Pitanje u vezi sa Mitrosom

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Pitanje u vezi Mitrosa

Post by Cortex » 17 Dec 2013, 17:28

Ustvari, sta kenjam ja, u Zici sam svirao taj put bez ozvucavanja. Dakle volume na dvojci. Bez problema se cuo pored veoma glasnog bubnjara i basistkinje. Bubnjar je stvarno veoma veoma glasan.
Izvininjavam se sto su poslednjih par odgovora o meni (dobro ajde i Babi :kiss: )

Sto se tvog problema tice Frostensen, da li je prevoz opreme problem ili ne? Ako nije, uzmi brate nekog Bassman-a, svuda gde sviras imaces neki cab vec tamo, a kad skupis kintu uzmi ili napravi sebi nekih 2x12 ili 4x12 i cao zdravo. Za to sto ti sviras, Bassman daje sam od sebe kad se pojaca [ako ti zaista treba tolikaaa glasnoca], a ako ne samo malo poguras pedalom i cao. Sta mislis?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 17 Dec 2013, 17:34

Ako smem da dodam - nikad se ne treba oslanjati na to "sta ce te sacekati". Vise sam imao losih iskustava nego dobrih. Uvek nositi sve svoje, ako je moguce, naravno. Cisto toliko. :ziveli:

Frostensen

Post by Frostensen » 17 Dec 2013, 17:48

Baba Slim, ne se ljutis covece, pricamo. Nisam ni u jednom momentu imao utisak da nameces misljenje, niti sam zeleo da ja zvucim kao da tebe nesto otkacinjem. Razumem potpuno o cemu pricas i slazem se donekle. Secam se da su me recimo jednom u Atomu stisavali sa tim Super Cube 60 (naravno svirao sam na slepo), a opet drugi put kad sam dovuko JCM nisu mi ni rec rekli i svirka prosla vrhunski. Posle nas je svirao bend sa tim Peavy Classicom od 50 ili 100W i oni su isto izuli i tonci se nisu bunili. Znam za foru da tonci vole tise pojacalo na bini i sve, ali to ima neke svoje granice u smislu da ja sebe prvo moram da cujem :/ Moje neko sviracko iskustvo je takvo na zalost. Takodje meni uopste nije sve jedno kako cu da vucaram 2x12 ili Marshall ili sta god od 25 kila (Ono cega se Cortex dotakao). Zato sam i pazario procesor na prvom mestu. Medjutim ne ide jednostavno. Radije cu da dam 200 kinti ortaku za benzin da me dobaci i odbaci, ili cu cak ici taksijem. 3 godine od kako sviram sa bendom, stalno se nesto dovijam na kurafte da prodjem jeftinije da ne bi ovo ili ne bi ono. Na kraju mi se zgadilo da sviram jer mi primarni problem postalo zasto ja sviram na bini ako se ne cujem gotovo nikad? Bolje onda da sviram kuci ako cu uzivo da sviram napamet. I znam da je 150W tranzistora koliko ima Mustang IV overkill i da je su lampaski w. u pitanju i da cu ga svirati na trojci najverovatnije, ali trenutno mi je pun k.. svega dizvines i ti i svi ;)

Cortex izvini sto ne odgovaram posebno, ali mislim da sam i tebe obuhvatio u poslednje 2 recenice :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Dec 2013, 18:24

Nemanjav. - Sviramo autorski neki rok fazon ala Brejkersi, Corba (?!). Malo garazno i malo glasnije.
Marsal, JCM 800, 100w, 4x12. Bassman, isto, moze, i...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 17 Dec 2013, 18:27

Ma nema ljutnje, ni izdaleka, nisam ni skapirao da me otkacinjes, sve ok, nema sta... :ziveli: Nego nisam hteo da budem pogresno shvacen, jer pojacalo prodaje drugar, pa da ne bude da forsiram, jer je to uvek pipava situacija - neko pita za savet, i ti onda preporucis nesto sto prodaje neko ko ima veze sa tobom. Pa, kapiram kako to moze da izgleda sa strane. :)

Znam da raspoloziva glasnoca zavisi i od gazde, i od uobicajene prakse po lokalima gde su ljudi na sta navikli. Tonci vole tisa pojacala jer realno - manji je izvor buke a samim tim i potencijalnih problema za stvaranje uravnotezene celokupne slike. Fora je u tome sto ja ne volim da "izuvam" druge, a nisam ni narocito fan
toga da mene izuvaju protiv moje volje (osim kad svesno odem na metal svirku, pa neka me sabiju, sam sam trazio). :)

Naravno da se podrazumeva da moras sebe da cujes, ali to u dobroj meri zavisi kako i ostali iz benda sviraju. Moze se mozda onda reci da ja imam srece, pa je meni sa mojim bendovima pojacalo od 20W i vise nego dovoljno, u bilo kom kontekstu. A znam da, kad si samo sa procesorom, uvek zavisis i od monitoringa ako ides direkt u mix, ili od pojacala na koje se kacis. U svakom slucaju, nezgodno, previse varijabli koje mogu znatno da otezaju izvedbu citave price.

