Ručno motanje magneta je šarena laža? Definitivan odgovor

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

mislim_stvarno

Re: Ručno motanje magneta je šarena laža? Definitivan odgovo

Post by mislim_stvarno » 06 Aug 2012, 20:01

Rocket Roll wrote:
komil wrote:Cilj je samo da generalno potvrdi da li ima nešto u "ručnom" motanju magneta ili ne, da li je to prazna priča ili ne. Ništa više. Pokazalo se da svakako nije prazna priča.
Da, postoji razlika u zvuku. No, to nikako ne znači da su "ručno" motani magneti bolji. Probaj na njima da sviraš bilo šta što zahteva velik gain, i dobićeš mikrofoniju i "raspad" zvuka.

Drugim rečima, postoji razlog zašto ćeš malo koga ko svira "tvrđu" muziku uhvatiti makar i na svetlosnu godinu blizine "ručno" motanom magnetu.
https://bareknucklepickups.co.uk/main/
Reklamiraju se kao rucno motani magneti i trenutno ogroman broj ljudi svira njihove pickupove, pa i periphery, a da ne pominjem koliko ljudi na sevenstring.org ih je nabavilo...
uz njih, nisam siguran da li je i lundgren isto rucno motani magneti, njih sviraju likovi iz meshuge

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Aug 2012, 21:38

mislim_stvarno wrote: https://bareknucklepickups.co.uk/main/
Reklamiraju se kao rucno motani magneti...
Da, ali kad je u pitanju njihova "Contemporary" serija magneta, videćeš da se samo kod jednog od njih pominje "scatterwound" motanje, a i za njega prećutkuju da je voskiran. Dvaput. Kao i ostali magneti iz "Contemporary" serije. Za "Aftermath", čak, koriste frazu "symmetrically hand-wound"... Nije šija nego vrat - nije mašinski simetrično motan nego je ručno simetrično motan :roll:

Prosto, u pitanju je fizika - da, "scatterwound" magneti imaju sve osobine koje su već navedene. Više visokih, veća dinamika, više frekvencija. Ali to je i mana, a ne samo vrlina - više visokih često znači nekonkretniji bas. Veća dinamika znači da nema dovoljno "chugga-chugga" faktora. Više frekvencija znači da je magnet mikrofoničan i na teškom drajvu krešti kao preklano prase. Sve to mora da se ukine da bi se dobio odličan hi-gain magnet: zato mašinsko, "tesno" motanje, i zato žestoko voskiranje ili zalivanje u smolu (EMG).

Ako je, pritom, taj preskupi magnet motan kao stari P.A.F, što znači da je jedno jezgro namotano koliko se može, a drugo samo do pola ili manje, dobija se i onaj fazno poremećeni zvuk, kao da je chorus stalno uključen. Fantastičan ton za džez i rok, jedan od meni omiljenih, ali uopšte ne radi za hi-gain aplikacije. (To je, uzgred, glavni razlog zašto se mladi gitaristi čude kad najzad čuju pravi Les Paul iz '58 ili '59 - on zapravo zvuči kao debeljuškasti Telekaster.)

Drugim rečima, "ručno" motani magneti nisu recept koji leči sve bolesti.

dweezil

Post by dweezil » 06 Aug 2012, 21:58

pa da, ti stari PAF-ovi i Gibsoni, zvuce jednostavno rockerski :) ne mjetalski nego onako radosno rockerski :bambi:

bancika

Post by bancika » 06 Aug 2012, 21:58

mozda se "symmetrically hand wound" odnosi na kaleme, kad su oba kalema ista neki ih zovu simetricnim.
Btw, puno modernih magneta nije simetricno, npr Dimarzio Crunch Lab koji ne samo sto je motan drugacije, nego ima skroz drugaciji magnet (sipkicu umesto pole pieces). Liquifire isto, pitao sam Steve Bluchera iz dimarzia bas za njega jer mi se nije isto cuo kad ga okrenem naopako i rece da su drugaciji kalemi...zapravo svaki dimarzio dual resonance je asimetrican - Fred, Mojoe, Tone Zone.
Po meni, nema pravila, radi dobro sta radi dobro, ne treba se ogranicavati :)
:ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Aug 2012, 23:18

bancika wrote: Po meni, nema pravila, radi dobro sta radi dobro, ne treba se ogranicavati :)
:ziveli:
Velika istina :ziveli:

coca

Post by coca » 06 Aug 2012, 23:23

Bancika,slazemo se u potpunosti!!!

