Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Simon

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi

Post by Simon » 26 Dec 2012, 16:38

Cao narode, lepi i pametn. red je da se predstavim pre neko sto vas pitam za nesto sto me interesuje.... Ja sam Simo zivim nadomk grada sombora nedavno sam kupio sebi jednu lepu gitar pa i pojacalo sa death metal pedalom.... e sad ja to sviram onako cisto iz ljubavi al eto doso i red da se to malo prestima i namesti posto sam sad vec skonto neke stvari....

Kupio sam sebi Peavey vortexa exp :) marsalovo pojacalo mg15cdr i death metal pedalu digitech... zice su 10 na gitari kako smo zakljucili ja i drugar ja sad razmisljam da ih ozbiljno menjam, muka je to sto ne znam sta cu dobiti ako stavim tanje zivc posebno sa ovom pedalom 8) koja me opasno pocinje nervirati jel je zvuk katastrofa, gitara ima 3 polozaja magneta, ae ovako kad je u najdonjem onda je zestok zvuk kad je na sredini onda je malo dubok a kad je skroz gore meni se cini da nije za upotrebu jer je odvratan pre dubok kao da zice imaju preveliku tenziju...zato sam doso na ideju da stavim tanke zice naprimer 8 i jos malo da ih spustimo....

E da ovako imam jos problemcic oko 12 praga na C zici (5 zica) prekida ton, to jes prekido je dok nisam podigo floyd za jedan krug sa imbusom al sad su dosle malo visoke zive pa me i to nervira hteo bih da spustim, drugi pragovi su ok

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Dec 2012, 21:57

Uff, iscitaj malo forum. Osmice su pretanke za bilo kakav mjetal, ako bas hoces tanje, onda devetke. Ali zvuk se moze promeniti samo na losije (po mom misljenju), obicno za bilo kakav mjetal idu deblje zice. Polozaji prekidaca za magnete su takvi kakvi su, kad je ukljucen bridz magnet (do kobilice) zvuk je ostriji, kad je neck magnet (do vrata gitare) zvuk je basovitiji. Zice tu nece pomoci nesto.
To sto gubis ton kod 12 praga je do nivelacije pragova i zakrivljenosti vrata, bolje mozda za prvi put da gitaru i komplet novih zica odneses kod nekog majstora na setap, ili bar kod nekog ko se razume

Simon

Post by Simon » 27 Dec 2012, 10:47

Hvala ti, vrat je ravan to smo zakljucili gledajuci iz vise pozicija... dali znas mozda gde ima tema posto sam ja novi o nivelaciji praga ja bih se usudio to sam resiti makar pokusati...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 27 Dec 2012, 13:35

Vrat ne bi trebalo da bude potpuno ravan ,probajte da otpustite sipku malo (da bude...udubljen?), trebalo bi da resi pitanje zujanja

Simon

Post by Simon » 27 Dec 2012, 19:35

Nema tu nikakvog srafa ili je ispod ovog znaka to jes verovatno je tu negde :) necu ja nista dirati nego cu kako si predlozio prepustiti nekom iskusnijem da to uradi. mada sam ubedjen da je do praga

Simon

Post by Simon » 28 Dec 2012, 21:27

vidi razmisljo sam o srafu posto sam odusto od majstora, sto bih popusto sraf kad su svi ostali tonovi super i kad spustim zice na minimun sem tog tona doso sam na ideju da malo stanjim 13 prag, 10deo milimetra samo kad bih znao dali je to pametno a ako gubi onda gubim taj prag a ako uspe :)
Jel pametno to pokusati?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 28 Dec 2012, 22:49

Simon wrote:vidi razmisljo sam o srafu posto sam odusto od majstora
You need to go home and re-think your life.

xspaceman

Post by xspaceman » 10 Jan 2013, 22:37

Simon wrote:vidi razmisljo sam o srafu posto sam odusto od majstora, sto bih popusto sraf kad su svi ostali tonovi super i kad spustim zice na minimun sem tog tona doso sam na ideju da malo stanjim 13 prag, 10deo milimetra samo kad bih znao dali je to pametno a ako gubi onda gubim taj prag a ako uspe :)
Jel pametno to pokusati?
Image

bancika

Post by bancika » 10 Jan 2013, 23:07

ako spustis 13ti prag niko ti ne garantuje da nece poceti da zeza 14ti. Sad mozda radi ok jer je 13ti dignut vise nego sto treba, ali kad se spusti je pitanje. Cesto moras da sredis nekoliko nanize. Mozes da probas, ali vodi racuna da dovedes prag u oblik koji je bio pre spustanja i da ga ispoliras da ne grebe o zicu.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 10 Jan 2013, 23:54

xspaceman wrote:
Simon wrote:vidi razmisljo sam o srafu posto sam odusto od majstora, sto bih popusto sraf kad su svi ostali tonovi super i kad spustim zice na minimun sem tog tona doso sam na ideju da malo stanjim 13 prag, 10deo milimetra samo kad bih znao dali je to pametno a ako gubi onda gubim taj prag a ako uspe :)
Jel pametno to pokusati?
Image

:bravo: :ma bravo: :ma bravo: :krstise: :bravo: :ma bravo: :krstise: :ma bravo: :bravo: :ma bravo: :bravo: :ma bravo: :ma bravo: :ma bravo:

Simone, bludni sine,
Uradi to što pre i obavesti nas šta se dešava, samo budi uporan i idi do kraja, do kraja !!!

fattwang

Post by fattwang » 11 Jan 2013, 08:34

Grand finale, sve je ošmirglano, nema (mrtvih) pragova.
Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 11 Jan 2013, 16:01

Pazi šta radiš, nemoj posle da bude da te ljudi nisu upozorili...

Gitaroholicar

Post by Gitaroholicar » 14 Jan 2013, 02:49

jel ima nekih kompleta 10, a da G zica nije sa navojem?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Jan 2013, 08:04

G жица обично није са навојем.

Post Reply