Ne znam, ja sam misljenja da je CNC do jaja sprava i da svaki tehnicki napredak treba koristiti, posto sve ide brze, a taj posao rucno raditi je sigurno jako zahebano. Nemam ni sekund iskustva sa rezanjem i obradom drveta, samo sam probao par puta da modifikujem rupu za magnet na nekim gitarama i nazuljao sam se gadno dok sam dosao do pola smirglanja, a u pitanju je bilo manje od 1cm!
Taj stav da je rucni hard work jedino shto valja je za Rusiju i Ukrajinu

(zezam se), a eto Jurij Shishkov koji je master bilder (izbacuje 150kg na benchu

) za fender, korisi sve shto moze od mashina da si olaksha posao.. (uostalom kao i fender custom shop ) Njegove djitre su od 4k dolara pa nadalje.
Pod hand made se po meni smatra da je mnooogo vise brige posveceno svim detaljima od projektovanja gitare, uklapanja, izbora materijala, laka, proces farbanja, susenja, setupa.... A ovi teski fizicki radovi, pa naravno da je bolje masinski, zato su i napravili mashine

, a kako je receno, nauciti 3d i 2d programe nije ni najmanje jednostavno, i treba se raspitati o celom procesu izrade instrumenta pre komentarisanja. Bez ikakvih ljutnji Varenika, just saying...