Guitar vs PC

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Ivinci

Guitar vs PC

Post by Ivinci » 23 Jun 2008, 14:01

malo sam pregledao po forumu ali nisam naisao na temu odvojenu samo za to pa rekoh da je napravim

Posto kupujem el. gitaru zanima me da li da "bacam pare" na pojacalo ili postoji neka "solidna mogucnost" da se kompjuter iskoristi kad malopre pomenuto :)

posto se moja struka najvecim delom okrece oko PC-a (a imam i nabudzenu masinu) voleo bi da nekako gitaru prikacim na komp (ipak dolazi vreme digitalizaciji)

video sam da ima razni uredjaji i neke "nabudzotine" namenjene za studio ili koncerte, ali sta bi bilo najbolje za jednog home-user-a sa dobrom sound-kartom i sound blaster 7.1 sistemom (od koga stvarno otpada plafon) kao alternativa za pojacalo?

jel ima neko iskustva sa tim zezalicama i koliko je pametno zameniti analogno pojacalo sa digitalnim spravama

da li se gubi nesto na "feeling-u", kvalitetu zvuka ili slicno?

Zlo

Re: Guitar vs PC

Post by Zlo » 23 Jun 2008, 14:13

Druze,pun je forum postova vezanih za to sto te interesuje.
Moze .Imas gomilu komercijalnih i free amp simulatora.
Za sad jos uvek nema boljeg od dobrog pojacala.Ali kako software napreduje .......................Za nekih 20-30 godina...................... :D :D

Critical
PedoBear

Post by Critical » 23 Jun 2008, 14:41

Za sad jos uvek nema boljeg od dobrog pojacala.Ali kako software napreduje .......................Za nekih 20-30 godina......................
slazem se sa cika Zlim ali,bice to ranije ,za nekih 15 godina (taman kad srbija udje u Eu,hahhahah)

Historik
MF veteran

Post by Historik » 23 Jun 2008, 14:45

Hm...Koliko god da su zvucnici dobri, osecace se razlika, na nekom najvisem nivou kvaliteta. Ali za kucno sviranje, snimanje, amatersku i polu-profesionalnu produkciju jaka zvucna karta (pritom ne mislim na sound blaster, live ili audigy, vec nesto znatno jace, u rangu nekih 100e)+kvalitetni zvucnici (bilo da je rec o dva jaca trosistemca ili nekoj 5.1/7.1 varijanti) savrseno dobro radi posao. Cak, kad se saberu troskovi,po meni je bolje dati oko 300e za jaku zvucnu i zvucnike, nego za neko srednje tranzistorsko pojacalo. Ja npr. imam Creative audigy, i genius 5.1 sistem (oko 110w rms), i ne svidja mi se taj zvuk, uvek bi pre uzeo pojacalo. Ali sa profi kartom je druga prica, nekoliko drugara koji su profesionalni muzicari i zive od toga smatraju da je (na kucnom nivou) razlika zanemarljiva...

Ivinci

Post by Ivinci » 23 Jun 2008, 15:18

e to me je zanimalo, da li postoij razlika izmedju pojacala i zvucnika na kompu

ne znam sada sta se smatra za veoma dobru zvucnu kartu, ja sad koristim audugy 2 ali prelazim polako na neku mnogo jacu samo jos ne znam tacno koju, pa sam mislio da uzmem neku bolju soundkartu umesto pojacala ali koliko vidim tako nesto prvo moram sam da cujem da bih mogao da ocenim

jaka soundkarta bi me kostala oko 150EUR a pojacalo (30W) mozda nekih 50-tak EUR vise pa mi je tu i nastala dilema

video sam da je forum pun uputstava kako se snima i preradjuje muzika sa gitare na kompu ali da li je neka dobra konfiguracija kompa bolja od nekog srednjeklasnog pojacala?

