Ajmokac Workshop

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Varenika

Re: Ajmokac Workshop

Post by Varenika » 21 Nov 2013, 20:01

ja se nisam popiskio ni po cijem radu, meni ovo djeluje legit i fino. I vidi se da je ulozen trud i puno strpljenja u ove radove. Strpljenja za koje se nema vremena u velikim fabrikama. Mada uopste ne zelim da pokrecem glupu pricu hand made vs ostalo....
Meni je samo malkice zasmetalo kad majstor koji pravi hand made gitare kaze "ovi glui poslovi se svejedno rade preko sablona, tako da nije ni bitno da li je radjeno cnc masinom ili rucno" Kad se nabavi sledeca masina, sta postaje sledeca glupa rabota koja bi bez nje samo trosila vrijeme? Smirglanje? :D :D

majtimika

Post by majtimika » 21 Nov 2013, 20:14

@funkomat ovo za sekiru i njakanje nisam razumeo, ali u pravu si def

@varenika svaka cast za 3d projektovanje, ali ako se razumes u materiju iole onda znas da nije bas sve kako se prica, ne mozes da stavis parce drveta i da ispande gitara tek tako, i da ti glupi poslovi , da bas ti, ne cini izgled ili oblik gitaru nego uklapanje svega da legne na svoje mesto, izbor materijala, i znanje majstora, zavrsna obrada, setup.

Sta ti mislis da Scala, Shure, Anderson, Pensa, PRS , fender CS, ili bilo ko drugi radi rucno te glupe poslove, jok bre rade im drugi ako su kao scala manja manufaktura ili imaju svoj cnc-u i oni ga samo sklope doteraju, nasminkaju i gotovo.

Ja pod jedan nisam uzeo cnc da bi radio gitare, jeste da to ovde prezentujem, zato sto je ovo muzicki forum, nego da bih radio ostale stvari koje za razliku od gitara donose novac, i zato mi ne pada na pamet da radim kompletne 3d modele i da izbacujem gitare iz komada, radim kao i do sad ali bez sranja i drkanja

Varenika

Post by Varenika » 21 Nov 2013, 20:21

znam otprilike koliko se moze uraditi sa prosjecnim cnc-om, znam da nije svemocan, licno gledo na youtube :D :D
Kao sto rekoh, ne mislim nist lose o tekucim niti proslim radovima, cak djeluju odlicno. Jedino sto eto taj znoj i pokidani zivci su po meni prednost i sustina hand madea :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 21 Nov 2013, 20:25

Ne znam, ja sam misljenja da je CNC do jaja sprava i da svaki tehnicki napredak treba koristiti, posto sve ide brze, a taj posao rucno raditi je sigurno jako zahebano. Nemam ni sekund iskustva sa rezanjem i obradom drveta, samo sam probao par puta da modifikujem rupu za magnet na nekim gitarama i nazuljao sam se gadno dok sam dosao do pola smirglanja, a u pitanju je bilo manje od 1cm!
Taj stav da je rucni hard work jedino shto valja je za Rusiju i Ukrajinu :XD: (zezam se), a eto Jurij Shishkov koji je master bilder (izbacuje 150kg na benchu :D) za fender, korisi sve shto moze od mashina da si olaksha posao.. (uostalom kao i fender custom shop ) Njegove djitre su od 4k dolara pa nadalje.
Pod hand made se po meni smatra da je mnooogo vise brige posveceno svim detaljima od projektovanja gitare, uklapanja, izbora materijala, laka, proces farbanja, susenja, setupa.... A ovi teski fizicki radovi, pa naravno da je bolje masinski, zato su i napravili mashine :nixweiss: , a kako je receno, nauciti 3d i 2d programe nije ni najmanje jednostavno, i treba se raspitati o celom procesu izrade instrumenta pre komentarisanja. Bez ikakvih ljutnji Varenika, just saying... :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 21 Nov 2013, 20:26

stvar je u tome sto znoj i pokidane zivce nisi ti dao za tvoju gitaru nego ja, a ko si ti meni da ja za tebe prolivam znoj i kidam zivce, poenta je da se to ne moze naplatiti, a molio bih sve kojima sam radio da se jave i kazu koilko sam im naplatio ako uopste i jesam, moja ideja je da ako da bog jednog dana pocnem da zivim od pravljenja gitara, ali ne tipa da napravim dve gitare mesecno uzmem dvojici likova po 1000 eura za ruke i drkam se, ne moja ideja je da uradim 10-20 gitaraa i da svakom uzmem 100-200 eura za ruke, i da radim kvalitetne gitare od dobrih delova za male pare, e sad da li sam ja normala ili ne to je moja stvar, a kad budes napravio gitaru shvatices da to jesu glupi poslovi

Varenika

Post by Varenika » 21 Nov 2013, 20:32

ok, posteno! Pored krvi i znoja naravno bitna je i cijena. Ja sam vise onako teoretisao o hand made gitarama koje kostaju po 1000- 1500 eura. Pozdrav svima i autoru sretan dalji unaprijedjeni rad! :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 21 Nov 2013, 20:44

Drago mi je da smo se konacno razumeli, ali i dalje ti poenta ne stoji, ako ti dobijes instrument koji je vrhunski napravljen od dobrog materijala i zvuci dobro, da li ti je uopste bitno kako je radjen, ma koliko da si ga platio, kazem skala radi gitare za 3-4k$ a sve je radjeno na cnc-u, poentaje da neka njegova resenja i preciznost u implemetaciji istih rucno jednostavno nisu izvodljiva, a ako to ima za posledicu bolji instrument, mislim o cemu mi pricamo uopste, ono sto razlikuje dobar od loseg instrumenta nije nacin izrade nego materijali i kontrola kvaliteta nista vise

guv'nor

Post by guv'nor » 22 Nov 2013, 02:32

majtimika wrote:ono sto razlikuje dobar od loseg instrumenta nije nacin izrade
Ne bih se slozio Majti, cuje se u zvuku gotove gitare kada se u startu daska sece rucno a kada na CNCu... Ahahahahahaha!!! :P
majtimika wrote: Image
Au sto je opasan fretboard! :homer:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 22 Nov 2013, 03:49

guv'nor wrote: Au sto je opasan fretboard! :homer:
Opasno izgleda komplet djitra. A fretboard mi slici poput macassar ebony-ja. :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Nov 2013, 18:58

Хммм, не знам, ја сам негде чуо да се материјал више греје кад се обрађује машински, и да та повишена температура доводи до рапидног испаравања моџоа :mrgreen:

Одлично ти је све ово, само цепај!

majtimika

Post by majtimika » 22 Nov 2013, 20:14

elem

Image

Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Nov 2013, 12:22

Svaka čast za mašinu i za ove primerke koji su do sada napravljeni zahvaljujući njoj :ziveli:

Taman sam razmišljao da li ćeš uspeti da povratiš uloženi novac i laknulo mi je kada si napisao da CNC koristiš za neke druge isplatljvije stvari. Samo napred, dopada mi se ovaj tvoj originalni model :)

majtimika

Post by majtimika » 23 Nov 2013, 13:13

hvala lepa

a model nije originalan, u osnovi je fender starcaster, sa vratom od jaguara i skalom 24 inca, ja sam je samo malo suzio da bude malo elegantnija i nista vise ideja je u potpunosti nemanjina

jecaisale

Post by jecaisale » 23 Nov 2013, 19:03

Vrhunski majstore. :bow:
Nemam reci.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 23 Nov 2013, 19:11

Nedovoljno mJetal :grummel_2:

:mrgreen:

Post Reply