Tone to die for

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
zwelj

Re: Tone to die for

Post by zwelj » 18 Aug 2012, 14:54

Hiljade godina muzike su prošle podrazumevajući da veština na instrumentu i kvalitet izvedbe po pitanju tog istog "feeling"-a idu zajedno.
Keyword "VESTINA"... Problem je sto ne postoji jedna vestina... Neophodan je citav niz znanja i vestina hijerarhizovan prioritetom bitnosti. Kvaka jednacine je sto je bitnost promenljiva funkcije, determinisana propertisima i ciljevima subjekta tj. muzicara. Nekima je cilj metafizika a nekima da obitavaju u habitatu sopstvenog instrumenta. Pitanje kritickog tumacenja je smisleno samo u okvirima ciljeva i namera delatnika... Kvalitet je sposobnost konzistentnog ulancavanja u vise strukture a cilj extrapolacija onog esencijalnog u bicu. Muzika je projekcija toga i zato je meni Metheny-jev pristup bluesu daleko inteligentniji nego, recimo legende blues gitare Steve Ray Vaughan-a. Dok prvi surfuje na harmonsko-ritmickom background talasu, drugi ostrasceno pljuska, pokusavajuci da sarmira kakvu cicu u bikiniju ;)

http://youtu.be/_DHkWmfg5lw

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Aug 2012, 15:02

sinisake wrote: Ne znam, ja jos nisam cuo neku opaku pesmu nekog dobrog/boljeg/vrhunskog tehnicara (samo o rokenrolu pricam)
Evo da priskocim u pomoc.

Sad si cuo. Jednu. :ziveli:

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 15:12

nebojsak wrote:
Dushan S wrote:Ja sam slušo' onog Charlie Parkera, vidi se da je dobar čo'ek taj crnac, ima par dobrih pokušaja, čak mi i liče na pesme, ali đeneralno nema tu muzike.

Uopšte, poznato je da ako neko nešto ne voli i/ili ne razume, može slobodno da proglasi da to nema ni muzičku vrednost.
Napisao čovek lepo da misli samo na rokenrol, nemoj sad tu da podmećeš džezere.

Što se tiče drugog pasusa, pa zar ti to ne radiš ovde sve vreme? Tvoja opsesija neimenovanim buljukom alternativnih džemperlija™ je otprilike jednaka onoj Duliovoj hipsterima :XD:
Vidiš ono što želiš da vidiš. Ti pričaš negativno o čitavom žanru, zapravo, kao i o ljudima koji su deo istorije gitare kao instrumenta i muzike uopšte, a ja pričam o tome da u žitu ima kukolja, bez namere da osudim žanr ili da tvrdim da u njemu nema kvalitetnih ljudi što je potpuno različito.

I kakve veze ima da li je samo rock u pitanju, znači ekskluzivno u rok muzici je poznavanje instrumenta kontraproduktivno a u Jazz-u je virtuozitet dozvoljen, to je nešto drugo?

Postoji razlika između Sonic Youth i nekog ko zamišlja da je buka koju proizvodi super fora. Pošto je praviti buku koja ne traži visok stepen organizacije i perfekcije relativno lako, moj komentar je bio da se to zloupotrebljava, da sad ne ponavljam ostalo jer mislim da je sasvim jasno. Moj rezon je da ako nešto ne volim ne znači da to nije jako dobro, ali kao muzičar sa određenom kilometražom i interesovanjem za različite žanrove mogu da nađem objektivne znakove u nečijoj muzici na osnovu kojih se vidi da li je nešto prodaja magle. Svojevremeno sa tokom devedesetih na silu vreteo albume bendova iz Grunge perioda, jer me je nerviralo što mi se baš toliko ne dopada takva muzika. Ni dan danas ne volim Nirvanu ili Pearl Jam, ali nakon što sam odvojio vreme za njih, skapirao sam njihove kvalitete i mane kao i vrednost.
Ako nešto tebi nije muzikalno, a hiljadama ljudi koji poznaju muziku bolje od tebe to predstavlja nešto veoma vredno, postavlja se pitanje da li su svi oni glupi, ili što je mnogo verovatnije ti od tvog nerazumevanja i afiniteta praviš neki stav koji smatraš validnim.

