Tehnike koje primenjujete za finiš kutija za pedale

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Nedalm
Urednik

Re: Tehnike koje primenjujete za finiš kutija za pedale

Post by Nedalm » 12 Dec 2012, 22:54

Taj tutorial je strava, taj lik sto ga je pravio je stvarno ludak za etch, on radi sa pegla metodom :O
Evo Cortexe detaljnije objasnjenje za moj nacin rada. Slikao sam par slika kad sam pravio kutiju za Toecutter:

1. Smislim dizajn, jelte, i odradim ga u Inkscape-u (open source program za vektorsko crtanje), i odstampam ga na foliji za grafoskope
2. Uzmem eddystone kutiju, (u ovom slucaju sam reciklirao stari orange squeezer, pa imam rupe od njega), i izsmirglam do besvijesti (ok, to je ustvari 10min)
To onda izgleda ovako:
Image
kapljice vode mi slize da vidim koliko sam izsmirglao, ako se razlivaju - nije dobro, ako se skupljaju, dobro je.
3. Pazljivo nanesem foto sprej i ostavim ga da se osusi 1 dan
Ovo nije pozeljno raditi napolju, jer, ako upadne cestica prasine (kao sto je mislim_stvarno primijetio), tu ce nastati nevolja. Medjutim, to se moze otkloniti, ako upadne cestica, samo se iglom dovede do ivice kutije/pcb-a. Za izradu pcb-ova i ja koristim fotovitroplast, ovaj positiv mi je nuzno zlo, koje smrdi na kancerogeni isprdak zabe iz Cernobila.
Onda kutijica izgleda ovako:
Image
4. Prislonim oslojeni dizajn pod izvor UV zraka, u ovom slucaju solarijum za facu, moze sijalica, stedna/obicna, i potopim u razvijac
Razvijac je NaOH, ima ga u Kelcu. Kad izadje iz razvijaca, kutija izgleda ovako:
Image
5. Kiselina!!!Koristim HCL+hidrogen 12%. za 5-10 min se napravi veoma duboka brazda
kad se kutija ukiseli, onda uzmem cetkicu za zube, i njom nasilno protrljam kutiju. Posle toga izgleda ovako:
Image
6. Busenje najdosadniji dio
7. Skidanje foto rezista i farbanje
Rezist skidam Cevtokom :mrgreen: koristim farbe u spreju, random proizvodjaca, iz merkura/uradi sam/najlon pijace/whatever
Ona crvena pedala je onako ispala jer sam pokusavao da napravim da pozadina bude crna a slova crvena. Htio sam da prvo nanesem crnu, pa preko nje crvenu, pa onda da osmirglam crvenu na nekim mjestima i tako dobijem crveno - crnu kutiju.
Ali avaj, failovao sam, to ne ide tako lako, ali se zato dobije kul efekat.
Znaci, glavna fora kod crvene pedalice je polu uspjesan etch, u kombinaciji sa dva sloja razlicite boje. Gornji smirglam na nekim mjestima, i onda donji dodje do izrazaja.

Ako radite pcbe pegla-metodom, probajte je i na kutiji. Etch kao da dodaje neku dimenziju, nekako je mnogo mocnije kad je ugravirano u metal nego kad je naljepnica/sito stampa/ostale 2d fore.
Ja radim foto postupkom pcbove (peglom je nemoguce doci do vodova debljine 10tak mil, koje su obavezne za smd), pa posto vec imam tehniku, radim i na kutiji. Inace bih radio po tutorialu sto je mugen_gica zakacio.
Uzdravlje :ziveli:

maksabass

Post by maksabass » 12 Dec 2012, 23:01

Ja radim tri metode,a to su dve,na kraju je samo vazno jedno da bude cisto i uredno.
Image
Image

Image
Image
Ecovano pa zatim bojeno...ili dvobojno ...
Image
Image
Image
Ne primenjujem ni jednu tehniku od ovde navedenih,niti sam negde citao o tome,a nisam se interesovao ni kako to drugi rade-jednostavno mi palo na pamet :ziveli:

Varenika

Post by Varenika » 12 Dec 2012, 23:29

Nedalm wrote: 4. Prislonim oslojeni dizajn pod izvor UV zraka, u ovom slucaju solarijum za facu, moze sijalica, stedna/obicna, i potopim u razvijac
jel mozes da mi kazes gdje si nabavio tu uv sijalicu za solarijum, kako izgleda, koje grlo. Treba mi iz drugih razloga, medicinskih.. :ziveli:

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 13 Dec 2012, 00:25

Kul su ech-ovi. Možda jednom odradim pedalu ili dve. Ali za sada swirl radi posao kod mene. Jedino za čim za sad ludim je paintbrush, ali novčano ja nisam ni blizu da nabavim opremu. Za sad.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 13 Dec 2012, 00:30

Nedalm wrote:Znaci, glavna fora kod crvene pedalice je polu uspjesan etch, u kombinaciji sa dva sloja razlicite boje. Gornji smirglam na nekim mjestima, i onda donji dodje do izrazaja.
Slicno kao sto se radi maple top sa onim PRS-ovima
http://www.google.com/url?source=imglan ... ZsIQ24kWvQ
http://www.google.com/url?source=imglan ... sZpHU9tCPA
Imao sam ja par ideja i sa tim ( minus ech ), ali me mrzi. Lenj sam plus me master pritiska. Moram poceti da ucim uskoro.

komil

Post by komil » 13 Dec 2012, 12:26

Varenika wrote:
Nedalm wrote: 4. Prislonim oslojeni dizajn pod izvor UV zraka, u ovom slucaju solarijum za facu, moze sijalica, stedna/obicna, i potopim u razvijac
jel mozes da mi kazes gdje si nabavio tu uv sijalicu za solarijum, kako izgleda, koje grlo. Treba mi iz drugih razloga, medicinskih.. :ziveli:
Napisao je negde gore, limundo ili kupindo, solarijum za lice (tj. mali). UV sijalica za medicinske razloge ima da se kupi u većim apotekama.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 13 Dec 2012, 12:38

Joш један одличан туторијал:

http://www.freestompboxes.org/viewtopic.php?f=47&t=6145

acikast

Post by acikast » 13 Dec 2012, 13:34

:bravo: :bravo: :bravo: :ziveli:
Gomilu stvari sam naučio od kad je otvorena ova tema. Hvala drugari forumaši!

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 13 Dec 2012, 13:44

Baba ovaj Rick Holt-ov tutorijal je super. NAravno svako ovo mozhe da uradi kad ima odgovarajuce sastojke - gde uzeti ovakav papir, da li je to rasprostranjen papir u domacim knjizharama? Probably not. I ljudi aj za mene totalno pochetnika za ovo objashnjenje shta je clear coar, mrzi me da guglam, to je neki bezbojni akrilni lak ili kako kad odem u farbaru da trazhim, shta da kazhem?

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 13 Dec 2012, 14:24

Cortex wrote:Baba ovaj Rick Holt-ov tutorijal je super. NAravno svako ovo mozhe da uradi kad ima odgovarajuce sastojke - gde uzeti ovakav papir, da li je to rasprostranjen papir u domacim knjizharama? Probably not. I ljudi aj za mene totalno pochetnika za ovo objashnjenje shta je clear coar, mrzi me da guglam, to je neki bezbojni akrilni lak ili kako kad odem u farbaru da trazhim, shta da kazhem?
Bilo koji prozirni zastitini lak. Ono sa cim sam ja radio su poliuretan, nitro i akril. Poli mi se pokazao savrseno. Radio sam fretless gitaru i fretboard sam premazao sa prizirnim polijem. Tvrd je i odlicno izgleda. Vremenom postaje malo zuckast, dobija blagi sepia efekat. Znaci nije za "metal" instrumente i muzicare. Zice koje koristim na gitari su 13, i vrlo male ogrebotine se vide na fretboardu. Nitro sam uzeo u spreju ... pa nisam bas srecan. Kao poli je ali ne postaje zuckast. Nekako je ispucala daska koju sam presao sa njim, tj ne daska nego lak na njoj. Oba su sranje kada se ispod njih nalaze uljane boje. Posto bas i ne vole ulje ( mesao sam laneno ulje sa oba i odma bi pocelo da se susi, puca i raspada ) boje na uljanoj bazi treba izbegavati kada se radi sa njima. Akril je ... pa ni blizu tvrd i pouzdan kao poli i nitro, ali nece pojesti nista. Brze se susi od nitra i od polija. Lakse ga je naci u spreju, jeftiniji je. Ostaje kakav je bio prilikom nanosenja. Prodire duboko u boje i one dolaze do izrazaja. Ali nije toliko tvrd kao poli.

