Finiš i dilema?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Usred Zala

Re: Finiš i dilema?

Post by Usred Zala » 09 Aug 2012, 18:34

Gagi909 wrote: Ne vredi dalje da se dikutuje sa ljudima koji imaju poremeceno dozivljavanje stvarnosti, kako ja negujem da kazem "nebi kitu u ustima prepoznali..."
Gagi, nema potrebe da zauzimaš gard, pogotovu ne izrazima koje procenjujem kao nekulturne i nekako ih vezujem isključivo za nezrele klince, a ti to verovatno nisi. Računam da smo svi ovde da bi nešto naučili i razmenili mišljenja i iskustva.

Meni je nevažno da li je poli ili nitro, to mi ne znači mnogo, gitara ili svira dobro ili ne, ili izgleda lepo ili ne. Najveći deo druženja sa gitarom sviram nitro koji je original svojevremeno ostrugan i prelakiran nekim verovatno domaćim nitrom, ali davno. Lomio sam glavu (LP) pa mi je onda palo na pamet da promenim boju! To je radio Žika sa Karaburme. Iako sam video da se nitro na gitarama relativno lako oštećuje meni je i dan danas taj lak gotovo kao nov. Svirao sam i druge i starije i novije gitare sa nitrom, ali i sa polijem. Možda umišljam, ali osećaj pod rukom mi je prijatniji kod nitra bez obzira što ima manu da bude nekako lepljiv, ali sviđa mi se kako izgleda. Po meni gitara premazana nitrom deluje mnogo prirodnije, boje su valjda prirodnije.

Što se tiče eventualne razlike u zvuku to ne znam, od mnogih čujem da prednost daju nitru. Kada se pogleda mnoge vrhunske gitare su urađene sa nitrom. Sa druge strane Japanci takođe imaju vrhunske instrumente premazane polijem jer koliko znam kod njih je nitro potpuno zabranjen.-

bubu63

Post by bubu63 » 09 Aug 2012, 19:20

http://youtu.be/VEAjPaxpVOw

Svasta ljudi pricaju ima i ovakih misljenja.
Ja licno mislim da ima veze i da su poli lakovi ako se sa njima radi
kako treba pravo resenje.
Nove tehnologije ... nova resenja.
Ko voli Vintage go nitro :)

Gagi909

Post by Gagi909 » 09 Aug 2012, 19:23

Hotstepper wrote:Ako je ovaj plavi taj "loš" nitro, ja hoću BAŠ TAKAV na svojoj gitari... :ziveli:
Nisam ja reko ili hteo da kazem da je (danasnji) nitro los, ali jednostavno nije ultimativni lak za gitare iz navedenih razloga jeli...

Dersu eto vidis i ti si sad malo ublazio ton, sad smo vec presli na osecaj i dali u opste ima znatne razlike, ok slazem se!

Sve to sto si reko o nitru i poliuretanu jednostavno nije istina, ja znam iz licnog iskustva a ne cula rekla kazala, i nisam ja zvao fabriku nego sam otisao u nju i u laboratoriju pricao sa zenom.
Toliko su neke stvari bezsmislene sto si napisao da sam poceo da sumnjam ili teras inat ili namerno siris dezinformacije ili brrate stvarno izvini stvarno nemas blage veze.

Neki su toliko ubedjeni da je nitro ultimativni lak da u opste nisu spremni da ga stave u pitanje, e ako je tako onda nema smisla da razmenjujemo iskustva i mosljenja u formu.

Cinjenica je, najvaznije je da se lakira tanko i razlika se nece cuti... nitro (danasnji) jednostavno nije ultimativni lak. E sad ko sta voli neka sam izabere...