Ako uopste razmisljas o ovom Classic 30, nazovi coveka, spreman je i da se dogovori za cenu, a u medjuvremenu idi u Artist, i zamoli ih da ga probas i POJACAS na par sekundi, znaci ne 2-2.5, nego bar na 4-5, pa onda vidi, jer sam ubedjen da si stekao pogresan utisak oko 50W i 100W verzije (ako 100W uopste postoji nisam siguran), jer garant ni to na svirci nije bilo pojacano kako treba jer rusi kucu do temelja. :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Dec 2013, 18:29

Cijena za Pivi je ok, ali iskreno... nije to anp za garazni rok™. Znam, iz prve ruke.

Odnosno, moze da posluzi, ali, cuo sam, sta cuo, cviro bolja (za ono sto postavljacu teme treba).

Ima bite Pivi, kad se odvrne, rezi u srednjima, ali nema 3d bas pozadinu (mozda bi je dobio na 2x12, ili 4x12). tko zna...
Last edited by sinisake on 17 Dec 2013, 18:31, edited 1 time in total.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Dec 2013, 18:30

Никад не можеш да имаш исправан мониторинг ако се само ослањаш на своје појачало, то једноставно не ради тако. Сећам се ситуација када сам грувао бас појачало тако да сам буквално могао да видим како ми се ногавице померају, а ја сам све друге чланове бенда мало боље чуо него себе, и имао сам утисак да свирам по сећању. Публика је пак тврдила да бас сабија, и да би могао да буде и за нијансу тиши. Са електричном гитаром сам имао нешто срећнија искуства, али и даље нисам могао да рачунам да ћу себе лепо да чујем ослањајући се само на моје појачало (а да не поморим публику у првом реду, или да не загорчам живот осталима из бенда). Најсрећнија искуства имам са акустичном гитаром, где идем директно у миксер, немам никакво појачало поред себе, јер ту себе слушам исто онако како ме и публика слуша, и звучници су у висини главе.

Другим речима, то што би ти да решиш у ствари не може да се покрије с једним уређајем.

fattwang

Post by fattwang » 17 Dec 2013, 18:37

Dersu Uzala wrote: Ja sam licno obilazio bar jednom nedeljno 'Beogradjanku' (tad u lancu 'Robna Kuca' u Beogradu) jedno vreme gde je stigla garnitura Gibson gitara, 8 komada total. Jedan je kupio Srdjan Marjanovic (onaj crni L6S custom, sto kad je mogo Mike Oldfied sta fali). 3-4 LP standard tabbaco sunburst i crni LP custom. Ne secam se vise svih. Joj radosti. Pricamo o kraju '70.-tih. otprilike. :bambi:
Tačno, ali to je bio, kako kažu, izuzetak koji potvrđuje pravilo. Na neku čudnu foru RK Beograđanka je uvezla top end opremu u ograničenoj seriji. Maršali i Gipsoni. Cene su bile astronomske. Puta tri. Jedna gitara tebi, jedna trgovcu a jedna državi. Tu i tada je Milan Mladenović kupio čuvenog Gibsona.
Image
Ja sam tada dobacio do "Marshalla" ;)
Image
Kada se to rasprodalo, vratili smo se u uobičajenu bedu. Jolane, ruska akustična vesla i bonove za sve i svašta.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 17 Dec 2013, 18:56

Kristijan wrote:Никад не можеш да имаш исправан мониторинг ако се само ослањаш на своје појачало, то једноставно не ради тако...
Hmm, necu da kazem "nisi u pravu", ali ja jednostavno imam drugacije iskustvo, odnosno, nemam nikakav problem da cujem sebe na bini, osim u retkim momentima kad bubnjar da sebi malo oduska po cinelama - ali tu strada citav frekventni spektar benda, ne samo gitara. :lol:

Tako da, kapiram da se na kraju svede kakav je i ostatak benda, i kakav zvuk oni pojedinacno izbacuju, pa onda i nacin na koji se sve to slozi na gomilu. :nixweiss:
sinisake wrote:Ima bite Pivi, kad se odvrne, rezi u srednjima, ali nema 3d bas pozadinu (mozda bi je dobio na 2x12, ili 4x12). tko zna...
Majti je bas pricao o tome koliko se secam - kacio je pojacalo na vece boxeve i jednostavno, nije bilo nikakve drasticne promene, pojacalo je uvek isti karakter ispoljavalo, jednostavno je tako izgleda.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Dec 2013, 19:05