Historik
MF veteran

Post by Historik » 23 Jun 2008, 17:25

Srednjeklasno pojacalo je malo tesko definisati...Ali mislim da u kombinaciji jaka konfiguracija+jaka karta (ta od 150e ce da uradi posao, pitaj Dejankukija za model, on prati ta desavanja)+dobri zvucnici moze da se prodje bolje nego da nekim pojacalom do 300e. Inace, da se primetiti, kao i za gitare, i kod pojacala ima sistem: ili uzimas neko skroz malo tranzistorsko za svoju sobu (10-15W, oko 100e), ili uzimas hibrid ili lampas od 700+ evra. Sve izmedju je siva zona investicije, i rizicno je ulagati, osim ako nemas para za bacanje, ili se profesionalno bavis muzikom...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 23 Jun 2008, 17:36

Kazu mnogi da je ovo dobra zvucna, najbolji odnos cena-kvalitet:
http://www.m-audio.com/products/en_us/A ... -main.html

Ovu cu i ja pazariti, nadam se uskoro.

Oko 120 e kod nas. Naravno, treba ti i neki mixer (ili DI box) za kvalitetno snimanje/sviranje.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 23 Jun 2008, 21:17

Reci cu naravno neko moje vidjenje koje nije apsolutno... postoji mnooogo varijabila na temu.. tako da svako moze da "pobije" moje misljenje i kaze nesto pametnije...ali ajmo ovako.

Historik... u pravu si za pojacala... tesko je odrediti STA je srednja klasa... Sinisake u pravu si za muzicku karticu i Zlo je u pravu...

Ajde da "srednja klasa" na primer bude Combo, hibrid ili tranzistorac od 50W do 100W, sa zvucnicima 2x12"
u tu kategoriju spadaju puuno pojacala koja u tom rangu zavrednjuju paznju... ali bas puno... preko toga pocinju da budu advanced i pro varijante, pa sta vam je na volji... Fender, Marchall, Vox, Carvin, Randall.... i u zavisnosti od potreba... ispod toga su uglavnom home i practice varijante...

Sa druge strane..
Dobra konfiguracija kosta od oko 400E pa na gore i to pod uslovom da imate monitor da ne ulazi u cenu kompjutera...
plus najjeftinija karta komotna za rad a to su M-audio audiophile 2496 ili E-MU-0404, E-MU-1010, ESI MAYA 44, E-MU 1212M, M-audio DELTA 44 ili na kraju M-audio DELTA AUDIOPHILE 192. Sve ove su u nekom rangu DO 150-160 evra i sve one su profesionalne varijante. Dobro, ne bas pro, ali veoma advanced.
Po mnogim iz biznisa m-audio 2496 i E-MU-0404 su najbolje u odnosu cena<->kvalitet. E sad uvek mozes/te da kupite umesto muzicke kartice toolko pominjani line6 GX ili UX1 Edirol UA4FX.. m-audio fast track... ili ALESIS IO|2 ili bilo koji drugi slican proizvod da vam bude externa muzicka kartica na primer ... pa vam predhodno navedene muzicke kartice nisu potrebne..
Plus neki nearfield monitor.. od 120-130 evra pa nagore... ispada da je opet bolje kupiti i lampasko pojacalo nego kompjuter... ukoliko hocete samo da svirate!!!

E, sad.. na kompjuteru mozete mnogo vise nego na samom pojacalu...

...>>ali pojacalo je pojacalo, kompjuter je kompjuter<<...

Filing PO MENI definitivno nije isti.. nazalost.. nijedan 5.1 ili 7.1 sistem ne moze da prenese karakteristike gitare ubodene u pojacalo... cak ni amplitube, GR, GTR ili Revalver na tim 5.1, 7.1 sistemima ne zvuce onako kako bi zvucalo pravo pojacalo ...

Drugaje stvar, kada vi usnimite gitaru pa taj snimak farbate VST pluginovima... ali opet ni to ne bi trebalo da se radi na 5.1 ili 7.1 sistemima, vec na surovim 2.0 monitorima za tu namenu...

