Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
komil

Re: Oprema Koju Imate

Post by komil » 11 Jun 2012, 14:44

guv'nor wrote:Samo malo proguglate, ponekad, pre postovanja. :)
Aaaaaa! :lol: A ja baš proguglao, onda ne znam da koristim Google. :cao:
Izvinjavam se auditorijumu.

guv'nor

Post by guv'nor » 11 Jun 2012, 14:58

:lol: :ziveli: Ma znam koliko sam ja umeo da se tripujem kada kupim nesto polovno, pa sledecih nedelja sedim i mislim kako me je neko zaheb'o - sva sreca pa tada nije postojao ovaj forum inace bi se odavno rokn'o posle ovakvih postova. :mrgreen:
@Dweez,
Kliko se secam, a sta sam citao, je da je taj neck magnet bio fabricki "pogresan", pa ga je obrtao da bi kao sredio stvar - crvc. :) Sve u svemu, to je i samo na bridzu radilo kao nista do, a ni posle toga. ^^

:bow:

fattwang

Post by fattwang » 11 Jun 2012, 15:17

Neck out-of-phase se može postići elektično (prevezivanjem izvoda kalemova) ili magnetno (fizičkim okretanjem poluge magneta unutar pickupa). Mislim da je kod PG-a bilo ovo drugo.

guv'nor

Post by guv'nor » 11 Jun 2012, 15:26

Tako kaze i Jol Danzing (who actually inspected and played Peter Green's LP when Gary Moore took it to the Hamer factory*)
magnetically out of phase "the resulting sound is sweeter and more musical than what you get from wiring humbuckers out of phase. Magnetically generated phase shift seems to respond to pitch changes - the higher the note, the more pronounced the effect. Chords and bass notes don't have the thin, shrill sound of out of phase wiring, yet high notes played on the top strings have a pronounced hollow cry.
*http://www.thegearpage.net/board/showth ... 090&page=2

komil

Post by komil » 11 Jun 2012, 15:42

dweezil wrote:fora kod tog Gary Moore-ovog tj. Peter Green-ovog je sto je valjda i neck humbucker neko bio povezao da shljaka paralelno, mislim da je to negde pricao Gary, mada mi to prilicno weird posto ne verujem da su se humovi onda radili kao 4-conductor...
Da! Znači neko je baš dosta zeznuo pikap u fabrici :)

Za to obrtanje magneta pikapa ja se nešto sećam da nije Peter Green to lično radio, tj. on sam nema pojma šta je i kako urađeno niti ga baš zanima (mada ga nažalost izgleda dosta toga više ne zanima već neko vreme). Valda je dao nekom majstoru da mu sredi gitaru i ovaj to uradio..

Driver

Post by Driver » 11 Jun 2012, 21:09

Evo i mene :cao: Dobro sam proguglao pre kupovine, pa sam znao kako treba da stoji taj neck magnet, sve je tu OK, a prvi je cackao moj drugar Filip po gitari kada je prelemio zice na bridge volume potu koji nije bio dobro stegnut za drvo, pa se okretao ceo, tako da smo ga mi verovatno i pokidali, jer je bridge poceo da prekida negde na polovini isprobavanja pri kupovini :grummel_2: Jeste "out of phase" i mislim da je stvar u povezivanju, pa planiram da ubacim push-pull pot da dobijem i standardnu vezu, a da zadrzim i "o-o-p".

fattwang

Post by fattwang » 11 Jun 2012, 21:53

Driver wrote:Jeste "out of phase" i mislim da je stvar u povezivanju, pa planiram da ubacim push-pull pot da dobijem i standardnu vezu, a da zadrzim i "o-o-p".
Može samo ako je četvorožični pickup. Ako je dvožični, kod okretanja (ili vraćanja faze) dovešćeš poklopac pickupa na izlaz i zujaće.

Driver

Post by Driver » 11 Jun 2012, 22:16

Hvala, provericu :ziveli:

bancika

Post by bancika » 11 Jun 2012, 23:34

fattwang wrote:
Driver wrote:Jeste "out of phase" i mislim da je stvar u povezivanju, pa planiram da ubacim push-pull pot da dobijem i standardnu vezu, a da zadrzim i "o-o-p".
Može samo ako je četvorožični pickup. Ako je dvožični, kod okretanja (ili vraćanja faze) dovešćeš poklopac pickupa na izlaz i zujaće.
ili trozicni, neki prave sa center tap-om. Trebalo bi da wilki magneti imaju 4 zice, bar oni koje sam ja video. Cetvorozicani kabl je jeftiniji od onog vintage upletenog :)
Image

fattwang

Post by fattwang » 12 Jun 2012, 00:54

Bitno je da je masa odvojena od izvoda namotaja. Kada se kaže četvorožični radi se u stvari o petožičnom (4 žice + masa). Ovaj sa slike ne valja jer mu je spojen jedan izvod namotaja (najverovatnije zelene boje) i masa. Mada je to sigurno urađeno ispod termo bužira pa se ta veza tu može i prekinuti.
Image
Image

Kill surf city

Post by Kill surf city » 12 Jun 2012, 03:20

Spoiler:
Image

Milanares

Post by Milanares » 12 Jun 2012, 07:32

ijha! :ziveli:
deder pokazi tog jaga, jel to neki humb u bridgeu, nedajboze?
:)

Kill surf city

Post by Kill surf city » 12 Jun 2012, 10:40

Nije hum :blasfemija: , tako su se zaredjali potovi. :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Jun 2012, 11:02

fattwang wrote:...i zujaće.
Ti i bancika ste opako informisani.

Ne zezam se, postovanje obojici :bow: . It seems only the two of you know what you're talking about.

Oh nail me to the cross. :kokice:

A da, preterano mu ga dajete sa etitjudom, ali to je ok. Mene bi na krst okacili ovi vasi. :bambi:

E da, ja bi uredno popisao sta ova dvojica tupe, reda radi. Ima tu jos par likova. Puce nam ona tema Knowlegde base, jer mi mrsko da kenjam. Sam. Svako mora da mu ga da, i svako mora da se priklanja i proba. E kad probas, mos da kazes 'ovo je glupo, ja cu ovako i guttentag, dankeschoen, bitteschoen.

Gagi

Post by Gagi » 12 Jun 2012, 15:01

Kill surf city wrote:
Spoiler:
Image

Kille,
ja prosto želim da vidim tvoju đitru u krupnom (i ostalo po mogućstvu).

Post Reply