
i na kraju gde si kupio farbu ( da ne idem tamo za svaki slučaj)
što se lepka tiče ja koristim momentfix koji osim drveta lepi sve materijale za drvo (čelik,plastiku, šmirglu) i ne pravi probleme.
btw Mnogo mi se sviđa kako si uradio vrat
Bas tako, da ne verujes... 3 dana smirglanja, da skinem onu neuspesnu boju. Vrat je lakiran poliuretanom, a telo je farbano prvo nitro bojom (ta koja se nije stegnula) a onda akrilnom, to je vec bilo kako treba. A tu nitro nisam nigde kupio, taj kolega koji mi je farbao je imao od pre, i svasta je farbao sa njom, i sve je bilo OK, zato me i cudi sto je bilo problema.

Pa lepo je ispao vrat, narocito tako lakiran, mada sam ja hteo da bude za njijansu deblji, ali... No sada sam video i kod njega da je mestimicno na spoju fretboarda i vrata malo "nestao" lepak... Verovatno tokom lakiranja. Nije strasno ali... Eto sta los lepak uradi, use** ceo posao. Sada pocinje da me brine uopste crvstina tog spoja. :?
pedja 81 wrote:Razmisljam zasto ti se vrat iskrivio i jedino sto mi ulazi u glavu je da mozda imas veci sloj laka tamo gde su pragovi a manji ili vrlo mali sa zadnje strane tj.da si dosta smirglao sa zadnje strane a malo oko pragova.To je isto kao kad se lakira sto pa je poznato da se lakira i sa zadnje (donje) strane bas da se nebi iskrivila ploca jer drvo dise.Mozda gresim ali ne vidim drugi razlog ali sam siguran da je do lakiranja nesto zapelo.Sve pohvale kako je ispalo.
Ne verujem da je do lakiranja, mislim da je to bilo odavno, jednostavno od stajanja tako je drvo odreagovalo, a lakiran pre neki dan.

oboss

Post by oboss » 11 Jun 2012, 13:56

gledaj ako je od stajanja znaci da drvo od kojeg je pravljen vrat nije bilo potpuno suvo. ako je bilo suvo onda si ga mozda drzao negde gde je vlaga pa je odradilo svoje. ukoliko smeta da se iskotira kako treba tj ako ne moze pomoci skidanje pragova na centralnom delu , jes malo radikalno ali ja bi skinuo pragove i iznvelisao fingerboard i vratio pragove ponovo.
ovo oko lepka mi je totalna misterija jer lepak nema sta da odreaguje na nitro ili na poli ili akril. lepak je pasivan u celoj prici i cime god ga prekrijes nebi smeo da reaguje. inace sem za male zahvate ja nebi preporucio koriscenje superlepka tj cijanofixa i to sto ti je drvo popilo celu bocicu hm hm. moze da budne al ne mora da znaci.
cela prica oko farbanja je izgleda zbog stare farbe tj laka. **** ga hocemo da ustedimo 500 do 100 dindzi na lepku i farbi i onda se rizikuje da upropastis mnogo truda i vremena .
sretan nastavak radova i nadam se da ces regulisati ove problemcice. gledaj to sa jedne strane a to je da nema ovih problema nebi nista ni naucio a i bilo sve suvise monotono. uzmes i napravis gitaru. pa posle treceg puta bi ti dosadilo. :)
meni je sve ovo super

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 11 Jun 2012, 14:26

PA da, drago mi je sto sam radeci ovo naucio koliko je cela izdarada gitare kompleksan posao! :) To stoji. Sto kazes, ne bi bilo izazova kada bi sve islo glatko. ;)

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 11 Jun 2012, 20:35

u pravu je obos verovatno je stajao na vlažnom mestu ili nije bio potpuno suv, i ja imam aktuelan prvi slučaj
ali imam rezerve na fretu za šmirglanje tj poravnavanje.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 11 Jun 2012, 22:49

Meni je vec knap :) pa ga necu jos stanjivati, uzdam se da ce se vratiti na svoje kada dodju zice... :) Samo da se ne uvije, sve ostalo je podnosljivo.

Pa da, ja sam ga pravio i lepio pre par meseci jos i od tada stoji, tako da je mozguce da nije bas bilo suvo drvo, pa da se zao malo iskrivilo...

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 12 Jun 2012, 12:57

Oops, problem... :( Stavio sam civije, i posto kontam to je to, ne skidam ih vise (i pre sam stavljao radi probe) odlucim da ih ipak malo pritegnem kljucem. Hteo sam samo malo, ali ocigledno je i to bilo previse... :(

Image

Image

Ako neko ima 1 civiju od Ibaneza, a da mu ne treba, neka se javi! :)

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 13 Jun 2012, 19:03

E opet uzbuna bez razloga! :) Uspeo sam da nadjem civije tip kao za Ibanez na komad... :)

...idemo dalje...

bubu63

Post by bubu63 » 14 Jun 2012, 15:02

http://youtu.be/jfAp6EYu9ow

mozda ce ti gledanje ovog videa dati neku zanimljivu ideju
ipak je cika Dan legenda.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2012, 14:01

Evo malo updatea sa slikama. Iako ne radim sada bas mnogo na gitari, uradio sam jedan dobar deo posla...

SLedeca strana! :)

Post Reply