Imao sam jednog drugara, to mi je uvek omiljen primer, koji je mesecima držao jednu Rušdijevu knjigu na stolu, što me je zbunilo jer sam znao da on slabo čita. kad sam ga posle nekog vremena upitao "Kakva je knjiga, kako ti se dopala" njegov odgovor je bio "Ma neka glupa knjiga, ništa ne razumem".

Konačno, kad već pričamo o umetnosti. Postoji anegdota (možda istinita, možda i ne) po kojoj je na času slikanja koji je držao redovno Pikaso, jedan od učenika postavljenu mrtvu prirodu počeo da slika kubistički, da bi se pokazao pred učiteljom. Kad je video rad, Pikaso mu je zgužvao papir, a zatim za desetak minuta hiper realistički nacrtao tu mrtvu prirodu. Onda mu je rekao "Kad budeš mogao ovako da nacrtaš mrtvu prirodu, onda ćeš tek moći da slikaš kubistički".

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 15:20

Dushan S wrote:Vidiš ono što želiš da vidiš. Ti pričaš negativno o čitavom žanru, zapravo, kao i o ljudima koji su deo istorije gitare kao instrumenta i muzike uopšte, a ja pričam o tome da u žitu ima kukolja, bez namere da osudim žanr ili da tvrdim da u njemu nema kvalitetnih ljudi što je potpuno različito.

Postoji razlika između Sonic Youth i nekog ko zamišlja da je buka koju proizvodi super fora. Pošto je praviti buku koja ne traži visok stepen organizacije i perfekcije relativno lako, moj komentar je bio da se to zloupotrebljava, da sad ne ponavljam ostalo jer mislim da je sasvim jasno. Moj rezon je da ako nešto ne volim ne znači da to nije jako dobro, ali kao muzičar sa određenom kilometražom i interesovanjem za različite žanrove mogu da nađem objektivne znakove u nečijoj muzici na osnovu kojih se vidi da li je nešto prodaja magle. Svojevremeno sa tokom devedesetih na silu vreteo albume bendova iz Grunge perioda, jer me je nerviralo što mi se baš toliko ne dopada takva muzika. Ni dan danas ne volim Nirvanu ili Pearl Jam, ali nakon što sam odvojio vreme za njih, skapirao sam njihove kvalitete i mane kao i vrednost.
Ako nešto tebi nije muzikalno, a hiljadama ljudi koji poznaju muziku bolje od tebe to predstavlja nešto veoma vredno, postavlja se pitanje da li su svi oni glupi, ili što je mnogo verovatnije ti od tvog nerazumevanja i afiniteta praviš neki stav koji smatraš validnim.
Ali pogrešio si, ja ne idem okolo i ne pričam negativno o žanrovima, mene zabole za to, ako me razumeš. Sasvim sam svestan da postoji muzika koja me zanima i radi me, kao i ona druga. Muziku nikad nisam doživljavao analitički i pokušavao da je raščlanim na sitna crevca i kopam po tome i vagam, jednostavno me nešto privuče pa to slušam, ili me ne privuče i onda ne slušam i leave it alone. Kapiraš? Muzika po meni nije nauka, ja to doživljavam na sasvim bazičnom i organskom nivou, čak mi je glupo i da raspravljam i o muzici koju volim. Ako mi se nešto ne sviđa, svakako neću siliti sebe da ga preslušavam milion puta i da pronađem nešto zanimljivo, nema svrhe. Ili će doći samo po sebi ili ne.

I ne znam čemu toliko žuči, ima u Srbiji mesta i za hit dvestadvojke i za bigz. I jedni i drugi imaju svoju publiku, kao i svuda u svetu. Sad, što si ti zapeo da uzmeš deo kolača ovih drugih, neće da može :ziveli:

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 15:28

nebojsak wrote:
Dushan S wrote:Vidiš ono što želiš da vidiš. Ti pričaš negativno o čitavom žanru, zapravo, kao i o ljudima koji su deo istorije gitare kao instrumenta i muzike uopšte, a ja pričam o tome da u žitu ima kukolja, bez namere da osudim žanr ili da tvrdim da u njemu nema kvalitetnih ljudi što je potpuno različito.