komil

Post by komil » 07 Aug 2012, 15:18

bancika wrote:ideja mi je bila da napravim spravicu za auto-okidanje koja bi svaki put apsolutno isto okinula zicu. Tako bi se iz eksperimenta izbacio najnepouzdaniji faktor - covek :)
Znam da si o tome razmišljao, pa pisao si na forumu. Ja sam, naravno, komparaciju magneta počeo od onog što imam, na način na koji mogu. Da bih nešto unapredio, od nečeg prvo moram početi. Opet ponavljam, za ovo što je mene zanimalo, preciznost ne igra ulogu, ali za ubuduće, verovatno ću se i ja zaraziti pravljenjem "okidača". Ali, za početak, napraviću neki minimalni, vrlo šuplji pickguard sa nekim boljim mehanizmom za (lakše) menjanje magneta. Jer ovako na Stratocasteru treba prvo otpustiti žice da bi se skinuo pickguard itd. itd previše vremena treba za testove, i komplikacije koje ne pomažu tačnosti rezultata...

Da li je ovaj konkretan test bio slep? Nebitno. Ponavljam, uopšte nije bio cijl da se utvrdi koji su magneti bolji, po bilo kom kriterijumu, samo da li su različiti (ok, naravno da donekle jesu različiti vidi se iz aviona), ali glavna poenta je utvrditi da li su te razlike male ili velike, i da li su takve da se lako mogu nadoknaditi (primera radi, povećavanjem visokih na pojačalu, nadoknaditi nekom pedalom itd.). Ispostavilo se da se NE radi o razlikama koje se mogu na taj način nadoknaditi. To se utvrđuje samo gledanjem "slika" (spektralnih), dakle, opet, zvuk nije ni slušan uhom u ovom testu, nebitno.
Usred Zala wrote:Uopšte nisam shvatio šta si hteo da nam objasniš svojim tekstom!? Uzeo si dva različita magneta, pogledao spektograme i utvrdio da su različiti. Pa kakav je to test!?
Naravno da su različiti. Dva magneta iz iste serije, istog proizvođača pa će pokazati neke razlike u spektru. Možda se to neće videti na tim igračkama na računaru koje su tu samo usput, ali na ozbiljnom instrumentu sigurno hoće. Ja sam svojevremeno u jednom institutu na vrhunskoj HP opremi merio dva mikrofona istog modela, istog proizvođača, kupljenih istovremeno i nisu sasvim isti. To nisu bili skupi mikrofoni pa su razlike bile primetne. Ta dva mikrofona sam istovremeno pobuđivao istim signalom iz jednog izvora, a eto u izlazu je bilo razlike.
Ok, volim teška i dobra pitanja, za to sam ovo i krenuo da radim :)
Pročitaj molim te poslednji pasus mog odgovora banciki, u ovom postu. Znači, pravo pitanje nije da li razlike bukvalno postoje, nego da li su te razlike takve i dovoljno velike da drugačije motanje magneta može da proizvede razlike koje nekome mogu nešto da znače. Ima toliko legendi o tonu gitare, i, naravno, toliko subjektivnih mišljenja a toliko malo testova. Mislim, drago mi je ako ti misliš da ručno motanje magneta ima smisla, ali ima profesionalaca koji nisu ubeđeni u to, a imaju dosta iskustva i razloga da potkrepe svoje mišljenje. A da čak ne ulazim u objašnjenja, šta je to konkretno različito u ručno motanim...
Inspiraciju za test sam dobio kad sam video post na jednom stranom forumu (gde se kao sastaju profi gitaristi): prvi post je pohvalio Fender Custom Shop 69 magnete koje je motala Abby Ybarra (ona fender bakica). Nadovezivala su se mišljenja, a neki ljudi su očigledno nisu baš pričali napamet.

Primera radi, jedan čovek je rekao da je probao neke ručno motane magnete i Custom Shop 69 magnete, ali nije našao u njima ništa što nije imao u svojim stock magnetima na stratu. Tj. čuo je razlike tipa, ovaj ima više visokih, ovaj manje, ali to se sve dalo srediti podešavanjima pojačala.