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Aug 2012, 19:40

Apropo ovog tipa,
malo je bedak kada tolike godine provedes svirajuci, snimajuci, uceci klince i skupljajuci gitare da bi na kraju poredjao u videu, zatvorenom za komentare, argumente pored kojih Nigel Tufnel zvuci k'o uceni gospodin covek. :)

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 09 Aug 2012, 22:31

Ja sam voljan da mi proverimo njegovu teoriju ( cike sa tjuba ). Dajte me steinberg masivni bridz i metalni nut da stavim na moju gitaru od sperploce koja je vapila za sustain-om, a tek ce sad vapiti kad je postala fretless. Znaci ja dobijem lepi masivni steinberg bridz i metalni nut a vi proverenu teoriju :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Aug 2012, 22:54

Znaci svi se slazemo... nitro - poli... isti *****.

nebojsak

Post by nebojsak » 09 Aug 2012, 23:40

Ja bih realno voleo da se neko za promenu posveti tonu i kompletnom filingu đitre u rukama. Do sad smo imali uglavnom fizikohemičare™ i dunđere™ (Trzalica'd)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Aug 2012, 23:43

Gagi909 wrote:
To sto drvdis da Nitro puca i da je tkao dokaz da je lak tvrd ili cak kao staklo, je dokaz da nemas iskustva tojest da nisi sam uzeo da lakiras i posmatras kako lak reauguje itd.
Mozda u USA stvarno ima Nitro koji pravljen za instrumente i mozda je stvarno staklast, evo recimo mislim da firma behlen prodaje svoj nitro bas za instrumente.
Nisam imao prilike da probam.

Ovo u evropi kao sto rekoh probao sam vise, sve su gumasti nitro lakovi.

Dersu mozes li ta da zamislis da neko iz evrope (nemacke) prodaje relic fendere (ne orifginal, vec one koje sam pravi i lakira) u ameriku, kanadu, australiju??
Dobar dan, ja sam taj...
Nitro lak relikovan kod mene na gajbi u toku jedne veceri, pored kamina. Tvrd ko gledj, ispucao.

Image
Image
Image

Mogu da pitam ljude koje nitro-lakove koriste. Vecina gitara u Kaliforniji se salju napolje u Arizonu na lakiranje ili inkognito kod lokalnih manjih majstora, preko veze. Manje majstore nece da diraju, nisu verovatno ni prijavljeni biznisi za tu delatnost.

Sto se tice tvojih gitara, dobrodosao, ja i volim da vidim kad neko ovde upadne sa svojim proizvodom i parira svetskim proizvodima.

Sto se lakiranja i finishiranja tice, molim te procitaj prvo onaj clanak, evo ponovo ga kacim.

http://www.guardian.co.uk/books/2000/oc ... ianreview2

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Aug 2012, 23:59

Rocket Roll wrote:Moraću da citiram po sećanju - neko od poznatijih graditelja koji trenutno radi u PRS-u je na pitanje o kvalitetu poliuretanskog finiša odgovorio da je on lično dugo bio skeptik i hvalio nitro na sva usta, ali da su mu moderni poliuretani zavezali jezik. Dodao je da lično više ne vidi nikakve prednosti nitro finiša (ako je u pitanju pravilno, tanko nanošenje, "sa razumijevanjem").

Možda se neko seća gde & kad je to rečeno, pa može da nađe tačan citat.
PRS u principu nije nikad ni koristio poly finish, koristili su nitro a sad koriste nitro bazirani V12 finish, koji je nitro baza +acrylic. Seku se kao na svoj sopstveni finish, 12 godina su ga istrazivali, al sad je kao nailed.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2012, 00:03

Gagi909 wrote: prvo kaze da nitro upije u drvo pa onda je kao karamelizovan secer, nemoze ili je jedno ili drugo.
Daj da vidim tu gitaru na kojoj ce nitro lak da pukne kao karamelizova secer ako je kasikom kuckas..
Errr....

Sad si vec poceo da bivas naporan. Eno ti slike gore pa bistri.

A ja nesto razmisljam, evo gi jos jednog sto bi ovde da se besplatno oglasava, pa bi da udje na mala vrata. :bambi:

Gagi909

Post by Gagi909 » 10 Aug 2012, 00:10

Dersu poceo sam da citam i prestao sam, to su bajke moj druze.
Nazalost nisam uspeo da nadjem na jutjubu film koji sam gledao gde su u mraku majstori (sviraci) u mraku svirali 4 vijoline,
jedna je bila stradivari a ostale 3 nove koje su kostale ca. 3000€

Nijedan nije mogao da provali koja stradivari cak su svi pogresno tipovali, kao koja ima najjaci ton.
Na kraju bili zapanjeni

Ima tu placebo efekata i toliko su ljudi nabedjeni da je nesto bolje da ti u startu mislis da je bolje.
Pa i ja licno sam toliko traumatiziran da je nitro bolji da mi tesko pada da se pomirim sa tim da nije i trazim taj superiorni nitro lak.

