Fender ne sme da koristi nitro lakove jer su zabranjeni u Kaliforniji, gde Fender ima americku fabriku. Onih par komada (American Vintage ili sta li, vi to bolje znate) koji imaju nitro lak da bi bili 'verne' replike, lakiraju se u Meksiku ili se salju kontraktorima u Arizonu (kod njih je jos dozvoljeno). Ima samo par drzava u Americi gde je dozvoljeno koriscenje nitro-lakova, a nekmoli proizvodnja.Gagi909 wrote:
Neki misle da je nitro bolji (cula rekla kazala) zato sto Fenderi kostaju vise sa nitro lakom , custom shop ovo ono, poenta custom shopa je reprodukcija starih gitara,
tolika je fama nastala oko nitro da je to manje vise fora, prodaju se muda za bubrege i fender custom shop je vec odavno masovna produkcija, kao svi su master builderi ima njih 10 a godisnje se napravi 5000 FENDER CUSTOM SHOPA
Komercijala, prodaje se to sto se trazi...
Sto se tice novih lakova vs starih, sigurno je da ima razlike. Isto tako i poliuretan (koji nije lak kako rekosmo). Medjutim, poliuretan, ma kako ti se na oko cini tvrd, nije tvrd. Kad pocnes da ga ljustis, it peels off. Ko zvaka. Ako pri tom malcice i zagrejes taj poliuretan dok ljustis, tek onda pocne da se razvlaci (ostavis ga pored kamina na 30-45 minuta pre skidanja). Nitro lak je mnogo tvrdji jer kako pise u svim hemijskim casopisima, pa tako i u onom linku koji sam postavio od vrsnog fizikohemicara koji se pola veka bavi analizom finisha legendarnih violina (koje fakat nisu imale nitro lak jel) nitro lak ima slicne osobine kao pektin. Dok isparava pravi hemijske veze koje su vrlo slicne staklu ili pektinu i biljnim secerima. Kristalna struktura. Ulje prodire u telo i postaje gumeno, a nitro lak prodire u telo i postaje staklast. Guma dobro apsorbuje oscilacije. Staklo nikako. Poliuretan ne prodire u telo, obmotava telo kao kondom. To sto je naizgled vrlo krut ne znaci nista, kazem, pocni da ga ljustis, pogotovo kad ga malo zagrejes pa da vidimo. Nitro lak ne moze da se oljusti, moze samo da se osmirgla. I nikad se ne ljusti vec puca kad se usled sokova, toplotnih promena, fizickog trljana i cukanja te staklaste molekularne veze raskinu. Slicno kao kad uzmes dobosz tortu, madzarsku jel, pa kasicicom ili viljuskom lupkas po onom karameliziranom seceru i on popuca.
Sad, ako ti nes da verujes u sve to, tvoja stvar, siroko ti polje, ja da te nabedjujem ne zelim.
A ono, te reference tipa, video sam na netu, ili sam zvao fabriku, ili ja pravim gitare ovo ono...pa vidi, i ja znam nekolicinu graditelja licno, i niko od njih u ludilu ne forsira poly u odnosu na nitro. Ni John, ni onaj drugi John, ni Tom, ni Paul, pa ni Leo.
Stovanje

P.S. MIslim da smo vise puta dotakli materiju Fender Custom shopa, ali aj jos jedared. Svo drvo dolazi u Fender Corona fabriku. Rangira se po kvalitetu, potom se svo drvo salje u Ensenadu u Meksiko gde se rezu vratovi i tela. Najkvalitetnije drvo, koje je prethodno obelezeno vraca se u Koronu i ide na asembliranje u Koroni (ostalo ide na asembliranje u Ensenadi). 'Custom shop' je u sklopu fabrike u Coroni, gde pored CS majstora rade i Mehosi na regularnim americkim izdanjima gitara. Kad ti narucis custom shop instrument, jedina razlika je sto ne ode Jose nego ode neki Viktor ruja do police sa telima i vratovima, i uzme recimo telo od jasena i vrat od birds eye javora (koje si ti hteo ali ne ide na regularne americke gitare, ali stoji na polici jer je available za custom shop) i onda ti taj CS majstor sklopi gitaru mesto Mehosa, potpise se on i udari CS zig. Znaci to sto si odabrao 50$ skuplji vrat od birds eye javora koji oni ne nude na serijskim modelima, i sto ti je radio sklapanje Viktor a ne Jose, i sto ima CS zig, to te brale kosta umesto objektivno 250$ kinti vise, kosta te 2500$ vise. Nedao bog da jos trazis neke rezbarije ili telo od drukcijeg drveta (koje opet ne nude stock ali imaju u steku) ili trazis nekakvi relic, i te fore. 6000-7000$ kinti vise od Jose-ovog regularnog americkog strata.