E vidiš, ja smatram da ove dve slike što sam ja ovde pokazao, objektivno, naučno dokazano, govore o tome da se te razlike ne mogu nadoknaditi podešavanjima pojačala. Takođe, ako vidiš koliko su velike ove "doline" na ovom "milan" magnetu, onda je jasno da razlike nisu minorne (što se tiče tvog primera dva mašinski motana magneta u istoj seriji, razlike ne bi bile kvalitativno drugačije. ok, to je možda stvar diskusije ali, ako hoćeš, mogu uraditi i takav test).
Usred Zala wrote:Osnovna razlika fabričkih i ručno motanih je u tome što su prvi sasvim ponovljivi u velikom procentu, dok su u maloj privredi unikatni i teško sasvim ponovljivi.
Da ako bukvalno shvatiš pitanje o razlikama, ali to pitanje nije interesantno. Ako Abby recimo 50 godina mota magnete svaki dan, vrlo je verovatno da ne razmišlja više o tome opšte, nego prosto ima svoj sistem (nesvesno) kojim namota magnet da izgleda ok. Ovo je jedna od stvari koje je teško objasniti rečima, ali da namotaš sam jedan magnet bilo bi ti očigledno. Recimo, ako bi išao rukom konstatno i pravilno levo-desno, onda bi na sredini imao ispupčenje. To je zato što si kroz sredinu prošao u svakom cugu dva puta, a na svaki kraj po jednom.... I onda, neki "motač" npr. razvije sistem, idem levo-desno a na svaki minut pogledam šta se dešava i popunim gde ima manje žice........ E to sistemima tog tipa govorim, i u tom smislu "motači" razviju sisteme koji ostavljaju neki ipak konstatan pečat na zvuk pickupa...

Neko je čak išao dotle da je po potpisima na pickup-ma provalio da ima oko 5 motača u Fenderov istoriji, koji su motali one pickup-e što , subjektivno, zvuče odlično. I, sada, ta osoba nudi uslugu motanja legendarne osobe po izboru...

Posebna je priča što ni kod jednog majstora nisam video uređaje za merenje karakteristika zavojnice, a poseno ne i magnetnog polja. Znači da se tu sve radi na osnovu ličnog iskustva i osećaja.[/quote]

Što se magnetnog polja tiče, to je (dovoljno) konstantno, magneti se prosto namagnetišu do maksimuma. Znači, i Fender i ostali napune Alnico 5 koliko može da ide. Ukoliko žele manje od toga, onda stave Alnico 4, 3 ili 2.
Ali da, generalno si u pravu.

Rocket Roll wrote:Da, postoji razlika u zvuku. No, to nikako ne znači da su "ručno" motani magneti bolji. Probaj na njima da sviraš bilo šta što zahteva velik gain, i dobićeš mikrofoniju i "raspad" zvuka.

Drugim rečima, postoji razlog zašto ćeš malo koga ko svira "tvrđu" muziku uhvatiti makar i na svetlosnu godinu blizine "ručno" motanom magnetu.
Da, ono što si napisao kao generalne karakteristike ručno motanih magneta, to je tačno. Recimo, generalno, smanjuje se impedansa pa ima više visokih... Ali, opet, generalizacije baš i ne pomažu... (Uz to, ako je ono za nekonkretne basove bio generalan komentar za ručno motane magnete, to nije tačno!).

To što si rekao za mikrofoniju, to je zato što ljudi kad ručno motaju onda se boje da ne pukne žica, pa tenziju žice ostave dosta labavu. Ja imam i ručno motani strat magnet koji nije voskiran i nema mikrofonije - samo je čvršće motan... Našao sam i specifikaciji žice kolika težina sme da se okači na nju a da ne pukne. (sad ću lupiti pišem baš po sećanju a na letovanju sam, mislim da je oko 30 grama za ovu moju konkretnu debljine 42). Znači, sada mi samo preostaje da detaljno testiram onu moju novu spravu za tenziju žice, napravljenu od karike štapa za pecanja...

Generalno, cela ta priča ručnog motanja ima toliko legendi, i sve se u 99% slučajeva svodi na simuliranje vintidža.... tako da se tema onda i svodi samo na to....