Ali pogrešio si, ja ne idem okolo i ne pričam negativno o žanrovima, mene zabole za to, ako me razumeš. Sasvim sam svestan da postoji muzika koja me zanima i radi me, kao i ona druga. Muziku nikad nisam doživljavao analitički i pokušavao da je raščlanim na sitna crevca i kopam po tome i vagam, jednostavno me nešto privuče pa to slušam, ili me ne privuče i onda ne slušam i leave it alone. Kapiraš? Muzika po meni nije nauka, ja to doživljavam na sasvim bazičnom i organskom nivou, čak mi je glupo i da raspravljam i o muzici koju volim. Ako mi se nešto ne sviđa, svakako neću siliti sebe da ga preslušavam milion puta i da pronađem nešto zanimljivo, nema svrhe. Ili će doći samo po sebi ili ne.

I ne znam čemu toliko žuči, ima u Srbiji mesta i za hit dvestadvojke i za bigz. I jedni i drugi imaju svoju publiku, kao i svuda u svetu. Sad, što si ti zapeo da uzmeš deo kolača ovih drugih, neće da može :ziveli:
Ne kapiram kakve veze sa celom pričom ima Bigz i dvestadvojka, niti sam do sada skapirao da su to neke suprotstavljene frakcije, ali možda ti imaš neke druge informacije, jel.

A drugo sad menjaš priču, nisi rekao da ti se nešto ne sviđa, što je naravno stvar tvog ukusa. Udario si plus jedan ispod tvrdnje da, praktično, ne postoje dobre pesme nekog dobrog tehničara u rok muzici to jest, da samo oni koji nisu tehničari prave dobre pesme. A onda ustvrdio da je tako i na domaćem planu. Ako si slučajno udario plus jedan pa sada tvrdiš da ima ljudi koji znaju da sviraju svoj instrument jako dobro tehnički a mogu i da naprave dobru pesmu, samo to nije fazon koji se tebi sviđa, ok, reci lepo da menjaš iskaz.

A mani te fore sa toliko žuči, rekao bih da više žuči zahteva reći da onaj ko dobro svira gitaru ne ume da napravi pesmu i da su svi tehničari bez duše, nego uperiti prstom na činjenicu da je car go. Jer često vidim da je to žuč onih kojih nisu imali talenta i energije da nauče bolje da sviraju pa je sad kiselo grožđe.

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 15:38

Dushan S wrote: Ne kapiram kakve veze sa celom pričom ima Bigz i dvestadvojka, niti sam do sada skapirao da su to neke suprotstavljene frakcije, ali možda ti imaš neke druge informacije, jel.

A drugo sad menjaš priču, nisi rekao da ti se nešto ne sviđa, što je naravno stvar tvog ukusa. Udario si plus jedan ispod tvrdnje da, praktično, ne postoje dobre pesme nekog dobrog tehničara u rok muzici to jest, da samo oni koji nisu tehničari prave dobre pesme. A onda ustvrdio da je tako i na domaćem planu. Ako si slučajno udario plus jedan pa sada tvrdiš da ima ljudi koji znaju da sviraju svoj instrument jako dobro tehnički a mogu i da naprave dobru pesmu, samo to nije fazon koji se tebi sviđa, ok, reci lepo da menjaš iskaz.

A mani te fore sa toliko žuči, rekao bih da više žuči zahteva reći da onaj ko dobro svira gitaru ne ume da napravi pesmu i da su svi tehničari bez duše, nego uperiti prstom na činjenicu da je car go. Jer često vidim da je to žuč onih kojih nisu imali talenta i energije da nauče bolje da sviraju pa je sad kiselo grožđe.
Pa fora je u tome da ja sve vreme nastupam sa pozicija obrazlaganja svog ukusa, o tome drvim sve vreme. Ne pokušavam da iznosim apsolutne istine. Ja priznajem da volim da slušam fusion gitariste, ali pesma je meni nešto drugo, ja kod njih slušam sviranje. A plus jedan sam udario na tvrdnju o likovima koji su isključivo gitaristi sa pratnjom, ako se nismo dobro razumeli, a sasvim sam ubeđen da je i Siniša mislio na to.

