Reci cu naravno neko moje vidjenje koje nije apsolutno... postoji mnooogo varijabila na temu.. tako da svako moze da "pobije" moje misljenje i kaze nesto pametnije...ali ajmo ovako.
Historik... u pravu si za pojacala... tesko je odrediti STA je srednja klasa... Sinisake u pravu si za muzicku karticu i Zlo je u pravu...
Ajde da "srednja klasa" na primer bude Combo, hibrid ili tranzistorac od 50W do 100W, sa zvucnicima 2x12"
u tu kategoriju spadaju puuno pojacala koja u tom rangu zavrednjuju paznju... ali bas puno... preko toga pocinju da budu advanced i pro varijante, pa sta vam je na volji... Fender, Marchall, Vox, Carvin, Randall.... i u zavisnosti od potreba... ispod toga su uglavnom home i practice varijante...
Sa druge strane..
Dobra konfiguracija kosta od oko 400E pa na gore i to pod uslovom da imate monitor da ne ulazi u cenu kompjutera...
plus najjeftinija karta komotna za rad a to su M-audio audiophile 2496 ili E-MU-0404, E-MU-1010, ESI MAYA 44, E-MU 1212M, M-audio DELTA 44 ili na kraju M-audio DELTA AUDIOPHILE 192. Sve ove su u nekom rangu DO 150-160 evra i sve one su profesionalne varijante. Dobro, ne bas pro, ali veoma advanced.
Po mnogim iz biznisa m-audio 2496 i E-MU-0404 su najbolje u odnosu cena<->kvalitet. E sad uvek mozes/te da kupite umesto muzicke kartice toolko pominjani line6 GX ili UX1 Edirol UA4FX.. m-audio fast track... ili ALESIS IO|2 ili bilo koji drugi slican proizvod da vam bude externa muzicka kartica na primer ... pa vam predhodno navedene muzicke kartice nisu potrebne..
Plus neki nearfield monitor.. od 120-130 evra pa nagore... ispada da je opet bolje kupiti i lampasko pojacalo nego kompjuter... ukoliko hocete samo da svirate!!!
E, sad.. na kompjuteru mozete mnogo vise nego na samom pojacalu...
...>>ali pojacalo je pojacalo, kompjuter je kompjuter<<...
Filing PO MENI definitivno nije isti.. nazalost.. nijedan 5.1 ili 7.1 sistem ne moze da prenese karakteristike gitare ubodene u pojacalo... cak ni amplitube, GR, GTR ili Revalver na tim 5.1, 7.1 sistemima ne zvuce onako kako bi zvucalo pravo pojacalo ...
Drugaje stvar, kada vi usnimite gitaru pa taj snimak farbate VST pluginovima... ali opet ni to ne bi trebalo da se radi na 5.1 ili 7.1 sistemima, vec na surovim 2.0 monitorima za tu namenu...
Naravno, ko zeli da se zeza i ko zeli da svirca kuci... i SB16 i genius od 400 dinara ce mu biti dovoljan, ali za neko ozbiljnije bavljenje muzikom ipak treba da se malo izdvajaju sholdi (pare)...
za snimanje na kompjuteru... otvorio sam temu.. pa je pogledaj/te...
viewtopic.php?f=27&t=3464
P.S. i ja imam Audigu, ali imam stero zvucnike, pa opet radim muziku... ali sam i ja svestan da mi treba i bolja karta, i jaci komp i zvucnici i SVE... ovim hocu da kazem da moze da se radi, neki osrednji nivo muzicke produkcije.. za ozbiljnije.. mora i oprema da bude ozbiljnija... sto se tice sviranja gitare.. imam pojacalo koje ma kakvo da je, ipak je bolje nego gitara u komp