Što se modernog čvršćeg zvuka tiče, ajde, sad da ne dužim, a i realno, nemam previše iskustva u probanju ovog tipa magneta na tome... Ali tek tu bi bilo teško generalizovati!

A da, naravno da ručno motanje nije odgovor za sve! Ja čak tvrdim i da je za neke magnete klasičnog tipa, mašinsko motanje bolje! Recimo, za neck magnet na Les Paul-u, ja više volim mašinski motani magnet! (tj. koliko je to moguće ujednačeno motan magnet). Zvuk je tako kremastiji, a voicing više nalik na govor iz dubokog grla, ne znam kako bih to tačno opisao, recimo da je više kao Slash u solažama, još više "toga".

komil

Post by komil » 07 Aug 2012, 15:25

bancika wrote:mozda se "symmetrically hand wound" odnosi na kaleme, kad su oba kalema ista neki ih zovu simetricnim.
Btw, puno modernih magneta nije simetricno, npr Dimarzio Crunch Lab koji ne samo sto je motan drugacije, nego ima skroz drugaciji magnet (sipkicu umesto pole pieces).
Te konkretne asimetrije se daleko najviše se odražavaju na visokima, to se koristi kad treba više visokih pustiti "da prođu" a da liče na single coil visoke.

Znači, to se odnosi na to da oba kalema nemaju isti broj namotaja (i omažu), a ne na to da li su scatter-wound ili ne. (u je koliko negacija sam napisao u jednoj rečenici).

Nema to stvarno veze sa zvukom faznog poremećenja. Jednostavno rečeno, radi se samo o tome da se ostavi da humbucker ne buck-uje dobro neke frekvencije.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 21 Aug 2012, 10:14

1. pitanje:
Da li je tačno da su za magnete najbolje naše bakarne žice iz Bora jer navodno imaju viši procenat zlata u sebi od onih koje su ugrađene u magnetima poznatih firmi iz USA?
Ja se stalno zanosim da se upustim u jedan poduhvat za koji mi treba stariji, možda i neispravni magneti i domaća žica...ili naručiti iz StewMc-a već pripremljen kit (mada ispadne skupa zajebancija) i namotati...? Ima li neko iskustva sa tim...
2. pitanje:
Kako obezbediti jezgra Alnico 2 ili 3..? Koja je suštinska razlika u magnetima. Tonski znamo da su alnico 5 svetliji od svoje braće iz kruga 2 (dvojke), ali kako se može proveriti namagnetisanost jezgara a da, makar, nešto čovek može da predvidi gde se nalazi...? :roll:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 21 Aug 2012, 10:34

kažu da jenajbolji bakar onaj koji se dobije od pretopljenih rimskih novčića..

to ne da daje vintidž ton, nego samo tako..

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Aug 2012, 11:35

Tru that.

I bilo je jako puno tih, otuda to tumacenje.

Dobarr bakarr, parra vrredi.

Pogledaj onaj Kirk KOma Zenevjem Daglas Bizo(u), znas i sam kakva je to zavera, uostalom plectrum je sve rekao. We're doomed. It is what it is, by the Grace og bender Goddess, Pibson whatchamecallit?

Anyhoo, InaGaddaDavida...Bejbe.

komil

Post by komil » 21 Aug 2012, 12:32

Mato, što se tiče domaće žice ja sam se raspitivao kod nekog mota trafoe. Prema njegovoj proceni kod nas nema (i nije ni bilo) ovoliko tanke bakarne žice u prodaji, suviše je uska primena (za magnete je potrebna žica tanja od ljudske kose). Proizvođači bi verovatno izašli u susret, ali, za tako nešto je potrebno naručiti baš veliku količinu. Ja se direktno kod proizvođača nisam raspitivao, tako da su ovo neke informacije iz druge ruke. (Iskreno, ako zaista ne proizvode ovoliko preciznu žicu, ne bih želeo da budem taj na kome će eksperimentisati za pare..). Ako neko ima bolje informacije, molim da podeli!

