Oprema Koju Nemate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Duane
Fenderaš

Re: Oprema Koju Nemate

Post by Duane » 08 Oct 2012, 01:34

sve i da ide u fretfull varijanti pragovi ne bi bili tako postavljeni već bi ličili na onu rugobu gore

inače ud ide bez pragova nemoj prcati sad, odnos udova sa pragovima i udova bez pragova u svetu je obrnuto proporcionalan odnosu fretovanih basova i fretlesovanih basova u gitarskim radnjama

inače su meni i oni iranski dojaja, zaboravio sam kako se zove Saz?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 08 Oct 2012, 01:42

Jes, ali ti standardno imaju pragove.

Udovi su danas 50-50 (sa pragovima, bez pragova), tako da ti poredjenje sa fretless basovima ne stoji. A kako to znam. Pa gugl izbacuje pola slicica sa pragovima, pola bez. :mrgreen:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 08 Oct 2012, 01:47

ma i ja sam gledao slike sa gugla bre, nego nisam video ud sa pragovima dok ti nisi okačio jebiga

u svakom slučaju moć, a ne kontam čemu pragovi ako će biti tako raspičkareni na sve strane?

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 08 Oct 2012, 01:50

ove sazove sam vidjao tamo kod tebe u gradu u onom "persijskom" kraju, tako ga valjda zovu, valjda tamo iranci zive... westwood, tu negde, onaj bulevar, de je onaj gitar centar

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 08 Oct 2012, 01:53

Na uglu Westwood bulevara i Pico bulevara?

Pa tu je odma iza coska Ademov bircuz, da znas sledeci put (Kafe Aroma).

http://www.aromacafe-la.com/

:kokice:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 08 Oct 2012, 01:54

Duane wrote:ma i ja sam gledao slike sa gugla bre, nego nisam video ud sa pragovima dok ti nisi okačio jebiga

u svakom slučaju moć, a ne kontam čemu pragovi ako će biti tako raspičkareni na sve strane?
Zajebavam se, nisam ni ja video sa pragovima do malopre. Nisu Arapi imali tehnologiju za to :bambi:. Cekali su dok nije stigla iz Indije.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 08 Oct 2012, 01:56

jes' pico blvd !

e tu nedaleko sam vidjao brdo nekih lo fi iranskih radnji... ono u knjizari prodaju te sazove... ja seljak nisam uzeo bar neki jeftin, deluje strava

joj šta je ovo piše "pljeskavica" u meniju lol, neki naš?

ražnjići lol

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 08 Oct 2012, 02:14

Pa taj je tu iza coska, 5 minuta autostopama.

Sledeci put da znas. Ne radi ...sredom valjda.

Nas brate, tu su svi nasi i dodju Ameri koji vole da krkaju nase (a koji ne voli :mrgreen: ).

zwelj

Post by zwelj » 08 Oct 2012, 03:17

Duane wrote:...a ne kontam čemu pragovi ako će biti tako raspičkareni na sve strane?
Image
Zanimljivost gitare je u patentu Walter J. Vogt-a koji je osmislio sistem klizajucih pragova, tako da konacno i na gitari moze da se dobije precizna intonacija za svaki polustepen u Hertz... i to je glavna ideja....("A guitar with fret mobile has a tonal precision comparable to a piano or cembalo."), a ideja microtuninga, deljenje oktave na +-12 polustepena, i polustepene na cente, je zanimljiva, (koga zanima, time se bavio Alois Hába...) Naravno, za duvace i gudace to nije nista novo, oni itekako razlikuju enharmonske tonove G# i As... Zapravo, temperovan sistem je vestacki konstrukt...

E sad, da je pipavo jeste, pa je to verovatno razlog zasto nema vece primene. Zamislite stimovanje svakog praga svake zice ponaosob sa hromatskim stimerom :shock: Fret i fretless fingerboardi impliciraju razlicitu artikulaciju, kod fretlessa uvek postoji neki microglissando. Slusajuci Mark Wood-a zacudih se njegovoj artikulaciji dok ne videh da covek svira violinu sa pragovima...
Image
Svojevremeno sam malo experimentisao sa microtuningom na Synth-u, malo bih ga rastemperovao ;)

Varenika

Post by Varenika » 08 Oct 2012, 12:27

i meni djeluje kao bespotrebna zajebancija... ako hoces te mikro varijacije u tonu, stisni zicu malo jace, suptilno je zabenduj pa odsviraj i eto tona koji god pozelis, doduse tako im je malo ogranicena upotreba, ali barem na gitari ton bilo koje visine moze da se dostigne. Pada mi na pamet opet Dzimi Hedrix.
u posljednje vrijeme se ko virus siri neka konstatacija da je on svirao na rastelovanoj gitari. Ja sam ga slusao jako jako puno, i mozda sam ja gluv ali to nisam cuo. A cuo sam tonove koji zvuce "slightly off" ali koji savrseno leze u melodiji, i koji doprinose nevjerovatnoj ekspresivnosti. Da je svirano bez toga, bilo bi losije...
a to da je rastelovan dolazi od likova koji ocigledno nisu pripremili uvo, nego slusaju motorne testere, pa onda dolaze do fantasticnih zakljucaka kad ga negdje cuju. Ili su to negdje procitali pa ponavljaju...

Margos

Post by Margos » 08 Oct 2012, 13:36

Valjda ce biti u Mitrosu,i valjda nece promeniti cenu :)

http://www.musicworldbrilon.de/Gitarren ... 45684.html

nebojsak

Post by nebojsak » 08 Oct 2012, 14:47

Varenika wrote:nego slusaju motorne testere
Ali... i Hendriks je motorna testera :(

Kill surf city

Post by Kill surf city » 08 Oct 2012, 17:11

U moje vreme™ stablo se obaralo muzika se pravila iskljucivo sikiricom. :deda:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 09 Oct 2012, 11:15

Prezirem muziku ovog lika, ali mi nije smetalo da pogledam vidoje.

:mein gott:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Oct 2012, 15:24

Bio ok lik onomad. Ne pamtim kad sam ga poslednji put cuo. Al ne pamtim ja mnogostosta.

Post Reply