CNC - Izrada gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ApplePie

CNC - Izrada gitara

Post by ApplePie » 30 Jul 2012, 21:13

Evo teme :)

Nadam se da će poslužiti za razmenu iskustava, podelu korisnih informacija, možda i fajlova ...
Ne ustručavajte se i ako nemate CNC, biće ovde pitanja i o 3D software-u, sitnim trikovima zanatske prirode ...

NikolaNis
MF veteran

Re: CNC - Izrada gitara

Post by NikolaNis » 31 Jul 2012, 14:21

Hajde ja da počnem prvi pošto sam se prvi malo detaljnije i interesovao. Počnimo od osnovnog, koji program bi bio najpogodniji za ovo naše čačkanje oko gitara, naravno mislim prvo na same trodimenzionalne crteže. Posle ćemo ići dalje sa programima za sam CNC. Hvala unapred svima koji su voljni da podele svoje znanje... :ziveli:

Perce

Post by Perce » 05 Aug 2012, 01:45

Mislim da bi se trebalo osvrnuti i na 2D jer nemaju sve CNC masine mogucnost da odrade tu trecu dimenziju. Recimo masinna na ojoj sam sekao telo za strata moze bez problema da odradi konturu, neck pocket rupe za magnete, potove, tremolo itd ali nebi mogla da uradi zakrivljenost gornjeg dela nekog LP-a, PRS-a a zadnju stranu vrata necu ni da pominjem :O.o: . E sad, posto post ne kosta nista, a verujem da ima jos ljudi kojima bi i ovo znacajno ubrzalo/olaksalo radi, evo par stvari iz mog iskustva:

Za rad u dve dimenzije je potreban neki vektorski program. Ja licno kao graficar koristim Adobe Illustrator i Corel Draw. Za ovo sto nama treba potpuno je sve jedno da li se korristi zadnja verzija programa ili neka od predhodnih jer u novojim apsolutno nema ni jedne nove funkcije koja nam za ovo nesto znaci. Ja koristim Illustrator CS4 i Corel Draw X3.
Kao opcija ili bolje da kazem kao prvo resenje se uvek namece neki od CAD programa ali s' obzirom da je moje znanje u nekom CAD-u veoma ograniceno (nikakvo da budem precizniji), preskocicu ga ali sve u svemu i ova dva programa su sasvim sposobna da snime crtez u potrebnom formatu za neku CNC masinu (dwg, dxf)

Od 3D programa sam nesto malo cackao u Rhinoceros-u tj, posto sam nabavio komplet modele Strat-a i LP-a u 3D, Rhinoceros sam koristio da pregledam te modele.

Eto, toliko za sada :)

majtimika

Post by majtimika » 11 Sep 2012, 12:59

Ajde sada strucnjaci jedno konkretno pitanje, poceo sam se zezati sa solid worksom , i pokusavam za pocetak da poteram neke proste stvari na cnc-u, instalirao sam cam works i polako to povinje da sljaka, ali mi cnc za nultu tacku zahteva da ja postavim komad tamo gde sofrver hona radnoj povrsini, i nikako ne mogu da ga nateram da mu ja zadam nule pa da njih uzme kao polaznu tacku, pricao sam sa drugarom nesto i on mi kaze da je problem oko podesavanja u samom postprocesoru, i referentnih tacaka u njemu, ali on ne radi sa solid-camworksom nego sa ptc-om pa nezna kako se podesava da masina uzme referentne tacke komada u njemu, ovde su neki pominjali da rade u solidu pa ako ima voljnih da me poduce

