Ulje za kundake imaš i kod nas, takodje i vosak kojim se glanca posle. Nije ni skupo a ima ga u iole opremljenijoj radnji za lov. E sad sva ona su uglavnom od lanenog ulja i jos nekih aditiva što može biti i mineralno ulje koje nikako nije za gitaru. Kako god ulje za kundake može da posluži ali za gitaru ga ja ne volim. Pravio sam ja neke svoje mešavine laneno + štand ulje (gusto kao med, polimerizovano laneno ulje) + venecijanska pasta (pčelinji vosak u pročišćenom terpentinu) + malo lavandinog ili makovog ako se meša sa pigmentima radi toniranja i duplo pročišćeni terpentin radi viskoznosti. E sad kako god ga ja napravio finiš se ipak troši i povremeno ga moram obnavljati a i pod rukom je nekako lepljiv, kao mekan... Kad sam nabavio tung ulje rešio sam da nikad više ne eksperimentišem i da samo njega koristim jer je iz prve ispalo onako kako sam očekivao od uljanog finiša i to bez neke filozofije ili hemije. Stvar je prosta. Tung ima najmanji molekul i prodire u drvo dosta dublje od ostalih oleata. Molekuli ulja inače nisu mali, to su lanci sa po dvadesetak veza ugljenika i vodonika. Poenta je da tung ne samo da prodire dublje (to dublje je max pola milimetra ako drvo nije previše porozno) nego popuni sve pore, bolje se veže za drvo i napravi čvršći sloj upravo zbog veće gustine (manjeg molekula). kada se "osuši" može i da se polira jer izgleda kao lak, zapravo se polimerizacijom tung ulja jako malo kiseonika vezuje za njega i prakticno kao da se kristalizuje u / na drvetu. Laneno prilikom supenja oksidira (obično gornji sloj) i time stvara linoksin, jedan mekši sloj koji se troši.
Lako je meni da tupim ovako tri dana .... nego ... kupi ulje za kundake kod nas i naruci tung. Samo vidi da li hoce da šalju pošto to ne ide avionom.