Da li su komponente kvalitetne kao nekada

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dersu Uzala

Re: Da li su komponente kvalitetne kao nekada

Post by Dersu Uzala » 20 Apr 2013, 06:16

Nedalm wrote: Potrebne su kvalitetne komponente da bi se napravile fabrike koje prave jeftine komponente :)
Briljantno receno.

O Aristotele. :ziveli:

Trzalica

Post by Trzalica » 20 Apr 2013, 17:28

Koji je uopšte zaključak ove teme koja se protegla na četiri strane? :O.o: :?: :!: :?:
To da komponente nisu (N I S U) kvalitetne kao nekada?!? :P
Razloge vidim svi nabrajate, ... no, opet postoji neko "ali"?!?
Dajte zaključak pa da mod zatvori temu! :)

guv'nor

Post by guv'nor » 20 Apr 2013, 17:35

Kvalitet komponenti je srazmerno proporcionalan dubini novcanika! :ziveli:
Ajd' sad na sviranje, nece znanje & umece da dodje samo od sebe! :mrgreen:

LifelessDead

Post by LifelessDead » 20 Apr 2013, 19:40

U svakom slucaju bolje je danas nego pre jer je tehnika svakome dostupna po povoljnim cenama. Ja ne mogu da se pozalim da mi nesto fali. Moj Samsung monitor me sluzi evo vec 5,6 godina, uzivam gledajuci filmove na njemu i slusajuci muziku na najobicnijim Altec zvucnicima koji sada mozda ne vrede ni 10 evra polovni. Sigurno da postoji bolje ali za to malo boljitka morao bi da platim mnogo vise a ja na to nisam spreman a iskreno ne osecam da mi nesto fali i ovako. Isto je i sa muzickom opremom. Ih, da sam ja kao klinac imao na raspolaganju sve sto imam danas mojoj sreci ne bi bilo kraja...mada opet kad razmislim mozda je i bolje sto nisam to imao :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Apr 2013, 06:44

Trzalica wrote:Koji je uopšte zaključak ove teme koja se protegla na četiri strane? :O.o: :?: :!: :?:
To da komponente nisu (N I S U) kvalitetne kao nekada?!? :P
Razloge vidim svi nabrajate, ... no, opet postoji neko "ali"?!?
Dajte zaključak pa da mod zatvori temu! :)
Moderator je i otvorio ovu temu. Njegovo je da li ce da je zatvori.

Ocigledne stvari, ocigledne stvari.

Reci mi, sta ti mislis o Marshall pojacalima kao firmi? It is a trick question. Ali trik je bezbolan. Nemam nameru da te uvredim, samo me zanima kako ce se tvoj stav i moj stav podudarati ili ce biti dijametralno suprotni (oksimoroncic, deminutivcic). Anyway, hocu nesto da ti ilustrujem. Mozda mi uspe, mozda ne. :ziveli:

Trzalica

Post by Trzalica » 21 Apr 2013, 20:19

Dersu Uzala wrote:Reci mi, sta ti mislis o Marshall pojacalima kao firmi? ....:
Iskreno, imam veoma pozitivno mišljenje o JCM seriji, takodje novijim signature serijama. Danas se vidim rade neki lampaši i u Vijetnamu, ... nemam neko predznanje o njihovom kvalitetu.

Što se tiče poslednjih pokušaja integrisanih verzija Valvestate, MG, nemam nikakvo mišljenje osim da su izradjena na blic isto kao i Vox, Fender i sl. ekvivalenti u tranzistorskoj tehnici. Ova integrisana pojačala se nalaze za vrlo povoljne novce, samim tim, i ne može se suditi o nekom kvalitetu ako se uzima u obzir da ipak kvalitet odredjuje cenu.

Btw. u čemu je fora? Misliš da JTM/JMP i sl. Marshall-i pobedjuju JCM seriju zato što ih zovu "Vintage", ili imaju zaista mnogo kvalitetnije komponente koji čine njihov radni vek mnogo dužim? Ili pak kada govorimo o trazistorcima da su nekadašnje Lead, Master Lead i sl. Mosfet serije bolje od poslednjih Valvestate serija (bez onih MG i sl. igračaka)? Da ne ubacujem u priču tamo neka USA Bugi vugi pojačala koja su nastala kao pandan maršalima navodno razbijaju kvalitetom samo zato što ih amerikanci glasnije reklamiraju?!?

Dushan S

Post by Dushan S » 21 Apr 2013, 20:42

dejankuki wrote: zato Dzapaneezi prave tzv programirano starenje.
Ne rade to ekskluzivno Japanci nego je to globalno raširena praksa već duže vreme.

Trzalica

Post by Trzalica » 21 Apr 2013, 20:49

Dushan S wrote:
Ne rade to ekskluzivno Japanci nego je to globalno raširena praksa već duže vreme.
O.K. zna li se približno "godina od koje se primenjuje ova "praksa"?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Apr 2013, 20:53

Kako god - imam utisak da si tada za prosecne pare dobijao uredjaj natprosecne trajnosti, ako nista drugo, ne govorim o kvalitetu reprodukcije...
Mada... drugar ima EI Nis audio pojacalo i zvucnike, jos uvek - i to radi - i bogami, zvuci! (Sad se javljaju neka krcanja na odredjenim frekvencijama, nakon toliko godina upotrebe).