Ovo za žuč stoji, uostalom, pogle ko je opet potegao staru prežvakanu temu. Ja svakako nisam. Jednostavno, leave it alone :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Aug 2012, 15:40

Eo jedna dobra fjuzn pesen. Mnogo ubava.

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 15:44

Eo i za tebe jedna, đede, ima i dosta gitara :kiss:

Osim što lažu da je u pitanju Eleventh House, ovo je solo album samo sa Mouzonom.

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 15:46

nebojsak wrote:
Dushan S wrote: Ne kapiram kakve veze sa celom pričom ima Bigz i dvestadvojka, niti sam do sada skapirao da su to neke suprotstavljene frakcije, ali možda ti imaš neke druge informacije, jel.

Pa fora je u tome da ja sve vreme nastupam sa pozicija obrazlaganja svog ukusa, o tome drvim sve vreme. Ne pokušavam da iznosim apsolutne istine. Ja priznajem da volim da slušam fusion gitariste, ali pesma je meni nešto drugo, ja kod njih slušam sviranje. A plus jedan sam udario na tvrdnju o likovima koji su isključivo gitaristi sa pratnjom, ako se nismo dobro razumeli, a sasvim sam ubeđen da je i Siniša mislio na to.

Ovo za žuč stoji, uostalom, pogle ko je opet potegao staru prežvakanu temu. Ja svakako nisam. Jednostavno, leave it alone :)
Mislio sam da čovek misli ono što kaže ili napiše, ali ako sad ti kažeš da kad se slažeš sa time da gitaristi koji imaju tehničke sposobnosti nisu u stanju da naprave dobru pesmu (pošto je inače uopšte poznato da što više neko zna o muzici to je operisaniji od nje, jel?) u stvari misliš na nešto drugo a to je da ne odgovara tvom ukusu, dobro da znam, da si mi dao prevod onoga što u stvari misliš. I dobro da si mi otkrio da ako je neko fusion gitarista on takođe ne može da napravi pesmu. Pretpostavljam da onda po tvojoj logici pesma kako postaje složenija postaje sve manje pesma, pa je tako većina klasične muzike i Jazz-a najobičnija bezoblična masa kakofoničnih zvukova a poznavanje instrumenta i korišćenje tog znanja onemogućava komponovanje? Da li bi mi na primer objasnio koliko tačno treba neko da ne zna, to jest koliko treba da bude nečije neznanje da bi bio dobar autor pesme, kao i gde je tačno ta granica kada nekog znanje onemogući da pravi pesmu? Da znam da se retardiram na taj nivo, pa možda i ja napravim neku pesmu ili bar pazim da ne prelazim crtu preteranog znanja! :lol:

I zašto da leave it alone? Zašto bi bilo lošije pametovati o ovome nego o nečemu drugom, kao i kakve veze ima starost teme? Evo intrigira me kako to nekog upropasti poznavanje sopstvenog instrumenta, želim čuti još o tome od tebe!

P.S. Gitaristi sa pratnjom? Nisam još čuo za taj izraz, šta su to gitaristi sa pratnjom? Ima onih koji sviraju bez pratnje, da, ali većina rok i Jazz gitarista je u nekom bendu i imaju pratnju, tokom pesme kao i kad sviraju improvizaciju.

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 15:50

Jok, evo ti ovaj Larry Coryell gore pa slušaj, on sve kaže :kokice:

Poenta je - surovi tehničar i vladar na instrumentu nikako nema bolje šanse da napravi dobru pesmu od prosečnog tehničara i prosečnog vladara na instrumentu. Tačka.
I zašto da leave it alone? Zašto bi bilo lošije pametovati o ovome nego o nečemu drugom, kao i kakve veze ima starost teme? Evo intrigira me kako to nekog upropasti poznavanje sopstvenog instrumenta, želim čuti još o tome od tebe!

P.S. Gitaristi sa pratnjom? Nisam još čuo za taj izraz, šta su to gitaristi sa pratnjom? Ima onih koji sviraju bez pratnje, da, ali većina rok i Jazz gitarista je u nekom bendu i imaju pratnju, tokom pesme kao i kad sviraju improvizaciju.
Vrlo jednostavno, upropasti ga u smislu da istripuje da je centar sveta i benda, i fokusira se na tehniku i iživljavanje umesto na suštinu. Ili postane Riči Blekmor ili debeli Šved i baljezga gluposti.

