Ajmokac Workshop

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ApplePie

Re: Ajmokac Workshop

Post by ApplePie » 18 May 2013, 21:15

Ne upadam u temu nego sam prozvan :)

Ulje za kundake imaš i kod nas, takodje i vosak kojim se glanca posle. Nije ni skupo a ima ga u iole opremljenijoj radnji za lov. E sad sva ona su uglavnom od lanenog ulja i jos nekih aditiva što može biti i mineralno ulje koje nikako nije za gitaru. Kako god ulje za kundake može da posluži ali za gitaru ga ja ne volim. Pravio sam ja neke svoje mešavine laneno + štand ulje (gusto kao med, polimerizovano laneno ulje) + venecijanska pasta (pčelinji vosak u pročišćenom terpentinu) + malo lavandinog ili makovog ako se meša sa pigmentima radi toniranja i duplo pročišćeni terpentin radi viskoznosti. E sad kako god ga ja napravio finiš se ipak troši i povremeno ga moram obnavljati a i pod rukom je nekako lepljiv, kao mekan... Kad sam nabavio tung ulje rešio sam da nikad više ne eksperimentišem i da samo njega koristim jer je iz prve ispalo onako kako sam očekivao od uljanog finiša i to bez neke filozofije ili hemije. Stvar je prosta. Tung ima najmanji molekul i prodire u drvo dosta dublje od ostalih oleata. Molekuli ulja inače nisu mali, to su lanci sa po dvadesetak veza ugljenika i vodonika. Poenta je da tung ne samo da prodire dublje (to dublje je max pola milimetra ako drvo nije previše porozno) nego popuni sve pore, bolje se veže za drvo i napravi čvršći sloj upravo zbog veće gustine (manjeg molekula). kada se "osuši" može i da se polira jer izgleda kao lak, zapravo se polimerizacijom tung ulja jako malo kiseonika vezuje za njega i prakticno kao da se kristalizuje u / na drvetu. Laneno prilikom supenja oksidira (obično gornji sloj) i time stvara linoksin, jedan mekši sloj koji se troši.

Lako je meni da tupim ovako tri dana .... nego ... kupi ulje za kundake kod nas i naruci tung. Samo vidi da li hoce da šalju pošto to ne ide avionom. :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 May 2013, 11:19

Ja se nadam da se majtimika ne ljuti što smo malo skrenuli sa teme, mada i ovo oko uljanog finša ima veze sa ovom gitarom, zar ne?

Majti, prvo nanosiš ulje u nekoliko slojeva a na kraju ideš voskom, jesam li dobro ukapirao?

ApplePie, hvala na detaljnom objašnjenju, neke stvari sam i sam ranije saznao ali si to lepo sve pojasnio. :ziveli:
Gledao sam po E-bayu šta može da se nađe i naišao recimo na ovo, šalju u Srbiju http://www.ebay.com/itm/Liberon-TO1L-1L ... 4ac424026e , da li je to odgovarajuće tung ulje? Zanima me i da li je samo to dovoljno ili treba preko vrata tretiranim uljem utrljati i vosak kao što je Majtimika radio?

Još jednom se izvinjavam pre svega majtimiki, ako mislite da "trujem" temu preći ću na PP ali sam mislio da će ovo mnogima biti korisno... :)

ApplePie

Post by ApplePie » 19 May 2013, 11:38

Upravo to Liberon tung ulje imam :) ja ga posle nmnogo tankih slojeva tretiram carnauba voskom ...

Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 May 2013, 12:20

Eto, slučajno sam pogodio, na dobrom sam putu. Hvala puno na pomoći, dalje ću da te davim na PP, nema smisla da majtimiki upropastim temu :hide:

majtimika

Post by majtimika » 19 May 2013, 14:18

opusteno koga boli k888c uopste :ziveli: :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 May 2013, 16:37

Nemoj da si na kraj srca, evo vidiš da ja razmišljam, izvini još jednom što sam (zlo)upotrebio tvoju temu :ziveli:

Može li neka slika u toku nanošenja tog ulja i neki utisci o svemu tome?

majtimika

Post by majtimika » 19 May 2013, 22:21

ma stvarno opusteno nisam na kraj srca :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 21 May 2013, 17:07

evo gotova skoro, ulje naneto ,samo par slojeva nisam imao zivaca za vise, ali boli me tuki za mene je, jedna stvar , to jest dve u stvari tri, popizdeo sam zbog pragova stavio sam 6105 zato sto sam uzeo na metar a babinu gitaru, pa reko i ja cu da ne kupujem bez veze duplo, odvratan osecaj, visoko, stalno imas ocesaj da nisi pritisnuo zicu, pa mi se uzecaju u ruke, i cesto mi cak bezi stim zato sto jako stiskam , uzas, uradicu fret leveling cim uzmem druge zice i spustacu ih dok ne dodju do ljudske visine, odvratan prag, moracu da uradim stimer sa finijim navojem da bi lakse bilo stimanje, i magneti su ultra agresivni sto ipak nisam ocekivao jer sam svirao emg i ranije, ali verovatno mi se ukus promenio. Evo par fotki onako bez veze

Image

Image

Image

Image

Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 May 2013, 17:38

Мени је ово феноменално. Ја бих се вероватно више издрндавао са дизајнирањем овог удубљења испод чивија, и нисам сигуран да бих се држао традиционалног облика Теле главе, али то је све само питање укуса, и није релевантно. Сјајно, опасан посао си урадио.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 21 May 2013, 17:44

meni uvek nekako najvise odskacu vratovi koje pravis, stvarno nemam neko izostreno oko, ali cini mi se da bih izmedju 15 vratova mogao da prepoznam vrat koji si ti pravio :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 21 May 2013, 18:36

:shock: :bravo: :bow: Svaka cast brate...

Mahagoni izgleda nerealno lepo na slikama sa tim uljanim finisem... A sto se pragova tice - pruzi sansu.™ :lol:

P.S. Koja je sledeca...? :hide: :lol:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 21 May 2013, 18:44

Vrh! Cestitke. Stavi deblje zice na te pragove i bice ti slicno ko da su nizi. :idea: :) :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 21 May 2013, 19:01

sledeca je tvoja naravno

a zice naravno da idu deblje, ali i pragovi idu dole za jedno 0.4

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 21 May 2013, 19:50

do jaja

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 May 2013, 12:46

Posto mog brata Majtija mrzi da napravi neke slike osim mobilnim telefonom, iskoristio sam priliku u petak da uslikam gotovu gitaru... :) Evo par fotografija...
Spoiler:
Image
Spoiler:
Image
Spoiler:
Image
Spoiler:
Image
Spoiler:
Image
Spoiler:
Image
Evo linka za ceo album...

http://s814.photobucket.com/user/baba-s ... letina%202

I evo par slika vrata za mog Telca, work in progress... :)
Spoiler:
Image
Spoiler:
Image
:ziveli:

Post Reply