Mislim da to nije kostalo citavo bogatstvo tada...

Trzalica

Post by Trzalica » 21 Apr 2013, 21:01

sinisake wrote: Mada... drugar ima EI Nis audio pojacalo i zvucnike....Mislim da to nije kostalo citavo bogatstvo tada...
Daj ne zezaj ... znam pouzdano da su radnici "udarnici" tada SFRJ zajednice na dugi KREDIT kupovali najobičnije radio aparate te EiNiš marke, a KVARILI SU SE kao da su ih tada proizvodili od najjeftinijih komponenti kinezi i koreanci u koprodukciji.
KAKO ovo objasniti?!?
Krdo navodnih servisera, što priučenih, što navodno obrazovanih i učenih elektroničara, postali su veoma slavni u okruzima, optinama, zajednicama, republikama, bla, bla, .. u kojima su radili na popravci tadašnjih lampaških pojačala, radio aparata i crno belih lampaških televizora.
Znate onu: "drmni ga malo šamračinom sa strane da mu se stabilizuje slika" :?: :!: :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Isti ti "serviseri" danas gle čuda postaju vrhunski majstori za izradu HAND-MADE VINTAGE lampaških pojačala koje prodaju kao suvo zlato ... aloooo ... pa nisu se svi ispileli nakon osamdeset i neke BRE, i ne vide dalje od nosa!!!!
Gde je tu taj kvalitet "programibilno NEstarenje" i sl. etiketa????

I tada je važilo pravilo da ako hoćeš kvalitet, moraš neki uredjaj od "preko"!
:ziveli:

Nešto sam sumnjičav prema nekadašnjem i sadašnjem kvalitetu!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Apr 2013, 21:05

Zrtva si 'demokracke' propagande i indoktrinacije. SFRJ proizvodi za pobjedu! :bambi:

Trzalica

Post by Trzalica » 21 Apr 2013, 21:09

sinisake wrote:Zrtva si 'demokracke' propagande i indoktrinacije. SFRJ proizvodi za pobjedu! :bambi:
:mrgreen:
Jest, podsetio se me na to koliko su se zaista ti "vintage" (danas bespravno propagirani) aparati sa lampama i "kvalitetnim" optornicima i kondenzatorima, ... kvarili i koje glavobolje su donosili vlasnicima.
Mislim da je mnogima "svanulo" sa integrisanom tehnikom krajem osamdesetih. Tranzistorski televizori, pojačala, i sl. trajali i po dvadeset godina bez otvaranja.
Eh sad, pojavom globalne hiperprodukcije, prodorom kineske jeftine elektronike, uključivanjem korejanaca i liliputanaca u tržišnu trku, teže je izabrati pravu stvar, čak i sudeći prema ceni ako tako nešto iole danas odredju kvalitet u 100% slučajeva kao nekada. :(

fattwang

Post by fattwang » 21 Apr 2013, 22:42

Nostalgija ne bi trebalo da pomuti sećanja. SFRJ elektronika je bila težak bofl. Naročito televizori. Hi-Fi i muzičke opreme praktično nije ni bilo. Narod je to ipak kupovao jer se ta roba mogla dobiti na kredit. Otplate su često bile višegodišnje. Strana roba je bila neverovatno skupa, nekad i tri puta skuplja. Platiš proizvođaču, trgovcu i carini. Kupovalo se na konsignacijama i u komisionima. Lični uvoz je bio zabranjen ali se delimično snalazilo sa uvoznim dozvolama gastarbajtera. Bilo ne ponovilo se! :nono1:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 22 Apr 2013, 01:59

Trzalica wrote:
Dersu Uzala wrote:Reci mi, sta ti mislis o Marshall pojacalima kao firmi? ....:
Iskreno, imam veoma pozitivno mišljenje o JCM seriji, takodje novijim signature serijama. Danas se vidim rade neki lampaši i u Vijetnamu, ... nemam neko predznanje o njihovom kvalitetu.

Što se tiče poslednjih pokušaja integrisanih verzija Valvestate, MG, nemam nikakvo mišljenje osim da su izradjena na blic isto kao i Vox, Fender i sl. ekvivalenti u tranzistorskoj tehnici. Ova integrisana pojačala se nalaze za vrlo povoljne novce, samim tim, i ne može se suditi o nekom kvalitetu ako se uzima u obzir da ipak kvalitet odredjuje cenu.

Btw. u čemu je fora? Misliš da JTM/JMP i sl. Marshall-i pobedjuju JCM seriju zato što ih zovu "Vintage", ili imaju zaista mnogo kvalitetnije komponente koji čine njihov radni vek mnogo dužim? Ili pak kada govorimo o trazistorcima da su nekadašnje Lead, Master Lead i sl. Mosfet serije bolje od poslednjih Valvestate serija (bez onih MG i sl. igračaka)? Da ne ubacujem u priču tamo neka USA Bugi vugi pojačala koja su nastala kao pandan maršalima navodno razbijaju kvalitetom samo zato što ih amerikanci glasnije reklamiraju?!?
Pitah o Marshallu kao firmi a ne da analiziras proizvodni program.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 22 Apr 2013, 02:10

Trzalica wrote:
Dushan S wrote:
O.K. zna li se približno "godina od koje se primenjuje ova "praksa"?
1932.

P.S. A tacno znam i tvoj odgovor sad, vidovit sam izgleda.

Post Reply