Što se tiče drugog pasusa, vidiš kako ti kapiraš muziku. Za tebe je muzika pratnja gitariste.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Aug 2012, 16:00

U kad rece Ingveta, evo jedna dobra konpozicija, onako pevljiva bogati.

Uf, slusam sad , ovo je rokenrolcina.

P.S. A zgodan bio mladac. Sve onako u koznim cizmicama, o lonama da i ne pricam.

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 16:06

nebojsak wrote:Jok, evo ti ovaj Larry Coryell gore pa slušaj, on sve kaže :kokice:

Poenta je - surovi tehničar i vladar na instrumentu nikako nema bolje šanse da napravi dobru pesmu od prosečnog tehničara i prosečnog vladara na instrumentu. Tačka.
Nisi tvrdio to nego da onaj ko dobro svira instrument ne može da napravi pesmu uopšte. Dakle šta to zaista tvrdiš? Da su im jednake šanse? Odluči se. Takođe je pomenut Satriani koji je miljama daleko od surovog tehničara, ko je pominjao "surove tehničare" šta go to značilo?

Vrlo jednostavno, upropasti ga u smislu da istripuje da je centar sveta i benda, i fokusira se na tehniku i iživljavanje umesto na suštinu. Ili postane Riči Blekmor ili debeli Šved i baljezga gluposti.
Kao prvo da li to znači da tvrdiš da Blekmor nikada nije napravio dobru pesmu? Ili da ti znaš da svako ko dobro svira gitaru postaje egoista? Kako to znaš, pošto ja na primer nemam te informacije. Evo ajmo neke gitariste Holdsworth je miran povučen lik, Shawn Lane je bio Milica Dobrica, Gilbert je zlato mamino, Satriani je very humble guy itd itd. I šta ćemo sad?
Što se tiče drugog pasusa, vidiš kako ti kapiraš muziku. Za tebe je muzika pratnja gitariste.
Ček ovako, sad ti radiš za mene kao prevodilac? Dakle ako ja ustvrdim da znanje svog instrumenta ne može da smeta nekome da bude autor kao i da postoje oni koji prodaju maglu kao "Art", za tebe to znači da je za mene muzika pratnja gitariste? Interesantno. Si siguran da čitamo istu temu? :) Blago tebi kad možeš tako da prilagodiš ono što neko drugi kaže da znači nešto drugo! :ziveli:

zwelj

Post by zwelj » 18 Aug 2012, 16:19

Reci ti meni, užasno me interesuje šta misliš o:

Al Di Meoli
Billy Corgan-u i njegovom liku i delu
Allan Holdsworth-u
U microsvetu, svima nam drage gitaristike, nesumljivi velikani, no u svetlu makroplana muzicke umetnosti, gotovo nebitni.

dweezil

Post by dweezil » 18 Aug 2012, 16:23

a obvious da je za nekoga kvalitetna muzika = kvalitetno sviranje a za nekoga kvalitetna muzika = dobra pesma...eo@zwelj me pretekao :1: ali to je otp to

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 16:28

Dushan S wrote:...
Jbg, evo sad ću da ti nacrtam, da me ne proganjaš sa stvarima izvučenim iz konteksta i obrtanjem oko ose:

Dakle, lični stav korisnika nebojsak je da u rokenrolu nema dobrih pesama od strane muzičara koji su odlični tehničari na svom instrumentu, a pritom se njihov rad u bendu svodi na apsolutno liderstvo i bend im je samo pratnja.

Ključni delovi naglašeni kurzivom. To sam plusjedanirao Siniši, i znam da je mislio na to, pošto sam već pričao jednom o tome s njim. Izvinjavam se na nesporazumu, ali to je moj stav sa kojim se nadalje može polemisati :ziveli:

Ili kraće i sažetije
dweezil wrote:a obvious da je za nekoga kvalitetna muzika = kvalitetno sviranje a za nekoga kvalitetna muzika = dobra pesma

Post Reply