aha, ima 6-žičani neke marke Eco™, italijanski bendžo, star 20 godina, ali je izrada užasna, mislim jeftin instrument, ne treba očekivati nešto, ali treba pomenuti da je "neudoban" za sviranje... bendžo je baš u haosu tako da to što ima 6 žica nema neku prednost jer je intonacija užasna i 5 i 6 žicu je poželjno izbegavati... na njemu su inače gitarske žice jer ovde ne mogu da se nadju žicu za bendžo, ali ok, rade poso™
sa onim pickerima, ili kako se zove, što se stavlja na prste, neznam da sviram a i nemam ih pa to nisam probao, prstima ga nema svrhe svirati jer je prosto ružan ton, tup, nejasan, to je do instrumenta svakako...
uglavnom imam neke rifčiće sam snimio čisto da čuješ zvuk.. uglavnom, instrument je primenljiv u principu, u datim uslovima(cpbuja)... za nešto bolje se treba cimati preko grane
u svakom slučaju, 6 žica nisu nužno prednost, bendžo se ionako svira u drugim štimovima zbog upotrebe otvorenih žica, barea, čega već ne, a i ta 6 žica nekako odlazi van spektra nečega što po defaultu kapiramo kao "zvuk bendža", tako da ono jedina prednost je da ga naštimaš ko gitaricu i pikaš tako, ako si već navikao na taj štim..
evo snimci, jbga nema šta mnogo da se čuje jer sam snimio samo ta dva rifića dok je bio kod mene, ali ono "zvuči na bendžo", što je dovoljno za zezanciju
edit: pročitao sam prvi deo posta pa sam samo pisao o tom bendžu lol
poenta bi bila da ta 6 žica ne donosi manje više ništa, osim promene u razmeri vrata i verovatno razmaku žica, što je sad već stvar ukusa, meni lično deluje petožičani kao bolji izbor, a i izbor petožičanih je svakako širi
inače ima više vrsta šestožičanih bendžo, tj. hibridnih bendžoa, recimo bendžo-mandolina ili obrnuto(telo od bendža, vrat od mandoline and vice versa), pa bendžo-gitara ili guitar banjo kako god, treba pogledati po netu, ja neznam mnogo o tome
ima kul sajt i imaju kul forum, rade recenzije instrumenata i svašta -
http://www.banjohangout.org/forum/
ako bi ja tražio nešto žestožičano pucao bi na ovako nešto
tako da treba i to imati u vidu, ima mnogo tih "srodnih" instrumenata koji su haos, tako da eto možda ne treba ni ograničiti samo na bendžo, štaznam™ ja bi čak tu uvrstio i buzuki, koji može da se koristi isto kao tenor bendžo(znači trza bez pikiranja) i svašta... a kad bi pucao na bendžo išao bi na neku standard varijantu, recimo Goldtone pravi fine bendžose za 400-500 dolara, što ja kontam da je minimum za neki "pristojan" bendžo, a ne za neku kanturinu marke Eco™
baš sam se raspisao i verujem udavio, ali jebiga, al ako nekom znači ijedna reč koju sam na pisao onda mi nije žao ovih koje sam udavio