Mislim da bi se trebalo osvrnuti i na 2D jer nemaju sve CNC masine mogucnost da odrade tu trecu dimenziju. Recimo masinna na ojoj sam sekao telo za strata moze bez problema da odradi konturu, neck pocket rupe za magnete, potove, tremolo itd ali nebi mogla da uradi zakrivljenost gornjeg dela nekog LP-a, PRS-a a zadnju stranu vrata necu ni da pominjem

. E sad, posto post ne kosta nista, a verujem da ima jos ljudi kojima bi i ovo znacajno ubrzalo/olaksalo radi, evo par stvari iz mog iskustva:
Za rad u dve dimenzije je potreban neki vektorski program. Ja licno kao graficar koristim Adobe Illustrator i Corel Draw. Za ovo sto nama treba potpuno je sve jedno da li se korristi zadnja verzija programa ili neka od predhodnih jer u novojim apsolutno nema ni jedne nove funkcije koja nam za ovo nesto znaci. Ja koristim Illustrator CS4 i Corel Draw X3.
Kao opcija ili bolje da kazem kao prvo resenje se uvek namece neki od CAD programa ali s' obzirom da je moje znanje u nekom CAD-u veoma ograniceno (nikakvo da budem precizniji), preskocicu ga ali sve u svemu i ova dva programa su sasvim sposobna da snime crtez u potrebnom formatu za neku CNC masinu (dwg, dxf)
Od 3D programa sam nesto malo cackao u Rhinoceros-u tj, posto sam nabavio komplet modele Strat-a i LP-a u 3D, Rhinoceros sam koristio da pregledam te modele.
Eto, toliko za sada