ApplePie

Post by ApplePie » 11 Sep 2012, 15:05

Ne radim sa SW i nisam siguran da sam razumeo tvoje pitanje :( Šta god radio u 3D softveru pre nego ga "prevedeš" za CNC odrediš i dimenzije materijala u kome radiš. Nulta taćka je jedan od uglova materijala. Nisi naveo koji CNC i Kakve su mu karakteristike, ali ako ga vozi Mach, kad postaviš materijal odrediš nulu za sve tri ose, jednu po jednu zapravo resetuješ na nulu i pustiš fajl (to resetovanje bih mogao opisati ali nisam siguran šta ti zapravo treba). Ako misliš da ti CNC sam "nadje" nulu onda to mora da je skupa makina pa prepusti to CNC operateru.... Ovo sam kucao onako uopšteno da još nekom koristi, ako je podešavanje SW-a u pitanju onda se nadam da će neko drugi odgovoriti.

majtimika

Post by majtimika » 11 Sep 2012, 17:44

Nisi me razumeo, kad ucitam fajl u mach on u desnom uglu pokaze komad koji ce da se radi i kad podesavam nule na cnc-u, naravno da ga dovedem na nulte pozicije komada po x,y i z osi i onda ih nuliram medjutim on mi kad pocne da radi pomeri sve za jedno 60 mm po x osi i pocne odatle da radi komad, tj on bi odradio komad kako treba kad bi ja podesio sam komad da mu krajnje tacke budu tamo gde masina hoce a ne gde ja hocu, i da naravno da sam u cam works-u pre pravljenjalg koga podesio velicinu komada, jednostqvno koje god tacke da mu uzmem za nulte on se na pocetku programa vrati na ref home pa odatle ode na poziciju koja mu je u samom kodu definisana kao nulta i odatle pocne da radi

Perce

Post by Perce » 13 Sep 2012, 01:26

Ako masina automatski ide na svoju nulu, onda lepo skontaj gde je to i postavi tamo neki granicnik. Automatika je i kod mene na CNC-u pa kada nemoram da razmisljam, samo metnem materijal u ugao i voila. Predpostavljam da je tvojoj makini nula u nekom od uglova?
Btw, koja je masina u pitanju?

ApplePie

Post by ApplePie » 14 Sep 2012, 11:27

Teško je ganjati gremline ovako na daljinu. Pogledaj u Machu kod .. pusti ga od treće linije (bez alata ili bez materijala) ili posalji mi neki fajl iz SW-a da vidimo oce li kod mene da trokira. A možeš i neki drugi soft da probaš ćisto da vidimo jel SW zeza...

majtimika

Post by majtimika » 14 Sep 2012, 15:01

Resio postprocesor nije bio dobar, nasao drugi i radi odlicno

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Oct 2012, 22:33

Kolika dimenzija radnog stola za CNC je po vama dovoljna za pravljenje gitara? I ako može mala računica vas koji već imate CNC, koliko bi otprilike odgovarajući CNC mogao da košta? Znam da je to prilično nezahvalno pitanje, ali da li ispada bolja varijanta da se kupi napravljen CNC (kod mojih komšija iz Niške Banje recimo) ili da se čovek sam zamlaćuje i pravo CNC?

Hvala...

ApplePie

Post by ApplePie » 28 Oct 2012, 23:32

Pretpostavljam da si mislio na dimenzije radne površine :) U mom slučaju je to 500 X 700 mm. Kastom varijanta, nije uobičajena dimenzija. Cela sprava je veća za desetak cm sa svake strane. Iz toga se da zaključiti da sam naručio CNC da mi se napravi. :) Nije nemoguće i sam napraviti neku mašinu da voza po tri ose ali takvi projekti nisu za gitare. A nije ni neka ušteda. Još jedan razlog zašto nisam uzimao neke upoladzabekungfu sprave je sto na ovaj imam doživotnu garanciju (istina usmenu) :) Zapravo, da mi nešto rikne, ko će da juri i čeka kineza da to sredi. Ovako sam namerno išao na domaću pravljenu varijantu, ali po mojim zahtevima. Motori su mi čak predimenzionisani (što znači da glodju metale) jer sam imao na umu tvrdo i žilavo drvo ako zatreba. ;) Software sam probao pa otprilike sve što mi je palo šaka i na kraju kupio originale onoga što mi radi posao. Plus alate, neke opet naručene (ball end ili profile odredjenih prečnika za gitare). Uzeo sam i markirani komp samo za vožnju CNC-a jer mi se to učinilo praktično a i niko ne gricka windowsw ko nije pozvan. Oko mašine je uvek puno prašine pa treba voditi računa o tome a ja sam uzeo i gumenu waterproof tastaturu da se nadje. Nije stvar u kinti, nije bila ni 10 evra, nego da ne zastane kad mi je najpotrebniji zbog tako neke sitnice. Sve zajedno sa i oko CNC-a je oko 5000 € koštalo .. možda i malo više i ne verujem da će se skoro isplatiti ali nije ni bitno. Može tu da se zaračuna i jedan komp na kome radim projekte (opet po nekoj mojoj logici sam hteo i posebnu mašinu za to) a na nju mi je vezan i kater i skener i štampači. Nije neophodno ali za ceo proces je značajno da mogu da radim i logotipe i šablone i ... a da ne prljam mašinu internetom ili bilo čime van gitara.