Generalno, kvalitet žice koja može da se nabavi (na malo) može biti promenljiv, ali stekao sam utisak da je izolacija žice bar isto toliko promenljivi i pipavi faktor (debljina izolacije indirektno utiče na ton pickup-a, pa zato i anomalije u debljini izolacije). Da i ne spominjem koliko pažnje neki vintage frikovi posvećuju priči od kog materijala je izolacija žice (realno, da li to zaista može ikako da utiče na zvuk??).
Hteo sam ustvari samo da kažem: ima tu više faktora u procenjivanju kvaliteta žice. Sa druge strane, cela priča biznisa pravljenja pickup-a se u velikoj većini slučajeva svodi samo na imitaciju starih magneta - pa i njihovih nesavršenosti. Međutim, činjenica je da je žica koja je bila u slobodnoj prodaji tih zlatnih Fenderovih godina bila kvalitetnija od one koja je danas lakše dostupna (po pitanju količine bakra sigurno). Pretpostavljam da si mislio na bakar, iako si napisao zlato. Ako si baš mislio na neke egzibicije, tipa, žica sa srebrom umesto bakra, to je vrlo skupa rabota a izuzetno izuzetno neizvesna. Poneko to nudi kao opciju, ali mislim da ti ljudi ne shvataju da u tom slučaju maltene sve što su kroz praksu naučili o izradi pickup-a, pada u vodu. Hoću reći, ako neko zamišlja da će mu (u celoj jednačini) žica sa boljom provodnošću tek tako ostaviti strat ton, a samo ga poboljšati - to je daleko od istine.
Potreban je rad na promeni dizajna pickup-a, da bi to zazvučalo dobro.

2. pitanje:
Razlika između Alnico 2 i Alnico 3 magneta je u sastavu:
Alnico II: 10 Al, 19 Ni, 13 Co, 3 Cu, Bal Fe
Alnico III: 12 Al, 25 Ni, 3 Cu, Bal Fe

Glavna razlika je u jačini namagnetisanja (mada to zavisi od toga i koliko pa i kako se namagnetišu). Ono što ti kažeš da je tonski Alnico 5 svetliji od Alnico 2, to je tako samo ako sve ostale delove tom Les Paul, pickupu ostaviš iste. To je neko pravilo za taj tip, kad se ima u vidu ceo dizajn Les Paul pickupa, ne znači da Alnico 5 ima neku svetlinu. Nije to ni jedina razlika u tom pickup-u, recimo, Alnico V u tom kontekstu daje manje srednjih u odnosu na Alnico II.

Što se tiče Gibson tipa humbucker-a, sami magneti se mogu vaditi i menjati, bez premotavanja pickup-a. :) Možeš kupiti pločice Alnico 2,3,5 i menjati da čuješ šta ti bolje leži :lol: Samo što, opet ponavljam, nauka tu pomaže samo donekle, više treba računati subjektivan osećaj i ton kao celinu. Primer radi samo, jači magnet može više da privlači žice gitare čime se smanjuje sustain gitare. Dakle, da bi se u tom slučaju ponovo povećao sustain, treba spustiti ceo pickup, to opet utiče na ton...

Što se tiče merenja namagnetisanja, za to se koristi sprava koja se zove gauss metar. Ja lično nemam tu spravu, imam nešto primitivnije. Naravno, Fender i Gibson u zlatnom dobu nisu niti merili namagnetisanje niti mislili o tome - magneti su se magnetisali ručno, provlačenjem kroz jake stalne magnete (čime su se, bar teoretski gledano, svi Alnico magneti napunili do njihovog maksimuma).

Što se tiče kupovine magneta u Srbiji, neko je provalio da u Beogradu mogu da se kupe Alnico za strata, nisam probao: http://kelco.rs/katalog/komponente.php?q=alnico

mateuspoz

Post by mateuspoz » 21 Aug 2012, 21:13

Hvala Komil, bravo! :bravo:
Sada motam po glavi i jesam se zeznuo oko zlata... radi se o procentu bakra...poznajem neke iz Bora pa mi je ostala asocijacija na ono silno pokradeno zlato i bakar predhodnih decenija..bla..bla...
Momci mi s pravom pominju rimske zlatnike, to je pravi mojo, vintage, voodoo...meni je tu Viminacium, na 10 km...
Viminacium Mojo Pickups + :bambi: Keks = Vintage VOODOO Vibe !! :metal:

bancika

Post by bancika » 21 Aug 2012, 22:09

mateuspoz wrote:Sada motam po glavi i jesam se zeznuo oko zlata...
kuku crni sine, ne motaj po glavi nego po bobini

Post Reply