Naravno, ko zeli da se zeza i ko zeli da svirca kuci... i SB16 i genius od 400 dinara ce mu biti dovoljan, ali za neko ozbiljnije bavljenje muzikom ipak treba da se malo izdvajaju sholdi (pare)...

za snimanje na kompjuteru... otvorio sam temu.. pa je pogledaj/te... viewtopic.php?f=27&t=3464

P.S. i ja imam Audigu, ali imam stero zvucnike, pa opet radim muziku... ali sam i ja svestan da mi treba i bolja karta, i jaci komp i zvucnici i SVE... ovim hocu da kazem da moze da se radi, neki osrednji nivo muzicke produkcije.. za ozbiljnije.. mora i oprema da bude ozbiljnija... sto se tice sviranja gitare.. imam pojacalo koje ma kakvo da je, ipak je bolje nego gitara u komp

Zlo

Post by Zlo » 23 Jun 2008, 23:31

sto se tice sviranja gitare.. imam pojacalo koje ma kakvo da je, ipak je bolje nego gitara u komp

:bow: :bow: :bow: :bow:

XtrmntR

Post by XtrmntR » 24 Jun 2008, 00:59

Evo kako zvuci Gitara(jackson dx2 pro)>Line In na SB! Live na laptopu bez ikakvih diboxa, sega mega uredjaja i sl(od gtr sw koriscen amplitube 1.0). Znaci cela produkcija je uradjena u kucnoj varijatni na pomenutom laptopu.

http://www.garageband.com/artist/igorpaspalj

Hocu reci, bitno je znanje i umece, a sve ostalo dolazi samo po sebi. Ovo navodim kao primer maksimalne iskoriscenosti onoga sto imate, covek pravi cuda. Ljudi sa mnooooooogo jacom i skupljom opremom ne mogu postici takve rezultate.

Poslusajte Igora, ja ga vec godinu i nesto jace slusam neprestano, zakon je. :)

Pozdrav za Igora ako ovo cita.

Zakljucak, vise sam za soluciju gitara>pojacalo, ali ovo je dokaz da i druga varijanta funkcionise sasvim zadovoljavajuce.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Jun 2008, 01:13

Ako je cela dilema uloziti mukom sakupljeni novac u pojacalo ili u pc uz solidnu muzicku kartu (audio interface), samo treba odluciti koji su dalji planovi i preferencije.

Ako bi da jurcas po probama, ugovaras male svirke za jos manje pare :) , ne mozes nikako bez pojacala.
Ako ces da sedis kuci sviras za sebe i komponujes svoju muziku i nista drugo da te ne zanima, odgovor je komp+muzicka+monitori.
I jos ako bi malo jedno, malo drugo, moras da se resis sta bi pre... Ja sam uvek pre za postavku za probe i svirke, a onda za snimanje i produkciju.

Ivinci

Post by Ivinci » 24 Jun 2008, 11:03

koliko ja vidim pojacalo mi ne gine, a i lakse mi j umesto da se zajebavam oko kompa (ionako svi znamo kako funkcionisu software-i u danasnje vreme)

kako vam izgleda Peavey Envoy 110 (40W) http://www.sweetwater.com/store/detail/Envoy110/ ovde bi mogao da ga kupim za ok 240EUR,
jel se to isplati ili bolje da potrazim na ebay neko polovno?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 24 Jun 2008, 12:15

hmmm, Pogledaj ti u Artistu... mislim da Envoy moze da ide neki evro nize...

http://www.thomann.de/gb/peavey_envoy_110_new.htm

Ivinci

Post by Ivinci » 24 Jun 2008, 13:34

hvala na pomoci, to bi bila dobra cena ali jbg to je u nemackoj, a ako treba da se posalje ovamo onda posiljka dodje negde oko 30-40 evrica pa mu izadje na isto

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Jun 2008, 13:44

Pa rece Deki da pogledas u Artistu.
Oni se (valjda) trude da svoje cene ravnaju po Thomann-u, bar su meni jednom rekli kada sam se raspitivao koliko bi kostao jedan zvucnik: "Pogledaj na Thomann-u, otprilike toliko".

Mada su mozda i hteli da me otkace... :(

Post Reply