Sledeća stvar košta samo živaca i strpljenja. A to je da se sedne i proučava sopstvena mašina jer neke podrške ovde nema. Pogotovu kad su gitare u pitanju (znam ovdašnje majstore koji imaju CNC a kriju ko zmija noge) Dati nekom da ti odradi fajl automatski znači da se oprostiš od prava nad svojim dizajnom. Oni koji bi znali i mogli da pomognu uglavnom su upućeni u samo jedan deo procesa tako da na kraju moraš da znaš sve. Bukvalno SVE. Od podešavanja mašine do poznavanja alata. Nešto stekneš i iskustvom (npr brzina alata u različitim materijalima) nešto opet ima i na netu (CNC Zone npr). Eto ... ukratko .. moja priča :) :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 29 Oct 2012, 00:22

Priča ti je odlična i prilično se uklapa u ono šta sam imao na umu. CNC sigurno neću uskoro moći da priuštim ali me zanimalo za početak da stvorim neku sliku o svemu tome.

Bio si u pravu što se tiče radne površine, to me je i zanimalo. Ja sam mišljenja da nema potrebe ništa preko 100x50cm za izradu gitara i ti si mi to baš i potvrdio.

Koliko je realno da se program koji je potreban za pravljenje nacrta, a onda i program koji treba da pokreće CNC može da se "savlada" i bez CNC-a? Da li postoji neka on-line "škola" gde može da se uči nešto na tu temu i nekako isproba šta se naučilo. Konkretno, logično mi je da krenem sa nekim prostim oblicima a ondapređem na neke komplikovanije trodimenzionalne nacrte dok ne dođem do tela za gitare i vratove za gitare. Znam, sada zvučim kao u onim temama "imam 150 evra i koju gitaru da kupim" ali stvarno me sve ovo jako zanima a ne znam odakle da krenem. Pominjao si na početku teme Adobe Ilustrator i Corer Draw, da krenem odatle?

Eto, opet ja malo davim i hvala unapred ako imaš volju da pomogneš svojim savetima... :)

ApplePie

Post by ApplePie » 29 Oct 2012, 01:59

Kad imam vremena pišem, kad sam zatrpan poslom jednostavno ne diram tastaturu. :)