Trazi akrilni sprej, prozirni. Iridin je ok, ali verovatno ces ti u Beogradu imati bolji izbor. Probaj beorol-ov pa mi javi kako ti se cini. Meni su njihovi sprejevi ok, ali ih u Sapcu ima u maloj kolicini. Happy color je sranje, mislim da sam to vec napisao negde gore. Cvrst jeste kada se osusi, ali hoce da pobeli. Nekako zamagljeno izgleda.

Npr ovaj Iridin ima taj efekat, "slika pod vodom", koji si ti dobijao sa epoksijem. Ali je tanak. Moras vise slojeva uraditi, a to znaci da ce se susiti duze, mnogo duze. Tipa i do 10-15 dana.

Edit, ovaj lumocolor Inkjet film papir je italijanske firme staedtler, znaci sigurno moze u srbiji da se nadje.
Evo vam strana pa im posaljite mejl http://www.eng.staedtler.it/supply_it_e ... veID=19438

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 13 Dec 2012, 16:19

komil wrote:
Varenika wrote:
Napisao je negde gore, limundo ili kupindo, solarijum za lice (tj. mali). UV sijalica za medicinske razloge ima da se kupi u većim apotekama.
Tako je, limundo, unutra su bile 4 Philips UV neonke, za ~1000-1500din

Sto se tice providnog ink jet papira - odete u bilo koju pristojnu kopirnicu, trebalo bi da rade usluzno stampanje na grafo folijama. Ovo iz tutoriala je bukvalno to, grafo folija, samo sto je za ink jet, a u kopirnici za laser. Ispasce bolje nego da je odstampano na kucnom inkjetu. U NSu to radi Copy Centar, 40 dindzi je crno-bijelo, kontam da kolor nije iznad 120din.

Sto se tice sprejeva, ja koristim Happy Color :oops: nisam nikad ni probao drugi. Sledeci put kupujem neki od navedenih.
Mugen_Gica wrote:Lenj sam plus me master pritiska. Moram poceti da ucim uskoro.
Druze znam kako je, u istoj smo situaciji! :ziveli:

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 13 Dec 2012, 16:46

:ziveli:

Fazon sa happy color sprejevima je sto u 2 nanosa dobijes zeljenu debljinu i to je to. Prvi put 45 minuta susenje, drugi put oko sat, 2 i eto, dovoljna kolicina laka na tome sta si lakirao. Nema potrebe za novim nanosenjem. I cvrsci su od Iridinih. Ali voli da pobeli, tj zamagli se i ume da pojede ono sta je ispod njega. Zbog jednog sam morao ponovo da radim paintjob na shredmaster-u kog pravim za nekog momka. I to se zbog toga razvuklo na mesec dana. Sto je tuga :oops: . I tacno znam da me momak nece nikome preporuciti zbog vremena koliko ceka na pedalu.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 13 Dec 2012, 17:47

Je l probo neko dekupaž? :bambi:

Varenika

Post by Varenika » 14 Dec 2012, 14:43

komil wrote:
Varenika wrote:
hvala komil i nedalm, do sada nisam ni znao da postoji ovako nesto.
a za ovu uv sijalicu sto kazes da ima da se kupi u vecim apotekama, sta je to? googlao sam al bezuspjesno. Jel postoji neki link da znam sta da trazim, da me ne gledaju tamo kao da sam pao s marsa. I pogledao bih u onoj dezurnoj apoteci u srpskih vladara, pored beogradjanke. Jel ima jos neka velika apoteka u kojoj bi moglo biti tako necega?
sory svima za off :ziveli:

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 14 Dec 2012, 16:05

Verovatno je ultraljubicasto svetlo ili dark light. Interesantno je kako odredjeni AKRILATI ( napisao moron silikati, o mozgu gde li sam te izgubio :bravo: ) reaguju na UV zracenje. Mnogo brzo se suse.

Post Reply