Јашта. Ја и мислим на ову његову конкретну ситуацију, јер је очигледно код њега проблем да постигне да буде и прихватљиво гласан, и да себе чује. И узео сам у обзир ситуације када сам ја свирао у бучнијим поставама, друга искуства нису посебно применљива. Да сад наводим примере где ми је довољан Pathfinder 15R без додатног озвучавања - стварно нема смисла, јер је потпуно други контекст свирке у питању.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 17 Dec 2013, 19:11

Da podelim svoje iskustvo vezano za Peavey Classic 30. Imam pojacalo vec godinu ipo, radio sam razlicite svirke sa njim (klubovi, probe u studio, cak i jedna svirka na otvorenom i jedna u svecanoj hali velike povrsine), mislim da odlicno radi naspram cene po kojoj moze da se nabavi u nas. Ima sjajan clean, koji ostaje cist i nedistorziran cak i kada se posteno pojaca, a drive je sasvim pristojan, u nekom marshall-olikom crunch fazonu. Ono sto je veliki plus kad su svirke u pitanju: relativno je malo i lagano (naspram vecina lampasa od 30W snage) i odlicno prima pedale (kako drive sekciju, tako i kroz fx loop). Mislim da uz njega i adekvatan set pedala moze da se stvori neverovatno sirok opseg tonskih mogucnosti. Inace imam kod kuce i Vox AC15, neke Marshall tranzistorce, svirao sam i Fender, Roland Jazz Chorus i Orange, mislim da je Peavey za svoju cenu i versatilnost dobra ponuda, pogotovo na nerealnom trzistu kakvo je nase.

zwelj

Post by zwelj » 17 Dec 2013, 20:15

Dersu Uzala wrote:
Ja sam licno obilazio bar jednom nedeljno 'Beogradjanku' (tad u lancu 'Robna Kuca' u Beogradu) jedno vreme gde je stigla garnitura Gibson gitara, 8 komada total. Jedan je kupio Srdjan Marjanovic (onaj crni L6S custom, sto kad je mogo Mike Oldfied sta fali). 3-4 LP standard tabbaco sunburst i crni LP custom. Ne secam se vise svih. Joj radosti. Pricamo o kraju '70.-tih. otprilike. :bambi:
Secam se dobro... Najverovatnije taj L6S je nesto kasnije kupio moj drugar, pa je par meseci bio kod mene... U to vreme, jedna od retkih sa 24 praga... Mislim da je onog asimetricnog Gibsona (explorer, firebird... sta li...) kupio Milan Mladenovic... A kad smo kod Srdjana Marjanovica, videh snimak nekog, relativno, novijeg koncerta, sa najverovatnije mojim starim crnim EKO-m (kupljen od Srdjana Miodragovica (sada Srdjan Jul) iz njegove Mclaughlin faze, doba grupe 'Mirni Ljudi' (Vlajko Lalic)... ukoliko se neko uopste seca tih ljudi...).

Steta sto sve te gitare nemaju neki log file... Bilo bi zanimljivo videti im history... Na zalost, vecinu tih starih Gibsona i Fendera, tesko sticanih 70-tih i 80-tih, sredinom 90-tih, Adam iznese iz zemlje, na svojim nejakim plecima... ;)

zwelj

Post by zwelj » 17 Dec 2013, 21:04

fattwang wrote: Kada se to rasprodalo, vratili smo se u uobičajenu bedu. Jolane, ruska akustična vesla i bonove za sve i svašta.
Sad videh ovaj post... Da, bas taj... Secam ga se dok je stajao u izlogu... Jest Gibson, al' brate, mnogo ruzan... Apropo, vesla i sl. evo dokumenta iz '86, kao mali potsetnik sta se tada sviralo od gitara... Inace radi se o projektu Mise Savica Disfilharmonija, delo za elektricne gitare gde Misa kao kompozitor i dirigent, smenom kartoncica na kojima su ispisani nazivi skala, menja tok kompozicije, dovodeci je do kulminacije... (Covek je inace zanimljiv i po tome sto mu je tema diplomskog rada bila 'pauza u muzici' ;) Jos uvek se secam Ceje (basiste) koji za*ebava "Ma svirajte "Smoke on the Water" to svi znate" :lol: U zadnjem casu sam odustao, jeste da volim experiment, ali ovo mi je bilo ipak malo previse... Sad mi zao, kad vidim ovu veselu druzbu :lol:
viewtopic.php?t=931&p=362811#p362811

dweezil

Post by dweezil » 17 Dec 2013, 21:48

Glenn Branca po prvi put medju Srbima :bambi:

fattwang

Post by fattwang » 17 Dec 2013, 22:41

zwelj wrote: '86 - Disfilharmonija
:bow:
Nekada je SKC bio svetionik.

Post Reply