Ja nisam išao od početka sa gitarama. Imao sam nekakvo predznanje jer sam tokom devedesetih radio u proizvodnji marketinga, imao sam svoju štampariju koja je vremenom prerasla u firmu koja je radila video produkciju, zapravo moj deo su bile animacije. I dalje se moj ortak bavi time, samo on je uložio u kamere, rasvetu i kompove a ja postadoh umetnik. Programi koji su namenjeni radu sa CNC-om, softverski paketi obično imaju i nekakvu simulaciju CNC-a. Vizuelnu. Vidiš glavu sa odredjenim alatom kako skakuće po nekakvom neutralno sivom bloku i onda kao vidiš moguća odstupanja od 3D fajla koji si mu podmetnuo, obično ostane crveno ono što prava mašina ne bi mogla da uradi sa datim alatom .... Ja izbegavam crtanje u komplikovanim mašinskim programima. Svi oni jesu dobri ali telo gitare, vrat ili inlay je prilično jednostavan objekat za takve aždaje i bespotrebno gutaju memoriju, disk i novac iz dzepa. A praktično svi podržavaju i poseduju sve potrebne alate za crtanje mnogo komplikovanijih crteža od tela gitare. Naravno i formate dxf ili dwg. Ja sam prve objekte pravio u 3D Studiju, pod DOS-om i da nije toliko pregažen i zaboravljen i danas bih ga koristio. Hoću da kažem da bi za gitare tebalo birati jednostavan 3D editor u kome se snalaziš i lako učiš. Mislim da bi Google Sketch UP bio dobra polazna osnova. Ja uglavnom koristim starije verzije Auto CAD-a. Vreme koje je potrebno da se to savlada zavisi od tebe. Ono što je bitno je da znaš šta hoćeš da napraviš a softver posmatraš kao alat. Neki će ti pomoći da odradiš brže, neki jednostavnije, neki preciznije... Ako su u pitanju fajlovi koji idu na CNC onda to i nije nešto zahtevno. Kao primer daću obaranje ivica na telu. Na to ne treba trošiti vreme kao ni na ostale detalje koji se brže izvode ručno ili uz pomoć šablona (npr rupe za masku). Bitno je nacrtati tačne dimenzije tela, otvore, a detaljisanje oduzima vreme prvo pri crtanju pa onda pri prevodjenju ili optimizaciji fajla za CNC (često promena alata zahteva poseban fajl) i na kraju zamena alata i ponovno pozicioniranje na nulu. U zavisnosti od brzine mašine glodanje može trajati od oko 20 minuta za lepo optimizovan fajl sa dobro odabranim alatima do čak 72 sata .. ako bi upotrebio neki sitan alat i primenio loše algoritme za trase glodanja. Ta optimizacija dolazi kasnije ali za 3D crtanje je bitno da ne preteruješ sa detaljima koji će samo zakomplikovati postprocesing i samu izradu. Kao i sve u životu najbolje se uči na iskustvu a nije loše ni da skineš par dwg-a pa vežbaš na njima. Pomenuti Adobe ili Corel takodje mogu da posluže u izradi 2D fajlova (npr za inlay) upoznavanje sa berzijeovim krivima i crtanjem kontura (maske). Od literature preporučujem sve što ti je dostupno. U vreme kada sam ja počinjao nije bilo nikakve literature ni interneta u ovakvom obliku. Sada imam gomilu knjiga i uputstava ali ne sečam se kad sam otvorio poslednji put neku pa da mogu da preporučim šta je dobro napisano štivo te vrste. Sa druge strane ako baš i zapne siguran sam da ima milion foruma sa takvom tematikom :) U svakom slučaju potrebna je volja i strpljenje a onda ni rezultati ne izostaju. :) :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 29 Oct 2012, 14:25

Za bilo koga ko je radio u solid works-u, kad recimo od kvadrata isecem odsecak kruznicom i napravim cut, on ga napravi u kvadratu, recimo da komad treba da izgleda kao radijus blok ,cisto da se stekne predstava, ali mi odsecak kruznice bude spojan od ravnih linija koje cine krug, a ne od tacaka i ne dobijam idealnu kruznicu, nego recimo da su to poligoni, kako to u finalnom obliku prevesti u idealan isecak kruznice a ne skup poligona

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 29 Oct 2012, 15:57

ApplePie, hvala ti puno na vremenu koje si izdvojio i pojasnio mi neke stvari. Znam da treba puno volje i vremena da se ovakve stvari savladaju, zato ću lagano time da se zabavljam. A u međuvremenu (dok nešto ne naučim i opljačkam banku za 5000 evra) ću i dalje raditi pomoću šablona, to je proverena varijanta koja odlično funkcioniše :)

Post Reply