Znam da je nitro u americi delimicno zabranjen ali ima likova koji na veloko na eBay-u prodaju nitro lakirane delove, ne kriju se nimalo.
MJT
http://www.mjtagedfinishes.com/index.ht ... a4fb158069
http://stores.ebay.com/MJT-Aged-Guitar-Finishes

eto i sam si reko da tvoja gitara nitro lakirana u beogradu posle par godina zamalo kao nova.
I vise puta sam rekao da verujem da ima taj tvrdi nitro, moguce i da se negde ilegalno pravi po starim receptima itd.
U americi je sasvim druga prica, ima mnogo pravih luthier-a a i skola itd. tu je vec ponuda i potraznja veca tako sve je moguce...

Tako kao ta tvoja gitara puca i nitro sto ja koristim, sto se vidi na lake placid blue telecasteru ali jos uvek je to taj gumasti nitro...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2012, 03:45

Ok sve to Gagi, ali procitaj ceo clanak. Nema nikakve veze sa placebo efektom ni sa sviranjem i a/b testovima. Likovi su hemijski analizirali instrumente (desetine njih) i dosli do zakljucka sta se tu nalazi i kako je sklepano. Da li zvuci bolje uopste nije tema tog artikla.

NItrolakovi mogu da se prodaju u Americi, ne znam tacne varijante. Ne mogu da se proizvode (bar ne svugde a pogotovu u Kaliforniji) niti sme da se radi sa njima (opet, u Kaliforniji). Ako radis sa njima mislim da moras da ispunis neke uslove koje odredjuje vlada vizavi hazmat (hazardous materials). Znas i sam da je nitro em zapaljiv ko nista em toksican (kao isparenje) do bola, ode glava. Previse je opasan, zajebano je rukovati sa njime, treba ga propisno pripremiti (ne sprica se nitro direktno iz boce jel).

Kazem, mogu da pitam, vidjam se ja sa tim majstorima maltene svakodnevno. Ovde u L.A.-ju vecina luthiera salje gitare na lakiranje kod dva tri lika, jednog od njih znam i sam, taj radi za sve ove borce tipa Tom Anderson, Fender Custom Shop, Suhr, Scala/GKG i tako te.

Uzgred, ta violina od 3000 Eura sta li, nju je upravo napravio ovaj lik koji je hemicar ali pasionirani amaterski graditelj violina vec 30-40 godina. To je taj lik. On mu je dohakao.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2012, 04:01

Znaci od nitrolakova, najdobriji su (najtvrdji, najkvalitetniji i najbrze isparavaju) Sherwin Williams i Lawrence-McFadden. Ovaj drugi ne postoji vise kao firma, ali Seagrave i Grizzly prodaju nitro lakove po toj identicnoj formuli. Ti su najvise retro, tojest retrokvaliteta. Suse se za sat vremena (na dodir), naravno they cure for a bit longer, mozda nekoliko dana, do 3.. Ovi ostali su mekani kazu, i suse se danima a strvdnjavaju (cure) mesecima i do godinu dana cak. Znaci probaj neki od ova tri. Ima ih i na stew-macu ja bih rekao.

Seagrave McFadden
http://www.stewmac.com/shop/Finishing_s ... cquer.html

Sherwin Williams SHER-WOOD® LOVOC Genuine Nitrocellulose Lacquer (ima link al nema slika produkta, moraces da guglas elsewhere)

Grizzly McFadden
http://www.grizzly.com/outlet/McFadden- ... -qt-/H5753

Pa ko voli, nek izvoli.

Sa Behlenom je retko ko zadovoljan, takoreci niko (ko proba neki od ova tri navedena).

fric

Post by fric » 10 Aug 2012, 07:43

Dersu Uzala wrote:
Nitro lak relikovan kod mene na gajbi u toku jedne veceri, pored kamina. Tvrd ko gledj, ispucao.

Image

chovece al si je ....
sto to ne prefarbas? :)

bubu63

Post by bubu63 » 10 Aug 2012, 09:23

http://www.edroman.com/techarticles/polyvsnitro.htm

Jos jedno misljenje o ovoj vrlo zanimljivoj temi.

Post Reply